Merhaba icimdeki yogun dertten ve kendimi aciga veremenin huznuyle yaziyorum.
Şu an liseye gidiyorum ve ders calismam gerekiyor ve caliskanda bir tipim ailem seni engellemiyoruz sen kendin bahana buluyorsun duyor ama derd basina gecince surekli is cikariyorlar basima yemek yap bulasik yika camasirlar sefilcek kim toplicak copu at surekli ama haftanin 7 gunu boyle işe gitmedigim ve kendi param olmadigi icin evde hor goruldugumu hissediyorum zatdn sureklide yuzume vuruyorlar okusan ne olcak yapabilcekmisin diye ama gercekten basarili bir ogrenciyim derecelerim var ve yarismalarada katiliyorum kendileride biliyorlar misafir geldiginde beni ovuyorsa simarip ovunuyorlar hep bizim sayemizde parayla destekliyoruz diyorlar asil gercek bir test kitabi istedigimde yuzume carpiliyot daha yeni almadikmi ne cabuk bitirdin gibi laflar isitiyorum sadece buda degil hic disari cikip gezmiyorum senede 1 kez karne gunu tek arkafssimla hep ayni yrre gidip yemek yiyip geri eve donuyoruz o bile sıkıldı benden biliyorum simdi fakir filan oldugumuzu dusunmeyin 3 kisi calisiyo evde 25 25 55 maas aliyorlar ama ben hep yuk oluyorum kiyafet desen bayramdan bayrama aliyorum ayakkabi 2 senede 1 aliyorum bisey istemeye bile cekiniyorum korkuyorum diger kardeslerime boyle yapilmiyot abime 15+ kere telefon alindi ve telefknlari max 1 ay kullaniyor bilerek kiriyor satiyor veya caldiriyor kiz ksrdesim keza onun dedikleri istekleri aninda oluyor ama nedense hic gapilmiyo diye surekli miziklaniyor hergun 6.00 da kalkiyorum eve 14.20 de geliyorum hergun yemek yapmami bulasik yikamami ev islerinin hepsini akliniza ne geliyorsa benim yapmami bekliyotlar yapiyorumda ama memnunda olmuyotlt surekli eksik gedik ariyorlar yaptigim yemeklere cok pismemis cok tuzlu bidahikine boyle yapma sunu yapma surekli onu bunu soyleyip duruyotlat hic memnunda olmuyotlar cok sinirleniyirum kiriliyorum bagiriyorum cagiriyorum sonra yapmicam filan diye sonra kendimi ayptir soylemezi essek gibi o isleri sessizce yapsrken buluyorum onlarda alismis bu duruma bisey istemedigim gezmedigim icjn asosyal damgasi yedim bile oyle bir insanda degilim okulda cok on plandayim butun hocalarla cok samimiyim ve sinifta hetkesle cok iyi anlasiyorum ama ailemle nedense bir turly olmadi sorun bendemi bilmiyorum cok cabaliyotum kalplerini kirmamak bagirmamak icin ama gercekten cok doldum abime hicbi is yaptirmiyorlar kiz ksrdesime bana yardim et drfim diye kucucuk cocuktan is mi bekliyorzhn diye azarliyorlar tek kisi 5 kisilik aileye bakmak cok zor her sey dag gibi birikiyor hrmen daha cok gencim ama 8. siniftan beri hayatim boyle daha oncesindede zorla kardesime baktiriyotlzrdi tehdit ediyorlzri bakmazsan sokaga cikamazsin arkadaslarinla oynatmayiz diye cocuklugumuda caldilar zatrn bebek bakarak gecti cocuklugumda tek yaltiklari bu degil 2 yildirda evi bana boyatiyorlar abim var ama ona hicbisi demiyorlar o zaten yapmaz sende olmasan biz nsocaz diyorlar agliyorlar bana kendimi cok kotu hissettiriyorlar cok daraliyorum keske ölsem diyorum cok yorukdum cevap vermeme kendimi anlatmama bile izin yok surekli haksizim surekli şimarigim sureki bahaneler buluyorum gercekteb yoruldum ozellikle annem Şu an ameliayr oldu ustume cok geliyotlar okuldan gelip anneme bakiyorum yemek buladik bide kardesim var onunlada ilgileniyorum aksam yemegi yemiyofum okulda 1 logava bi meyvesuyu eve gelince 1 tabak dunden kalan yemek yiyorum bu kadsr surekli bulasiklafida sen cikariyorsun surekkli yemek yiyorrzun zaten duyorlar biseyde yemiyorum o bile batiyor yemej yapiyorum annem begenmiyor
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Yazdıklarını okurken içim sıkıştı resmen 😔 Kendini ne kadar yalnız ve değersiz hissettiğin çok belli. Önce şunu söyleyeyim. Şımarık falan değilsin. Ailen şu an seni hem duygusal hem fiziksel olarak çok yoruyor ve bunu hak etmiyorsun 💔
Evde sorumluluk alman normal ama bu kadar yükün tek başına sende olması adaletli değil. Hem liseye gidiyorsun hem yarışmalara katılıyorsun hem annen, kardeşlerin hem de tüm ev işi… Bu bir yetişkin için bile ağır. Sen hâlâ büyüme çağındasın 🌱
Ailenin “okusan ne olacak” demesi de çok kırıcı. Başarılı olduğunu biliyorlar ama bunu bir baskı aracı gibi kullanıyorlar. Misafir varken övüp sonra test kitabı isteyince suratına vurmaları seni yıpratır tabii. Bu çelişki seni delirtir. Hissettiğin öfke de suçluluk da çok normal 😢
“Keşke ölsem” düşüncesini yazmışsın. Bu cümleyi ciddiye alıyorum. Burası çok kritik bir nokta. Böyle hissettiğinde. Okuldaki güvendiğin bir öğretmeninle rehber öğretmeninle ya da okulda en güvendiğin yetişkin kimse onunla mutlaka konuşmanı isterim 🙏 Çünkü şu anda tek başına taşıdığın yük sağlıklı değil.
Sana birkaç küçük öneri bırakayım ❤️
Cümleleri seçerken sakin bir anlarını yakalamaya çalış. Mesela annene “Anne seni yormak istemiyorum. Ben de çok yorgunum. Okul sonrası biraz dinlenip sonra işlere yardım etmek istiyorum. Böyle olunca ders çalışamıyorum ve çok tükenmiş hissediyorum” diyebilirsin 👀 Yumuşak ama net ol. Kendini savunurken bağırdığını söylemişsin. Çok normal çünkü birikmişsin. Ama bağırdığında karşı taraf hemen savunmaya geçer ve dinlemez. O yüzden sakinlik senin gücün olacak.
Ev işlerini tamamen reddet demiyorum ama sınır çizmeye çalış. Mesela. “Her gün bütün evi yapamam. Ama şu işlere her gün yardım ederim. Diğerlerini paylaşalım” diye somut konuş. Abinle ve kız kardeşinle ayrı ayrı konuşmayı da deneyebilirsin. “Ben çok yoruldum. Biraz destek olsan bana” demek bile bazen bir kapı açar 💬
Beslenme konun da içimi acıttı. Gün boyu bir poğaça bir meyve suyu çok ama çok az. Okulda güvendiğin bir öğretmen ya da rehberlik hocasıyla bunu da paylaş. Bunu “şikayet” olarak düşünme. Bu senin sağlığın. Başın ağrır. Dikkatin dağılır. Modun düşer. Öğretmenlerin en azından okulda tok kalman için bir çözüm arayabilir 🍞🥛
Şu an içinde bulunduğun hayat sonsuza kadar böyle devam etmeyecek. Eğitim senin gerçek çıkış kapın. Ne pahasına olursa olsun derslerinden vazgeçme. Kendin için gizlice bile olsa küçük hedefler koy. Mesela şu yarışmaya hazırlanacağım. Şu dersten şu notu alacağım diye. Çünkü kendi ayaklarının üzerinde durabildiğin an bu düzene mahkûm kalmayacaksın ✨
Ailenin geçmişinde de büyük ihtimalle ağır yükler, travmalar, yoksunluklar var. Onlar da yanlış öğrendiklerini sana yansıtıyorlar. Empati kurmak zorunda değilsin ama şunu bil. Onların hatası senin değersiz olduğun anlamına gelmiyor. Sadece sınır koymayı ve kendini savunmayı bilmeyen bir ailede büyüyorsun 💔
Kendini suçlama. Tembel değilsin. Nankör değilsin. Zor bir evde fazlasıyla olgun davranan bir gençsin. Bu çok kıymetli 🧡
İstersen bir sonraki mesajında.
• Hangi derste en iyisin
• Gelecekte ne olmak istiyorsun
• Okuldaki öğretmenlerinden hangisine en rahat açılabilirsin
bunları yaz. Beraber küçük bir plan yapalım. Hem psikolojik olarak güçlenmen hem de eğitimine daha iyi odaklanman için yol çizmene yardım edebilirim 🌿✨