19 gü

Başörtümü çıkmak istiyorum ama aile ve akraba tepkisinden çok korkuyorum, ne yapmalıyım?

Açılmak istiyorum ama bunun sonuçlarından çok korkuyorum. Aslında korkum sadece başörtüsünü çıkarmak değil; sonrasında yaşayacaklarım. Anne tarafım oldukça eleştirel insanlar ve beni gördükleri anda konunun herkes arasında konuşulacağını biliyorum. Adımın akraba sohbetlerinde dolaşmasından, hakkımda yorum yapılmasından, insanların beni tanıyormuş gibi kararlar vermesinden korkuyorum.
En çok da annemle babamın arada kalmasından endişe ediyorum. Akrabaların onlara baskı yapacağını, "Kızınızı nasıl böyle bıraktınız?" gibi sözler söyleyeceklerini tahmin ediyorum. Onları üzmek istemiyorum ama kendimi de daha fazla görmezden gelmek istemiyorum.
Ortaokulda kapandım. O zamanlar bunun benim bilinçli kararım mı yoksa bulunduğum ortamın etkisi mi olduğunu ayırt edecek yaşta değildim. Şimdi lise bitmek üzere ve yıllardır içimde taşıdığım rahatsızlık daha da büyüdü. Kendimi aynada gördüğümde bazen kendim gibi hissedemiyorum.
Bir diğer zor tarafı da, başörtüsünün sadece bir kıyafet tercihi olmaktan çıkıp hayatımın her alanını etkilemiş olması. "Kapalısın, dans etme.", "Kapalısın, koşma.", "Kapalısın, dikkat çekme.", "Kapalısın, şöyle davranma." gibi sözleri o kadar çok duydum ki zamanla kendimi sürekli kısıtlamaya başladım. Belki kimse doğrudan yasak koymadı ama üzerimde görünmez bir baskı oluştu.
Lisede yapmak istediğim birçok şeyi yapmadım. İnsanların ne düşüneceğini hesapladım, kendimi geri çektim, dikkat çekmekten kaçındım. Şimdi lise hayatım bitmek üzereyken, sanki gençliğimin bir kısmını korkularla ve başkalarının beklentilerine göre yaşamışım gibi hissediyorum.
Açılırsam akrabaların konuşmasından, aile içindeki gerilimden, insanların beni yargılamasından korkuyorum. Açılmazsam da yıllardır içimde büyüyen bu mutsuzluğun devam etmesinden korkuyorum. İki tarafın da bedeli varmış gibi geliyor ve bu yüzden ne yapacağımı bilemiyorum.

Yargılamadan tavsiye verebilir misiniz? Ya da bu durumu yaşadınız mı tepkiler nasıldı?
Başörtümü çıkmak istiyorum ama aile ve akraba tepkisinden çok korkuyorum, ne yapmalıyım?