+1 yılDedikodu (gıybet) toplumsal hayatı zehirleyen bir davranıştır..
Nitekim Kur'an'da;
"Sizden biri, ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı?” (Hucurât Sûresi, 49:12) ayetiyle başka hiçbir fiil bu kadar iğrenç ifade edilmemiştir..
Gıybet odur ki, gıyabında konuşulan kişi, o esnada orda bulunsa, rencide olmasıdır..
Söylenilen doğruysa bile gıybettir ve günahtır.. Eğer doğru değilse, hem gıybet hem iftiradır.. İki türlü günahtır..
Demek ki İslam, insanın rencide olmasına müsade etmiyor..
#Vesselam40 Yorumla
En İyi Cevaplar
Azizim,
Yapılan araştırmada anlatılmak istenen şu;
İnsanlar eğer sizle dedikodu yapıyor, birini çekiştiriyor ise, o size güvendiği anlamını verir. Sizi yakın gördüğü anlamını verir. Gerçekten de bu böyledir. İnsan güvenmediği ve yakın bulmadığı birisi ile dedikodu yapmak istemez.
Araştırma doğrudur, her ne kadar dedikodu yanlış olsa da araştırma doğrudur.
Tasdik ediyorum
Yampirik Başlan
www.kizlarsoruyor.com
Akademik Üye41 Yorumla
Toplumu toplum yapan demek abartı olmuş tabi 😅 Güncel olaylar konuşulur yeni bilgiler birbirine aktarılır duyanlar duymayanlara söyler iyi hoşta birilerini alıp ne hissettiğini bilmeden yargısızca infaz etmek diliyle kişileri gömmek kınamak girince dedikodunun içine hoşlanmıyorum 🤓
20 Yorumla
+1 yılsaçma, dedikodu demek birbirinin arkasından konuşmak demekken, birinin benim arkamdan konuştuğunu bilerek onunla nasıl bir bağ kurmaya devam edebilirim?
11 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
82Cevap
+1 yılHic bu şekilde düşünmemiştim.. Dedikodu benim için, sosyal bağlar manasina gelmemişti hiç. Ama, yorumlarila baktigimda, eski çağlarda insanin ilk hallerinde ve sonra ki gelişmiş halinde, bu özelliğin görülmeye başladığını ve bunun da hayatinda oldukca önemli bir yeri olduğunu okuyunca...😯 dusunce seklim değişecek galiba. Cevremdeki insanlarin da bir çoğunu anlamış oldum bu durumda. 😄
10 Yorumla
+1 yılhahaha :) sorunu sevdim çok kadınca gerçekten harika
Dedikoduyu sonunda faydalı yaptık sosyal bağları güçlendiriyor ayrıca stres attırıyor :)
Dedikodu amacı gereği zararlıdır ama yan ürün olarak bu tür faydalarıda olabilir tabi ama dedikoduyu bırakan toplumu nerden bulmuşlar? ehehehe :)
Onlar konuşmayı bırakmıştır.10 YorumlaYapilan arastirmanin sahibi Oxford universitesi elbette bir yerde bilimi de inkar etmemek lazim ama birde bizdeki dedikoduyu bizim bildigimiz anlamda aristirsaydilar :) bizdeki olayin kaynagi fesatlik :) o yuzden arastirmanin dogruluguna inaniyorum ama bizdeki anlami kesinlikle farkli :)
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,6b cevap paylaştı. tabi bu açıdan bakılırsa evet ama hakkında dedikodu yapıldığını öğrenen kişi için öğrendiği andan itibaren o kişiyle ve çevresiyle iletişimini kesicektir. asosyalleşmenin bir nedenide bence hakkında dedikodu yapılabileceği endişesi olduğunu düşünenlerde olabilir. ezcümle yapan pişman yapmayan bin pişman olabilir
10 YorumlaBu dedi doku yapanlar zaten karektersiz kisiler kendi poposunu kapamak icin baskasinin ozeliyle gecinen insanlar... Marifet saniyorlar Birde erkek olarakda yapan var dedi konu bence bu Sorun herhalde dogmadan once cinsiyet degistirmisler ki huyu kalmis cogu kadinlardan beter dedi kodu yapiyorlar - Benim dedi kodumu yapan varsa burdan sesleneyim - günahlarimi Benle paylasan arkadaslara selam olsun 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
23 Yorumla
+1 yılPek sanmıyorum. Bir insan her ne kadar sevmediği biri hakkında konuşsa bile sonradan içinde tuhaf bir duygu oluşuyor. Ama ilginç bir post çok beğendim :)
12 Yorumla- +1 yıl
:) ne demek
+1 yılDedikodu bence görünüşte sosyal bağları güçlendirici gözükebilir (haa bu bana bunları anlattığına göre epey samimiyiz) gibi ancak çok büyük bir güven sorunu da ortaya çıkarır ( ya başkalarına da benim sırlarımı, kusurlarımı anlatıyorsa) gibi ve insanı gitgide içine kapanık asosyal varlık olmaya ve toplumsal yapıdan koparmaya başlar. Güncellemene atıfta bulunayım hem de günah yapmayın yane :D
20 YorumlaÜlkemizde iletişim bakımından en çok kullanılan türdür. Neredeyse ev hanımları tarafından günün her saati yapılır. Çalışan kadınlarda yine aynı şekilde fırsatını bulursa hiç affetmezler. Erkeklere gelince onlarda kimi zaman bu akıma dahil olurlar. Ahmet kaçmış Ali kovalamış muhabbetleri çok döner. Neyseki ben yalnızlığımla huzurlu ve şükran doluyum.
10 Yorumla
+1 yılAksine zayıflar. Sen birisiyle simdi yan yana otururken o gidince arkasindan bir baskasiyla giden hakkinda konusursan konustugun kişi bu simdi benim arkamdan da konusur diye dusunmez mi. Boylece guven giderek azalır. Guven azalmasi toplumsal yapiyi güçlendirir diyosan bilemiyecem.
20 Yorumla
+1 yılKesinlikle yanlış bir araştırma sonucu cikmiş.. Dedi kodu gercek degildir.. Gerçek olsa HABER olur.. Birileri birilerine başkasından duydugu gercek olmayan ve 3. Şahsı ilgilendiren birsey anlatiyor.. Hatta bir kac gun sonra bunu uyduran bile inanmaya başliyor.. Bu toplumsal bag degil toplumsal ayiptir..
02 Yorumla- +1 yıl
Üstat dedikodu gerçek olmayan birşeyin konuşulması mı sence. Ona iftira deniyor diye biliyorum
- +1 yıl
@merdan3581 itfira baskasina asilsiz suc atmaktir.. Dedi kodu suc icermek zorunda degil..
+1 yılAlakası yok aosyal bağları tamamen koparıyor. İnsanların içindekileri dışarı çıkarmasına ve fitneye sebebiyet veriyor. Aynı zamanda kul hakkıdır. Şirk hariç bütün günahlar affedilir birde kul hakkı kişi hakkını helal etmedikçe affedilmez. Yani söyledim geçti değil bunun bir hesabı var. Hem hangimiz isterizki arkamızdan kulaktan kulağa konuşulsun kötü şeyler söylensin. Ne kadarda cahilce. Birde filimlerde falanda yapmışlar gıybet time diye. Sanki çok güzelmiş gibi yayıyorlar normalmiş gibi. Efendimizin hadisi var ölü eti yemiş gibidir diyor kardeşinin arkasından konuşan. Biz hiç bir şeyin bilincinde değiliz. Ne kadarda keyif veriyor konuşmak insana. Ama dil yüzünden helak olmak çok kolay. Dil belası çoktur. Gıybet yalan iftira ve daha bir çok şey. Ama şimdi bunlar hep normalleşti. Her ne kadar başaramasamda başarmak için uğraşıyorum ve enazından tepkimi koyup safımı belli ediyorum DEDİKODUYA HAYIR. Allah cümlemizi muhafaza etsin.
02 Yorumla- +1 yıl
Günah mu diye sormadığının farkındayım. Laf söyleyeceksen bana söyle uzaktan laf söyleme. İnsanlara günahları normal şey gibi yansıtırsanız bu cevamı bermem olağanher müslüman bireyin vermeside gayet olağan. Aynı zamanda din bekçiliği nedir ben dinimin bekçisi değilim dinim sahibiyim. Her birey kendi dininin sahibidir. Bu dedikodu araştırmasını yapana kadar başka şeyler araştırıp kitap okusanızne kadarda hoş olur bazı şeyler. Bu arada yaptığım yorumda sitemim kesinlikle size değildi biz günaha kızarız çünkü. Ama ikinci yorumumda sitemim tam olarak size. Ben size seviyesiz ve ölçüsüz bir yoeum yapmadım lakin görüyorumki uslubunuz som derece itici ve çirkin. Unutmayın hiç birimiz birbirimizden üstün değiliz. Be ben ne kadar sizi uyarıyorsam ortada yanlışım varsa sizde uyarırsınız. Bu yorumu din bekçiliği kelimesi altında toplamanız hoş değil. Saygılarımı sunarım. İyi günler.
+1 yılDedikodu>kıskançlık>hırs>FINISHIM
bestanimations.com/.../...ombat-animated-gif-8.gif00 YorumlaHayir insanlar arasindaki dusmanligi artirir yakin arkadasinla bile ve bu insanin zekasini dusurur zaten insanin dedikodu amaclarinin kiskanclik oldugunu dusunuyorum normal bir insan kisiyle derdi olmaz kendisiyle derdi olur cunku ögretici bisey yok onun yerine derin sohbetler yapsak biz insanlar birbirimizden birseyler ögrenirdik bugun yine uzun uzun cevaplar yaziyorum 😂
10 Yorumla
+1 yılSosyallik açısından şöyle; bir konu hakkında fikir söylemek, ortak konuda birbiri ile fikir alışverişi yapmak sosyal bağı güçlendiriyor. Yani tek bir konu ile -dedikodu ve insanlar hakkında konuşmak- ilgili değil.
10 Yorumla
+1 yılGüçlenir güçlenir millet birbirini öldürür artık yalan şeyler yüzünden 😂
15 Yorumla- +1 yıl
Sen herkesi dürüst insan sandın galiba bu ülkede 😂
- +1 yıl
Bu araştırma biz türkler üzerinde yapılmamış ki ama 😂
+1 yılHaber kaynağı belli olursa yararlı elbet anonim olanlarda sıkıntı oluyor
13 Yorumla- +1 yıl
Dedikodu yu yapan için söyledim. Senin paylaştığını kastetmedim
Dedikodu bizi diger canlilardan ayiran bir ozellik insanoglunun bugun bu durumda olmasinda dedikodunun cok onemli bir yeri var... dedikodu yakinlasmayi sosyal baglari olusturuyor tabiii dedikodusunu yaptigin insanlarla degil😂
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılOxford bile onaylamış. Bundan sonra kimse beni tutamaz. Dedikoduda tur atacagim millete sjd 😂😂
12 Yorumla- +1 yıl
Napayim 😁😂
- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılDedikodunun toplumun sosyal bağlarının güçlenmesinde şöyle bir etkisi var ;
Dedikoduyu yapan kişi toplumda sevilir , Dedikodusu yapılan kişinin de toplumda değeri azalır. Burdan şu sonucu çıkarabiliriz, Dedikodu toplumun olmazsa olmazlarındandır.10 Yorumla O onun hakkında ne demiş? Bu ne yapmış? Bilmem ne. Hepsi saçma ve gereksiz şeyler. İnsan kendisiyle ilgilense, kendi yaptıklarına kendi söylediklerine dikkat etse herkes birbirine karşı daha saygılı olacak. Daha güzel bir iletişimimiz olacak. Tabii ben bunu söylerken ben yapmıyorum demiyorum. Elbet ben de yapıyorum fakat zamanı gelince dönüp kendime bakmayı da ihmal etmemeye çalışıyorum.
10 Yorumla
+1 yılGüçlenebilir de güçlenmeyebilir de. Sen benim hakkımda konuşmuşsun dendiği an bırak güçlenmeyi düşman kazanıyorsun. Ama duyulmayınca aaa benle paylaştı demek bana güceniyor deniyor. yakınlaşılıyor.
10 Yorumla
+1 yılBunun benzeri bir teoriyi Harari'de söylüyor.
İnsanların nasıl ilk defa bir arada yaşamaya başlayıp örgütlendikleri kısımı anlatırken dedikodunun gücünden bahseder11 Yorumla- +1 yıl
Birkaç düzinelik bir grupta sürekli değişen ilişkileri takip edebilmek
için edinilmesi ve depolanması gereken bilgi miktan inanılmazdır (50
kişilik grupta, 1.225 farklı birebir ilişki vardır, ve bundan çok daha fazla
sayıda karmaşık kombinasyon da bulunur). Tüm maymunlar sosyal
ilişkilerle yakından ilgilidir, ancak etkin bir biçimde dedikodu yapamazlar.
Neandertaller ve arkaik Homo Sapierısler de muhtemelen birbirlerinin
arkasından rahatça konuşamazdı. Dedikodu sıkça kötülenen ama aslında
kalabalık gruplar hâlinde işbirliği yapabilmenin de temelini oluş
turan bir beceridir. Modern Sapiens’in yaklaşık 70 bin yıl önce edindiği
yeni dil becerisi, ona saatlerce dedikodu yapabilme şansı verdi; kime gü
venilebileceğine dair bilgi, küçük grupların daha büyük gruplara dönüş
mesine, dolayısıyla da Sapiens’in daha sıkı ve karmaşık işbirliği yöntemleri
geliştirmesine yol açtı
HARARİ
Din; insan içindir ve insanın 24 saatini de; nasıl, nerede, niçin yaşaması gerektiğini de kodlar. Hele bu İslâm dini ise... Bunları eksiksiz bir şekilde yerine getirir. Niye bu kadar atarlandin ki?
Hayır, ben bu değerlerdirmeye katılmıyorum. Bana göre tam tersi bir sonuç ortaya çıkartir dedikodu; ilişkileri zayiflatir, güveni zedeler...00 YorumlaBulunduğun toplumda herkesi tanıyamaz bilgi sahibi olamazsın kalanları dedikoduyla öğreneblirsin dedikodu insanların kalabalık gruplar oluşturmasında önemli bir etken. Özünde bilgi alışverişi yatar.
10 Yorumladedikodu bence olan seyin ustune bire bin katarak falan anlatmak ama elestirmek yorum yapmak o konu hakkinda sosyal baglari guclendiriyor gercekten bnece
10 Yorumla
+1 yılbak bu konuda haklısın dinmiz bile gıybeti en büyük günahlardan sayarken toplumu toplum değil konuşacak laf taşıyacak bir sistemin olması anlatıyor aslında
10 Yorumla
+1 yılDedikodu kötü bisey. Duymucaksin, gormiyeceksin, konusmayacaksin. Giybet gunah bir kere 😝Guven duymak icin dedikodu mu yapilirmis ya 😁😀bu profesörlerde neyi arastiracaklarini sasirdi.
10 YorumlaKaynak var mı acaba yoksa uydurmaların mı? Desem bile sinirlenme 😀 gereksiz üstüne gelenler olmuş, onları umursamanı umursadım
11 Yorumla
+1 yılDogru bence dedikodu sa olmasa insanlarin birbiriyle iletisimi kalmayacak annem bile benimle dedikodu yqpiyor mutfakta:):)
20 YorumlaDedikodudan nefret ederim. Kaçası gelit yapılan ortamdan da tabi ki de sosyal bağlar güçlenmez yerle bir olur ilişkiler tersle yüz olur.
10 Yorumla
+1 yılÇok saçma. Modern dünya çirkinliklerini kapatmak için psikolojiyi manipülasyon olarak kullanıyor.
-Gecen bol olsun.-10 YorumlaDedikodu güzel birşey evet ama bir süre sonra iğrençleşiyor bazen ise büyüyüp bazı hayatları bitirebiliyor, son verebiliyor.
10 Yorumla
+1 yılElbette, Allahu tealanın gücü kudreti yok mudur ki bu dedikoduyu kurutsun , faydalı ki kurutmuyor. asdfjkasdfjsdf.
10 Yorumlahahahaha etkisi vardır ama kötü yönde düşünsene biri hakkında konuşuyorsun hopp onunla bağların uçup gidiyor 😊
10 Yorumla
+1 yılişssizlik oranın yuksek olduğu bir ülkedeyiz, dedikoduyu insanların elinden alırsak iyice bunalıma gömülürler. kısmen katılıyorum.
10 Yorumla
+1 yılkonusmak belki o insanlari rahatlatir ancai cok fazla dedikoduda zaman kaybi gibi ya :)
10 Yorumla
+1 yılDoğru olabilir ama her şeyin fazlası zarar felsefesine dayanarak bakmaliyiz.
10 YorumlaKırsal kesim mahallelerinde adım başı dedikodu oralarda sosyal bağ güçlü doğru olabilir :)
10 Yorumla
+1 yılÇünkü dedikodu sadece güvendiğin insanlarla yapılır. Yallah bee 🤣
10 Yorumlaevet dedikodu önemli cayır cayır yanacağını bilse bile insan vazgeçemiyo o kadar bağımlılık yapıcı
10 Yorumlahayır.. sadece insanı insana çok güzel düşman eder.. benim düştüğüm durum gibi
10 YorumlaDedikodusuz denemek lazım bakalım sosyal bağlar bitecek mi
10 Yorumla
+1 yılbir yerde mantikli zira dedikodu yapmayinca konscak bsiileri olamayan cok kisi var
10 YorumlaEvet doğrudur, bu yüzden çevremdekiler ile sosyal bağ kurmuyorum demekki😄
10 Yorumla
+1 yılBuna katılmıyorum. Allah boşuna mı hucurat suresinin 12. ayetinde gıybet etmenin ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetmiş? Gıybetçi insanlar gıybetin ne faydasını gördüler? Ve madem durum profesörün dediği gibiyse gıybet etmek niye günah kardeşim? Toplum gıybetle mi güçlenir saçmalamayın... Allah buna günah demişse siz ne derseniz deyin ne kadar gıybet ederseniz edin boş... Gıybetçi insanlar günahtan başka bir şey kazanmazlar...
13 Yorumla- +1 yıl
Ha eğer siz sürekli gıybet yapıp günaha girmek ve oradan da kendinizin sonunu hazırlamak istiyorsanız bir şey diyemem. Ama bu araştırma tam bir saçmalık... Gıybet iyi bir şey diyorsanız da git öbür tarafta cezanı çek... Allah günah kılmış bunu sizin dediğiniz şeye bak. Hey Allah'ım hey...
Aslında şu üniversiteden su şu bunu demiş gibi alıntılarda kaynak belirtsek daha güvenilir olur diye düşünüyorum :) Dedikodu toplum içindeki bağı kuvvetlendiriyor ama sadece dedikodu yapanlar arasındaki bağı :)
00 YorumlaDedikodu sınırlayıcısı çünkü dedikodu yapan kişiler kendi dedikodularının yapılma ihtimalini düşünerek Yaşar Buda kısıtlayıcıdır
20 YorumlaBu dedikodular yüzünden yeri geliyor insanların hayatları mahvoluyor. Varsın bağlar kopsun insanlar rahat olsun. Uyduruk bir araştırma ve sonucu. Özellikle şüphe duyuyorlar kısmı.
00 Yorumla
+1 yılSosyal bağları güçlendirmez aksine birbirinden koparır.
40 Yorumla
+1 yılhayır bide çoğalıyorlar hiç dürüstlük falan kalmadı etrafımdakilerde cesaretleri mi yok yoksa bilerek mi yapıyolar bilmiyorum ama hepsini boğasım geliyor
10 YorumlaGossipsiz hayat düşünemiyorum arkadaslık baglarını da güçlendiriyor😄
10 YorumlaEskiden çok yapardık şimdi nefret ediyorum ortamına bile girmiyorum Allah affetsin inş
10 Yorumla
+1 yılDaha çok bozuluyor çünkü dedikodu yapan insanlar sır tutmayı bilmeyen insanlardır bana göre.
10 Yorumla
+1 yılDedikoduyu erkekler de yapıyor ama kadınlar gibi değil bence bilim adaları yanılıyor dedikodu zararlı aslında tartışılır diyeyim kısaca :)
10 YorumlaDedikodu zaten önyargili, cekememezlik, baskasi hakkinda konusmalar bunlar mi guven bağı olusturuyormuş. :D haha
10 YorumlaDedikodu ile toplumsal bağı birleştirme fikri iyiymiş 😃😃
10 Yorumla
+1 yılSende neleri araştırıyorsun mazallah:) herşeyin oldugu gibi dedikodununda bir bilimsel açıklaması var yani😑
00 Yorumla
+1 yılbence yanlış dedikodu yapılan toplum içten içe çürür güven duygusu kaybolur
10 Yorumla
+1 yılDedikodu diyince, Ay Lav Yu daki Ağa önden Amerika arkadan Amerika aklıma geliyor 😊
11 Yorumla- +1 yıl
😂😂😂😂
- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yıl:D sonunda kılıfınızı da buldunuz ya artık sizi tutabilene aşkolsun :D
başlasın dedikodu şöleni :D10 Yorumla - Devamını Gör (91)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar