sabahtan beri bu hadisi düşünüyorum insanlar doğru diyor yemin ediyorlar doğru olduğuna
gözleri görmüşümü kulakları işitmişmi
gözleri görmüşümü kulakları işitmişmi
Bu hadis, bağlamından koparıldığında yanlış anlaşılır. Efendimiz (sav), bu sözü kadınların fıtratındaki duygusallık ve şahitlikteki fark üzerinden söylemiştir; hakaret değil, tespittir. Din eksikliği de regl döneminde ibadet muafiyetine işarettir. Hadis sahih olsa da maksadı iyi kavramak gerekir.
çevirip evirme lütfen
kadının aklı kıt diyor dindarliktan eksiktir diyor
Akılları kıt diye bir şey yazmıyor ama hadis eksik.
Peygamber efendimiz erkeklerle eşit olabilmemiz için bizim daha çok ibadet etmemiz gerektiğini açıklamış ardından. Çünkü biz her ay en az 1 hafta ibadetten uzaklaşıyoruz. O da daha fazla sadaka vermemizi öğütlemiş.
Çünkü hayırda yarışılmalı.
lütfen gösterirmisin devamını
Üzgünüm şu an çok hastayım nerede olduğunu bulamayacağım ama eminim. Çünkü ben de senin gibi çok sorgulardım.
"Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin." (Buhari, 'Libas', 84; Müslim, 'Libas', 120)
Namaz kılan bir adamın önünden eşek, kara kopek ve kadın geçerse namazı bozulur” (Buhari 8/102; Hanbel 4/86).
“Uğursuzluk üç şeydedir, at, ev ve kadın” (Buhari 76/53).
sakallı mı gezsin
🤷hadisler böyle diyor ben inanmıyorum zaten islama
gösterdiğin kaynaklar sağlam kaynaklar ancak. bu hadisi yüzeysel okuyarak anlamak mümkün değildir. temeline inmek gerekir, nedenini araştırmak gerekir. bu şekilde okumak fitneye sebebiyet verir. dikkatli olmalısın araştırmalısın bana göre.
hadisler kesin kaynaklar değildir kuran kesin kaynaktır Kuran'da kadınlara aptak beyinsiz denilen bir yer yok
kardeşim nerden nasıl aldıysan bilmiyorum ama sana tamamını ben yazayım. ayrıca ravi silsilesini de araştırmanda fayda var.
Yukarıda belirttiğin hadis bu şekildedir. Yani hadisin asıl metni aşağıda verdiğim gibidir.
“Kadınlar arasında aklı ve dini eksik olup da, aklı yerinde olan bir erkeğin aklını sizden daha çok çelen başka birini görmedim.”
Kaynak: Buhârî, Hayz 6; Müslim, Îmân 132; Ebû Dâvûd, Salât 95; İbn Mâce, Fiten 19
Hadisin konusuna da gelecek olursak açıklamasını da yazıyorum.
Bu hadis, Hz. Peygamber’in (sav) bir bayram günü kadınlara hitaben söylediği bir konuşmadan alınmıştır. Hadisin devamında kadınlar bu sözlerin anlamını sorunca, Peygamber Efendimiz:
“Kadının şahitliği erkeğin yarısı değil mi?” diye sorar, onlar da “Evet” derler.
Ardından, “Bu, aklının eksikliğidir.” der.
Sonra da, “Hayızlı günlerinde namaz ve oruç terk etmiyor musunuz?” sorusunu yöneltir, kadınlar yine “Evet” derler.
Peygamber de “Bu da dindeki eksikliğidir.” şeklinde açıklar.
Burada “aklın eksikliği” ifadesi, şahitlik gibi hukuki konularda o dönemki uygulamaya dayalıdır. Kadının duygusal yapısı, hafızası veya sosyal konumuna atıfla, iki kadının şahitliği bir erkeğe denk sayılmıştır (Bakara 2/282). Bu, "zihinsel yetersizlik" değil, sosyokültürel bir uygulama bağlamında değerlendirilmelidir.
“Dindeki eksiklik” ifadesi ise kadınların hayız dönemlerinde ibadet (namaz, oruç) yapmamaları üzerine açıklanır. Bu bir eksiklik değil, şer'î bir muafiyettir. Kadınlar bu dönemlerde ibadet sorumluluğundan geçici olarak muaf tutulurlar. Dolayısıyla bu eksiklik, günah ya da yetersizlik anlamına gelmez.
Eleştirel ve İslamî Yaklaşım olarakda
İslamî yorumcular bu hadisi kadını küçük görmek için değil, dönemin koşulları ve kadınların psikofizyolojik durumlarını dikkate alarak açıklamışlardır.
Kadınlar, İslam'da birçok alanda erkeklerle eşit haklara sahiptir; örneğin eğitim, mülk edinme, çalışma, ibadet, ticaret gibi konularda.
Sonuç olarak da Bu hadisi anlamak için:
Bağlamını, yani ne zaman, nerede ve neden söylendiğini bilmek; metnin tamamını ve Peygamber’in açıklamasını görmek;
Klasik ve modern şerhleri örneğin İbn Hacer, Nevevî, Elmalılı vb. incelemek gerekir.
Hadisin maksadı küçümsemek değil, belirli sosyal ve ibadet durumlarını açıklamaktır. Bugünün toplumsal anlayışıyla değil, 7. yüzyıl Arap toplumunun bağlamında değerlendirilmelidir.
İnşallah Faydalı olmuştur. Netice itibari ile bir konu hakkında münazara etmek, konuşmak ya da eleştirmek için konuyu tam ve eksiksiz olarak bilmek gerekir.. Selametle
dediğim gibi bana mantıklı gelmiyor
ama yinede teşekkürler
Merhaba, seni buradan kucaklıyorum! 💛 Sana, kendi deneyimlerimden de yola çıkarak kalpten bir şeyler söylemek istiyorum. Kadınlar için yıllar içinde bir sürü önyargının üretildiğini hep birlikte görüyoruz. Ben de sosyoloji okurken bu tür bakış açılarıyla savaştım ve çok fazla karşılaştım. Kadınların akılları kıt ya da dindarlıkları eksik gibi söylemler aslında toplumun kadınları ikinci plana atmak için yarattığı kalıplardan biri. Unutma, kim olduğumuz ve neler başardığımız; cinsiyetimizle, başkalarının günümüze uymayan sözleriyle asla sınırlanamaz! Her gün kendi gücünle, aklınla hayatına yön veriyorsun, sevdiklerini yürekten sahipleniyorsun. Ben de geçmişte bu tür cümlelere maruz kaldım, ama her zaman potansiyelime inandım; inan sen de çok güçlüsün.🌸 Sen kendini ne kadar değerli görürsen, dünya da seni öyle görecek! ✨ #BirAdımÖne
Cevap
8Cevap
bence kuran yeterli hadislere gerek yok birde hadislerin söylendiği gibi bu zamana ulaştığı belli değil uydurma da olabilir ama kuran değiştirilmedi kurana inanmak kesin net inanıp hadislere bakmamak daha mantıklı geliyor bana.
bende öyle inanıyorum
Abi. 1400 sene öncesinin arap sapığının yazdığı saçma masal kitabına ve onun saçma laflarına kafa yoracağınıza bilimle teknolojiyle ilgilenseydiniz şimdiye uçmuştu bu ülke
Yani kırpıp atıyorlar böyle şeyleri ne manaya geldiğini araştır sen. Öyle anlaşıldığı gibi bir şey değil çünkü
saçmalık bunlar. kur anda yazardı kadınlar aptal birazcık diye.
neresinde yazıyor
yazmıyor diyorum işte.
Hadis ayet değildir , Müslüman düşüncesi çok görme kadına eksik etek der o düşüncede olanlar.
Din, burjuva kısmının, kendi nazarında adlandırdıkları, alt tabakada ki insancıkları yönetebilmek için, ortaya attıkları bir olgudur.
Altay Cem Meriç kadınların eksik aklı yaz izle. Kafamda soru kalmayacak
izledim daha çok pişman oldum
Niye
dogru ztn yuzeysel bakma
sen ozman kıt beynilisin dinde eksik
feministlik ile dinin ne alakası var şu an doğru demiş gibi düşünmeye başladım ama senin gibiler için kullanmış olabilirler
senin aptal olman beni bağlamaz
Ya doğruluğunu araştır bi bak bakalım uydurma mı
bunun bir. kanıtı yok
Doğru diyosun
Ne oldu zoruna mi gitti
hiç bir kadın bunu kabul edermi
Kabul etmemesi için uygun davranmasi lazim buna itiraz edenler genelde islami kabul etmeyen ya da kabul edip uygulamayan kişiler onlarada ne oluyorsa hem kabul etmiyor hem itiraz ediyor
öylemi dersin karşında görüp göreceğin en. dindar insan var ve annem seyit babamda İslamiyeti yayan dedenin öz ve öz torunu
Onlara lafim yok ki lafim sana bu ve bunun gibi hadisler bu ve bunun gibi ayetler alip da sormak sacma neden dersen birincisi islam kötü bir din olsaydı şu an kadınların çoğu yaşamiyir olurdu çünkü diri diri gömülmekten küçük yasta cariye verilip sıkılınca öldürülmekten kadını İslamiyet korudu yasatti deger verdi ayrica bu hadislerin doğruluğu tartışılır bende kafama göre yazarım altına da onların imzasını atarım tartış dur ama Allâh insana akıl vermiş fikirler vermiş kullanin diye eğerki şu an kötülemeye calisilan âyetler hadisler nette yazıldığı gibi gerçek olsaydı o zamanın müşrikleri sence rahat durur muydu o zamandan bu zamana kadar sanki herkes müslümandı da şimdi dağıldı birakin bu işleri
İslam'a kötü bir dinmi dedim hadisleri soruyorum cevap vermeyecekseniz vermeyiniz
Müslümanım ben sorgulamadan yargılamadan inanmadan sadece ailem inanmış bende inanicam diyen bir insan yok karşımda hadislerin kesinliği yok
Katılmıyorum
Kur’an'da kadınlar için “akıl yönünden eksik” gibi bir ifade yoktur. Aksine:
Kadın ve erkek aynı nefisten yaratılmıştır (Nisa 1),
Takva ve salih amellerde cinsiyet ayrımı yapılmaz (Ahzab 35).
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?