Mesela telefonumuz, sosyal medya hesaplarımız için "onlar benim özel hayatım" diyoruz ve eşlerimizle paylaşmıyoruz çoğu zaman.
Ben eşlerin her konuda şeffaf olması taraftarıyım. Aynı hayatı, aynı evi, aynı yatağı paylaştığın insanla aranda neyin "özel hayatı" olabilir? Zaten sen onunla en özel şeylerini paylaşıyorsun, bir telefonunu, bir sosyal medya hesabını paylaşamıyorsan ben bunun altında bir bit yeniği ararım ve güvenimi sarsar.
Ben eşimle her şeyi paylaşmak isterim. Özel hayat kavramı eşimle benim aramda olamaz. Benim telefonum, sosyal medya hesaplarım eşime karşı şeffaf olur, şifrelerimi saklamam. Ondan da aynısını beklerim ki olması gereken budur bence. Hatta toptan kapatsak daha iyi :D
Bu konunun eşler arasında huzursuzluğa sebep olduğunu düşünüyorum, insanın eşinden sakladığı bir şey olmamalı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eşler arasında özel hayat olmalı mı?
Not: Özel hayat ile sosyal hayatı karıştırmayalım.
İnsanın kendi dünyasında bir mahremiyeti olduğu için eşler arasında da mahremiyet vardır..
Zira kişinin günahları kişiyi bağlar, ailesini değil..
ya da illa günah olması gerekmez, arkadaşlarımla ettiğim muhabbetler, eşiminin okumasını ya da duymasını istemem.. Çünkü küfür edebilir, birisi hakkında gıybet edebilir, sadece benim bilmem gereken şeyler olur..
Yanlışlıkla eşim okur, duyar.. Bu sefer işin iç yüzünü bilmediğinden önyargılı davranabilir.. ya da başkasına bahsedebilir.. Vs. vs..
Mahremiyet şart.. Benim onunla birlikte yaşadıklarım onunla ikimizin mahremiyeti olduğu gibi, başkasıyla da mahremiyetim vardır..
Hele eşlerin mahremiyetini başkalarına anlattığını duydukça çıldırıyorum!!
Sosyal medya ve / veya cep telefonlarını tamamen şeffaf şekilde payşacak olursa bitecek ilişkiler dünyasında yaşıyoruz. Profil gibi; kolay elde edilebilinir, idealinee en yakın, gerçekten çok az nasibini alan kimlik üzerinden kendimizi gösterebildikten sonra ilişkide önemli olan "karşısındakini üzmemektir" diyorum. Günümüzde güven kavramından bahsetmek zaten mümkün değil. Çünkü güven üzerinden yol çizmek kolay. Ne yapılıyorsa yapılsın, arkasına çıkabilecek şekilde yapılmalı. Ben bu dünyada sırrı olmayandan korkarım.
Ozel hayat ile sosyal hayati karistirma demissiniz ama instagram ve sifrelerden bahsetmissiniz (?) Elbetteki olmali ama aleni sekilde saklanmamali, herkes kendi basina bir bireydir esi de olsa kendine özel seyleri olabilir. Mesela arkadasinla olan ozelini gelip esine anlatmayacağın seyler olur, kendi ailenle sorunlarin olur onu uzecegin seyleri soylemeyebilirsin, esimin telefonunu-cuzdanini karıştırmam bütün bunlarin hepsi onun ozelidir ve saygi bekliyorsak saygi göstermek zorundayiz :) Bu facebook, instagram sifreler saklamak gizlemek, arastirmak zaten aptal insanlarin ugrasi olabilir. Eger isterse bir insan senin ruhun duymadan bile herseyi yapar.
Zaten eşten gizli yapmazsın bunları, bu bana göre de ayıp. Demek istediğim bu konu rahat davranılması. Gizli saklı iş yapılmaması. Tuvalete bile telefonla giren insanlar var. Zaten o güveni verdikten sonra alıp kurcalamazsın bile telefonu. Ama telefon saklanırsa vs o zaman sıkıntı. Sosyal hayattan kastım arkadaşlarıyla gezme tozma, eğlenmesi, konuşması cartı curtu. İnternet bence asosyal bir ortam :)
Telefon, sosyal medya hesapları ve benzeri her şey yalnızca sahibinin değil arkadaşlarının da özel hayatını kapsıyor.
Eşim dediğim kişi niye benim en yakın arkadaşımla olan sohbetimizi okusun? O kişinin buna rızası var mı?
Ya da ben niye onun bir arkadaşının torbasında çıkan siğilden haberdar olayım? Gerçekten buna gerek var mı?
Ben bile çoğu zaman şununla olan konuşmamı okuma, bugün fotoğraf galerisine girme gibi şeyleri erkek arkadaşlarımdan rica ettim, anlayış göstermeye tenezzül etmeyenlerle de yolumu en kısa sürede ayırdım.
evlilik fazla vıcıklaşıyor bana göre , özgürlük de gerekli bunu savunuyorum.
ben bu evlilik konusunda , eski kafalıyım sadece. anneannem ve dedem birbirine aşık bir çiftti 50 yıllık evlilik yaşamışlardı , insanların 50 gün dayanamadığı dünyada. ben anneannemin sözlerini yabana atmadım. o hep derdi , deli divane aşık ol , ama mesafe saygı da olsun. bunu bilir bunu sölerim. bir eş herşeyi bilmemeli.
hele tel ya da şifre isteme beni deli ediyor , sadakatine inanmıyorsa boşanma davası aç derim bunu isteyene. ne bilim tiksinç gelio.
yapış yapış olmaması gerek , laçkalığa da gerek yok ama , özgürlük de lazım.
Prof. İlber ortaylı'ya neden evlenmiyorsunuz diye bir soru yöneltilmişti cevabı ise " ülkede bir arada yaşamanın gereklerini bilmiyorlar, yalnız kalamayan bir insanın gelişimi durur" demişti, benim fikrimde benzer olarak, hayatta ki herkese karşı bir ölçülü yaklaşım tarzı benimsenmesinden yanayım, aksi takdirde seviyesizlik baş gösterir. Bu biraz insanın kendini bilmesi ile doğru orantılı bir durum.
Şöyle ki zaten her şey ortada olursa insan eşinin telefonuna, sosyal medyasına bakma gereği bile duymaz. Çünkü güven oluşur. Ha alıp sürekli sürekli psikopat gibi kurcalamazsın, ölçüsünü ayarlarsın onun ama eşinin sana karşı şeffaf olduğunu bilmek rahatlatır. Telefonu falan saklarsa bu şüphe çeker. Bu yüzden biten çok evlilik gördüm ve genelde bu konuda şeffaf olmayan insanların illa sakladığı bir şeyler oluyor, emin ol.
Senin söylediğin şey ile benim söylediğim şey birbirine çelişik olgular, bana göre bir insanın güvenilir olup olmadığını anlamanın en iyi yolu , ona güvenmektir. Bu karşıda ki kişinin hem kendini, hem ilişkisini sorgulamasını sağlar. Güven problemi yaşayan bir kadına şahsen asla güvenmem, çünkü psikolojide buna kendinde bulunan potansiyeli yansıtma diyoruz. Daha doğrusu ve kısası , çocukla evlenmeyeceksin, sklı başında, duruşu olan, kendi karizması ve vizyonunu oluşturmuş hiç bir kadın, telefon, sosyal medya muhabbetine girmez. Sanırım şu yazılanları okuduktan sonra, beraber olduğum insana teşekkür etmeliyim
Güvenmiyorsan evlenmezsin zaten. Konu sadece güven değil. Güvensizlik şu şekilde oluşuyor bu konuda, eşin telefonu saklamaya, sen bakınca bağırıp çağırmaya başlıyorsa ben ondan şüphelenirim. Niye bu kadar tepki verdiğini sorarım. Sonuçta benim saklayacağım bir şey yoksa onun da olmamalı. Ama ortadaysa ve bu konuda rahatsa zaten psikopat gibi sürekli alıp bakmazsın. Güvenini sarsacak bir konu olmaması önemli.
İyide eşinin eşyasına bakmak istemen zaten ayıp? Kişisel sınırlarını ihlal edersen, kendine bir eş değil, boyunduruğunda bir köle arıyorsun demektir. Benim 6 senelik bir ilişkim var, be telefonunu isterim, nede başka bir şey, her zaman onun bir birey olduğunu, kişisel sınırlarını kimseye rızası olmadan açmamasını tembihlerim. Kaç evli gördünüz bilmem ama 8 yıllık hukuk hayatımda öylesine boşanma davaları gördüm ki içler acısı. Yanlış bir düşünce içerisindesiniz, unutmayın ki sizi aldatmak ya da sizden gitmek isteyen hiç kimseye engel olamazsınız, o halde bütün bu davranışlar gereksizdir. Dediğim gibi en sağlıklı ve karşıda ki kişiye ( yanlış biri bile olsa ) kendine saygı duymayı öğretirsiniz, kendine saygı duyan hiç kimse, etik dışına çıkmaz. Fikirlerinize katılmamakla beraber, en çürük ilişkilerin söylediğiniz şekilde olduğunu söylemek isterim. Bol şans.
Olmamalı, sana tamamı ile katılıyorum. Dediğin gibi en özel anları paylaştığın birisine karşı, nasıl olur da benim özelim diyebilecek kadar gizli olmasını istediğin gerekçelerin olabilir? yani aynı yatağa girmişsiniz, daha ötesi var mı? Ben asla böyle bir şeye izin vermem, ki dile getiriyor olması bile benim için o an birçok şeyin bittiği anlamına bile gelebilir.
Madem öyle tuvalete de beraber girin? Neyin özeli değil mi ama :D Özel hayat demek insanın kendine zaman ayırabilmesi demek. Oysa insanlar bunu gizlice bir şeyler yapmak olarak algılıyorlar.
İnsan bazen yalnız kalmak ister, yanında çok sevdiği insan bile olsun uzaklaşmak ister. Özellikle erkeklerde bu daha sık olur.
O yüzden mesafe olması her zaman iyidir. Her insanın soluklanmaya, kendini dinlemeyre ihtiyacı vardır.
eşlerin birbirine karşı , karşı cins konusun da ve diğer konular da özeli olamaz. onun haricinde bir derdi ya da sıkıntısı varsa da ilk önce eşi ile paylaşmalı. evlilik afederseniz ama sadece bedenlerin değil , aynı zamanda bir hayatın ya da ömürün birleşmesidir.
Kesinlikle şeffaf olmalı. bir insana eşim diyosan hayat arkadaşım diyosan mail şifrelerini de bilirsin sosyal medya hesaplarının şifresini de bilirsin rahatça telefonuyla da oynarsın. Eşe karşı yapılan özel hayat duvarını hiç iyi niyetli ve güven verici bulmuyorum ben..
Eşler arasında özel bir durum olamaz fikrimce. Hani mevzu sen değilsindir, bir arkadaşındır. O zaman gizlemek/saklamak istediğin özel durumlar olur ama kendi hayatına yönelik paylaşabileceği herşeyi eşi ile paylaşabilmeli bir insan. Şahsen ben eşimden telefonumu veya sosyal medya hesaplarımın şifresini saklayacak değilim.
Şöyle ki eşim benim mesajlarıma kesinlikle bakamaz. WhatsApp gruplarında ne muhabbetler dönüyo kız kıza. bir erkeğin onları görmesine gerek yok. Fotoğraflarıma da bakamaz çünkü whatsaptan gelen fotolar otomatik kaydediliyo ve yine WhatsApp gruplarından erkeklerin görmemesi gereken fotolar geliyo. Sanırım bu özel hayat oluyo ama özel hayat olunca da taraflar rahat davranıp karşı cins ile muhabbeti ilerletebiliyo. Amaan işte iki ucu b*klu değnek
Aynen iki ucu b.. lu değek Bence bakamaz kelimesi biraz yanlış saygı gösterip kurcalamama mı desek. biz erkekler rahat davrandıkça beynimiz yerine başka bir organımız ile düşünüyoruz bu konuda haklısın
Zaten bu yuzden aldatmalar artti. Secenekler cogaldi insanlar birbirlerine cok kolay ulasabiliyorlar. Bende olsam saklamam kendimde pek sevmedigim icin kullanmasakta olur. Ozel hayat kilitli kapilar ardinda esinin arkasindan is cevirmek olmamali. Ozel hayat playstation oynamaktir balik tutmaktir arkadaslarinla icip mac izlemektir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Özel hayat vardır, aile özeli vardır. Bu iki kavramı birbirine çok karıştırıyoruz. Sosyal medyanın hayatımızı bu kadar etkilememesi gerekiyor çünkü sadece sanal bir ortamdan ibaret. Aile özeline örnek verilecek olursa: Eşiyle yapmaktan zevk aldığı aktiviteler, mahremiyetleri gibi, özel hayata örnek verecek olursak: Eşinden çekinmeden tuvaletin kapısı açık s. ıç. Bu kötü bir şey. İsterse veririm ondan sıkıntı yok ama güveni varsa da gerek yok.
Bence de her şey söylenmeli. Ama işte çoğu kadın ve bazı erkekler ufak tefek şeyi büyütüyorlar söylemeye korkuyor çoğu. Ben evlenirsem söylerim ama. Sosyal medya hesaplarında sorun olmaz zaten şifresini de veririm.
Ya şimdi eskiden bir kızla çıktın diyelim söyleyince çok problem edebiliyorlar ama söylenmeli, ilişki yaşadıysan ondan baya korkarlar ama o da söylenmeli. ben açık sözlüyümdür de ufak tefek şeyi problem eden tarızndan olursa da açık sözlülüğümü azaltır ister istemez.
Bence olmali. Mesela benim kiz whatsap grubumu esim neden okusun ki.. belki ben orda onun bile bilmedigi seyleri anlatiyorum. Ayni sekilde bende onunkine bakmamaliyim
La eşim benim özelim başka özelimmi var ondan başkasından bana ne ne sosyal medya no İkimizde gezeriz tozarız ohh internet olsun ama sosyal medya olmasın sadece birbirimizle ilgilenelim istiyorum 😭
Çok güzel yazmışın bence eşler birbirlerinden hiçbirşey gizlememeli saklamamalı zaten onlar evlenmişler ve bir olmuşlar evlilik iki kişinin bir olmasıdır bir olmak herşey olmaktır
Şeffaf olunması şart. Evlilikteki guvenin temeli budur. Ama özel hayattan kasıt eslerin birbirlerine karsi yaptiklari kisitlamalarsa mantikli bulmadigim surece karistirmam
Başka kimsenin bütünüyle göremediği, koklayamadığı, dokunamadığı bedeni ile her gece iç içe olacak kadar yakın olduğumuz bir insandan, bir şeyler gizlemek mi...
Kızlarla konuşmamın onun ilgisini çekeceğini ve açıp bakacağını sanmıyorum. Zaten arkadaşlarımı bilir ve konuşmalarıma saygı duyup bakmaz, kız kıza özel konular konuşulabilir çünkü.
Mutlaka herkesin esinden bile ozel biseyleri vardir. Ama bu cok cok ozel bir kac sey icin olmali. Hayati paylasmiyosak niye beraberiz ki. Herhangi birinden farkim yoksa niye beraberiz
Esınden bıle ozelı varsa bı gızlı kapaklı seylerı vardır yanı boyle dusundurur guven kavramınu cope atar esler arasındakı bı hayatı paylasıyosan bu en ozel esındır Sosyal medya nr bılıyım sıfreler degıl SEFFAF OLMALI varsa sosyal medya
Bu tür olaylar sadece telefonuna yeni yeni kavuşmuş ergenler'de oluyor sanıyordum. Karşı tarafın telefonunu fokus yapmak vs de ayrı bir cehalet. Ne yaparsa yapsın saklıyorsa vardır bir nedeni. :D asdf
senin giricen yerler var ama ona ait ozel bir hayati olmasi lazim iliskinin icinde. Yanlis dusunce.. evlendik artik 1 olduk.. Gecin siz onu.. karsindakini evlide olsan rahat birakman lazim.. az da olsa minnacik da olsa eslerin kendi lerin ozel hayati olmali... siz cok baskici kontrolcu insansiniz.
telefon artik telefon deyildi.. orassi tam ozel hayat iste... Telefon icinde kompuru var ajandasi var.. fotoraf makinasi o.. her sey.. oraka dokunmicaksin arkadas... Telefon bir suru fonksiyonu var... onun icin uzak dur.. minnacik ozel hayatda o iste
Eger bende gordum hep kadinlarin merakindan.. Cunku cok ozele girip gormemek lazim olan seyleri gordukleri icin.. Kullandiklari methode ise Evlendik artik gizli sakli olmicak... Yanlis EVlilikte minnacikta olsa 2 tarafin ozel hayati olmali.
karşımdaki bekar ister istemez manita muhabbetine kayıyo kız resmi atıp fikir soruyo arkadaşıma cevap vermiyeyimmi onuda geçtim açıklama yapmama rağmen sıkıntı çıkıyodu
öyle muhabbetti işte her zaman olan bir şey değil örnek verdim sadece ama sorun o değil zaten bu kıskançlıktan öte bir şey elinden gelse işe bile göndermiyecekti neredeyse kimseyle konuşamıyodum bayan arkadaşlarıma selam veremiyodum dışarıdayken kafam hep yerde kaldıramıyodum
En İyi Cevaplar