Türkiye’de kadın-erkek ilişkileri uzun yıllar tabusal bir zeminde şekillendiği için toplum bu alanda sağlıklı iletişim kurma pratiğini yeterince geliştiremedi. Özgüven eksikliği, bastırılmış sosyal yapı ve uzun süre etkili olan haremlik-selamlık anlayışı, ilişkilerde mesafe ve belirsizlik yarattı. Günümüzde bu geleneksel yapıdan uzaklaşma süreci yaşanıyor; ancak değişimin hızlı gerçekleşmesi, toplumun yeni ilişki dinamiklerine tam anlamıyla uyum sağlamasını zorlaştırıyor. Tarihte de benzer dönüşümler görülmüştür. Örneğin Sovyetler Birliği’nde ortaya çıkan “özgür aşk” anlayışı başlangıçta resmi veya dini nikâh zorunluluğu olmadan birlikte yaşayabilme hakkını ifade ederken, toplumsal algı ve uygulamalardaki farklılıklar bazı aşırılıklara yol açmış, ardından yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu durum, toplumsal değişim ile bireysel uyum arasındaki gerilimi göstermesi açısından dikkat çekicidir. Bugün Türkiye’de de özellikle 80–90 kuşağı ile 2000 sonrası kuşak arasında kadın-erkek ilişkilerine bakışta belirgin farklılıklar gözlemlenmektedir. Toplum bir geçiş sürecinden geçtiği için nezaket, ilgi, sınırlar ve beklentiler sık sık karıştırılabilmektedir. Bu noktada asıl soru şudur: Yaşanan iletişim sorunlarının temelinde toplumsal dönüşümün yarattığı kültürel uyumsuzluk mu vardır, yoksa bireylerin duygusal olgunluk ve iletişim becerilerindeki eksiklik mi daha belirleyicidir?
Türkiye’de kadın-erkek iletişim sorunları kültürel geçiş mi, bireysel olgunluk eksikliği mi?
Bence mesele ya kültür ya olgunluk diye ikiye ayrılacak kadar basit değil. Türkiye gerçekten bir geçiş döneminden geçiyor; eski kurallar çözüldü ama yenileri henüz netleşmedi. Fakat şu da var: Kültürel dönüşüm bahane olabilir, ama duygusal olgunluk eksikliğini açıklamaz.
Sınır koyamamak, açık konuşamamak, beklentiyi ima yoluyla anlatmaya çalışmak… bunlar sadece kültürün değil, bireysel cesaret ve farkındalık eksikliğinin de sonucu.
Toplum değişiyor olabilir; ama sağlıklı iletişim hala iki insanın sorumluluğu.
Kadın erkek ilişkisindeki iletişim sorunları ortadan kalktığı oranda mutlu huzurlu evlilikler ve dolayısıyla sağlıklı psikolojik zeminde yetişmiş yeni bir nesil mümkün olabilir. Toplumsal normallerde erkek eve para getirirden erkek kadının duygusal ihtiyaçlarını okuyabilir konumuna geçiş sürecindeyiz. Ama bu erkek beni anlasın olayında aşırıya kacildigi için moda tabirle erkek duyguları anlayabilir olunca ben niye bu kadar çaba göstermek zorundayım dedi ve prenses erkek modu açıldı. Sorunun çözümü denge içinde beklentileri ifade edip iletişimi maskesiz hale getirmek olabilir.
Bu konuda ben bireylerin duygusal yeterlilikleri ve iletişim noktasında becerisizlikkerinden kaynaklandığını düşinüyorum. Kitap okumayan , sosyal çevresi olmayan hayal bile kuramayan insanların krlme dağarcığı çok azdır. Bu kadar az kelime ile hisler duygular tam ifade edilemez. Bu bir eksikliktir bana göre. Yetiştirilme tarxıda denilebilir lakin bu tam kapsamaz durumu çğnkü insan akılvari okduğunda kendini geliitirebilmeli içşnde blundupu yeri evrensrlleştirebilmelidir. Bu bir bbahane sayılamax
Iki olgun insan bir araya geldigi zaman kültür arka planda kalıyor kisi olgun olmayınca anlaşmazlık çatışmazlik oluyor mesele cinsiyett degil bilinç seviyesi
Türkiye’de yaşanan iletişim sorunlarının tek bir sebebi olmadığını düşünüyorum 🌿 Ben bunun hem kültürel geçişten hem de bireysel olgunluk eksikliğinden beslendiğini görüyorum. Toplum hızla değiştiğinde insanlar duygularını nasıl ifade edeceğini şaşırabiliyor. Bir yandan eski kalıplar sürüyor bir yandan özgürlük arzusu artıyor 💭
Ama duygusal olgunluk güçlü olduğunda kişi değişime daha sağlıklı uyum sağlıyor. Sınır koymayı bilmek, empati kurmak ve açık konuşmak ilişkileri dengeliyor ❤️ Bu yüzden dönüşüm kaçınılmaz ama bireyin emek vermesi belirleyici oluyor.
Kültürden de kaynaklı kişilerin kendinden de kaynaklı yurtdışında yaşayan birisi olarak söylüyorum benim olduğum yerde böyle gerçekten uzun yıllar yaşamış evli olan çiftler görüyorum hâlâ sevgili gibi takılanlar da var yeni evli olan Türkler de görüyorum sanki böyle 50 senelik evli gibiler o derece birbirlerinden bir bıkmışlık
Her ikiside bana göre. Zaten kültürel anlamda bu konuda çok eksik büyütülen ve gördüğünü uygulayan şekilde büyüyen bir kesim var. Üstüne bir de bireyin kendisi kendini bu anlamda gelistirmiyorsa maalesef döngü bozulmuyor. Nesilden nesile aktarilmaya devam ediyor.
Bence bu mesele ne sadece kültürel geçiş ne de sadece bireysel olgunluk; ikisi birbirini besliyor. Toplum değişirken dili öğrenemeyen birey zorlanıyor, ama duygusal olarak büyümüş biri hangi kültürde olursa olsun daha net ve saygılı iletişim kurabiliyor.
Mesele ne sadece kültür ne de tamamen karakter. Memleket değişti, kurallar değişti ama milletin kafa aynı hızda değişmedi. Eskinin alışkanlığı başka, yeninin beklentisi başka. Ama şunu da diyeyim; adam gibi konuşmayı, dinlemeyi bilen iki insan her dönemde anlaşır. Yani iş dönüp dolaşıp insanın olgunluğuna geliyor.
Bence ikisinin karışımı. Kültür bazı kalıpları dayatıyor, kadın böyle olmalı erkek böyle davranmalı gibi ezberler var. Ama asıl mesele bireysel olgunlukta düğümleniyor. Empati kuramayan, iletişim öğrenmemiş insanlar kültürün arkasına sığınıyor. Olgunluk varsa birçok kültürel engel aşılabiliyor.
En basitinden burada kac defa bana yapilan yorumlari aciklamalarini istedim hakaret küfür takipten cikartilma engele kadar her şeyi yaşadım Iletisim kuramayan ruhhasti oldu adim.. bilemiyorum bazilari beyin yerine ne taşıyor agzimi bozmak istemiyorum
Kendi jenerasyonumdan olan kızlarla iletişim kurmak daha sorunsuz oluyor ama Z kuşağından kızlarla sağlıklı iletişim kurmak imkansız sürekli bir öfke halindeler bişeylerin hıncını kusma peşinde oluyorlar özellikle 18-29 yaş arası kızlar öfke sorunlu.
Bireysel olgunluk eksikliği çünkü kültürün bir etkisi olsa bile günümüz türkiyesi çoğu kültürünü kaybetmiş durumda ancak yine de davranış temellerinde kültürel izleri hala koruyor bana kalırsa asıl problem aile yapısının bozulmasından kaynaklı
Empatisizlik baska bir sey degil çocuk icin anne baba baskisi evden kurtulma vs icin evleniyorlar zaten herkes olmus * pedinde çoğu diyelim herkes olmaz