Yapmadığımız şeyleri yapıyor muşuz gibi soran ve neyin ne olduğunu bilmeden yargılayan insanları anlamıyorum. Burada bile sırf sorulara göre yargılayan kesim var. Umurum da değil tabi ki ama bu tür insanları da anlamış değilim. Takip ettiğimiz her insanı flört ediyormuşuz gibi algılamaları da cabası 🤦♂️Size de ön yargılı davranan biri var mı?
Size karşı ön yargılı olan birine nasıl tepki verirsiniz?
Herkese karşı ilk başta herkes ön yargılı davranır. Davranmayan dingildir. sinirlenmeden sakin bir şekilde anlatıyorsa tamam derim ön yargı gider ama sinirleniyor ki zaten karıştırdığı pok doğru derim muhattap olmam Ön yargı ile gelirse bana biri yıkmaya çalışırım, gerçi umrumda değil artık baane
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yani birine olmayan birşeyi söylediğin de ve karşında ki ne münasebet diyip sinirlense, işin içinde bir şeyler var diye mi düşünürsün🤦♂️
Düzgün bir şekilde anlatırsa hayır düşünmem birdaha Karşımda ki kişiye bağlı 3 tolerans hakkı da veririm. yapmasını istemediğim şeyleri ben yapmam mesela, sonuçta karşımda ki ona güvenmemi istiyordur Ön yargı iyidir, bodoslama dalınmaz her şeye.
Bu yanılgıya düşmelerinin iki psikolojik karşılığı var. Birincisi bir insan hakkında oluşturduğumuz algının çoğunun ilk izlenimden geldiği gerçeği. Bu kişiler birini gördükleri anda hemen hükmü verdikleri için yeni izlenimlerin kendi yargılarını değiştirmesini engelliyorlar. Karşıdaki kişi düşündükleri gibi hareket ediyorsa "hah tam dediğim gibi" diyorlar. Eğer tam tersi oluyorsa ya görmezden geliyorlar ya da "sahte" diyerek yargılarını savunuyorlar. Bu totoloji sürekli tekrar ettikçe kişiye gereksiz bir güven geliyor. Aslında dar kafasının içinde kendi kendini kandırdığının farkında bile değil. Öğrenmeye kapalılık da var yani.
Kendini doğru ifade edemiyorsun demek ki. Tanımadığı birine insan tabi ki önyargı ile yaklaşır. Önemli olan karşısındaki kişinin bu önyargıların kaybolmasını sağlaması. Ama tam aksini yapıyorsa o kişinin de normal olarak düşüncesi değişmez.
Ön yargılı insanların, ön yargısını ne yaparsan yap değiştiremezsin. Eğer bana konuşma fırsatı verirse birkez anlatırım durumu ister inanır ister inanmaz keyfi bilir. Sallama, takma, yok say...