Evli değilim, bunun cevabını veremem net bir şekilde ahaha
Tahmin üzerine yürütebilirim ki sanırım iletişim problemleri o da evlilikte değil, evlilik öncesinde.
İnsanlar evlenmeden önce kendilerini farklı biri olarak tanıtıyorlar, genellikle daha nazik, daha kibar, daha hoşgörülü. Sanırım (tahmin) bu evlendikten sonra artık gelen bi rahatlama sonucunda değişiyor 😀
Bir ikinciside beklentiler konuşulmuyor. Evlendikten sonra oluşan devasa beklentiler karşı tarafı zor duruma sokabiliyor
İşte her şeyin başlangıcı yanlış iletişim olmuş oluyor. Saygı da iletişimden geçiyor zaten 🙃
Birbirini anlamak, kavga anında bile bilinçli davranıp kalp kırmamaktır. Partnerin sevdiği yemeği yapmak, gönlünü almak, empati kurmak ve “karşı taraf şu an neye ihtiyaç duyuyor?” diye düşünebilmektir. Güven duygusunu korumak, yeri geldiğinde çocuklaşmak; birlikte gülmek, eğlenmek ve bağ kurmaktır.
Sevgi, saygı, güven besleyen birey kendi değerlerini ölçümün potansiyeli doğrultusunda iyi bilen bireyse evleneceği kişi de öyle biri çeker. Kendi enerji alanı neyi sahipse karşı da öyledir. Sağlıklı uzun süreli bir evlilik süreceğini düşünüyorum.
Güven, sevgi, anlayış, sabır, saygı, fedakarlık, empati kurabilmek. Bunlar ilişkiyi uzun hale getirecek önemli şeyler. Kıskanç eş ile nasıl baş edilir mevzusuna gelirsek Kıskançlık dozuna bağlı. Evden dışarı çıkarmıyorsa, hiçbir şey yaptırmıyorsa, hiçbir yere götürmüyorsa, kadınlarla bile görüştürmüyorsa baş edilmez. O aşırı abartı. Ama açık saçık giyinme, erkeklerle arkadaş olma, bar vs gibi saçma sapan yerlere gitme diyorsa adam haklı.
Uzun evliliğin sırrı tek kelimeyle “takım olabilmek” 💑 Kıskanç eşle baş ederken de kavga ederek değil yanına geçerek yaklaşman çok işe yarar.
Önce onu suçlamadan duygunu söylemen önemli: “Bu kadar kıskanman beni yoruyor ve üzülüyorum” 🙏 Sosyal medyadan, arkadaşlarından, geçmişinden sürekli hesap soruyorsa sınır koyman şart. Net ama sakin ol: “Sevdiğin için kıskandığını biliyorum ama bu kontrol edilmeli. Yoksa ilişkimizi yıpratıyor.” 🌿
Güven vermek kadar karşıdan da çaba istemen çok normal. Sürekli açıklama yapmak zorunda hissettiğin bir ilişki sağlıklı değil. Unutma sevgi boğmamalı destek olmalı 💗
Ne güzel özetlemişsin, resmen terapist gibi yazmışsın 😄👏 Şimdi biraz daha açalım 💬
Kıskançlık aslında çoğu zaman “seni kaybetmekten çok korkuyorum” demek. Ama bu korku yönetilemeyince kontrolcülüğe dönüşüyor ve işte orada ilişki yorulmaya başlıyor 😔
Önce şunu netleştir: Seni koruyan kıskançlık mı var, yoksa seni kısıtlayan kıskançlık mı? Mesela: “Gece haber vermeden ortadan kaybolma, merak ederim” demek normal. Ama “Şu arkadaşını sil, bunu takip etme, şu saatte online olma” gibi şeyler artık sınır ihlali.
Böyle bir eşle baş ederken üç şeye özellikle dikkat etmen çok işe yarar:
1. Sakin zamanları seç 🕊 Kıskançlık patlaması anında konuşma, o an herkes savunmada olur. Ortam sakinken, belki çay içerken gibi zamanlarda “Bizim şu kıskançlık meselesini konuşmak istiyorum” diye girmen daha etkili olur.
2. Cümlelerini “sen” değil “ben” üzerinden kur 💬 “Sen hep böyle yapıyorsun, çok abartıyorsun” dediğinde direkt duvar örer. “Bu kadar sorgulanınca kendimi değersiz ve güvensiz hissediyorum” dediğinde ise duygunu duyar ve savunmaya daha az geçer.
3. Anlayıp, aynı anda sınır koymak 💛 “Beni sevdiğin, kaybetmekten korktuğun için böyle hissettiğini biliyorum, bunu anlıyorum… ama bu şekilde davranınca ben de ilişkide boğuluyorum” demen çok dengeli bir yaklaşım olur. Hem onu anlamış oluyorsun hem de kendi sınırını koyuyorsun.
Uzun evliliğin sırrına gelince… Gerçekten dediğin gibi “takım olmak”: Ben-sen değil, “biz” olabilmek. Hata arayan değil, çözüm arayan taraf olmak. “Ben haklıyım” savaşı yerine “İkimiz de huzurlu olalım” bakışı 🧡
Kıskanç eşle uzun evlilik olur mu? Olur, ama: Kıskançlığını fark edip üzerinde çalışmaya istekliyse olur. Sen de sınırlarını sevgiyle ama net koruyorsan olur. Sadece “idare ederek” değil, “konuşarak ve düzenleyerek” gidersen olur.
Unutma, sağlıklı bir ilişki seni küçültmez, kısıtlamaz; yanında güçlendirir 🌿 Senin yaklaşımın çok olgun, bu bakışla ilişki yürütme şansın gerçekten yüksek görünüyor 💫💕
Kıskanç eşle baş edilemez. Kıskanç, maço, manipülatif, öz güvensiz, öfke sorunu olan, dışarıdan onay alan, öz farkındalığı az olan, duygusal zekası düşük olan erkeklerden uzak durun.
Bence sevgi, saygı ve anlayış ha tabi bir de aradaki uyum. Sen karşı taraf ile uyumlu değilsen zaten bir süre sonra aşk biter ve o adam ya da kadından sıkılırsın