Şimdi soruyorum "Annem beni kıskanıyor olabilir mi?"
Bu davranışların sebebi ne olabilir?
Eşim beni istemeye geldiğinde ablam onu istemiyordu sürekli eleştiriyordu. Evlendim, şimdi çok mutlu bir hayatım var. Ablamla arada konuşuruz ama arada laf filan sokar. Hayatım ve eşimle ilgili eleştirilerde bulunup küçük düşürüyor. Adam ağzıyla kuş tutsa 'niye beyaz değil de siyah kuş tuttu' diyecek. "Iyy senin mutfağın güneş almıyor mu, ne kadar mutlu olduğum yüzümden belli olduğu halde sen zayıfladın mı sen mutlu değilsin, bırak ev işlerini hep eşin yapsın sen kılını kıpırdatma" gibi ve daha yazmadığım bir sürü şey söyler. Ben niye böyle davrandığını bilmediğim için sadece gülüp geçiyorum bir şey demiyorum ama canımı çok sıkıyor. Ablam niye böyle davranıyor olabilir, bu davranışların sebebi nedir?
Cevap
5Cevap
onunla konuş bence bilemeyiz
Direk "Kıskanıyor musun" mu diyeyim. Tabiki reddeder hayır der tartışma çıkarır hiç gerek yok. En iyisi araya mesafe koyup çok görüşmemek
kıskanç ablana kulak asma sen. gözü kalmıştır kocanda
Beni niye kıskansın ki. Şahsen ben onun mutlu olmasını çok isterim. Ben olsaydım destek olurdum çok mutlu olurdum.
toplumun çoğu senin gibi değil ablan gibi. bir çelme takmaya çalışırlar , özellikle de en yakınındakilerden başlarlar.
onları bu şekilde idare etmeye çalışıyoruz
O zaman sana şöyle bir düzenleme yapayım. Aslında bu kişi ablam değil de annem. Kıskandığından ben de şüpheleniyordum ama böyle bir yakıştırma yapamıyordum. Soruda direk ablam değil de "annem" yazsaydım kıskanmak kimsenin aklına gelmezdi.
İnanın bunu sürekli düşünüyorum ama kardeşlerime göre benim hayatım daha iyi geçti. Mesela ben üniversite bitirdim bana hep "Sen okumayı hak etmiyorsun bu kardeşinin hakkıydı" vs derdi ve daha bir sürü detay var.
evet anneler de kıskanır. aslında geçmişlerinde travmaları olan çoğu annelerimiz evlatlarına dahi farkında olmadan zarar verirler. asabi davranışları engellemeleri
Peki bu durumda nasıl davranmalıyım sence
idare etmeliyim annemi de. dışarıya başkalarına karşı melek olurlar genelde en yakınlarına acı çektirmekten üzmekten zevk alan bir görünümleri olur. haklısın anne tamam anne diye geçiştirmelisin. sakın evlilikle ilgili falan tavsiyelerine uyma. huzurun bozulur
Gerçekten de öyle. Dışarıya karşı dünyanın en iyi annesidir ama evin içinde çok çektirir. Tavsiyeleri benim bakış açıma çok ters bu yüzden hep zıtlaştık onunla. Eşimi de istemiyordu karşı çıkmak için her şeyi yaptı. Şimdi de dilini uzatıyor sürekli. Elimden geldiğince evliliğinde ilgili ona detay vermiyorum. Sürekli soruyor her şeyi sorup duruyor merak ediyor. Ben de geçiştirmeye çalışıyorum. İki kardeşimin evliliğine çok karışıyor resmen o yönetiyor ama ben kendimde bunu istemiyorum onu asla dahil etmiyorum o da buna çok öfkeleniyor, bu durum bazen tartışmaya yol açıyor kalbimi çok kırıyor. Ama beni kendisinden soğutuyor.
annen de olsa mesafe koymalısın. sakın anlatma ayrıntı verme. idare ediyoruz de , iyi güzel şeylerini hiç anlatma. garip gelecek sana ama sen acı çeksen o rahatlar. ben demiştim dediklerinden biri gerçek olsa mutlu olur , ona konuşacak konu çıkar.
sakın sakın mesafeli ol. eşinle iyi olduğunuzu hele hiç anlatma
Bu evliliği istemediği için sanki kötü bir şey olsun diye fırsat kolluyor. Sırf bana "Bak beni dinlemedin şimdi çek acısını" demek istiyor gibi. Bir keresinde sinirlendim dayanamadım "Sen bir şeyler kötü gitsin mi istiyorsun" dedim. Çok sinirlendi olur mu öyle şey bilmem ne vs dedi sonra telefonu kapattım. Bir süre sonra arayıp hiçbir şey olmamış gibi konuşmaya devam etti. Çok garip valla anlam veremiyorum
narsist kişilikler böyleler :) idare etmelisin.
babanla arası nasıl dı?
Babam melek gibi bir adam. İnanılmaz sabırlıdır. Annemi sürekli alttan alır.
Annem babamı eksik ve küçük görür bunu da sürekli yüzüne vurur yok "sen kendine adam mı diyorsun, elalemin adamları çocuklarına sert davranıyor çocukları seslerini çıkarmıyor" bilmem ne. Babamın bizi dövüp kızmasını sert yapılı olmasını istiyor. Tüm kardeşlerim ben de dahil babamı çok severiz hatta damatları bile öz babası gibi severler onu ama herkes annemden uzaklaşır.
Ben hep diyorum ona birgün çevresindeki bütün insanlar bir bir çıkacak hayatından. Birgün yapayalnız kalacak. Böyle düşününce de annem için üzülüyorum. Evet bana zarar veriyor, hatta hayatımda kimse bana bu kadar zarar vermemişti ama annem olunca ister istemez üzülüyorum.
baban tamda tahmin ettiğim gibi. annen zavallı. hayatı kendine zehir ediyor aslında farkında değil.
onun sürekli kavga edeceği inatlaşacağı biri olmak zorunda sürekli birinin canını yakmak zorunda. yoksa kendini boşlukta hissedecektir. sakın o karşısına aldığı kişi sen olma.
zavallı baban da çok çekmiş olmalı. keşke annen tedavi olsa. devamlı bir ilaç kullansa biraz mutlu olsa
Gerçekten kavga etmeden duramıyor. Hatırlıyorum yaz tatilinde eve gittiğimde her sabah annemin sinirli sesiyle uyanmak zorunda kalıyordum. Ben ortamın enerjisinden hemen etkilenen bir yapıdayım. Birgün dayanamadım sabah ağlayarak uyandım. Hiçbir sorun yoktu saat erkendi her zamanki saatte uyuyorduk. Mutfakta bağırıyordu eşyaları yere fırlatıp söyleniyordu. Sanki tartışmadan besleniyormuş gibi. İyi ve güzel olan ne varsa da bundan rahatsız oluyor yok etmeye çalışıyor. Hiç unutmam 17 yaşlarımdaydım o an hiçbir sorun yoktu kulaklığımı takmış müzik dinliyordum. Annem geldi beni öyle görünce yüzüme tükürdü ben ne olduğunu anlamadım müziği kapattım şoktaydım ne oldu dedim. Bağırıp hakaret etmeye başladı "Bir müziğimiz eksikti, koskoca kızsın müzik dileyemezsin" diyip çekip gitti. Ben birkaç dakika düşündüm neden diye ama cevabı bulamamıştım şu an anlıyorum ki evde mutlu birini görünce rahatsız oluyormuş.
Babam çok çekti ama çok sabırlı sürekli alttan alıyor. Bazen diyorum ki keşke babam anneme karşı biraz sert olsaydı annem bu derecede olmazdı ama babam sesini hiç çıkarmıyor annemin onu yönetmesine teslim oluyor gibi. Maalesef bu konuda onu suçlu buluyorum kendi kararlarını kendisi vermeli annemin onu bu kadar etkilemesine izin vermemeli.
en doğrusu ilaç kullanması. sakin ve onu mutlu hissettirecek bir ilaca başlamalı.
İlaç kullanmaya ikna olması için ilk önce böyle bir rahatsızlığının olduğuna ikna olması gerek.
bu iknayı sen değil bir piskyatrın yapması gerekiyor.
Haklısınız ama annem bunu asla istemez.
Dün yine aradı hiç cevap vermek istemiyordum ama birkaç gündür üst üste arıyor yine açmamak olmaz diyip açtım. Yine alttan alttan laflar söyledi sonra bana "Kayınvaliden ile görümcelerinin filan fotoğraflarını atsana" dedi. Ben de fotoğrafları yok dedim. "Amaan yalan söylüyorsun nasıl olmaz" dedi. Valla yok yalan mı söyleyecem dedim.
Ben muhafazakar bir ailede büyüdüm annem kardeşlerim hepimiz tesettürlüyüz ama eşimin ailesinde tesettürlü kimse yok. Fotoğraflarına bakıp ablamla kendi aralarında dedikodularını yapıp dalga geçeceklerdi fotoğrafları bende olsaydı bile atmazdım hiç hoş değil.
Kayınvalidem mükemmel bir insan. Karakteri bakış açısı vs bana çok benziyor ve beni anlıyor bana karşı çok iyi Allah razı olsun. Bazen acaba annemden çok çektiğim için mi Allah bana böyle bir kayınvalide gönderdi diyorum. Annem kayınvalidemi sevdiğimi biliyor ve sanırım bu durumdan hiç hoşnut değil lakin hiç umurumda değil. Bu saatten sonra kan bağıyla mecburi bağlanmak zorunda olduğum insanlarla değil bana iyi gelen insanlarla birlikte hayatımı devam etmek istiyorum ve bu çok daha iyi hissettiriyor.
evet söylediğin gibi Allah sabrının mükafatını vermiştir. nadiren kayınvalidesinden memnun oluyorlar kadınlar. senin memnun olman çok güzel.
Allah annene de iyilikler güzellikler nasip etsin. bu halde olmak aslında bir hastalık. evet yabancı da olsa iyi insanlarla samimi olmak en doğrusu. yoksa iki dünyanı da mahvederler. sadece sana yi olan insanlarla vaktini ayır. annende olsa sana iyi gelmeyenlerle mesafeli olmalısın.
Evet annemin davranışları yüzünden bıkkınlık geliyor ve hala onun için nasıl bir çözüm bulabilirim nilm ama olaya bakış açım değişti ve bu sizin sayenizde oldu. En azından bu durumun bir hastalık olduğuna emin oldum onu olduğu gibi kabul edip araya mesafe koyacağım. Çok teşekkür ederim. Hayat yolunuza hep iyi insanlar çıksın.
teşekkür ederim. keşke onu dr götürebilseniz. mutlu olmayı bir tatsa.
eczaneden hafif bir ilaç ta alabilirsiniz. prozac var. onu kullanmaya ikna edebilseniz çok iyi olurdu
Ben başka şehirdeyim ama kardeşim eczanede çalışıyor ona söyleyip gizlice verebiliriz aslında.
Teşekkür ederim ilacı araştıracağım
verin bence. çok hafif. bağımlılık yapmaz. 3-5 gün sonra mutlu hissetmeye başlar kendini
Ablan evli mi
Evet evli. Görücü usulüyle akraba evliliği yaptı. Ama biz eşimle birbirimize aşıktık aşk evliliği yaptık.
Deli gibi kıskanıyor seni sırlarını verme herşeyini anlatma
Kıskanıyor mu?
Anlattığına göre evet
Ama beni niye kıskansın ki ben onun kardeşiyim
Ben mesela onun mutlu olmasını çok isterdim sürekli desteklerdim
Herkes sen değil kardeş kardeşi bile kıskanabilir sizde olduğu gibi
Eşin bir şey aldığı zaman yaptığı zaman eleştiri yapar mı araba almak ev almak tatil vs vs
Eleştiri yapmaya gerek kalmaz o sorar sürekli. "Ne zaman araba alacaksınız, eşin birikimini nereye harcayacak, ne kadar parası var " gibi sorular soruyor ben de ona detay vermek istemediğim için "bilmiyorum bunlar beni ilgilendiren konular değil, eşim daha iyi bilir onun kararlarına güveniyorum" diye geçiştiriyorum
Tamam işte merak ediyor siz severek mi görücü usulü mü evlendiniz
O zaman sana şöyle bir düzenleme yapayım. Aslında bu kişi ablam değil de annem. Kıskandığından ben de şüpheleniyordum ama böyle bir yakıştırma yapamıyordum. Soruda direk ablam değil de "annem" yazsaydım kıskanmak kimsenin aklına gelmezdi.
İnanın bunu sürekli düşünüyorum ama kardeşlerime göre benim hayatım daha iyi geçti. Mesela ben üniversite bitirdim bana hep "Sen okumayı hak etmiyorsun bu kardeşinin hakkıydı" vs derdi ve daha bir sürü detay var.
Burası çok dolu oldu
Biz severek evlendik.
Anladım yazmanı bekliyorum ben dedektif olacağım 🕵️♀️
Burdan yeterince yazdınız dedektif bey, teşekkür ederim iyi günler.
Annenden kolla kendini söyleyim sana 🕵️♀️
Dikkat ederim teşekkür ederim
Hep mi karışıyordu ablan hayatına
Hayır aslında. Ona malzeme vermiyordum. Bana yorum yapmasına gerek kalmıyordu.
Güzel bir üslupla tatsızlık yaşanmadan tepki vermek istiyorum ama bunu niye yaptığını bilmediğim için nasıl bir yaklaşımda bulunmam gerektiğimi bilmiyorum. Önce nazikçe konuşmak istiyorum onunla. Baktım olmadı görüşmeyi azaltırım.
Sence de kıskanıyor olabilir mi gerçekten?
Ama mutlu olduğumu bildiği halde bana niye sürekli böyle şeyler söyleyip canımı sıkar ki?
Küçük kardeşimle konuştum 'annem benim mutlu olduğumu bilmiyor mu?' dedim. "Hayır biliyor. Hatta eniştemin sana yemek yaptığını söyleyip gülüyordu" dedi.
Zaten mesafe olarak çok uzağız. Arada bir telefonla arar ama her aramada böyle bir şey söyleyip canımı sıkar. Artık o aradığında cevap veresim gelmiyor.
Ablan bekar mı?
Hayır evli. Görücü usulüyle akraba evliliği yaptı. Ama biz eşimle birbirimize aşıktık aşk evliliği yaptık.
Muhtemelen kıskanıyor seni
Kıskanıyor 😄 seni küçük horuyor kısmen
Şuanki mutluluğumu bana fazla görüyormuş gibi davranıyor sanki. Ama neyden kıskandığını bilmiyorum
Baban zamanında sana çok değer verip anneni kıskandıracak vaziyete getirdiyse ondan olur annenin çocuğunu kıskanması genelde
Babamın böyle huyları yoktur. Bilmiyorum kıskandığına inanmak istemiyorum aklım almıyor
Öyle olaylar oluyor maalesef
Ben şahsen çocuğum olsaydı benden daha iyi bir hayat yaşaması için canımı bile verirdim.
Seni, hayatını ve eşini kıskanıyor
Annen resmen çocuklarını ayırıyor o zaman. Sana karşı bir şeyi var gibi. Aranızda ne kadar yaş farkı var ilk çocuk musun
İkinci çocuğum. Bizi ayırıyor mu bilmi ama şuanki mutluluğumu bana fazla görüyor sanki.
Çocuğu okuduğu için gurur duyması gerekirken o kardeşinin hakkıydı diyen bir anne ayırmaktan başka ne yapıyordur bilemedim. Annen mutsuz ve eksik bir hayat geçirmişse şu an sende bunun olmasını kıskanıyor olabilir ki bunu gerçekten anlayamıyorum ya da hayata hep böyle bakmaya alışmış biri yani hep eksik görmeyr
Evet hayatında eksik olan şeyler hep oldu ama bunun sebebi ben değilim. Ondan hiçbir hakkını almadım. Bütün oklar kıskandığını gösteriyor ama buna inanmak istemiyorum kabullenemiyorum aklım almıyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ah canım, durumunu gayet iyi anlıyorum. Ablanın bu tarz tutumu gerçekten moral bozucu olabilir. Ablan seni mutlaka seviyor ama bazen kıskançlık, eksik tatmin ya da bilinçaltındaki başka duygular insanları istemeden böyle davranışlara itebilir. Belki kendi hayatında eksiklikler yaşıyor, belki de farkına varmadan senin mutluluğun onu tetikliyor.
Bu gibi durumlarda en sağlıklı yol, hislerini ona açık bir şekilde iletmek. Durumu nazikçe konuşabilir, seni eleştirirken ya da yersiz yorumlar yaptığında incinebileceğini anlatabilirsin. Gülüp geçmek bazen etkili olabilir ama sürekli içine atmak seni yıpratır. Daha açık bir iletişimle aranızdaki bu olumsuzluğu çözme adımlarını atabilirsiniz. ❤️ Unutma, mutluluğunu koru ve kendi sınırlarını belirtmeyi ihmal etme! 😊