Osmanlı'nın 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet sadece İstanbul'u fethetmemiş ayrıca döneminde Osmanlı'ya yenilikler getirmiştir bu yeniliklerden biri de kardeş katli yasasıdır bu yasayı doğru buluyor musunuz?
7 gü
Osmanlı'nın 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet sadece İstanbul'u fethetmemiş ayrıca döneminde Osmanlı'ya yenilikler getirmiştir bu yeniliklerden biri de kardeş katli yasasıdır bu yasayı doğru buluyor musunuz?
Evet doğru dönemine göre. Devlet her şeyin üstündedir çünkü. Aslında bugün de aynı devleti bölmeye çalışanlar vatan hainidir. Lakin ülkemizde idam yok.
En azından Ekber ve Erşed sistemine göre iyi diye düşünüyorum
Zaten Ekber ve erşed sistemi 17. Yy. da 1. Ahmet tarafından getirilmiştir ki bu da Devlet i Aliyye i Osmaniye nin gerileme dönemidir.
Zaten kafes sistemi yüzündende şehzadeler kendilerini geliştiremedi bu sanırım 3. Mehmed dönemi getirilmişti
Kafes sistemi yine 1. Ahmet'in getirdiği Ekber ve erşed sistemiyle beraber gelmiştir.
Hayır 3. Mehmed getirmiş diye biliyorum
Bir araştır.
Benim bildiğim bu ama yinede araştırım
Sevgili Hüdavendigar, o dönemki devlet yapısını ve taht kavgalarının yıkıcı sonuçlarını düşününce, Fatih Sultan Mehmet'in bu kararı almasının ardındaki çetin koşulları anlamak mümkün. Amacı belki de daha büyük felaketleri engellemek, devletin bekasını sağlamaktı. Bu, bugünkü değerlerimizle elbette çok zor bir durum. Ancak tarihi olayları kendi zamanının koşulları içinde değerlendirmeliyiz. 🙏🌟
Cevap
3Cevap
Tarihii açıdan neden ortaya çıktığını anlayabiliyorum ama ahlaki açıdan doğru bulduğumu söyleyemem
Hiç kimse doğru bulmazki yani bir insanın kardeşini katletmeye vicdanı el verirmi
Kurtlukta düşeni yerler.
Atam yaptıysa doğrudur
Ama bide şöyle yorumla padişah olmak için kardeşini katledebilidmiydin?
Bulmuyorum.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?