Celal Şengör, sosyal medyada gündem olan sözlerinde "Astrolojiye inanmak için insanın deli olması lazım, saçmalıktan başka bir şey değil" dedi.
Katılıyorum
Katılmıyorum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Celal Şengör, sosyal medyada gündem olan sözlerinde "Astrolojiye inanmak için insanın deli olması lazım, saçmalıktan başka bir şey değil" dedi.
Cevap
11Cevap
Hem katılıyorum hem katılmam. yani evet burçları saçma buluyorum. ama bazen de doğru gelen yani nokta atışı tespitleri de oluyor. tamamen inanmak ayda inanmamak tercih meselesi diyelim.
Evet, doğru söylüyor. Çünkü astroloji bilimsel anlamda gerçekliği kanıtlanmış bir bilgi değildir; ancak astronomi ve gök bilimlerinin doğuşuna zemin hazırlamış, eski ve kadim bir bilgi alanıdır.
Ben Batı ve Arap astrolojisi üzerine eğitim aldım. Astrolojiyle ilgilenen psikologların, din adamlarının ve doktorların çalışmalarını da okudum. Şunu söyleyebilirim ki, bunların birçoğu insanların doğum haritalarındaki sembollerin anlamlarına göre kendilerini ve davranışlarını yorumladıklarını gözlemlemişlerdir. Bunların içinde benim için en ilgi çekici isimlerden biri de Carl Jung’dur.
Ben de 500’den fazla doğum haritası inceleyerek, en azından kendi gözlemim açısından, bu sembolik yorumların insanlar üzerinde nasıl karşılık bulduğuna şahit oldum.
Astroloji eğlencelidir; araştırmak, yanında bir sürü şeyi öğrenmeyi sağlar: tarih, mitoloji, astronomi, geometri, dinler… Ama yine de söylüyorum, bu bilimsel bir veri değil. Belki sembolik, belki de bilimin hâlâ çözemediği insan psikolojisine dayanan bir yöntemdir.
Ve Celal Hoca’nın bahsettiği, her gün sosyal medyada “o burcu bu bekliyor, şu burç böyle” diyen kişiler, astrolojiyi fal veya mutlak bilgi gibi gören insanlardır. Keza dinler de bu sınıfa girmiyor mu?
Astrolojinin yanlış bilgilendirdiği konuları içinde barındırdığı da var , doğru bilgi verdiği de.
İnsan birey olarak buna inanmaması anlaşılır bir şey olabilir , kabulde edilebilir.
Başkalarının bunu inanması bir sıfata oturtması normal değil.
Aynı kişi din üzerinden de yaptığı açıklamaları var.
Bir insanın inandığı veya inanmadığı şeylere kendi açımızdan yargılamayı bir sonuca bağlamayı doğru bulmuyorum.
İstersen krem peynire tap bana ne?
Sen böyle inanıyorsun diye benim seni yargılamaya ne hakkım var nede senin beni inanmıyorum diye hakkın var.
Astrolojiyle ilgili bilhassa çok fazla araştırma yaptım ve birçok astrofizikçinin görüşlerini de okudum. Özetle: Tamamen palavra. Gökteki cisimlerin insanın karakteri üzerinde zerre etkisi yok.
Aralarında en mantıklısı, Ay'ın gel-git etkisi yüzünden %70'i suyla dolu insanın ruh hâli üzerinde etkisi olduğuydu ama o bile palavraymış, alakası yokmuş.
katılmıyorum, astrolojinin ve gezegenlerin insanlarin uzerinde bir gerçeklik payi var. aklı olan gozlemleyerek anlayabilir bunu zaten.(gunes, ay tutulmasi, retro vs de gecerli)
Hayır bu onun görüşü karşısın da bir rakip yok ki
Ekrana çıkıp tek başına takılıyor
Bilimden, mantıktan bahsediyor da
Sana bir soru sorayım düşün Sen karar ver
Ay dünyadan kilometrelerce uzakta ve çekim gücü 1 iken aydan 6 kat yüksek çekim gücü olan Dünya da var olan sular da, denizler de gelgitlere sebep oluyorsa , insan bedeninin% 80 ı sudan oluşuyor ayın insanı etkilemediğine inanıyorsunuz?
(Duygusal düşüş, yükseliş vb)
Katılıyorum..
Venüs Ay'a yaklaşmış da o yüzden ruh hali dengesizmiş.. Ben de gökyüzüne bakıyorum, hangisi Ay hangisi Venüs diye..
Saçmalık olsa da binlerce asırlık zaman da hep vardı her şey buna göre yapılırdı bu adam za kendini cok bilgili yüce bir şey sanan aciz bir şahıstır
Bu arada asla atroloji diye bakmadım su yaşıam kadae
Astroloji tam olarak doğru olmayabilir ama bazen doğru şeylerde cikabiliyor
herkesin inanacağı bişey olmalı, o yüzden katılmıyorum
Takıntılı değilim ama bazen tutan oluyor
Hem de büyük saçmalıktır
Dogru söylemiş 😀
Evet diyorum
Doğru
Katılmamak mümkün mü
Kısmen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Celal Şengör'ün bilimsel bakış açısıyla yaptığı bu yorum, astrolojinin bilimsel temellerden yoksun olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Toplumu aydınlatma adına önemli bulduğum bu tür çıkışlar, eleştirel düşünmeyi teşvik ediyor. Ben de bilimsel verilere dayalı olmayan bilgilere temkinli yaklaşıyorum. 🔭✨ Bu yüzden Katılıyorum.