zorunda mı bence değil. bi erkek olarak bunu diyebilirim. ama jest olarak verebilirler mi bence evet. ama onun ıcın toplumun her anlamda bu yumusak gücünü kullanması gerekir. misal bir ornek vereyim sana. toplum bekarlara da hani evlilik olarak destek olması gerekir ya eskiden vardı bu. hani o da serkeşt olmasın. aile kursun dusuncesi. biirne adres sordugunda zoraki değilde iyi niyetle samimice cevap donmesi. asansorde komsun ile karsılastıgında dümenden günaydın/iyi aksamlar/iyi günler/iyi calısmalar olmak üzere 4 söz öbeğinden birinin otomatikmen soylenmesi. kızlar eskiden misal yürünmesini onlara makul anlasılır gorurlerdi. şimdi ise aman elleşilmiyor kimseye en ufak bi şeyde sapık diyebilir. bi ismini verse yandın. direk aksam haberlerindesin. kimse de arkanda durmaz aile bakanlıgıda davaya müdahil bile olur. ama misal hatırlyıorum bi kız kendi de vidyoya cektiriyor caktırmadan. haber vermeden. bi otobüs soforunu taciz ediyor. gorev basında. 4 5 yıl olmustur sanırım. Ankara'da idi galiba ya da ist te. adama bildiğin yürüyor. ama adam vakur davrandı. bu pislikte bi iş vardır diye cakalladı. kıza malzeme vermedi. sesler falan duyruluyordu. ama o kıza ne oldu. tersi olsa idi. offf aman allahım neler olurdu hayal edemiyorum. kaldıki ekrek dogası zaaf ıcındedir kıza karsı ama tabi kaale pek alınmıyor
Ne yaşlılara ne de kadınlara yer vermek zorunda değilim ha baktım çok sıkışık kadın da rahatsız onu çağırır oturturum mesela geçen gün belediye otobüsüne binmiştim iki kişi kız arkadaşıyla beraber bindi erkek bir kız da ayakta duruyor çocuğa işaret ettim dedim ki abla gelsin buraya otursun ben ineceğim Bir de özellikle hamile kadınları yer vermeyi severim böyle durumlarda veririm Bir kere şu anda saçma bir olay başıma geldi toplu taşımada abla buyur otur dedim sen bana mı abla diyorsun dedi ben dedi yaşlı mıyım canımsın diye bir cümle duydum onu söyleyen kadın da 50 yaşındaydı ondan sonra da daha yer vermemeye karar verdim
Zorunda değil ama yapı olarak kadınlara göre daha dayanıklılar. Uzun süre ayakta kalmaları daha kolay. Bence verebilirler yani zorunda olmasa da. Tabi ki benden büyük birisi bana yer vermesin ama bir kadının yorgunluğunu görebilen birisi verebilir bence. Ben de 20'li yaşlarımda işe giderken otobüste panik atak oldum galiba, farkında değildim tabi o zamanlar, her yer karardı, bayılacak gibi oldum. Sonra metroya gittim, halim yok tabi. Herkes oturdu kimse yer vermedi. Ben orada demire tutunmuş zor duruyordum ayakta. Bence bi Allah'ın kulu da görüp yer verebilirdi yani.. işe gittim o gün, işyerinden de seni, anlaşmalı olan bir hastane vardı yakında, hastaneye göndereceğiz müsaitlik olunca dediler. 😅 Sonra öğleden sonra gidebilirsin diye geldiler, dedim iyiyim şu an. Sabah kötüydüm göndermediniz..
Merhaba canım! 🤗 Toplu taşımada yer vermek bence cinsiyetten ziyade nezaket ve empatiyle ilgili bir durum. Kimin daha çok ihtiyacı varsa, yaşına, durumuna bakmadan ona yer açmak çok değerli. Yaşlılarımıza, hamilelere, çocuklu annelere veya gerçekten yorgun görünen birine yardımcı olmak hepimizi güzelleştirir. 💖 Toplum olarak birbirimize destek olmak harika hissettirir. ✨
Kimse kimseye yer vermek zorunda degil. Bu tip zorunluluklar kimse tarafindan dayatilamaz hatta devlet tarafindan bile oldugunda kisi Aihm e konu ettirebilir. Nezaketsizlik midir bence bu da tartismali ornegin hasta, hamile, engelli ve yasli birey ile 20-30lu yaslarda smackdown guresci olacak kadin ayni kefeye mi konulmali? 🤔 Belki dusundugu icin de yapmiyordur kendi arzulari icin guzel kayirmaciligi yapan da var. Ne entel ama degil mi dantel oysaki. Bana gore dezavantajli bireylere yer verilmesi gerekir. Bu mantikla yaklasirim hep.
Hayır tabi ki değil ama akşamları vs bazen sadece erkeklerin olduğu tıklım tıklım otobüslere denk geldiğimde yer verenler oluyor. Yani. zorunluluktan değil de düşündüklerinden yapıyorlar ve öylelerine yol boyu tonla hayır duası ediyorum bend dmdkdkdkd
Hayır, zorunda değiller ancak bazı durumlarda yer vermek nezaketen olabilir. Örneğin uzun saatler ayakta çalışan yorgun bir erkek de, kendini iyi hissetmeyen genç bir kadın da yer ihtiyacı duyabilir. Böyle durumlarda karşılıklı anlayış göstermek, cinsiyetten bağımsız olarak nazik bir davranıştır.
Eğer toplu taşıma erkekle doluysa ve kadın da o erkeklerin arasında ayakta kaldıysa tabikii yer verilmeli, şahsen ben yaşlılara hamililere çocuklara ve çocuklu annelere yer veriyorum çocuklu babalarada veriyorum cinsiyet fark etmeksizin bu bir jesttir
Bir zorundalik olarak algilamamak lazım o bir jesttir sonuçta ben jest olsun diye yaparım ancak kadın yüklü çocuklu yahut belli bir yaşın üstünde olan yaşlı vatandaşlara cinsiyet fark etmeksizin yerimi vermek insanlık gorevimdir onu yaparım yaptım yapacağım da
Herkesin sıralamada bir yeri var. Önce yaşlılar, sonra hamile ve sakatlar , ondan sonra daha genç olan bireylerdir. Bayanların oturma mevzusu herkesin insiyatifinde olan bir meseledir. Yaşı büyük olan birisi oturabilir. Ama bir genç kızın, bir yaşlı varken oturmasını yanlış bulurum. Ben oturmam yaşlıya yer veririm.
Bence vermek zorunda zaten kadınlar günlük hayatta hep zorluk içersinde hayatın her anında çok daha fazla kısıtlanıp zorlanıyo bence en azından yolculukta ayakta bırakılmamalı
Hatta artırıyorum oturacak yer bulamadığında müsait olan biri eğilmeli ve hanımefendi sırtına oturmalı 😜
Zorunluluk diye bir şey yok. Yer verenler, nezaketten veya empati kurduklarından yer veriyorlardır. Hoş bir davranıştır. Kadınlara toplu taşımada yer veren tüm genç birey ve beyefendilere buradan teşekkürlerimi sunuyorum 🌸
Ben yaşı durumu ne olursa olsun hiçbir kadına yer vermiyorum. Aklı olan erkek te böyle yapsın. Kadınların yaygın olarak yaptıkları cinsel ayrımcılığa karşı onlara anladıkları dilden karşılık verilmeli.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 ay
Gençler, yaslilara bile yer vermiyor artik, kadina mi verecek? Bir de kendi ayakta durarak dana kadar cocugunu oturanlar var. Biz de bunlardan hayir bekliyoruz. Anne babalar o kadar yanlış cocuk yetiştiriyor ki anlatamam. Cocuk gelisimi ogretmeni olarak yazıyorum bunlari. Asiri bencil ve saygisiz bir nesil yetişiyor. Istasnalar elbette vardır.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 ay
Gerçekten yaşlı olanlara ben veriyorum bir kadın olarak çünkü annem bir kere işten çok yorgun çıkmış arabada yer istemiş vermemişler sonra baygınlık geçirdi hastaneye kaldırdılar beyninde anevrizma çıktı yer vermeyen kişi vicdan azabından onunla biz gelene kadar ilgilenmiş bence daha duyarlı olmalıyız kötü şeylerin başımıza gelmesini beklemeden duyarlı olmalıyız
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 ay
Vermelerine gerek yok. Zaten yer veren görmedim
Pardon 1tanegördüm geçen senelerde. Ayaktaydım bir tane kapalı kadın binince ona yer vermişti adam. Yaşlı da değildi. Baya seçerek yer verenler var demek ki😂
Ama genel olarak çok getek yok da hasta olan olur, ayakta duramayacak kişiler olur cinsiyete yaşa bakılmadan verilebilir
Bu ülkede kadınlar ne kadar çok yoruluyor sakinler de o kadar yoruluyor o yüzden illaki yer vermek zorunda değiliz bakarım Karşındaki insan gerçekten hasta ve yer verilmeye ihtiyacı var o zaman veririm ama sırf karşı cinsiyeti kimse yer vermem
Eşitiz ya erkek dikilebiliyorsa, kadın da dikilebilir. Ama yazılı olmayan nezaket kuralları vardır buna istinaden evet erkek kadına yer verir. Kadınlarda nezaket diye bişey yok ama 😂😂 (linç edilebilirim bundan dolayı)
Efenim ilk linç benden gelsin 😆 Ne yazıkki eşit meşit değiliz. Sizin görmezden geldiğiniz acı gerçekler var. Bunlardan tek bir örnek verecek olursam: Kadın dediğimiz ister çalışan, ister ev hanımı olsun hem fiziksel hem psikolojik olarak daha çok yorulur 24 saat içerisinde. Neden mi? Çünkü genel olarak erkeğin mesaisi 8-10-12 saatte biter, eve girip keyfine bakar. Fakat kadının mesaisi hiç bitmez. Çalışan kadın eve girdiğinde yemek, ev işleri vs ile devam ederken, tv karşısında elinde kumandayla oturan/uzanan eşine de hizmet eder, çocuk/lar varsa onların eğitim ve ihtiyaçlarıyla uğraşır. Ev hanımların da halleri pek de farklı değildir. Ayrıca beyler çocuk doğurmadıkları sürece, eşit olamayız 😉 Hem kadın, hem erkek tarafında illaki evdeki rolleri konusunda istisnalar vardır, onları hariç tutuyorum
Kusura bakma ama eşi ister çalışsın ister ev hanımı olsun, eşine yardımcı olmayan erkeğe erkek demeyiz, biz çocuk doğurmuyoruz doğru. Buna biyolojik olarak yapabileceğim bişey yok. Ama çocuk doğduktan sonra da baba olarak çocukla ilgilenme görevimiz var
Kimse kimseye yer vermek zorunda değil. vicdan meselesi ben annemle otobüse bindigimde vicdanı olan yer veriyor ben annemi geç diyorum bir başka büyük gelince ben ona yer vermiyorum vardiyalı çalışıyorum yer vermediğim zamlarda oluyor. Demiyorum nasıl insan nasıl yer vermezler diye onların nasıl bir hayatı olduğunu bilmiyoruz belki işten geliyor belki hasta... Vs. Bilemeyiz
Hayır tabii ki ama Görgü kuralı olarak Düşünmek gerekir özellikle gebe ve yaşlılara yer verme konusunda mümkün olduğu kadar hassas davranmak gerektiğini düşünüyorum
Ben yaşlı da olsa vermiyorum hasta veya sıkıntılı bi durumu varsa çocuğa da yer veririm ama sırf yaşlı veya kadın diye yer veremem bakıyorum yorgun görünüyo kalkarım
Hayır yaşlı çocuklu hamile vs değilse kimse yer vermek zorunda değil ama çok yorgun değilsem ve karşımdski kişinin çok yorgun olduğunu farkedersem kadın erkek farketmez yer veririm
Cinsiyeti fark etmiyor bir insanın bir insana yer vermesi tabikide güzel bir şey fakat bunu isteyen yapar, yer verme gibi bir zorunluluğu yok kimsenin.
Değil erkekler kadınlara yer vermezse kendi hem cinslerimiz vermiyor bırak birbirimize yer vermeyi yaşlı kadınlara bile yer vermiyoruz nereden nereye geldik
Yaşlı ve hamile değilse ben vermiyorum çünkü onlar yaşlı hamilelere yer vermiyorlar birde kadın erkek eşit onlarda ayakta kalsın hep biz mi ayakta kalacağız bu işinde nezaketi olmaz
Erkek de kadın da fark etmez bence ayakta duramayacak kadar yaşlılar ve hastalar hariç hiç kimseye yer verilmemeli erkekler istisna olarak centilmenlik yapıp yer verebilir kibarlık maiyetinde.
Hamile.. çocuklu ya da fiziki engeli yoksa öyle bir zorunluluk yok.. erkekler içinde aynısı geçerli.. cinsiyetçi bakmıyorum.. ihtiyaçla alakalı bir durum olarak bakıyorum :))
Değil tabiki ama yaşlı hamile ve engelliler için aynı şeyi söyleyemem otobüs yolculuğu başlı başına zaten bir işkence
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
1 ay
Bazen verseler çok iyi olurdu, PCOS kaynaklı bazen çok kötü sırt ve karın ağrılarım oluyor. Bildiğin bayılacak gibi oluyorum, erkeklerde bunu görüp gözlerini çevirip başka yerlere bakıyorlar. Ben insana bakıp gerektiğinde yer veriyorum🤷♀️
Yaşlı ve hamile ve çocuğu olan dışında kimseye yer vermem. Hepsi gezmeden , kadınlar gününden geliyor, ben çalsan yorulan biriyim. Isci saatlerine denk getiemesinler, herkesin gözünün içine bakiyorlar