Çerkesler hakkında ne düşünüyorsunuz, tanıdıklarınız var mı?
Cevabın nedir?
+1 yılyanıtlara göz gezdirdim de şuradan başlamak istiyorum
"s" ile yazılır yani ÇerkeZ değil, Çerkes
500 yıl ruslarla toprak ve bağımsızlık mücadelesi vermiş bir milletiz en savaşçı toplumuz 21 mayıs 1864'de ruslar tarafından ülkemizden sürgün edildik bir çoğumuz türkiyeye yerleşti işte türkiyedeki Çerkes nüfusunun sebebi de bu. 1 ağustosta bu yasak kalktı ve 1 ağustos Çerkesler için Anavatana Dönüş Günü olarak kutlanmaya başladı bir nevi bayram yani. yaşam tarzımızda, düğünlerimizde genel olarak kültürümüzde bulunan yazısız kurallara XABZE denir. mesela xabze'den birkaç örnek vereyim;
bizde el öpmek ve öptürmek büyük ayıp sayılır el öpmek biat etmek anlamı taşır, akraba evlilikleri bizde kabul edilemez kan bağı olan bireyler uzaktan akraba da olsa evlenmez. düğünlerimize ceug adı verilir ve ceug'larımızda yöresel danslarımız oynanır, şarkılarımız çalınır. bizde kadın baş üstündedir, değerlidir. genç, delikanlı ve evlilik çağındaki erkeklere Adiige cale denir genç evlilik çağındaki kızlara ise Adige pşaşe denir. fiziksel özelliklerimiz genel olarak düz saç ve seyrek siyah sakal, kadınlarımız genel olarak minyon olur erkeklerimiz de öyle çok yarma gibi değildir ama bizdeki cesaret kimsede olmaz :)
ülkemiz rusyaya bağlı özerk bir devlettir ülkemiz Adige Cumhuriyeti (Adigey)'dir. rusyanın ülkemizde belirli hakları vardır ama onun dışında özerk bağımsız bir devletiz. hemen doğumuzda ırktaş olduğumuz diğer Kafkas devletleri olan Karaçay Çerkes Cumhuriyeti, Kabardino Cumhuriyeti ve Çeçenistan vardır bu devletlerin hepsi de özerktir. dilimiz Çerkesçe'dir, Çerkes rusçası olarak da geçer ama genel olarak özel durumlar haricinde tüm Kafkasya'da rus rusçası konuşulur. Çerkesçe de kiril alfabesini kullanan bir dildir. Kafkasya'da Çeçenistan'dan hazar denizine bağlanan Terek Nehri vardır bu nehrin suyu 500 yıl bulanık akmıştır sebebi ruslarla verdiğimiz savaştır. Çerkesler, genel olarak Kafkasya'yı anlatmaya satırlar yetmez ama 2000 karakter sınırı var si ADIGE diyerek bitiriyorum :)
33 Yorumla- +1 yıl
Tanıt desen bu kadar tanıtamazdi kimse. Benim bile bilmedigim şeyler varmış. Eline saglik mukemmelsin. Son olaran yasasin адыгэ 👆
- +1 yıl
Tağmade nedir bayansinirli06
- +1 yıl
thamade ortamdaki bilgili ve tecrübeli Çerkes'dir mesele ceug'larda dans eşlerini genelde thamade'ler ayarlar. bir nevi ortamın abisi gibi bir şeydir genelde yaşça büyük olurlar
En İyi Cevaplar
+1 yılTürklere yakın bir ırk biraz kendini begenmişlik var kızları çirkin degil ama ahım şahım da güzel degil, kız vermiyorlarmış benim çerkez sevgilim olsa niyetimde evlenmek olsa o kızı alırdım sıkıyosa vermesinler..
Sürgün edilmişler stalin döneminde soykırımda var bunu unutturmuyorlar unutmuyolar
türkiyede kendi dillerinde egitim alamıyorlardı sanırım ama rusyada alabiliyorlar ama türkiyeyi daha çok seviyorlar.
Uzun boylu iyi fizikleri var bence kızlarıda erkekleride iyi bu konuda
Biraz duyum aldım pkk falan bagımsızlık..
Kültürleride iyi dansları eğlenceli biraz saçma ama oynamak isterdim öyle hoş duruyor
Biraz sanki kendilerini üstünmü ne görüyorlar nasıl desem böyle sanki kendi ırklarına laf söyletmiyor da tükler gibi :D Bir danslarını begenme ya da yemegini ya da başka birşey direk tavır alırlar09 Yorumla- +1 yıl
Yani bizi bana anlatman garip uzun yazmissin tesekkurler ama bilmedigin xok sey var 😂
- +1 yıl
Xok mu şey var? :D anlat o zaman çerkes leri merak ediyorum açıkçası ;)
Türkiyeyi seviyormusun kafkaslara falan hiç gittinmi - +1 yıl
Yazmayi unutmusum ben Cerkesim😂 Kafkasya'ya gitmedim ama dilimizi ve benzedigi icin Ruscayi biliyorum. Danslari bence bilmeyen icin zor ya da anlamsiz gelebilir ama anlamlari vardir. Cerkesler ben Cerkesten ustun yoktur demezler kendi benliklerini benimserler ama ustunluk kurma bizde kabaliktir. Ayrica kiz kacirma eski adetlerde vardi eger babasi vermiyorsa
- +1 yıl
Şimdi baban vermezmi seni çerkesten başkasına :D
Soykırıma bakışın ne
sende danslarını edebiliyormusun :)
Çerkes cumhuriyeti kurulsa bırakıp gidermisin burayı :D
- +1 yıl
Teker teker gel😂😂 Eskide kaldi o vermeme filan babam ne dersem saygi duyar Cerkesmis degilmia bakmaz. Ama vermeyedebilir bilemiyorum. Danslarinin cogunu yapabiliyorum. Benim annem Türk ve burda yasayan herkes Turk sayilir memnunum ulkemden 😂
- +1 yıl
Düğünlerde oynuyonmu o şekil de :D
Rusyaya gittin mi hiç
Okuyormusun çalışıyormusun :)
- +1 yıl
Eger yakinimsa evet ama genelde oynamam Cerkes dansi. Gitmedim gitmeyi cok istiyorum hayalim. Okuyorum
- +1 yıl
Hangi üniversite bolum
- +1 yıl
türklere yakın bir ırk değiliz bu baştan sona yanlış bir düşünce ayrıca egoist de değiliz ama 500 yıl ruslarla verdiğimiz kanlı bir savaş var, destanlar yazan bir ceddimiz var. övünülmeyecek gibi de değil yahu :)
Ben çerkesim ama maalesef kültür ya da dil bilmiyorum. İsterdim ama biraz zor gibi.
15 Yorumla- +1 yıl
öğretelim
- +1 yıl
Çerkez olmaktan gurur duyuyorum tanışmak istersen gelenek goreneklerımızden muhabbet etmek istersen duyunler fılan
- +1 yıl
Çerkez değil, Çerkes
- +1 yıl
ben dil konusunda da kültür konusunda da yardımcı olabilirim, mesaj at
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
34Cevap
Çerkesler olarak birbirimize çok düşkünüz normal bir düşkünlük değil bu aramızdan birine yanlış yapılsın bize yapılmış gibi hissederiz sadece çerkeslere karşı değil tüm sevdiklerimize karşı böyleyiz ben küçükken annem ve babam bana Çerkes arkadaşlarımı kuzen , kardeş diye tanıttı. Kuzenimiz olmasa da kuzenim deriz çünkü dediğim gibi öyle öğretildi ama birbirimize olan aşırı düşkünlüğümüz ırkçılık diye algılanıyor maalesef halbuki kardeş gibi olduğumuz için öyleyiz bir arkadaş yazmış dernekler var diye işte biz o derneklerde büyüdük tabi düşkün oluruz. Tamam arada mutlaka ırkçılar ve egolu insanlar vardır ama Türklerde ve Araplarda da vardır tüm milletlerde vardır bizimki mi batıyor yani arkadaşlar benim etrafım türküm ve Türk olmaktan gurur duyuyorum diyenlerle dolu ama biz çerkesiz ve gurur duyuyoruz diyince ırkçı oluyoruz :) güzelliğe gelecek olursak bu kişiden kişiye değişir genelde beyaz tenli , sarışın, renkli gözlü ve armut tipi vücuda sahip oluyoruz ben de dahil olmak üzere çevremde gördüğüm kadarıyla öyle ince belliyiz ama basenimiz var. Yemeklerimiz güzeldir Haluk severiz:)) Sülaleler vardır hatkolar, apişler gibi ben paştım. Dans kolay değil güzel bence akordeon çok önemlidir:) dil zor valla ben tam bilirdim ama unuttuk yaygın olmadığı için öğrenemiyoruz.
11 YorumlaBruschetta kardeşimin eline sağlık gayet güzel anlatmış. Tek düzeltmek istediğim 1 Ağustoeve ana vatana dönüş günü fakat herhangi birin yasağın kalkması sonucu bugün ana vatana dönüş günü olmuş değil. 1 Ağustos 1998'de Yugoslavya'da çıkan iç savaşlarda kötü günler yaşayan Kosovaı Çerkesler o zamanki Adige Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanının kararıyla uçaklarla Ana vatana getirildi. Bu geri dönüş, tarihimizdeki en büyük kitlesel geri dönüştür. İşte bu yüzden 1 Ağustos ana vatana dönüş günü ilan edilmiştir. Bunun dışında söylemek istediklerim derneklere gidiniz. Bilginizi paylaşma ve aktarma fırsatları derneklerde var. Çoğu şehrimizde Çerkes dernekleri mevcut :) Sülale isimlerinizi öğrenin, boşvermeyin. İlerde bir gün sizinle aynı sülaleden olan fakat dünyanın çok farklı bir yerinde yaşayan bir akrabanızla karşılaşabilirsiniz.
11 Yorumla- +1 yıl
baş tacısın sigoş ✌️
Annem Çerkes ve öyle sonuçta insan diyip geçilecek bir halk değil dansları çok güzeldir qafe Şeşen ve wuig ( wuic de deniliyor ) asil yapılı insanlardır dedem anlatır bir genç bir kızı sevmiş ama öyle böyle bir aşk değil kız bunu kardeşi gibi görmüş ve düğününe davet etmiş bu genç katılıp sevdiği kızın kardeşi sıfatında ağlayarak düğünde bulunmuş halkülade insanlardır PKK falan yazmışlar hayır alakamız yok dağa çıkıp kendi askerini vuracak insan değiller ayrıca kurtuluş savaşına katıldıklarında daha dilinizi bilmiyorlardı. Ve ekliyorum gündüz savaştıkları düşmanı akşam evlerinde en güzel şekilde misafir edip akşam tekrar savaşan bir millettir erkekleri kibar uzun kızları asil tatlı kişilerdir en azından anne tarafımdan dolayı tanıdığım insanlardan bu özellikle taşımayan yoktu.
11 Yorumla
+1 yılAnnem Çerkestir. bişey düşünmüyorum insan olduktan sonra zaten kimin ne olduğu belli bile değil herkes birbirine benziyor:))
00 YorumlaBenim bir Çerkes arkadaşım vardı kültürlerine düşkündü rler başka kültürleride kucumsemezler iyi insanlar...
00 Yorumla
+1 yılTanıdığım yok, varsada ben bilmiyorum. Çerkeslaz o bu şu diye ayırmam ben. İnsan, insandır. İyisi de var kötüsüde.
00 YorumlaBenim çok yakin bir arkadaşık var çok sıcak kanlı çok tatli ponçik bişey
10 Yorumlabilmem, tanımadım tanıdıysamda çerkrs olduğunu bilmezdim
00 Yorumla
+1 yılHayatımda hiç görmedim dilleride değişikmiş nasıl konuşuyorlar çok merak ediyorum
08 Yorumla- +1 yıl
Biraz Ruscaya benziyor dilimiz
- +1 yıl
Çerkezce mi ismi birde çerkezlerin ana yurdu aslında neresi kafkas taraflarımı
- +1 yıl
Z degil s ile bitiyor Cerkes. Evet kafkasya ve Cerkesce denilsede Adigece dilimiz var
- +1 yıl
HIM Türkiye de çok Çerkeş olmasına rağmen ben hiç görmedim
- +1 yıl
Pardobn Çerked dicektim
- +1 yıl
Örf kusura bakma klavye biraz sorunlu da Çerkes diyecektim Klavyenin Allah Belasını Versin
- +1 yıl
1864'de çoğumuz türkiyeye sürüldük o yüzden türkiyede çok Çerkes var
- +1 yıl
@Bruschetta Hım peki teşekkür ederim
Cerkezistan da evlerinin kapilarini acik birakirlar mis guvenden dogrumu 😂
14 Yorumla- +1 yıl
Çerkezistan diye bir yer yok, Çerkesya o
- +1 yıl
yok öyle bişi naptın sen ya 😂
+1 yılÇerkez tanıdığım iki kişi vardı biri vefat etti ikisi de ben yokkrn beni soruyorlarmış sevdiklerini söylüyorlarmış bende onları seviyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Çerkez değil Çerkes
- +1 yıl
@Bruschetta çerkes.
+1 yılHerkes cerkez der ama onlar ÇERKES DİR yani z değil s
12 Yorumla- +1 yıl
Bende Cerkesim ve s yazdim
- +1 yıl
Çerkes olanlar s yazar ama dier insanlar bilmedigi icin cerkez yazar
+1 yılÇok sevdiğim değer verdiğim bir abim var ve muhteşem bir insan
03 Yorumla- +1 yıl
Sevindimm
- +1 yıl
Bir dediğini 2 etmem oda aynı
- +1 yıl
ortamında thamade o zaman abin
+1 yıltanıdığım yok ama çok raki içien ve güzeller diye duymuştum
01 Yorumla- +1 yıl
alkol konusunda en sağlam içen milletlerdeniz
Gizli Üye(25-29)+1 yılİnsan olduklarını düşünüyorum, onlarında iyisi kötüsü var.
00 Yorumla
+1 yılMuhacirim Çerkez arkadaşlarım var iyidirler
011 Yorumla- +1 yıl
Anne tarafimda Muhacir benim
- +1 yıl
Akraba çıkmayalım bide guru hanım Selanik göçmeni mi anne tarafınız 😂
- +1 yıl
Hayir Bulgaristan 😂
- +1 yıl
olsun ya muhacir muhacirdir 😂
06 Adana'dan mı kaynaklanıyor - +1 yıl
Adana ne lan antalya dicektim hdndn
- +1 yıl
06 Ankara ama yinede sen bilirsin zjakma
- +1 yıl
ya at at tutturamadık iyi mi baya yakınmışız bende Kocaeli guru olmak icin nabiyoruz hbnbn
- +1 yıl
Cok yorum yapcan cokk benim gibi 31bin xper kascan
- +1 yıl
Sen simdi 2 bin xper puana t shirtte almissindir hdbdb
- +1 yıl
Yok almadim almamda
- +1 yıl
Seni takip etsem 2 xper olunca mesaj atsam özelden benimle konusurmusun acaba bir guru ile 2 xperin muhabbeti nasıl olur merak ediyorum da hdnsdsn
+1 yılSert mizaçlılar biraz
00 Yorumla
+1 yılVar tanıdığım baya.. çok iyiler
01 Yorumla- +1 yıl
Sevindim 😊
+1 yılNe kadar Çerkez varsa okadar da Çorumlu var MK
07 Yorumla- +1 yıl
ÇubukluYasae geldi aklima
- +1 yıl
Yaşar*
- +1 yıl
Çubuklu değil o ayı yaşar
- +1 yıl
Ne kadar namik varsa okadar yasar var
- +1 yıl
Şiiiii adam ankaralı adamın k (ı) ralı başı belalı afeder mi sandın kuzum adam angaralı
- +1 yıl
Ankaraliyim ayik olacaniz
- +1 yıl
Nereye ayık olalım gardaş yunus yok burda 😂😂
+1 yılanneannem çerkes..
mükemmel insanlar..11 Yorumla- +1 yıl
öyleyizdir :)
eski toprak herhalde
+1 yılçok güzel oluyo çerkes kızlar renkli gözlü felann
04 Yorumla- +1 yıl
Benim renkli degil ya
- +1 yıl
genelde öyle oluyo hani senin babandan ya da anneden gelmiştir ama gerçekten çok güzel oluyo çerkes kızları
- +1 yıl
Tesekkur ederim evet cogumuz renkli oluyor
- +1 yıl
hıhı bir tanıdığın eşi çerkes bende oradan biliyorum
+1 yılÇerkes kızlarının güzel olduğu söylenir.
05 Yorumla- +1 yıl
Evet guzeliz
- +1 yıl
güzel olmaz mı Kafkas kızları, allah özenerek yaratmış hepsini
- +1 yıl
@Bruschetta cok guzeliz ya. Basta ben olmak uzere
- +1 yıl
belli ediyorsun hemen pşaşe olduğunu :)
- +1 yıl
@Bruschetta evet, tesekkurler
Var tanıdığım. Severim çerkezleri
02 Yorumla- +1 yıl
Ya 😊
Huy olarak bilmiyorum
01 Yorumla- +1 yıl
savaşçı, asabi, agresif
+1 yılEn yakın arkadaşım cerkez
00 YorumlaPek tanımıyorum ama iyilerdir heralde
00 Yorumlaırkçılık yapmıyorum
00 Yorumlavarr
00 Yorumla
+1 yılİyi insanlar.
00 Yorumla
+1 yılAbzekh boyundanim
00 YorumlaTurküm
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı. Hic tanimadim 😕
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılIyi insanlar
00 Yorumla
+1 yılSenin gibi güzeller
02 Yorumla- +1 yıl
Ben de Cerkesim
- +1 yıl
Güzelsin 😀
+1 yılTatlilar
00 Yorumla
Devamını Gör(20)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz