Ben Türkiyenin en iyi üç üniversitelerinden birinden (ingilizce) finans mezunuyum. O kadar sene emek verdim 2 yıldır işsizim benden 3-5 yıl tecrübe istiyorlar. Neden okudum bir torpilim yok diye emeğimin karşılığını alamaycakmıyım?
Cevabın nedir?
Asıl yanılgımız şu ; Üniversitelerin öğrencileri istihdam etmek gibi bir zorunlulukları yoktur, kişi ilerlemek istediği alanı seçer kendini yetiştirir sonrasında da hayatını o şekilde idame ettirir. Ama bizim ülkemizde olan şu hasbel kader bir üniversite olsun , bölümde artık 30 tane tercihten ne denk gelirse gelsin olunca üni. sonrasında böyle sorunlar çıkıyor. Bunların yanında ülkenin eğitim politikası da olmayınca binlerce mezun yığılması olan işletme iktisat gibi bölümler hiç bir müdahale olmaksızın yine en çok kontejyana sahip olunca ve zaten büyük çoğunluk rastgele tercihlerle yerleştiğinden dolayı mezuniyet sonrası istihdam kanayan yara olarak devam ediyor. İşveren tarafından bakılınca iş dünyası eğitim dünyasıdan taban tabana zıt, yeni mezun olmuş biriyle ilkokul mezunu herhangi biri o işte neredeyse aynı ayarda bu yüzden işveren iş öğretmek ile zaman kaybetmek istemiyor ki bu da en az 1 yıldır. Mezuniyetten sonra DÜŞÜK maaş isteyerek bir yerde çalışıp iş dünyasını öğrenmek en iyi yol. İyi bir üniden mezun olup yanına ingilizce koyan birinin sadece tecrübe eksikliği varsa onuda büyük küçük firma demeden gerekirse ofisboy maaşıyla katlanıp o eksiğide kapatması lazım. Günümüzde kapitalizm maalesef oldukça acımasız , Adam kayırma , torpil, dedikodu, taciz, baskı bunların her biriyle mücadele etmek zorunda bırakıyor seni.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
İki yıl okudum doğru değil mi? 30 a merdiven dayamışsınız. Bence siz is begenmiyorsunuz, ben keyfe keder bir yere basvurmusdum on görüşmeye cabrio
Kabul ermedim. Ego tatminini filan değildi daha sağlam bir yerden cevap bekliyordum. Yanlış anlamayin ama evde oturup internete is bulamiyorum doya yazarak bulamazsınız, dışarı çıkıp aramanız lazım koşturmamış lazım. Gerçekler bunlar rasyonel olarak bakın kendinizi çok iyi ifade etmemiz gerekiyor. Okulu bitirmeden önce elinize diploma olunca firmalarin sora ya gireceğini düşünmeseydiniz. :)))02 Yorumla- +1 yıl
@camilia Çok alıngansınız. Ben size kötü bir şey söylemedim, Biyolojik yaşım 21 ayrıca bana sen diye hitap etmezseniz daha iyi olurdu. Engellemenin bir gereği yoktu, sizin hangi okuldan hangi dereceyle mezun olduğunuz önemli değil. Türkiye de ezbere dayalı bir eğitim sistemi olduğunu bir çok kişi bilir, hakkınızda ön yargı yapmadım bence mi fikrimi söyledim anlatabildim mi? Siz bu şekilde ne evlenebilirsiniz ne de iş bulabilirsiniz umarım her şey gönlünüzce olur, Şimdi bende sizi engelliyorum...
İyi günler.
hiç bir zaman alamayacaksın alamayacağız okullara parayediricez zamanımızdan eğlencemizden vazgeçicez eşşek gibi çalışıcaz ama işte bulamayacağız para da. okusan bir dert okumasan apayrı. milletin dedikodusu çeneside cabası
03 Yorumla- +1 yıl
yaa o işler öyle kolaydı ilkokul okumuş eline bir kitap almamış cahiller her şeyi çok kolay sanıyo keşke eğitim okuma yazma çarpmadan ibaret olsa. üniversite okuyup manavcılık yapan insanlar var boş konuşmak fazla iyi değil ciddiye almayacaksın bu laflarıda yüzüne yüzüne vuracaksın ki aklı başına gelsin :)
+1 yılBasa geçenler torpille geçip sadece kendi menfaatlerini düşünmeye belki bu kadar olmazdı ama maalesef burası turkiye
01 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
44Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılKardeş Türkiye de okumuş insanın önemi yok. Ben üniversiteye bu yıl başladım ilk dikkatimi çeken şey kitaplar oldu. Bir ülkenin en önemli bilim kurumu olan unilerimizde okuduğumuz kitaplar bile yabancı yazarlar tarafından yazılmış ve bunun sebebi bizim profların yazamaması değil onlara bu imkânın ve fırasatın verilmemesi bence. Ve verilmemesini bir sebebi ne biliyormusun yurt dışından alınan kitaplardan devlet tarafından alınan vergiler ve bu kitapları getiren kurulusların karı. Bir sebebi bu ne kadar mantıksız ve acımasız bir düşünce. Bu ülkede okuyana gereken önem verilmiyor bu kadar basit.
26 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBu ülkede ayakta kalmanın yolu okumaktan geçmiyor. Çok zor bunu gördüm ben haftasonları ise gidiyorum orada mühendisler var biri yazılım biri malzeme mühendisi yaptıkları iş bilgisayar söküp takıyor bozulursa onarıyor falan filan teknisyenlik yani hem de bu kocaeli gibi sanayisi gelişmiş bir şehirde yani varın diğer bölgelerdeki üni. Mezunlarını siz dusunun. Bu yazılım mühendisi ne yanımda mudur boyle hakeret ediyor salak gerizakalı s. kt. ğ. m. n Şalağı falan diye o derece adamda sesini çıkaramıyor iyi kotu bir is bulmuş.
Cevap sahibi+1 yılRica ederim inşallah bir is bulursun ve inşallah bizlerde aynı sorunu yaşamayız
Cevap sahibi+1 yılİnsallah
Üni sınavına giricem 1 haftaya üzerimdeki stresten yemek yiyemiyorum kafamdan çıkmıyor ot gibi yaşıyorum aklımdan balkona çımak aşaya bırakmak bile geçti baskıdan. Ben pek birsey istemiyorum ki bir iş bulayım para kazanıyım. Bu sümerler dünyanın en büyük suçluları milyarlarca insanı öldürdüler.
01 YorumlaBen de türkiyede sadece 4 yerde olan bir okul da okudum ünüversite yani emeğimin karşılığunıda aldım 2 yıllık mezunum 21 yaşın da hayata atıldım maaşım ve imkanlarım türkiye şartların daa çook çook iyi 8.30 da başlarım 1,2 gibi işim biter paydos ederım yemek sağlık ulaşım ücretsiz daha ne olsun Allaha sonsuz şükür herkesede nasip etsinn
01 YorumlaCevap çok basit , sınıflar arasındaki dengeyi koruyolar güya , babası zengin derslerle hiç alaksı olmayan amipin biri özel ünide finans bitirip senin giremediğin yere girecek. Yani belli yerler , belli kişiler içindir senin mükemmel olman okulun vs o kadar önemli değil , bu genel olarak böyle ama istisnalar olabilir , iyi bir iş bulursun inşallah
01 Yorumlaşimdiki aklım olsa okumazdım. o kadar okul okuyacaksın, işe başlayacaksın bir yerde asgari ücretle. liseden sonra çalışmaya başlasaydım üniversiteyi bitirene kadar dolgun bir maaşım olurdu eminim. tıp okumuyosan son derece gereksiz diye düşünüyorum üniversiteyi.
12 Yorumla
+1 yılMaalesef yok. Referansın yoksa emek dediğini dirsek çürüttüğünü kimse skne bile takmıyor. Bir alo ne kapılar açıyor. Kalitesiz kendini yetiştirmemiş insanlar selamla geliyorlar o mevkilere sonra yönetici oluyorlar. Emeksiz geldikleri için emek nedir bilmiyorlar bu döngü böyle gidiyor. makamlarını hunharca kullanıyorlar çoğu zaman da altında kalıyorlar kendilerine yüklenen bu yükün.
02 Yorumla- +1 yıl
Bunu bu ülkede yaşayıpta bilmeyen yoktur. Sana gelince yaşadığın yerdeki iş imkanlarını gözden geçir ve en azından akademik kariyerinle doğru veya dolaylı olarak bağıntılı bir iş bul. Ücretine çok takılma içine girmezsen yolunu bulamazsın.
18-25 Yaş arası 4 yıllık fakülte mezunu ve en az 5 yıllık iş tecrubesı arayanlara ithafen. İnternette görmüstüm. Deneyimli çaycı aranıyor tercihen ıngılızce bılen diye ve not dusmus (son zamanlarda herkes ıngılızce bılen eleman arıyor vardır bı bıldıklerı) dıye
00 Yorumlabende babamın zoruyla gittiğim uninin 2. yılında bırakıp geldim.
muzıkle urgasıyorum kendi çalışmalarım var. bu sistemde okuyarak birşeyler yapılmayacagını gördüm ve kendi yeteneklerım uzerıne gidiyorum.00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılMaalesef bu ülkede iki üniversite bitirdiği halde iş bulamayan mühendisler bile var.
Umarım, en kısa zamanda emeğinizin karşılığını verecek bir iş bulursunuz.02 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBenim torpilim yok.
2 yıllık üniversite mezunuyum.
1000 kişinin çalıştığı büyük bir firmada genel müdürüm.
Aldığım maaş, prim, pay vs. Belki orta bir halli ailenin 2 yılda aldığı para kadardır.
Şimdi sana soruyorum;
Bunun sence okuduğum üniversite ile bir alakası var mı?04 Yorumla- +1 yıl
Hangi bölümü okudun sen bende kayıt olayım seneye :)
Cevap sahibi+1 yıl2 yıllık muhasebe mezunuyum :)
Cevap sahibi+1 yılBen seni anladım ama sen benim yazdıklarımı anlamamışsın. .
Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı. Kendini yetiştirmedin diye kim suçlu sen mi ülkenin tamamı mı? Hem kim sana finans oku dedi bölüm tercihi yaparken bile hiç düşünmemişsin kusura bakma
01 YorumlaTorpil yoksa açsın, iktidar yalakası değilsen açsın, vs vs vs vs bu ülke böyle üzgünüm benim ailemden de bir çok kişi aynı durumda. İğrenç bişey ama elimizden hiç bişey gelmiyor
00 YorumlaBenim anlamadığım ilanlarda ilgili bölümden mezun olman yeterli. Ama görüşmeye gidiyorsun tecrübe istiyorlar. Kimse iş vermezse tecrübeyi nasıl edinecegiz? Böyle saçma bir sistem olamaz ya
01 YorumlaTorpille alakasi yok. Strateji konusunda sikintin olduğunu düşünüyorum. Yoksa ingilizce bilen iyi bur unuversiteden mezun ve deli olmayan bir finansciya hen dahi is bulurum
02 Yorumla
+1 yılBende mimarlik okudum lubnanliyim.
Arap emirliklerinde calisiyorum.
Hakikaten nasi bir zekaya sahip sizin bu ulkenin basindakiler11 Yorumla
Gizli Üye(25-29)5 ayÖğretmenlik mezunu olup iş bulamazken lise mezununun torpille öğretmenlik yaptığını görünce, biyoloji mezununun matematik, istatistik mezunun ingilizce öğretmenliği yaptığını görünce gerçekten soğudum
00 YorumlaBildiğim tek şey anne babalarımız bize biz okumadık siz okuyon dediler. bizde çocuklarımıza biz okuduk siz okumayın dicez o günler çok yakın.
00 Yorumlaİste en korktugum sey. Ucuncu sinifim sanki okul bitince is beni bekliyomus gibi rahatim. Ve bu rahatlik faazla sinir bozucu 😒
02 YorumlaKeşke okuduğum yerin havasını yapana kadar gelişmişliğini neler yapabileceğini vs yazdan bos bir üniversite mezununu kim napsin
04 YorumlaTürkiye ve saçma sistemi. İstihdam sağlamayacaksan bölümüde açma.
10 Yorumlaiş görüşmelerine fotondaki dekolteyle gitmiyosundur inşallahh :)
02 Yorumla
+1 yılUmarim en kisa zamanda okudugunun karsiligini alirsin Turkiyede özel sektörde bile torpil var
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 978 cevap paylaştı. Evet ben de masterli issizim. Cok tatliyiz:) Bizi bu hale getirenler utansin.
00 Yorumlaher şey pahalı en ucuz olanda emek... Malesef sistemin nasıl işledigini çözmüşsün ama bu sana pahalıya patlamış..
00 Yorumla
+1 yılSteve Jobs - Aç Kal, Budala Kal
https://www.youtube.com/watch?v=SVLoUWH0cmo00 YorumlaAllaha sukur devlette yeni bu hafta uzman yardimciligini kazandim sanayi bakanliginda, dahada ozel sektorle isim misim olmaz.
03 Yorumla
+1 yılnedeni basit, ilkokul veya lise mezunu patronun yanında çalışmak için.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 359 cevap paylaştı.
+1 yılşu an adalet okuyorum.. ama sorsan bu meslegi seviyor musun? hayır cok gereksiz bise ben subay olmak isterim... ama işte para (:
00 Yorumla Aslında bu biraz da sana ve kendini geliştirmene bağlı..
00 YorumlaOnlarda kendilerince haklı.
Tecrübeli çalışan aramanın neresi yanlış anlamadım :/03 Yorumla- +1 yıl
Bu bir sistemle olur ancak futbol da mesela var böyle bir kural şimdi uzun uzun anlatmayayım.
Bu birazda sizinle alakalı bişey işi ne kadar istediğinizi sağlam bir konuşmayla başarabilirsin. Ve evet HERKES tecrübeli çalışan ister. Kusura bakma ama adamlar seni düşünerek mi şirket kuracak?
+1 yılbenim amacım üniv hayatını görmek ya ögrencilik yasmak rezil olmak sonra g-tun terliye terliye iş sahibi olmak için bide doğru bölüm okumak önemli :D
00 YorumlaÇok üzüldüm yaa bu ülkede verdiğin emeğin karşılığı yok cidden
00 Yorumlabu sorun avrupadada var... cogu zaman üniv mezunlari normal iscinin aldigi maasin az cogunu aliyo
00 Yorumla
+1 yılÇünkü bu ülkede ilkokulu bile bitirmemiş para babalarına hizmet etmek için okuruz.
00 Yorumla
+1 yılEmeğin karşılığını almak için yanlış ülkedeyiz maalesef. Her şey torpil olmuş memlekette:(
00 Yorumla
+1 yılO yüzden yabancı bir kız bulup evlenip gitmek istiyorum bu ülkeden
00 Yorumla
+1 yılÖnemli olan diploma değil sahip olduğun beceri ve kabiliyettir.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen o kadar oku oku patronun lise mezunu çıksın. : ) Burası Türkiye burada insana değer yok. : )
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTıptan başka garanti meslek yok bu ülkede maalesef. ayrıca profilindeki sensen çok farklı sektörlerden iş bulabilirsin o potansiyeli gördüm sende
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 835 cevap paylaştı.
+1 yılcunku baska carede yok.
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 308 cevap paylaştı. Sen okumasanda olur bacım işin hazır ajdkdkalfs
11 YorumlaOkumuş olmak için okuyor gibiyiz
11 Yorumlabu cv ile işsizsin bence sorunu kendinde ara..
02 Yorumlaİssiz olman senin beceriksizliğin
04 YorumlaOkumakla iş bitmiyor.
00 Yorumla
+1 yılbu ülkede alamazsın canım.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 420 cevap paylaştı. Amaç üniversite mezunu olmak iş bulmak 2. Plan
00 Yorumlamaalesef böyle saçma işte
00 Yorumlaİş bulamaman çok ilginç bence
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDombul dombul memeler amacın dikkat çekmek memiş
01 YorumlaAile & Toplum konusunda 456 cevap paylaştı. Hangimiz daha iyiyiz, Camilia? :D
00 Yorumlainsanların değeri yok oyuzden
00 Yorumla
+1 yılValla en iyisi tıp nasıl pişmanım bende anlatamam
00 Yorumla
+1 yılwelcome to turkeyy
00 Yorumla
Devamını Gör(39)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Neden üniversite okuyoruz, bu ülkede emeğin karşılığı neden yok?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler