Daha çocuk yaşımda babamı kaybetmiştim. Üç ay önce de anneciğimi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. İki kardeş kaldık. Bizim gibi olan var mı aranızda, tavsiyeniz var mı?
2 ay
Daha çocuk yaşımda babamı kaybetmiştim. Üç ay önce de anneciğimi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. İki kardeş kaldık. Bizim gibi olan var mı aranızda, tavsiyeniz var mı?
Öncelikle başınız sağ olsun ailemden birini kaybetmedim ama kendi canım gibi gördüğüm birinin vefatı yakın zamanda gerçekleşti. Yas tutmuş birisi olarak size kendi deneyimlerimden ve nasıl bu durumu belki aşabileceğinizden biraz bahsetmek isterim, umarım yardımcı olur.
Ben yas tuttuğum dönemde yas psikolojisi hakkında makaleler okudum ama psikolojinin bu durum hakkında kesin yapabileceği bir şey yok o yüzden kesinlikle şu iyi gelir diyemiyorum.
Benim en büyük hatalarımdan birisi yası ilk yaşamaya başladığım dönemlerde bunu içime atıp görmezden gelmemdi durumu ve ölümü bir türlü kabullenememdi. Bu yüzden lütfen acınızı saklamayın ve yaşayabildiğiniz kadar o acıyı yaşayın.
Diğer bir konu ise bir canlı olmanın fıtratını kabullenmemiz gerekiyor. Çiçek yeşerir ve solar, hayvan doğar, nefes alır ve nefesi durur. Bu şekilde düşündüğümüzde tıpkı bizlerin de kaybettiklerimiz gibi bir gün öleceğini kabullenmemiz lazım. Ben bir süre ölüm fikrini kabullenemeyip çok fazla sitem ettiğimi hatırlıyorum sanki kendim ölmeyecekmişim gibi.
Bundan sonrası ise tamamen inancınıza kalmış. Ben Müslüman olduğum için şu an ahiret inancım var ve bir gün orada kavuşacağımızı düşünüyorum. Siz paralel evren diyin, reenkarne diyin artık ne isim verirseniz verin; farklı bir inanca sahip olsanız bile ruhlarımızın, benliğimizin bir şekilde tekrardan kavuşacağı ile kendimi avutuyorum. Belki doğrudur, belki değildir ama bu avuntu sayesinde bugüne tutunabiliyorum.
Tekrardan başınız sağ olsun. Toprak sevdiklerinizi incitmesin ve inşallah mekanları cennet olsun. İnşallah siz de bu acıyı içinizde yumuşatabilirsiniz, kendinize çok dikkat edin. Umarım biraz olsun yardımcı olabilmişimdir.
iki kardeş kaldık o kadar zor ki benim için evin hem ablası hem annesiyim şu an bazı insanlara bakıyorum kimisinin babası vefat etmiş ama annesi yaşıyor kimisinin anne vefat etmiş babası yaşıyor ya da bu zor günleri atlatması için Rabbim o çocuklara hayırlı birer eş veriyor biz de iki kardeş hiçbiri mevcut degil ev sobalı iş güç derken evde işlerim oluyor çok yoruluyorum kimi gece uyumuyorum düşünmekten
Anne ve babanı bu yaşta kaybetmek çok ağır bir yük ❤️ Bu acıyı yaşayan çok kişi var ve sen asla yapayalnız değilsin 🫂 İzin ver kendine üzülmeye yas tutmaya ağlamaya 😔
Kardeşinle bağını güçlendir sevdiğiniz anıları konuşun fotoğraflara bakın onlara dair güzel ritüeller oluşturun 🕯️🌿 Destek almak istersen terapi de bu süreçte çok iyi gelir 💛
Cevap
11Cevap
ailem yok evet.
Allah rahmet eylesin benim de durumum seninle ayni Allah sabrını veriyor
Zor Allah yardım etsin sonrası için de insanı etkiliyor
Olmadı ama zordur yaşayan bilir
Yaş 42 ama doğru değil heralde
Yeni bir olay değil o zaman
Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun inşallah yaşlarıniz kaç
başın sağolsun sabırlıklar diliyorum
İnançla azimle sabırla
Ben varım Allah sabrını veriyor.