En başından beri vardı bence insanda fikir ayrılığı tıpkı aynı fikirde olmak gibi. Yani gelişimle doğru orantılı olarak gelişmiş olmalı.
Bilim bile günümüzde fikir ayrılıkları sebepli gelişme imkanı buluyor.
Fiziken aynı olsaydık da fikirler çatışırdı. Yaşadığımız ve beslendigimiz çevre yani bulunduğumuz, hayata baktığımız konum ve zaman farklı olduğu sürece fikir ayrılığı oldukça normal ve kaçınılmaz.
Zaman ve deneyim sonucu kendi fikirlerimizden dahi ayrışıyoruz 😀
1
6 Yorumla
Soran
1 ay
Ben başlangıçta olmadığını düşünüyorum... Eheheh : )
Evet bu gün pek çok şeyin gelişiminde fikir ayrılıklarını görebiliriz... Hede be fiziken aynı olmamız bunu azaltması ya da yok etmesi lazımdı neden öyle olmadı : ) Zaten cevabını verdin. .. evet öyle oluyor kuziş..
Bence ne zaman ki insanlık gelişti ve insanlar iradesinin farkına vardı o zaman başladı fikir ayrılığı. Ondan önce sürü psikolojisinde ilerlediklerini düşünebiliyorum. Yani birisi ne yaparsa, arkasındakilerde onu yapar.
Ta ki bir gün birisi iradesinin farkına varıp buna karşı gelene kadar. Ha nasıl farkına vardı diye soracak olursan bence bu da insanların artık yorum yapma seviyesine gelince oluştuğunu düşünüyorum. Duygular, iradeler her insanda farklıdır. Aynı olaya karşı herkes aynı hissetmez. Dil geliştikçede buna yorum yapmak mümkün oldukçada fikirlerde çatışmalar başlamıştır diye tahmin ediyorum. Ve en güçlü şey bence korku duygusuydu bunu başlatan.
Fiziken aynı olsakta fikirler farklı olurdu - herkesin hayat tecrübesi farklıdır keza çıkardığı derslerde öyle.
Yinede kısa bi ekleme yapmak isterim: Hala kendi öz fikri olan az insan var dünyada. Yani sürü psikolojisinde ilerleyen kesimler var ve bence bu çokta sağlıklı değil gibi. Bilemiyorum.
He birde bu benim düşüncem, mantıklı mı kısmı ile ilgilenmiyorum biliyorsun jfjdjf
1
24 Yorumla
Soran
1 ay
Hımmm... Olabilir... Neden bence cok mantıklı... Dilin önemi ve gelişimine bağlaman cok yerinde olmuş.. asıl can alıcı nokta bir olayı yorumlama şeklimiz anladığım kadarıyla... Yani bir aleve baktığımızda kimi bunu görsel şölen olarak görürken... kimileri için travma tetikleyicisi olabilir yorumlama şeklimiz farklı bunuda etkileyen anılarımız ve hislerimiz var... Bu metni okuyan herkese teşekkür etmek gerek... Artık eskisi gibi düşünemeyecekler.. yorum için eline sağlık...
Bir şeylerin ayrık olabilmesi için esas bilgi kaynağından kopması gerekir... İzole edilmesi ya da ötekileştirilmesi gerekir... Bu ayrık olan bireylerin ana bilgi ağından kopması farklı fikirleri tetikleyen ilk unsur olabilir... Hatırlayalım insanlar hayatta kalmak için mağara resimleri icat ettiler... cocuklarını vahşi doğada korumak ve yaşamın devam etmesi icin... Örneğin 👁️🏹🦌 (bu bir geyik gördüm ve avladım da olabilir...) ya da (avlanılabilir de olabilir) ... Sonraki nesiller bu kararsızlıktan ve sisli olmasından rahatsız olcakki alfabe denilen yazı sitilini icat ettiler... Bu neden gerekliydi... 200 bin yıllık homo cinsinin yazıyı bu kadar geç keşfetmesi yani 5 ,6 bin yıl önce keşfetmesi ki (buna inanmıyorum bence daha eski olması gerek) bir şeyin farkına vardılar insan oğlu unutkandır bunu biliyorlardı ama 200 bin yıllık bir geçmiş bunun gelişmesini sağladı... Bunlar gelişti ama hep bireyselde kaldılar yani az bir kesim yazıyı ve okumayı biliyordu... Eee bilmeyenler nasıl düşüncekti? Tabiki farklı... Etkenler oluştu bir ağaca benzetelim kökte hicbir fikir ayrılığı olmasın sadece yaşamak için birbirine yardım eden kesim olsun... Bu insanlar diğer bir guruhtan izole oldu ve yeni dallar cıktı.. bu yeni dallarla beraber yeni ve farklı düşünce şekilleri çıktı...
Tabi bununlada kalmadı... Haçlı seferleri , cennetten arasa satmalar... Fransız devrimi , sanayi devrimi ve var olan bütün devrimleri etkiledi... Bu düşünce ayrılıkları...
Her insanın yaşama , öğrenme , ilerleme hakkı olmalıydı ki aslında en temel unsurları bile sağlayamayan dünya devletleri... Gerektiğinde çok ahlaklı , çok bilge ve çok kültürlü görülebiliyor... Ama anladıkki bunların hepsi belirli bir amaca hizmet ediyor kendi çıkarlarına... İstediklerinde adaletlerini , kültürlerini ve tarihlerini ... İnsanların yaşama hakkını bir kenara bırakabiliyorlar...
Fikir ayrılıklarının oluşmasının bir diğer sebebi çıkarlar...
Bu gözler senin emoji kullandığınada mı şahit olacaktı 🤩 Şaka yapıyorum tabi ehehe
İlk yazdığına ithafen: evet bu kulağa doğru geliyor çünki bir şeyden ayrılmak yeni fikirler yaratabilir. İnsan önünde biri olmayınca kendisi bir şeyler üretmek zorunda kalır. Aaaa evet. Yazıyı okumasını bilenler bir düşündü ve bilmeyenlerde bir düşündü - aha burada başlamış olabilir fikir ayrışması 🤨
Kesinlikle öyle. Kimse masum değil - hiç bir devlet - hiç bir kurum - hiç kimse kısacası. Belki biz bile masum değiliz bi noktadan sonra öyle değil mi değerli Psi? Ne diyorsun?
Güzel bi bakış açısı ve tabi ki Psi farkı ile çünki tarihi geçmişe hakimsin sen ve bunları bilerek fikrini söylüyorsun ki bu zengin bi konuşma oldu ehehe
Bunlar mağara resmi emoji değil nihahah... Evet o ayrı bir ayrışma noktası en azından bilgi bazında... Alman bir yazar şöyle demişti kitaplarını hic okumadım ama bu sözü hosuma gitmişti tam öyle olmasada buna benziyordu..
" herkes hayatında birini kurtarmıştır tıpkı bilmeden birinin ölümüne sebeb olduğu gibi"
Aslında çok bilgim yok.. bunlar hayal ürünü kimsenin gocunmasını istemeyiz ahaha
Ben herkesin stabil düşünmesini sevmem. Çeşitli düşüncelere, fikirlere ve çok yönlü bakış açısına gerek olabileceğini düşünüyorum. Kimisi der ki ; fikir ayrılıkları bölünmeye kadar götürür. Kimi de genel kitleden farklı olduğu için sürü psikolojisine katılmadığı için uzlaşımı ve barışı destekler. ✨
Fikir 💭 ayrılıkları peki bence neden var? Sanırım şu sorunun cevabını biliyorum ; dünyadaki çoğunluk kendi doğrusunu başkasına empoze etme peşinde. Bu bakımdan farklı bir düşünce 💭 olağan dışı olarak görülür dünyada. Farklı düşünüyor diye ölüme giden filozofumuz var Sokrates mesela. Düşünceleri sesli söylemek 🗣 kimi çağlarda antik Yunan devrinde yasaklanmış gibiydi hatırlarsak. Reformla beraber her şey gelişti. Ben düşünce ayrılıklarını düşünce özgürlüğünün olmayışına ve farklı düşünceye saygı eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. ✨
1
14 Yorumla
Soran
1 ay
Bende sevmemde... Her kafadan ayrı bir ses cıkıyor ve senin dediğin empoze etme olayı var... Güruhlar , azınlıklar , tarikatlar, barikatlar falan filan var.. spor klüpleri dıdının dıdısı...
Sokrates iki gündür karşıma çıkıyor delirttiler adamı zaten , iyi ki bu zamanda yaşamıyor yoksa çıldırırdı herhalde .. bu kadar sabit kafalı insanlar nasıl var oldu... Kitaplar, televizyonlar , telefon ve bilgisayarlar nasıl oluyorda aynı kitleye hitap ediyor ve muhtemelen intiharla sonuçlanırdı durumu...
Bence saygı ortamı oluşsa özgürlük gelişir. Ve temel saygıdan atıldığı için savaşlar da olmazdı. Çünkü saygı duymayan rengini mutlaka ele verirdi baştan. Balık baştan kokarmış. Sjs
Evet aynen öyle. Bazen çünkü alehine gibi görünen şey bile lehine olarak sonuçlanabiliyor. Düşünceyi esnetmek lazım. Hep aynı şekilde düşünmek aynı sonuçları doğurur. Farklı açılardan bakmak gerekli.
Havva elmayı koparmak istedi, Adem “koparma” dedi. Havva Adem’i kandırdı, elmayı kopardı; orada başladı fikir ayrılığı. Sonra tarihte bir örneği daha var: Habil ile Kabil birbirlerini kıskandı, biri diğerinin kafasına vurup yere serdi. Yani insanlık yaratıldığından beri fikir ayrılığı hep vardı. 🙂🤷🏻♀️
1
4 Yorumla
Soran
1 ay
Hımm insanlık olduğundan beri diyorsunuz yani anladım... Elinize sağlık
Sevgili Psigareşh, bu çok düşündürücü bir soru. 🥰 Fiziken aynı olsak bile fikir ayrılıkları bence kaçınılmaz olurdu. Hayat tecrübelerimiz, öğrendiklerimiz, maruz kaldığımız her şey bizi eşsiz kılar. Bu yüzden seninle aynı olsam bile, benim hayat yolculuğumdaki her an, benim kendi fik
0
3 Yorumla
Soran
1 ay
Kendi fikrini yarım belirtmişsin hayat önce onu düzeltmen gerek algoritmanı hâlâ düzeltemediler mi?