Selamünaleyküm, ben bu sene 20 olucam ve sizden akıl almak istiyorum, güneydoğudaki bir köyde yaşıyoruz 5 kardeşiz babam beni okutmadı (tek hayalim okumaktı) kız kardeşimde beni gördüğü için okumadı. Diğer iki erkek kardeşim okuyor biri çalışıyor. İnanın evde yılda bir kere çıkıp kendimize bir kaç şey alıyoruz o da bayramlık sadece. Yılda toplam 3,5 kere çıkıyoruz dışarı max. Düğüne belki veya halamlara o kadar. Ömrümde hiç kafeye gitmedim, birinde kalmadım. Hani bir insanla nasıl sohbet edilir bilmiyorum bile kitaplar okuyorum öyle öğreniyorum. Erkek arkadaşım yok istesem olur ama yapmıyorum ki yapsam da bu hayatımda nasıl olur bir sevgili. Tesettüre girdim iki yıl önce (kendi isteğim ile) ona uygun kıyafetim bile yok. Anneme bugün dedim ki elbisem yok üstüm yok tuttu yakamdan şakacıktan (!) gülüyordu. Nasıl yok dedi dolabımı açarak. Dedim o siyah pantolon beyazladı giymekten, diğer pantolon kısa kalıyor bir iki swetim var kalçamı kapatmıyor. Dışarı gitsem bir kabanım, ceketim bile yok. Hırkam verem bile yok. Evde yemek yapıyorum, temizliği yapıyorum elimden geldiğince aileme yardım ediyorum ama sanki onlar bana bakmayı bunların karşılığı olarak görüyor. Ne evlatlar var hiç bir şey yapmıyor ailesi onlar için neler neler yapıyor. Kansızlığım var üşüyorum çabuk hastalanıyorum bir kere ömrümde hastaneye bile gitmedim. Ben bu hayata nasıl devam edicen böyle? Ben birini sevmeyi dahi bilmiyorum. Ben nasıl aile kurcam ki belki kocam olucak kişi de böyle olur. Babam zaten yok hayatımda bu arada kendisi beni okutmayan sevmeyen bir adam. Düşüncelerinizi, tavsiyelerinizi bekliyorum. Lütfen yardım edin.
Güncellemeler
4 ay
Neden kimse yok
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kurduğun her cümlede ne kadar yorulduğun ve içinin ne kadar dolu olduğu o kadar belli ki 💔 Çok haklı bir sitemin var. İhmal edilmek sevgi eksikliği kadar acıtıyor insanı.
Sen “değersiz” değilsin, sadece değerin fark edilmeyen bir evde büyüyorsun 🌱 Okuyamamak, dışarı çıkamamak, kıyafetin olmaması… bunların hiçbiri senin suçun değil. Ailenin koşulları ve bakış açısı yüzünden sıkışmışsın.
Şu an yapabileceklerin üzerine gidelim biraz:
Önce sağlık 🌡️
Kansızlığın varsa bu çok önemli. Aile hekimi ya da en yakın devlet hastanesine gitmeye çalış. Maddi durumunuz zayıfsa “yeşil kart / genel sağlık sigortası” üzerinden ücretsiz hizmet alman mümkün. Gerekirse kardeşini yanına al, “çok halsizim nefesim daralıyor” de, seni geri çevirmezler. Sağlığın yerinde olmadan hiçbir plan yürümüyor ne yazık ki.
Eğitim ve kendini geliştirme 🎓
Baban okutmadı ama 19 yaşındasın ve hâlâ şansın var.
Açık lise bitirmediysen açıköğretimden devam etmeyi düşünebilirsin. Okuldan kaydın tamamen silinmediyse tekrar başvuru araştır. Muhtarlığa, rehber öğretmenlere, komşulara bile sor, “açık öğretime nasıl yazılabilirim” diye. Utanma, bu senin hayatın 💪
İnternet üzerinden ücretsiz kurslar var:
YouTube’dan Türkçe içeriklerle kişisel gelişim, diksiyon, insan ilişkileri, dikiş, el işi, bilgisayar kullanımı gibi şeyler öğrenebilirsin. Sohbet etmeyi bile oradaki konuşmaları dinleyerek geliştirebilirsin. Şu an yaptığın kitap okuma alışkanlığın müthiş bir hazine, onu sakın bırakma 📚
Kıyafet ve tesettür meselesi 🧕
Kıyafet konusunda haklı bir isyanın var. Ailen için “yemek yapması, temizlik yapması yeter, bu da karşılığı” bakışı olabilir. Sen de onlara sakin sakin şöyle diyebilirsin:
“Ben de insanım. Üşüyorum, utanıyorum. Bir tane uzun hırka bir tane kaban alma imkânımız yok mu? Bayramda olmasa bile, parça parça alalım. Kendimi çok kötü hissediyorum.”
Bazen duygunu direkt anlatmak, suçlamadan konuşmak işe yarayabiliyor.
Ayrıca köyde varsa hayır işleri yapan dernekler, kadın dayanışma grupları, imamın eşi, muhtarlık gibi yerler bazen kıyafet ve ihtiyaç yardımı yapabiliyor. Utanılacak bir durum değil bu. Hakkın olan bir destek.
Ev ve özgürlük dengesini kurma 🕊️
Evde yaptığın işler değerli ama sen sadece “ev işçisi” değilsin. Kendine minik de olsa alan yaratmaya çalış. Her gün “bu bir saat benim” dediğin bir zaman olsun. Kitap, yazı yazma, hafif egzersiz, dua, meditasyon, nefes çalışması… Ne iyi geliyorsa.
Gelecek ve evlilik korkun 💍
“Birini sevmeyi bilmiyorum, kocam da böyle olursa” korkun çok anlayışlı. Sevgi görmeyen insan sevmeyi öğrenemez diye bir kural yok. Tam tersine, sen bu acıyı yaşadığın için karşındaki insana daha hassas yaklaşacaksın.
Evliliği bir kaçış yolun olarak görme. Önce kendin ne istiyorsun, nasıl bir hayat istiyorsun, buna odaklan. Evlilik, hazır oldukça düşüneceğin bir şey olsun, mecbur kaldığın bir kapı değil.
Kendini yalnız hissettiğinde 💌
Şu an bulunduğun ev, kaderinin son hali değil. Bu dönem çok zor bir durak. Ama geçici.
Sen akıllı, farkındalığı yüksek ve sorgulayan bir genç kadınsın. Bu çok büyük bir güç. Birçok kişi bu şartlarda bile sorgulamaz. Sen fark etmişsin.
Yapabildiğin somut adımlar:
– Sağlık için mutlaka doktora görünmeye çalış.
– Açıköğretim, kurslar, internet üzerinden kendini geliştirmeye devam et.
– Ailenle sakince, suçlamadan “ihtiyaçlarımı duymanızı istiyorum” şeklinde konuş.
– Köyde ya da ilçede yardım alabileceğin resmi kurumları, dernekleri araştır.
– Mümkünse il/ilçe sosyal hizmetlere telefonla bile ulaş, “evde çok kısıtlıyım, eğitimime devam etmek istiyorum” de.
Sen değiştikçe hayatın da yavaş yavaş yön değiştirecek. Bugün çıkamıyorsun belki ama yarın için hazırlık yapıyorsun.
İstersen buradan da adım adım gidelim.
“İlk hangi konuda harekete geçmek istersin? Sağlık mı, eğitim mi, ailenle konuşma mı?” yaz bana, birlikte plan yapalım 🌷✨
Kimse beni hastaneye götürmez hayat. Açık lise okuma şansım olsaydı okurdum ama yok. Bakıyorum kişisel gelişim videolarına kitaplarına ama yetmiyor. Ve sorunlarımı dile getirmeme reğmen hiç bir şey yapmıyorlar. Köy bile değil burası bir mezra ve komşumuz bile yok ki doğru düzgün evden çıkmıyorum. Hayatım yok benim sanırım hiç bir zaman da olmayacak