4 ayEv üstüne ev olmaz. Evlilik ve evlenmek adı üstünde. Ev-lenmek, ev-lilik demek. Başkalarıyla aynı evde yaşayacaksanız nasıl aile olacaksınız? Aynı evde yaşamanın ne anlamı ve gereği var? Bu devirde köylü gibi eşin kök ailesiyle yaşanmaz. Kayınvalide, kayınbaba eldir; anne baba gibi değildir. Neden onlarla yaşasın? İnsan evlenince ailesinden ayrılıp başka birisiyle evlenerek bir aile kurar. Kök aileyle aynı evde yaşamak saçma. Biraz olgunlaşın çocuk gibi aileyle aynı evde yaşamayın. Kendi evinde prensesken elin evinde hizmetçi olursun. Hizmetçi olmasan bile sana her türlü yazık olur. Yalnızlık zorsa evlensin. Neden evlenmiyor? Çünkü yalnızlığı bahane edip sizle yaşamak istiyor. “Beni tek mi bırakacaksınız?” diyerek duygu sömürüsüne başlasaydı evlilikte sizi çok boğar… Dışarı yalnız çıkmanıza, baş başa kalmana aynı bahaneyi sunup izin vermez. Kendi evinizde kapınızı kapatıp iki dakika nefes almak istersiniz ya… İşte kaynana evinde bu lüks değildir. Kapının arkasından gelen “Yavrum iyi misiniz?” sorusu, bir süre sonra “Kapattın da ne yapıyorsun?” hissine dönüşür. Özel alan mı? O sadece evlilik öncesi hatıralarınızda kalan romantik bir kavramdır. Yemek nasıl yapılır, çamaşır kaç derecede yıkanır, eşinizin nasıl giyinmesi gerekir, siz nasıl konuşmalısınız… Liste bitmez. En büyük uzman her konuda fikri olan kaynanadır. Evlilik iki kişiliktir derler, ama kaynana yanına evlenince üç kişilik bir yapıya dönüşür. Eşinizle aldığınız kararlar çoğu zaman “Anne ne der?” filtresinden geçmek zorunda kalır. Bazen tartışmanız bile kaynananın yorumuna göre şekillenir. Evde ne yaptınız, ne yapmadınız, neden öyle yaptınız… Her davranışınız takip altındadır. Bu “görünmez denetim”, zamanla psikolojik bir baskıya dönüşebilir. İsteseniz de istemeseniz de evin gelini olmakla “nota tabi öğrenci” olmak arasında sadece ince bir çizgi kalır. Ziyaretler, özel günler, akşam sofraları… Hepsinde öncelik kaynana evinin olur. Kendi ailenizi arayıp hal hatır sormak bile bazen gereksiz sorgulara yol açabilir. Böylece yavaşça ama düzenli bir şekilde hayatınızdaki dengeler bozulur. Kaynana yanına evlenmek, dışarıdan bakınca masum bir karar gibi dursa da, içinde büyük bir duygusal ve psikolojik yük barındırabilir. Kendi düzeninizi kurmanızın önüne geçen bu durum, zamanla evliliğinizin dinamiğini değiştirebilir. Geline daha fazla sorumluluk yükler (ev işleri, bakım, uyum sağlama zorunluluğu),
Özel alanı kısıtlar,
Evliliğin ilk yıllarında çiftin bağımsızlık kazanmasını zorlaştırır. Damadın ailesiyle yaşamak gelinin ailesine haksızlık olur. Çünkü kadın kocasının kök ailesiyle daha fazla vakit geçirmiş olur. Bir de kayınvalide el; kaynanayla gelinin ne bağı var ki? Anne kadar değerli ve önemli değil. Eş el değil çünkü hayat arkadaşı ve resmî bağ, nikâh bağı var ama onun annesi el. Kayınvalide anne yerine geçmez. Eşlerin anneleri gelinlere eldir. Bu yüzden de kayınvalideyle aynı evde yaşamak anlamsız. Türkiye’de kaynanalar hep gelinlere kötülük yaptı. Gelin-kaynana kavgaları meşhurdur. Hep gelinlerini ezdiler, gelinlerini kuma; oğullarını kocaları sanıp oğullarını kıskandılar. Hep kötülük yaptılar, hayatlarına karıştılar. O yüzden artık kimse istemez. Devir değişti; artık kanun gibi kimse kaynana yanına evlenmiyor. Kaynana her şeye karışır, yerini bilmez, burnunu sokar. Karı kocanın baş başa kalması zor olur, cinsellik dışında beraber vakit geçirmeleri de zorlaşır. Gericilik ve köylülük olduğu için de doğru değil. Kayınvalideden ayrı geçirilen her vakti kayınvalide merak eder. Kayınvalide evde fazlalıktır. Yaşlı olduğu için hep hizmet bekler, kendisi hiçbir işe el atmaz, gelinini kullanır. Evde hizmet edilmesi gereken, boşuna efor sarf edilen bir fazlalık olmuş olur. Benim annem hep görücü usulü evliliklerde aracılık ediyor. Bugüne kadar çok fazla insanı tanıştırdı. En geleneksel erkekler bile kaynanayla yaşamayı teklif etmiyorlar, ayrı ev tutacaklarını söylüyorlar. Devir artık çoktan değişti. Kimse kaynana çilesi çekmek istemiyor. Eskidendi kaynana yanına evlenmek. Artık kadınlar kendi değerlerini biliyorlar. Bence siz de kızın isteğine saygı göstermelisiniz. Bu devirde çok zor bulunur kaynana yanına evlenecek enayi. Erkek için de ayrı yaşamak daha iyi olur; karısıyla annesi arasında kalmaz. Yani zararı sadece kadına değil, hem kadına hem erkeğe. Kimse kızını kaynana yanına evlendirmez. Herkes kızını düşünür. Herkesin kaynanalarla ilgili duyduğu kötü şeyler var. Herkes kaynana yanına evlenmekten korkar. Benim akrabalarım da kaynanalarından çok çekti. Gelinin yuvasını yıkanlar, gelinini dışarı göndermeyenler, akla gelebilecek her şeye karışanlar, oğluyla seksi gecelikler giyip yatan geliniyle yatmasına izin vermeyenler, oğluyla gelinin kapısını kapatmalarına izin vermeyenler çoook var… Dindar olup sohbetlere katılanları hocalara çok dert yanıyor. Hocalardan da kötü kaynanalar çok duydum. Yani herkes birilerinin kaynana deneyimlerini duyuyor o yüzden herkes kötü bir şey olduğunun farkında. Benim babaannem de iyi bir kadındı değildi, çok çenesi düşüktü. Anneannemi çıldırttı, anneannem ona dili tutulsun diye beddua etti; 12 senedir konuşamıyor.
Evlilikte en önemli şey, çiftin kendi düzenini, alışkanlıklarını ve sınırlarını oluşturmasıdır. Evde üçüncü bir yetişkin olunca ister istemez:
kararlar üçe çıkar, gündelik düzen değişir, çiftin bağımsızlığı azalır.
Bu, iyi niyetle bile olsa olur.
Bir evin içinde iki farklı dönemde yetişmiş insan var: kayınvalide eski alışkanlıklarla hareket eder, gelin/çift yeni hayat düzeni ister.
Bu durum kötü niyetten değil, doğal olarak sürtüşme çıkarır.
Gelin-damat yatak odasındayken kaynanadan çekinebilir. Kayınvalide “yardım etmek” isterken bile: odaya izinsiz girebilir, ev işlerine karışabilir, yemek düzeni değiştirebilir, eşinin nasıl yaşaması gerektiğini söyleyebilir.
O, bunu “tecrübe” olarak görür ama gelin için bu özel alan ihlalidir. Aynı evde üçüncü biri varken: çift rahat konuşamaz, tartışamaz, sessizce vakit geçiremez, spontane davranamaz.
Bu da evlilik bağını zamanla zayıflatabilir.
Kayınvalide gelini istemese bile “evin sahibi” enerjisine sahiptir
Evin yıllardır sahibi olan birinin yanında yaşamak: gelini otomatik “misafir” pozisyonuna iter, davranışlarda bir “çekinme” yaratır.
Kayınvalide kötü niyetli olmasa bile ev atmosferi gelinin özgürlüğünü kısıtlar. Kayınvalidenin gözünde oğlu hâlâ “çocuk”tur. Bu da şu durumları doğurur: anne alışkanlıkla oğluna karışır, gelin geri çekilmek zorunda kalır,
erkek arada kalır. Bu da çatışma sebebi olur. Çiftin özgür “aile kurma” süreci sekteye uğrar
Evlilikte amaç kendi düzenini, örfünü, iletişim şeklini oluşturmak. Kayınvalide evdeyken:
çift kendi aile stilini geliştiremez, yeni evlilik yeterince “bağımsız” olamaz. Bu da uzun vadede sorunlara yol açar. Toplumsal baskı, beklenti ve roller yıpratıcıdır
“Kaynana yanına gelin gitti” denildiğinde toplum otomatik olarak: gelinden daha çok iş,
daha çok sabır, daha çok uyum bekler.
Gelin üzerindeki bu görünmez baskı bile yorucudur.Kısaca kayınvalide melek gibi bile olsa onun yanında yaşamak esarettir bağımsızlığı azaltır, mahremiyeti kısıtlar, evlilik dinamiğini değiştirir, doğal çatışmalara yol açar.
Bu yüzden çoğu çift artık ayrı ev tercih eder. Bu bir saygısızlık değil; modern evliliklerin gerekleridir.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
4 ayErkek arkadaşımla ciddi düşünüyorduk. Evlenince nerde otururuz vs diye konuştuk ve aile apartmanı dediği an beynimden vuruldum ben bunu kabul edemem yaşayacağım problemleri öngörebiliyorum dedim ve yollarımızı anlaşarak güzelce ayırdık şahsen aile apartmanı bile bana ağır geldi herşeye tamam diyip geçimli boyun eğen biriysen yaşarsın ama kuralcı kalıpları olan düzen takıntılı biriysen çok zorlanırsın
30 Yorumla
4 ayannesini istememek değil ama evlendiğim kişiyle yaşamak isterim. ailelerle değil. ne kendi annemle ne onun annesiyle.
00 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 2b cevap paylaştı. Olmaz ki. Hiçbir evlilik sürmez bu şekilde. Evlilik dediğin şey tamamen çiftlerin özgürlük alanının olduğu, hiçbir aile bireyinin ilişkiye dahil olmadığı bir düzendir. Aynı evde durması zaten otomatik olarak dahil olmasıdır. Evindeki perdeye yaptığın çorbaya her şeye karışabilir. O yüzden olmaz. 3 gün misafir olurlar 4. Gün güle güle.
01 Yorumla- 4 ay
İşin bide cinsellik boyutu var yatak odasında çıkan seslerden içerden duyulsa çok sıkıntı.
Yapay Zeka Cevapladı
YorgunBirCicek 🥺🌸
Ben istemezdim canım 🙈 En azından evliliğin ilk yıllarında ayrı bir ev çok daha sağlıklı oluyor 💑 İki farklı düzen tek evde buluşunca çatışma çıkması çok normal.
Kayınvalide iyi biri olsa bile sınırlar karışabiliyor. İlişkin olgunlaştıkça aynı apartman ya da yakın mesafe daha mantıklı olur 🏡✨
O yüzden ankette “Hayır, eşimle ayrı ev isterim” şıkkını seçerdim 💕00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
54Cevap
- Aile & Toplum konusunda 3,3b cevap paylaştı.
4 ayZaruri bir durum yoksa kesinlikle bunu kabul etmesinler , gerçekten çok zor oluyor , ev içinde ev olmuyor
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Annesiyle yaşayabilirim benim için sorun olmaz
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 149,2b cevap paylaştı.
u 4 ayeşim isterse evet
00 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 639 cevap paylaştı.
4 ayYalnız yaşıyorsa ve ahlak olarak anlaşıyorsam buyursun bizim evde kalsın ama anlaşamadoğım bir aileyle yaşayamam eşimin babasıyla aynı evde kalamam tesettürlüyüm bu caiz değil rahat olamam sürekli örtünmek yorar beni kendi evimde rahat giyinmeyi tercih ederim sonucta ha hasta bakacak kimsesi yoksa başım üstüne
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 524 cevap paylaştı. Hayatın şartlarına bağlı tamamen. Yaşamak ister misiniz sorusuna herkes hayır diyebilir ama annesi yalnızsa bizimle yaşaması gerekliyse bu en çok saygı duyduğum konulardan birisidir asla hayır demem. Kendi anneme yapılmasını istemediğim şeyi bir başkasının annesine yapmam.
Şimdi yeni nesil ılıklar ayy olmaz yok şöyle yok böyle diye gezsinler. Konuyu bir de tersinden düşünün. Kimse zorla sizin evinizde kalmak istemiyor zaten.
00 Yorumla
4 ayTabiki hayır istemezdim, evlilikte iki kişinin kendi alanını kurması çok önemli. Ayni evde bir “anne figürü” olunca (ne kadar iyi niyetli olursa olsun) çiftin kendi düzenini oluşturması zorlaşır.
10 YorumlaNe kadar iyi olursa olsun, isterse melek gibi olsun kimsenin evli bi çiftin yanında yaşama gibi bi düşüncesi olmamalı bence. Ancak hastalık olur zor bir durum olur o başka - ama diğer türlüsü olmuyor
00 Yorumla
4 ayHergün görmek bile bana zor geliyor 2ci gelini yaşasın ona öyle aksi bir gelin nasip etsin ki bize kimin duası tutdu diye ağlasın inşallah yuvamı evimi karıştırdığı gibi onada huzur vermeyen cıkar
00 YorumlaAnnesinin yanında rahat hareket edemem. Cilve yapamam, romantik anlar yaşayamam ki. Olmaz, olmaz jsjsj
30 Yorumla
4 ayBu şartlara ve kişiden kişiye değişebilecek bir şey olduğunu düşünüyorum ben şahsen bazı özel durumlardan kaynaklı istemezdim şahsen ama şartlar çok zorsa evimiz yoksa ev almak için idare edilebilir ama diğer türlü olmaz ha durumumuz da iyiyse çok yaşlı bakıma muhtaçsa seçe seve bakarım :)
00 Yorumla
4 ayKadınlar erkeklerin anne babasıyla çok yaşadı. Bence bu soru erkeklere özel olmalı onların cevaplarını merak ediyorum. Baslarında kadının anne babası varken nasıl olurlar
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 890 cevap paylaştı. Aynı apartmanda, altlı üstlü katlarda ya da yakında olabilir ama aynı evde olmaz.
Birde bizim evimize hiçbir şekilde burnunu sokmamalı herkesin kendi hayatı olmalı00 Yorumla
4 ayAçıkçası ben istemezdim çünkü hani kaynana İster iyi olsun ister kötü olsun zaten hani belli bir yaş almış insan ve iki genç Kafalar uyuşmadığından ötürü aynı evde kalmak birazcık hani karşıt Uyumsuzluk yaratabilir açıkçası bir ömür geçirmek karşı taraf belki rahat edemeyecek yani açıkçası ben istemezdim yani bunu isteyen kişi de zaten hani sabırlıdır
00 Yorumla
4 ayHayatta istemem. Zaten evliyim, bir de anne babasının dırdırını çekemem. Ev üstüne ev olmaz, ayrıca olsa bile düzen tutmaz. O yüzden kimseye de tavsiye etmem yâni
00 YorumlaAnnesini reddedeceğimden, benimsemeyeceğimden değil. Baş göz üstüne gelip gitsinlerde. Ben rahat edemem, istemem.
00 YorumlaMuhteşem olur. Sıfır cinsellik ve yüksek östrojene maruz kalarak akşamları çekirdek citleyerek dizi izlemeyi hangi erkek istemez
00 YorumlaSevgilimin babası öldüğü için annesiyle kalıyor annesi yalnız olduğu için yaşamamı istiyor ne yapmalıyım
02 Yorumla- 4 ay
Tabi yaşayacaksın buda soru mu? Napcaksın tek mi yasasın kadın? İlerde aynı duruma sen düşersen atılmak yanlız kalmak mı istersin?
- 4 ay
Yok atalım demedim yani kiraya mı çıksak bilemedim bir sürü çocuğu var annesi orada olduğu için hep o evde toplanırlar her hafta geliyorlarmış ben de misafir hiç sevmem nasıl yapalım bilemedim annesi de çok tatlı tonton iyi bir kadın ama misafir sevmiyorum hepsinin de 3 4 çocuğu var nasıl baş edicem her hafta her hafta
- Aile & Toplum konusunda 915 cevap paylaştı.
4 ayEv üstüne ev kurulmaz cidden. Acil bir durumsa idare edilir geçici bir süre ama o da bunun evliliğin başlarındayken olmaması kaidesiyle geçerli.
00 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
4 ayElimden gelse evlendikten sonra eşimle bile yaşama o derece kayınvalide ile yaşamak istemem yani eş kısmı işin şakasıydı:)
00 Yorumla
4 ayAllah kimseyi mecbur bırakmasın gerçekten hani hepsi kötü değil ama gerçekten evli çiftler daima ayrı yaşamalı.
00 Yorumla
4 ayİstemem rahat edemem evde misafir olarak gelecekse başımın üstünde yeri var.
10 YorumlaBenim için sorun olmaz ya lakin karşı tarafı bilmiyorum
14 Yorumla- 4 ay
@nora41 Kendine güven. Net ve hoş...
- 4 ay
@nora41 Takdir ediyorum. Dik duruş. 👍
4 ayEvlendiğim zaman ne kendi ailemle ne de eşimin ailesiyle yaşamak istemem.
00 YorumlaTercih etmem geceleri çığlıklar inleme sesleri çıkar iyi olmaz
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 549 cevap paylaştı.
4 ayKalıcı yapamam. Gelsin arada bir iki hafta kalsın gitsin.
00 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 382 cevap paylaştı.
4 ayİstemem ama gerekli bir durum varsa neden olmasın
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 3,7b cevap paylaştı. Eğer kadının kimi kimsesi yoksa Yaşar ne olacak sanki
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 301 cevap paylaştı. Eşimin annesi zaten dünyalar tatlısı ☺️ yaşarım tabii seve seve
00 Yorumla
4 ayBu iki taraf içinde hic iyi bir fikir değil. Ayri ve biraz uzak olmak en guzeli
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 573 cevap paylaştı. İstemem yatalak ya da aşırı bakıma muhtaç olmadığı sürece
00 YorumlaHayırrr misafir istemiyorum gelmesin ikidebir evime
00 Yorumla
4 ayKalacak yeri yoksa yaşardım ama yaşamamak daha iyi olurdu djjcjd
00 Yorumla
4 ayEv içinde ev olacağını sanmıyorum normal şartlarda yaşamam hastalık durumunda düşünebilirim
00 Yorumla
4 ayHastalığı sebebiyle bakıma muhtaç olursa ancak öyle olur.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
4 ayOlur, ev işlerini oğlu ile beraber yapar da kocama yardım eder.
00 Yorumla
4 ayZaruri durum yoksa ilk başlarda çift yalnız kalmalı zaruri durum varsa yaşanır annedir ne olacak..
00 Yorumla
4 ayGerekli haller mevcut olursa evet onun dışında hayır.
00 Yorumla
4 ayŞimdilik yorum yapmak istemiyorum hayat şartları belli olmaz ama tercihim değildir
00 Yorumla
4 ayEkonomik hayat iyiyse ayrı ev olması iyi olur , şartlara göre hareket etmek lazım
00 YorumlaAnnesi çok yaşlı ve zor durumda değilse kesinlikle istemem
00 Yorumla
4 ayCok tercıhım olmaz. Ama arada kala bılır tabıkı
30 YorumlaYaşardım istedim de ama eşim istemedi tuhafffff
20 Yorumla
4 ayeşimin annesinin evi yokmu.
10 YorumlaHayır ev üstüne ev olmaz
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
4 ayBu devirde zor ev ev üstüne olmaz demişler
10 Yorumla
4 ayOlabilir. Neden olmasın.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 810 cevap paylaştı. Direk annesiyle evlenelim o zaman
00 Yorumla
4 ayHayır tabiki özel hayat diye bir şey kalmaz
00 YorumlaBaşımın üstünde yeri var
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 346 cevap paylaştı.
4 ayİstiyorsa yaşarım sorun değil
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 347 cevap paylaştı. Ne ben yaşarım ne de eşimi bu duruma sokarım
00 YorumlaAsla. Yakınımızda oturmasını bile istemem
00 YorumlaBilmiyorum büyük konuşmayayım
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 611 cevap paylaştı.
4 ayBüyük konuşmayayım ama asla.
00 Yorumla
4 ayKesinlikle istemem rahat sevişemem
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Kimseyle yaşamak istemem
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 6,6b cevap paylaştı. Tüm samimiyetimle söylüyorum ki; HAYIR...
00 Yorumla
4 ayEv ev üstüne olmaz yaşamam hayır
00 YorumlaYaşanabilir. Bir sorun yok.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 845 cevap paylaştı. Ben isterim anne eksikliği var içimde belki
00 Yorumla- Devamını Gör (63)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat