Hayatınıza aldığınız birinin geçmiş deneyimlerinden dolayı size karşı korumacı ve önyargılı davranması sizi nasıl etkiler?

Geçmişte yaşadığı kötü ilişkiler yüzünden yeni tanıştığı birine karşı sürekli temkinli, tetikte ve sorgulayıcı davranan insanlara nasıl bakıyorsunuz?
Sürekli ölçen, tartan, güvenmeden önce adeta sınayan bir yaklaşım… Sanki siz de bir önceki kişinin devamıymışsınız gibi. Daha hiçbir şey yapmadan, potansiyel suçlu kategorisinde değerlendiriliyormuşsunuz gibi.
Bu durum beni ciddi anlamda itiyor.
Kendimi, başkasının yediği yemeğin hesabını ödüyormuş gibi hissediyorum. Hayatımda hiç var olmamış birinin yaptığı hataların gölgesinde neden ben durayım? Ben onun geçmişindeki kişi değilim. Onun travmasının telafi alanı da değilim.
Temkinli olmak başka bir şey, karşısındakini bilinçsizce zan altında tutmak başka bir şey. Bu çizgi aşıldığında, ilişki daha başlarken eşitlik bozulmuyor mu?

❗️❗️❗️❗️Daha da önemlisi şu: Böyle bir ortamda insan doğal olamıyor. Hesapsızca, anlık, saf ve içten gelen duygular yaşanamıyor. Çünkü sürekli gözlemlendiğini, değerlendirildiğini hissediyorsun. İçinden geldiği gibi davranamıyorsun. Ve aslında en kıymetli olan o samimiyetten mahrum kalıyorsun.
Bu ister arkadaşlıkta olsun, ister ilişkide, ister aile bağında… Sürekli savunmada hissetmek beni soğutuyor. Mesafe koyuyorum. Çünkü güvenilmeyen yerde içtenlik de büyümüyor.

Siz böyle bir durumda ne yaparsınız?
Karşınızdaki kişinin geçmiş yaralarına anlayış mı gösterirsiniz, yoksa “Ben başkası değilim” deyip net bir sınır mı koyarsınız?

Benim düşüncem şu:
Geçmiş ilişkilerinin etkilerini yeterince fark edip yönetmeden hayatına yeni birini almak ciddi bir sorumluluk. İyileştirilmemiş yaraların yükünü yeni gelen birine taşımak kimsenin hakkı değil. Travma yaşamak anlaşılabilir ama o travmayı başkasına yaşatmak kabul edilebilir mi?
Hayatınıza aldığınız birinin geçmiş deneyimlerinden dolayı size karşı korumacı ve önyargılı davranması sizi nasıl etkiler?
Güncellemeler
4 ay
Benim demek istediğim şey, kişinin bana karşı korumacı davranması değil. Yani beni koruması ya da bana zarar vermemek için temkinli olması değil mesele. Kastettiğim şu: Geçmişte yaşadıklarından dolayı benden kendini koruma hali. Yani sanki ben de ona zarar verecekmişim gibi bir savunma modunda olması. Sorun bu. Beni koruması değil, kendini benden koruması.