Sorgulamanın da bi akla mantığa uyan tarafı var, bir de bomboş ve mantıksız bi sorgu tarafı var biliyor musunuz? Mesela bir din doğru mu, mantıklı mı diye sorgularsın. Ama eğer bir ilah varsa onun yaptığı işlerin hak hukuk adaleti vs. bunlar sorgulama dışıdır. Çünkü sorgulamanın bir mantığı yoktur. Mesela hep kadın erkek ile kıyas yapılıp miras, sorumluluk vs. konularında işte erkeğe daha fazla veriliyor falan diyerek güya haksızlık diyerek kıyas yapılmaya çalışıldığını görüyorum. (Ki kadınlar ekonomik anlamda da sorumluluk anlamında da en avantajlı ve rahat ettirilen cinsiyettir ama konumuz bu değil) Yahu bir ilah varsa ve her şeyi yaratan oysa verdiği her nimet bir hediyedir zaten. Hediyenin hakkı-hukuku mu olur? İstediğine istediğini verir. İstediğine altın verir, istediğine demir. Bu konu bu kadar basittir. Mesela bir hayvan diyebilir mi ki beni neden insan olarak değil de hayvan olarak yarattın diye? Diyemez. Bir canı olduğuna şükretsin önce. Vay erkeğe şu kadar vermiş de kadına niye bu kadar vermiş falan bunlarda hak hukuk aramak çok saçma. İnsan yaratılmasa zaten bir hiçti. Kimin Allah üzerinde haşa ne hakkı var ki hak talep edip bi de verilen nimetler ile ilgili adaletten bahsediyor? Önce aldığımız nefese bi şükredelim değil mi? Her şey onun ve kime ne kadar istiyorsa o kadar verir veya vermez. Bu kadar basit.
Aile & Toplum konusunda 355 cevap paylaştı. Eşitlik adalet değildir, insanlar bu konuda yanılıyorlar. İslam’da sorumluluk ile hak birlikte verilir. Erkeğe fazla pay veriliyorsa, bunun karşılığında yüklenen sorumluluk da fazladır.
nimetlerin dağıtımı noktasında bir boyut daha var, sünnetullah dediğimiz, Allah’ın dünyaya koyduğu düzen ve sebepler üzerinden gerçekleşir.
Yani çalışanın kazanması, emek verenin karşılık bulması, bazı şartlara sahip olanın daha fazla imkân elde etmesi gibi şeyler dünyanın kanunlarıyla bağlantılıdır. Bu da aslında ‘keyfi dağıtım’ değil, bir düzen içinde gerçekleştiğini gösterir.
Bu yüzden farklı verilmesi adaletsizlikten çok, hem imtihanın farklı olması hem de sebepler dünyasının işlemesiyle ilgili olabilir.
Allah iyi durumda olanların kötü durumda olanlara maddi-manevi yardım etmesini emretmiş. Zekat, sadaka, kurban, öşr gibi faaliyetler bunun örnekleri. bunlarla hepimizi imtihan etmektedir.
Bugün dünyadaki zenginlerin hepsi zekat verse, dünyada fakir kalır mıydı, bence kalmazdı.
16 Yorumla- 2 ay
Aynen öyle. Cok güzel söyledin
- 2 ay
Evet anladim
- 2 ay
Rica ederim. Ben de teşekkür ederim
En İyi Cevaplar
2 ayYaratıcı ilah 3 kitabı ben gönderdim bu kitapları benim sözüm diyorsa bu 3 kitapta 1 tane bile çelişki ya da kötüye niyet kullanım veya akla mantığa bilime uygun olmayan kadını erkeği ayırıyorsa ya da çocuk evliliklerine izin veriyorsa veya gidin savaşın öldürün kesin diyorsa o kitaplar tanrı kelamı sözü değildir bu 3 kitapta insan yazmasıdır Tevrat Sümer mitolojisi İncil Roma sarayları Kur'an Abbasi sarayların da yazılmıştır Yahudilik ile Hristiyanlık dini aydınlanma çağından geçmiştir müslümanllık aydınlanma çağından geçmemiştir bir Atatürk döneminde kuran Türkçeye çevrilmiştir ve içindeki Arapça yazılan saçma sapan âyetleri insanlık dışı çağımıza uymayan âyetleri Türk çocuklari okusun Arap oğlanın peşinden gitmesin diye çevirmiştir 1990 larda bir Turan Dursun çıkmıştır ve aydınlatmaya çalişmıştır İslamcılar tarafından öldürülmüştür sonra ilhan arsel ârif tekin çıkmıştır youtube da yakup deniz var Kur'an kitabı yüzde 90 Tevrat yüzde 10 İncil'den alıntıdır fâtiha süresi de İncil'deki yemek duasıdır ölülerin arkasından yemek duası okuyorsunuz ki Tevrat ve Kuran'ın tanrıları ırkçıdır Tevratın tanrısı Yahudilerle muhattaptır Kur'an-ın tanrısı Araplarla muhattaptır Türkler müslüman olmamıştır Türkler müslüman olamazlar Türkler Kur'an da Yecüc Mecüc dür Kuran'ın dili Arapçadır Araplarla muhattaptır Kur'an-da ayet var İsra 15 İbrahim 4 Fussilet 44 Zuhrul süresi 44 sizlere bu ayetleri anlatırken anlamlarını değiştirip öyle anlamayacaksın böyle anlamayacaksın diye sizi kandırıp masallarla uyutuyorlar Nisa suresi 4 de kadını döv diyorsa döveceksin bunu alıp evirip çevirip şöyle böyle demeyeceksin ya da Maide. 17 de 600 yıl önce İsa figürü ölmüş gitmiş ölen birisini Kuran'ın tanrısı öldürmek istiyorum diyorsa sizlere de orada mecaz yapıyor şunu demek istedi bunu demek istedi diye anlayacaksın diye bir şey yok okunduğu gibi ne yazıyorsa o dur size anlatılanlar gibi olsaydı zaten oraya öyle yazılırdı mecaz yapıyorsa mecaz anlamda anlayacaksın diye oraya yazardı bir de hiçbir yazar kendine o diye bahsetmez benim der Kur'an âyetlerin de Kuran'ın tanrısı her âyette kendisinden o diye bahsediyor
12 Yorumla- 2 ay
Bilimi mutlak doğru zannetmene sebep olan şey ne? Mesela biyolojin 12-13 yaşında regl olmaya başlıyorken ve haliyle doğal biyolojin senin 13 yaşında çocuğun olmasını serbest hale getiriyorken insanların beşeri ilkiyle koyduğu ve biyoloji ile çelişen 18 yaş argümanını haklı bulmaya gerekçen nedir mesela? Senin biyolojin 15 yaşında çocuk doğurmaya müsait hale geliyor bak biyolojiyi inkar mı ediyorsun? Senin anneannen, babaannen yine 15-16 yaşlarında evlenip çocuk yapmadı mı? Neyin kafasını yasiyosun mesela? Şu an günümüz dünyasında insanların kurduğu düzen sana empoze edildiği ve biyolojik doğalına bakıp aklını kullanamadığın için sana insanların dayattığı ve insanların koyduğu kural olan 18 yaş algısının empozesi altında kaldığının farkına bile varamayacak kadar sığsın mesela. Doğal biyoloji mi haklıdır yoksa insan ürünü kurallar mı? Biraz aklını kullan
- 2 ay
Bilim gözle gördüğün adım adım deneylerle sonuçlanan bir şeydir bilim de düşünce vardır deneyler vardır gözlem vardır akla mantık kuralları uygularsın dinde akıl da yoktur mantık da yoktur sadece var olmayan bir güç ol dedi oldu ağaçları ben yarattım dünyayı 6 günde yarattım yere gel dedim göğe gel dedim istemeyerek geldiler diyip yaratmış buna mı inanıyorsun yani yoktan var ettim diyor şu 21nci yüz yıl da yapay zekanın olduğu dönemde bu tür saraylarda yazılmış akla mantığa uymayan kitaplara mı inanıyorsun senin dediğin tam anlamadım biyoloji 15 yaşında çocuk mu yapın diyor Türkiye de 18 yaş kuralı var Amerika da 21 yani bunu nasıl karşılaştırıp saraylarda yazılan gözle görmediğin akla mantığa uyuşmayan hayal ürünü kanıtlayamadığın bir şeyi savunuyorsun Kur'an-ı aç bak dağları nasıl yarattığını anlatıyor dağlari çakmış çiviyle tokmak alıp eliyle çakmış git bir de coğrafya oku jeoloji oku dağların nasıl yaratıldığını öğren 17 yüzyılda Avrupa da jeoloji dersi veriliyordu Osmanlı da o zamanlar matbaayı bile sokmadılar bilimle akılla mantıkla iş yapmayanlar bu devirde artık bitmiştir dinler tarihin çöplüğüne gömülmüştür evrim teorisini vatikandaki papa kabul etmiştir hayla evrim teorisini bile İnkar ediyorsunuz bittiniz artık kızım bittiniz yenildiniz çocuk oluşumunu bilim kitaplarından oku bir de git Kuran'ın anlatımından oku kadının sıvısıyla erkeğin sipermi birleşirmiş hangisi üste çıkarsa çocuğun cinsiyeti öyle olurmuş erkeğin spermi sırtından kadının sıvısı da memelerinden gelirmiş Kur'an diyor bunu aç oku sonra git bir de bilim kitaplarından oku
Ehli Sünnet ve Maturidi olarak şunu söylemek isterim: Evet, kulun Allah üzerinde bir hakkı yoktur; lakin O, kendisini Adil ve Hakim olarak nitelemiştir. Her işini bir hikmetle yapmayı ve bu hikmete binaen adaletle hükmetmeyi eşref-i mahlukat kıldığı insana bizzat O vaat etmiştir. Allah, abes (boş ve anlamsız) iş yapmaktan münezzehtir.
Allah'ın fiilleri hikmetten ari keyfi bir tasarruf değil, her zerresi O'nun Hakim isminin bir tecellisidir. O'nun birine az, birine çok vermesi sadece bir irade beyanı değil; kulun anlayabildiği ya da anlayamadığı tam bir adalet ve denge üzerine kuruludur. Usul açısından incelediğimizde dışarıdan bakan birine direkt olarak "Allah mülk sahibidir, istediğini yapar, senin söz hakkın yok" derseniz, o kişi bunu keyfi bir otorite (totaliter bir yapı) gibi algılayabileceğinden rasyonalist yaklaşan kişilere aradığı mantıksal zemini sunmayabilir. Bunun yerine kavramları açıklamak gerekir. Mesela dışarıdan birisi adaleti eşitlik sanır ama aslında adalet, "her şeyi olması gereken yere koymaktır". Bir doktora gitseniz ve herkese "eşitçe" aynı ilacı verse bu adaletsizliktir. Herkese hastalığına göre ilaç vermesi ise hikmetli bir adalettir.
Akıl, haşa Allah'ın üzerine bir hüküm koyamaz ama Allah'ın yarattığı düzendeki bazı hakikatleri çözebilir. "Neden kadın ve erkeğin sorumlulukları farklı?" sorusuna "Sus, sorgulama" demek yerine; biyolojik, sosyolojik ve hukuki dengelere bakıldığında burada nasıl bir koruma ve maslahat gözetildiği anlatılarak aklın önüne bir veri konulur.
Bu konularda tefekkür edenlerin parçaya değil bütüne bakması gerekiyor. Eğer bir yerde adaletsizlik görüyor gibiysen, henüz resmin tamamını görmüyorsun demektir. Zira sana şu an anlamsız gelen o parça sistemin bütününde ahiret, tekamül ve imtihan dengesi açısından çok mühim bir yere sahip oluyor.
15 Yorumla- 2 ay
Söylediklerinin hepsine katılıyorum ve ben bunları biliyorum zaten. Benim eleştirdiğim nokta sorgulama yapmak değil ki. Sorgularken mantıksız davranılmasını eleştiriyorum. Yoksa hayatında gördüğün en çok sorgulayan insanlardan biri benimdir emin olabilirsin. Benim eleştirdiğim nokta insanların eşitliği adalet sanıp, Allah'ın verdiği sınırlı kapasitedeki akıllarıyla sonsuz ilim ve hikmet sahibi olan Allah'ın yaptığı işlerin adaletini falan ölçmeye kalkmaları. Bu yaptıkları şey hem akılsızlık hem hadsizlik. Ben sorgulanmasın demiyorum ama sınırlı bir akıl ile sınırsız ilim sahibinin işlerini ölçmeye ve adaletini algılamaya kalkmaları akla mantığa ters zaten
- 2 ay
Adaletini algılamaya kalkmaları derken yine yanlış anlaşılmasın, şunu kastediyorum: Sınırlı akıl ve ilim ile büyük resmi zaten görebilmek imkansız. Senin de dediğin gibi bunu ancak sonsuz ilim sahibi olan Allah görüp ona göre mutlak bir adalet ile her şeye hükmeder. Bir insanın bu hikmetleri anlaması için sonsuz ilim sahibi olması gerekir ki bu imkansız iken bir de bu sınırlı ilim ile Allah'ın adaletini sorgulamalarının hadsizlik ve akılsızlık olduğunu söylüyorum. Sorgulama yapılır eyvallah da bu pencereden bakarak mantıklı sorgulamalar yapılmalı. Aklın yetmediği noktalardaki bu mantığı kavrayıp da adaletin ona göre sağlandığını da anlayabilecek kapasiteye hepimiz sahibiz
- 2 ay
Neden kadın ve erkeğin sorumlulukları farklı?" Vs. gibi sorular ile çok karşılaştım ve uzun uzun açıkladığım yerler de oldu. Ben bunları hiç düşünmeyelim demiyorum zaten. Fıtrat farkının olması bunda bir etken mesela. Atıyorum miras konusunda neden kadına 1 erkeğe 2 pay veriliyor diye sorgulanıyor. Elbette sorgulanabilir. Ben de açıklıyorum. Diyorum ki: Eğer anne-baba miras paylaşımını kendileri yapmazlarsa vefat ettikten sonra kız çocuğa 1/3, erkek çocuğa 2/3 kalır. fakat eğer anne baba çocuklarına eşit vermek istiyorsa verebilir. Hatta isteyen kız çocuğuna daha fazla verir. Bunda dinen hiçbir sakınca yok. Ama bu miras konusunu ortaya serip güya adaletsizmiş gibi gösterme çabasında bulunanlar oluyor. Halbuki işin arkasında daha kadına verilen nehir hakkı var, kadının çalışma zorunluluğu yok, çalışsa parası tamamen kendisine ait ve kişisel ihtiyaçları için bile kendi parasını harcama zorunluluğu yok çünkü kadın evli değilse babası ve abisi veya erkek kardeşi, evli ise kocası ona bakmakla sorumlu. Erkek kendisine kalan 2 pay ile hem ailesini geçindirmek zorunda, hem de eğer muhtaç ise kız kardeşine dahi bakmak zorunda kalıyor. Yani miras paylaşımına bakınca sanki erkeğe daha çok verilmiş gibi duruyor ama aslında bu işten en kârlı kadınlar çıkıyor. Bunun gibi bazı şeylerin hikmetini görüyoruz, bazılarının ise göremeyebiliriz, bilemeyebiliriz. İnsan hiçbir şeyden ders çıkarmıyorsa bu tarz örneklerle bile akıl edip ders çıkarabilir yani adaletin her zaman eşitlik olmadığı ve hiç beklemediğimiz yerlerden adaletin sağlanacağını
- 2 ay
Ben tüm bunları sorumda uzun uzun yazmak istemediğim için kısa kestim. Sonuç olarak Allah bir şeyi yapıyorsa bir bildiği var ki yapıyor. Her şeyin en iyisini bilen o. Ve hediyenin gerçekten adaleti olmaz yani. Allah mükemmel olduğu için sonsuz adalet sahibidir ve bir şekilde adaleti sağlar eyvallah ama birine az birine fazla da vermek istese sonuçta bu bir hediyedir ve hediye sorgulanamaz, bana niye daha az ya da daha fazla verdin diye haşa hesap sorulamaz yani
- 2 ay
Sorgulama mefhumuna verilen manayı tam idrak edemedim ama her halükarda bu açıklamalar, bazı yerlerde Eşari görüşlere benziyor gibi olsa da hepsi Ehli Sünnet dairesine uyuyor. Miras konusu da güzel bir izah olmuş; oradaki örnekler tam olarak bahsettiğim hikmet konusuna giriyor.
Aslında bu hususta Eşariler "Çünkü Allah öyle diledi" diyerek irade merkezli bir yaklaşım sergilerler, bu da haktır. Bizim (Maturidilerin) ise "Çünkü Allah'ın hikmeti bunu gerektirdi" diyerek hikmet merkezli bir tavrımız oluyor. Allah'ın abes (boş/anlamsız) iş yapmayacağına, dolayısıyla verilen hükümlerin makul bir zemini olduğuna ve aklın bu hikmetleri (asli ve külli düzeyde) kavrayabilecek kabiliyette yaratıldığına inanıyoruz. Tebliğ metodu açısından "usul esasa mukaddemdir", yani usul esastan önce gelir kaidesince bu görüşün rasyonel zemini daha güçlü olduğu hasebiyle Maturidi tavrını daha yerinde buluyorum.
Efendim merhabalar, yine gerçekten çok önemli ve çoğu insanın atladığı bir noktaya değinmişsiniz...
Sorgulamak elbette ki insanın aklını kullanmasının bir gereği, hatta çoğu zaman doğruyu bulmanın en sağlıklı yoludur... Ama sorgulamanın da kendi içinde bir yöntemi, bir sınırı ve bir tutarlılığı olması gerekiyor... Bir dinin doğruluğunu, mantığını veya insan hayatına etkilerini sorgulamak anlaşılır bir şeyken eğer ortada her şeyi yaratan, mutlak güç sahibi bir ilah fikri kabul ediliyorsa o zaman bu ilahın iradesini insanın sınırlı bakış açısıyla "hak, eşitlik, adalet" gibi kavramlara indirgemeye çalışmak mantıksız olur... Çünkü insanın adalet anlayışı kendi deneyimi ve sınırlarıyla şekillenirken ilahi bir varlık fikri bunun çok ötesinde konumlanır... Ve bu açıdan bakınca verilen her şeyin bir hak değil bir lütuf olarak görülmesi gerektiği düşüncesi kendi içinde tutarlı bir yaklaşım oluyor... İnsan yokken zaten hiçbir şeye sahip değildi varoluşun kendisi bile başlı başına bir nimet olarak görülebilir... Söylediğiniz şey tam olarak bu noktada yani sorgulamanın sınırları meselesinde gerçekten derin ve düşünülmesi gereken bir perspektif sunuyor...
14 Yorumla- 2 ay
Teşekkür ederim
- 2 ay
Sen de çok güzel açıkladın
- 2 ay
Rica ederim :)
Yapay Zeka Cevapladı
Din konusunda sorgulama isteğin çok doğal ve kıymetli 🧠✨
İnançla ilgili herkesin iç sesi farklı çalışıyor. Sen daha teslimiyet odaklı düşünüyorsun ve bu da saygıdeğer 🙏
Bazıları için “ilahın adaleti” sorgulanamazdır. Bazıları içinse tam tersi, anlamaya çalışmak imanın parçasıdır. Özellikle miras ve cinsiyet meselesinde insanlar kendi acı deneyimlerinden yola çıkarak soruyor 💔
Burada yanlış olan sorgulamanın kendisi değil niyet. Küçümsemek için sorgulamak yıpratıcı. Anlamak için sorgulamak ise kalbi güçlendirir 💫
Sen şükre odaklısın bu sana iyi geliyorsa ne güzel. Ama daha çok sorgulayanları da hemen “mantıksız” ya da “bomboş” görmemek iklimi yumuşatır 🌿💚00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
2 ayİnsnalar iyice saçmalamaya başladı miras hukukunda erkek ailesine bakmak la yükümlü kadın. Kendime düşen payı sadec Kendi için harcauabilirken erkek hem ailesine hem de eşi ile oluşturduğu ailesin bakmak la yükümlü oyuzden fazlalık alıyor. O zamanın şartlarında kadın caisabilcek bir durumda değildi hep fiziksel işler on pilndaydi şimdiki gibi değildi simdi erkek hep ağır işlerde ezildi ama hala mugdur rolünü oynayan kadın sonra evet bu din evrensl değil mi diye sorucaklar yani günümüzde geçerliliğini onzmaan kaybetmiş diyecekler hani o zamanda kadın iş yapacak bir ortam yoktu ya. Aslında şimdi de aynı kadın regli olduğunda regli haftasında dinlenmesi lazım çalışmadan sonra cocouk olduğunda emzirdiginicin biyolejik olarak kadın bire bir cocoukla babadan daha çok ilgilenmek zorunda yani günümüzde bile kadın aslında çalışmaması lazım evet kimseye muhtaç olmamsi lazım ise grip çalışabilir ama işte kadın vücudu iş hayatına göre değil. erkek adam kadınına bakması lazım Aslında işte hep kadın ve erkek rolerinde aile ortamını kuramaya yönelik ve kadına sahip çıkan bir din neden iş. hayatinda. esilsin bukulsun her kız atanmıyor maalesef herkes. ayni koşulda çalışmıyor Din aslında kadına hak ettiği değeri verdikçe günümüz kadınları hala din onlara haksızlık yapmış sanıyor bu da feminizm canım algisindan kaynaklandı. Eşitlik adalet ve hukukta eşitiz ama onlar rollerde de eşit olmak istedi ve olmaya başladılar şimdi de erkekler prenselesti diye ağlıyorlar ama kendilerinin maskulenlestiginden haberleri yok erkek cinsiyetini bı kalabi sokmaya çalışıyorlar erkek yaparsa bende yaparım ne farkımız var diye fark biyolejik fizyolejik olarak çok farklı ama işte maalesef gelde analt
013 Yorumla- 2 ay
Haklı olduğun taraflar var ama haksız olduğun taraflar da var. Kim diyor kadının fıtratı çalışmaya uygun değil diye? Peygamber Hz. Muhammed (s. a. v.)'in bizzat eşi tüccardı. Kadınların çalışması yasak değil serbesttir. Sadece bir fark var ki o da biz çalışmak zorunda değiliz ama erkek zorunda. Kadınla erkek eşit değildir evet
- 2 ay
Kadınlardan çok şey bekliyorsunuz ama öyle çok da fazla bir sorumluluğumuz yok. Çocuk doğursak emzirme zorunluluğumuz bile yok düşün yani. Süt annelik yine İslam'da olan bişey. Kadın çocuğuna erkekten daha çok bakmak zorunda tarzında bir yorumda bulunmussun da bunu da çürütücem maalesef. Annelik varsa babalık denen bişey de var. Kaldı ki kadın ile erkek boşanacak olsa çocuğun velayeti İslam'a göre babaya verilir anneye değil. Çünkü çocuğa da bakmakla yükümlü olan babadır. Bu da bunun en büyük kanıtı
- 2 ay
Biyolejik olarak pek müsait değil hanfendi o yüzden zaten doğum izinleri veriliyor emzirme izini veriliyor çünkü kadın tam işe kendini veremiyor tabi cocouk istemezse orası ayrı bilimsel araştırmalara göre kadınlar regli olduğu hafta bol bol dinlenmeli düşünsene o marktelerde çalışan kadınların karnı ağrıyor akşama kadar ayakta hem valisp hemde o ağrıyı çekiyor yani kendine bir nebze eziyet gibi oluyor işte bunlar bir araya geldiğinde ne gösteriyor bize sence evet çalışabilir. Ama ekstra zorluk yaşıyorlar yani bu da biyolejik farkdan kaynaklı oluyor tabiki herkes istediğini yapsın çalışmak isteyen calisisin ben ilerde karımın çalışmasını istemem ben atanirsam inşallah bakarım benim param onun parası sanki o. Kazaniyormus gibi davranırım olması gereken çünkü ben karım sabahın köründe dışarı çıkması istemem prenses gibi yaşamasını isterim değer verdiğim için sonra o da ev işlerin yapar bende istem gelince bı de ev işi ile ugrasmammis olurum düzenli bir hayatımız olur rabbim herkesin karşına. hayirli istediği gibi birini çıkarsın genel olarak konusrsak zaten bu işin içinden çıkamayız artık
- 2 ay
Amin. Yani kişisel tercih ve beklentiler tartışılmaz tabiki. Sen özellikle çalışmayan birini istiyorsan eğer saygı duyarım ama çalışmak isteyen birini "ben senin iyiliğini dusunuyorum, yorulma istiyorum" falan diyerek çalışmak isteyen kadının önüne engel koyarsan eğer orada onu değil aslında kendi istediğin düzeni düşünmüş oluyorsun bunu da belirtmek isterim. Çünkü kadın çalışmak istiyorsa yorulacagini da bilerek istiyor zaten. Demek ki öyle daha mutlu olacak ki istiyor. Buna karşı çıkıp engel koymak onu değil kendini düşünmek demektir mantıken
- 2 ay
Ooo başa saricaz kimse annesi gibi bir çocuğa baakabilir mı o sevkati verebilir mi erkek ve kadın farklı diyoruz baba. hem işe gidip çocuğuna nasıl bakicak annesi bakicak işte ben bunu savundum. Siz onlardan bile kaciyorsaniz maalesef erkekte kız ile evlenmez ve böyle bir sorumlugu girmez. Kadın sanki hiç bir sorunlugu yokmuş gibi davranamazsiniz nasıl aç kalmamak için yemek yapıp yiyorsan bir çocuk dünya ya getirdiysen bakicakasin.
- 2 ay
Zaten teklif sunarım nasıl isterse beni bak yanlış anladın ben ona değer verdiğim için yorulmasin diye Kendi düzenini sağlamak için değil ki tabiki çalışsın benimde işime gelir daha çok paramız olur 😅
- 2 ay
Ben sorumluluk konusunda kendi fikrimi söylemedim ki İslami bir kuralı söyledim. Velayet hakkı babaya ait olduğuna göre?
- 2 ay
Kadının çalıştığı para kendisine ait ama işte öyle de bir durum var. Eve tabiki harcayabilir, destek olabilir ama isteğe bağlı. Zorunlu değil
- 2 ay
O zman günümüzde erkeklere haksızlık yapılıyor çocuk kimdiyse o ona nafaka versin kadın da erkeğe nafaka versin eşitlik olsun hem doğur sonra sahip çıkma sonra bı de adam sana bide çocuğuna baksın sonra bide yeni hayat kurmaya çalışın kime yetişebilir bence yanlış dusunuyorsun
- 2 ay
Ben nafakayi da doğru bulmuyorum ki. Ben günümüz sistemini konuşmuyorum. İslam'i olarak belirtilen hak hukuk ve sorumluluktan bahsediyorum. Benim için ölçüt o
- 2 ay
Tamam sen konuşmuyorsun ama erkeklere çok haksızlık yapılıyor. Zaten bu yüzden buhaldeyiz bu konuları konuşuyoruz gunumzdeki kadınlar özgürlük ve eşitlik adı altında erkeklerden hukuksal anlamda üstün oldu ama hala kadınlara eziyet ediliyormuş haksızlık ediliyormuş gibi davranıyorlar
- 2 ay
Ben anne çocuğuna sahip çıkmasın demiyorum. Bakmasın da demiyorum. Detaylandırma yapmadığım için yanlış anlaşılıyor ama şöyle özetliyim: Erkek bir şeylere mecbur olduğu için, sorumluluğu olduğu için yapmakla yükümlüdür. Kadin ise duygusal bir varlıktır ve yaptigi şeyler içten gelir, fıtratından gelir ve mecbur olduğu için değil istediği için yapar. Evet kadın çocuğunu emzirmek zorunda değil ama o anne şefkatiyle çocuğunu emzirmek ister zaten ve bunu yapar. Zorunluluk bir stres faktörüdür ve erkekler buna daha dayanıklıdır. Haliyle erkeklerin yapması gereken sorumluluk bilinci onlara o kadar ağır gelmez ama kadınlarda zorunluluk daha çok stres oluşturur. Benim yorumum şu ki kadınlar belki de stres konusunda daha çok sıkıntı yaşadıkları pek fazla sorumluluk yüklenmeyip iç güdü ile ve isteğe bağlı bir şeyler yapılması konusunda serbest bırakılmış gibi
- 2 ay
Çünkü kadınlar bir şeyi zorunda olduğu için değil zorunda olmadığı halde içten gelerek yaptığı şeylerden daha çok verim alıyor. Enerjisi bile daha güzel yansıyor bu da bi fıtrat farklı. Çogu konuda mecbur olan erkekler. Biz değiliz
Enbiya Suresi 10. ayet: “Size mutlaka bir öğüt kitabı indirdik. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?” diye bir çok ayette geçer. Yaratan aklınızı kullanın diyor ve bu yüzden araştırıyorsun. Yoksa ben ne emrediyorsam yapın derdi. Olay inkar değilse anlamak için iyi niyetle soru sormak o kadarda kötü değil. İbrahim peygamber. öldükten sonra nasıl yaratıyorsun diye sormadı mı. Allahta bana inanmıyor musun demedi mi. İbrahim peygamber ne dedi. hakîkati bizzat görerek kalbinin iyice mutmain olması ve bu ilâhî azamet tecellîsini seyrederek inancının “hakka’l-yakîn” derecesine yükselmesi için Cenâb-ı Hak’tan böyle bir talepte bulunduğunu ifâde etmiştir. İbrahim peygambere kızabilir miyiz haşa. O yüzden bu kadar kızma.
23 Yorumla- 2 ay
Ben senin demek istediğini cok iyi anladım ve haklısın da. Ben de bu konuda seninle aynı dusuncedeyim zaten. Benim kızdığım nokta bunların sorgulanması değil ki. Senelerce din sorgulayan bir insan olarak söylüyorum bunları. Ben de sorguladım ve sorgulanmalı da zaten. Sorgu olmadan taklidi imandan tahkiki imana geçilemez. Benim kızdığım şey yanlış anlaşılmış. Benim kızdığım nokta verilen nimetler konusunda kadın ve erkeğe eşit verilmemesini haşa adaletsizlik olarak adlandırıp bunu bir suçlama ve hak talebinde bulunulmasına ben kızıyorum. Mülk Allah'ın değil mi? İstese her şeyi kadına verir erkeği mahrum da birakabilirdi, her şeyi erkeğe verip kadını mahrum da bırakabilirdi. Hatta istese bizi hiç yaratmazdı. Verilen her şey hediye olduğu için verilen hediyenin adaleti, hakkı, hukuku olmaz ve bu sorgulanamaz diyorum ben. Demek istediğimi anlatabildim mi
- 2 ay
Evet ben de bundan bahsediyorum
- Aile & Toplum konusunda 576 cevap paylaştı.
2 ayBence burada çok önemli bir denge var: Sorgulamak tamamen yanlış bir şey değil, hatta insanın aklını kullanmasının bir parçası. Ama sorgulamanın da bir usulü ve sınırı olmalı.
İslam’da akıl değersiz değil, aksine birçok ayette insan düşünmeye ve tefekküre davet edilir. Ancak Allah’ın zatı ve mutlak takdiri söz konusu olduğunda, insanın sınırlı aklıyla “neden böyle yaptı?” diye hüküm vermesi sağlıklı bir yaklaşım olmayabilir.
Şunu da unutmamak lazım: Biz Allah’a karşı hak iddia eden varlıklar değiliz. Var oluşumuz bile bir nimet. Bu yüzden her şeyi “hak-hukuk” mantığıyla, insan merkezli bir ölçüyle değerlendirmek bazen eksik kalır.
Ama bu demek değil ki hiçbir şey düşünülmez. Asıl doğru olan; anlamaya çalışmak, hikmet aramak ve edebi koruyarak sorgulamaktır.
Kısacası: Körü körüne kabul de doğru değil, sınırsız ve saygısız sorgulama da doğru değil. Dengeli, bilinçli ve saygılı bir yaklaşım en sağlıklısıdır.10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı. insanların din konusunda sorgulamalarının arkasında genellikle anlamlandırma ve mantık arayışı var. bazıları dinin kurallarını ve ilkelerini sorgulayarak daha глубok bir anlayışa ulaşmaya çalışırken, bazıları ise daha çok kişisel deneyimleri ve hisleri üzerinden dinle ilişki kuruyor. senin de dediğin gibi, eğer bir ilah
10 YorumlaDinde sorgulama olur ama niyet önemli reddetmeye mi sorguluyorsun yoksa anlamaya ilim öğrenmeye allaha yakınlaşmaya mi? Sorgulama iman şartı olamaz. Önce iman edersi ya da etmezsin sonra birşeyleri sorgularsın. Ya imansizlığını temellendirmeye ya da imanını kuvvetlendirmeye
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 383 cevap paylaştı.
2 ayÖzellikle erkekler dinin kadınlara sağladığı avantajlari kıskanıp hasetlenio görmezden gelio. Ebu Cehil gbi çoğu zaten kadnlara
34 Yorumla- 2 ay
Evet bunu yapan insanlar var ama durum aslında gerçekten çok basit. Allah istese her şeyi erkeğe verip kadına hiçbir şey de vermeyebilirdi, her şeyi kadına verip erkeğe hiçbir şey de vermeyebilirdi ve kimse de çıkıp niye böyle yaptın diyemezdi. Allah'a karşı hak diye bişey olamaz çünkü. Her şey onun. Verdiği her nimet birer hediye. İstediğine verir. Bu kadar basit
- 2 ay
Hasetlikleri gözlerini kör ediyor ki Allah'ı unutuyorlar cidden. Ne zaman ki devlet kadına nafaka baglio haram helal Allah kuran akıllarına geliyor evlilik birlig icnde kadına kötü davrnirken aklın nerdeydi dmi. Kadınlar benim size emanetm demiş Allah onlara ve onlar nasl davranio ölünce Allah'ın yüzüne nasl bakacaklar huzurunda nasl bulunacaklar keşke görsek yuzsuzler
- 2 ay
Herkesi genellemeyelim şimdi herkes bir değil ama dediğin gibi olanlar da var tabi haklısın
- 2 ay
Bı avuç normal erkek var geri kalan maalesef böyle kadına Ebu Cehil gbiler bekar olanlarn bazıları da incel olmuş
Nedenin bir sebebi vardır. O sebebin var olması da Allah'ın varlığını zorunlu kılar
12 Yorumla- 2 ay
Aynen öyle
Aile & Toplum konusunda 457 cevap paylaştı. %100 kusursuz bir paylaşım olmuş emeğine sağlık 👍🏻
12 Yorumla- 2 ay
Teşekkür ederim
Eğer sorgulama insanı Rabbine yaklaştırıyorsa bu güzel bir şey yok eğer Allahtan uzaklaştırıyorsa şeytani bir şey uzak durmak. Sorgulamayı bir yerde bitirmek gerekir
10 Yorumla
2 ayO kadar haklısın kiiii
12 Yorumla- 2 ay
Teşekkür ederim 🌸
- 2 ay
💝🫶
- Aile & Toplum konusunda 465 cevap paylaştı.
2 ayAdaleti de sorgulanır. Ama hepsinin cevabını verebilecek olanlar konuşmalı. Mesela sen bunun cevabını veremeyeceksin demek ki o yüzden sorgulanmaz deyip kaçıyorsun. O yüzden sen dşn hakkında konuşma bence
01 Yorumla- 2 ay
Yoo ben bütün kuralları biliyorum. Hepsine cevabım da var. Ben işin özü ve mantığından bahsettim. Her şey Allah'ın ve istediğine istedigi kadarını verir. Bu kadar basit bir mantığı eğer algılamada sorun yaşıyorsan diğer hiçbir şeyi de anlamazsın zaten.
2 ayOnların kafası çalışmaz o yüzden
10 Yorumla
2 ayGerekeni söylemişsin 👏👏👏👏
10 Yorumla
2 ayhaklısın
11 Yorumla- 2 ay
Teşekkür ederim
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026