İnsanoğlu artık öyle bir konuma geldi ki psikolojik olarak kendini bile rahatsız ediyor. Bu konuma kendi kendimize geldik. Sosyal medyadaki tartışmalar, sabah mecraları, siyasi empozeler v. s. bilmem ne işte. Bir de bugün ki wp paylaşımım ne yaparsak yapalım yeterince kabul görmeyeceğimiz çağda yaşıyoruz yazdım. Menfaat olduğu yerde duramadığım için bir projeden ayrılıyorum.
Birbirimize benzedikçe yalnızlığı bastırabileceğimizi sanıyoruz. Yok "Şu şöyle yaptı ben yapmadım... artık bende yaptım, yapmayan değilim, yalnız değilim." Bu bile ne kadar saçma bi noktada olduğumuzun kanıtı, aslında yeni bir şey değil bu. Sadece artık daha çok göz önünde ve farkındayız.
Diller unutuluyor çünkü kimsenin bi yerinde değil. Kültürler eridi çünkü rahatlık daha hızlı doyuruyor. Kim kimle uğraşacak, kim kimin geçmişini taşımaya yardım edecek Allah aşkına ortada adam akıllı dünya mı kaldı. Kültürü yaşatmaya çalışan herkese her ırka saygım sonsuz ama artık pek de öneminin kalmadığını görüyoruz.
Geçmiş kimsenin bi yerinde değil herkes gelecekte daha fazla nasıl azqbilirim de yok edebilirim saçmalayabilrim herkes buna odaklı. Toplum da herkes sadece hayatta kalmaya çalışıyor yaşamaya değil. Farklılıklarımızı bile isteye törpülüyoruz. Herkes tek tip.
Güzelsen daha da güzel ol.
Çirkin misin? Bas parayı estetiğe.
Kilolu musun? Mutlu olma, gece gündüz spor yap bak fit gibisin.
Gözlüklü müsün? Çizdir geç, artık değilsin..
Sonunda herkes gibisin işte bunları yapınca. Farklı değiliz, özgün değiliz, kendi değerlerimiz ve yaşantımızla barışıp yaşamayı bilmiyoruz adam akıllı. Hep bi eksik hissetme duygusu. Mükemmel olana hayranız elde ediyoruz daha fazlasını istiyoruz..
Bunları yapınca mutlu muyuz peki?
Zerre kadar bile değil.
Yanlış cevap ise kusura bakma, anladığım kadarıyla cevapladım.
3
9 Yorumla
Soran
1 yıl
Bence çok güzel bir cevap olmuş ve farklı bir bakış açısı bundan dolayı bişi demiyorum sadece eline sağlık. : )
Ne oldu kendi kelimelerim ve cümlelerimle açıklamaya çalışayım az buçuk, insanlar kendi çıkarları için toplumu görmezden geldi, kendi istekleri için insanları suçladı, kendileri için başkalarının yok olmasını zevkle izledi. Farkındanlıklar kişiye özeldir, zihin ve bilinç de var olan bir şeydir az çok ve bu ikisi olan kişilerde farkındalık vardır ama bunu doğru biçimde kullanılması lazım, herkes çıkarı için kullanıyor maalesef.
3
16 Yorumla
Soran
1 yıl
Ah be bu bana yeşil yolu hatırlattı. Adam herkesi iyileştiriyordu ama en son ölüyordu. Neden hatırladım anlam veremiyorum üstat
Herkes farklı olmaya çalıştığı için herkes aynı fabrikadan çıkmış gibi, farklı olmaya uğraşmayan kendine has kumaşa sahip azınlıksa asıl farklı olanlar.
Sosyal medya gösterisiyle uğraşmayan, trend ürünleri (moda, teknoloji vb.) almak için yırtınmayan, film/kitapların hayal dünyasında yaşamayan, sürünün gittiği yöne gitmeyen...
1
7 Yorumla
Soran
1 yıl
İlk paragrafa ek olarak. Bu farklı kişiler toplumda silik mi görünür? Yoksa göze çarpar mı?
Ricalar. Kendine has kişi sessizliğiyle dikkat çeken biri de olabilir, benim gibi enerjikliğiyle öne çıkan biri de. Hani küçükken kimisi sessiz oğlana/kıza aşık olur, kimisi de gürültücü oğlana/kıza tutulur. Öyle böyle farklılığı has kişi göze çarpıyor çünkü normdan farklılar ve orijinaller.
Fotoğraftaki tipik tek tip insan figürleri ve sorunun tonuna bakınca aklıma direkt "modernleşme ve globalleşme" geldi. Özellikle internetle birlikte kültürler birbirine daha çok benzemeye başladı, herkes aynı kalıpta yaşamaya zorluyor gibi hissediyoruz. Oysaki küçük farklılıklar, yerel diller ve kültürler bence çok değerli. Onları yaşatmak biraz da senin elinde dostum! Ben mesela İstanbul’da Anadolu’dan gelen biri olarak kendi kültürümü elimden geldiğince yaşatmaya çalışıyorum. Küçük bir öneri: Arada farklı kültürel etkinliklere katılmak ruhuna iyi gelir ve kendi özünü canlı tutmana yardımcı olur 🎭✨
Bu bir proje aslında. Legodin olayını duymussundur. Sosyal medya insanalrı aynılaştırırken hiçlik kültürü doğdu din yok millet yok ırk yok din yok ve hatta çoğu insan ahlaka da gerek yok kafasında. Burada paylaşılan şeylerin yarışı fantezi desek kalanı doğruysa bence dünya halklarının genel olarak iyi bir halde olmadığını söylemekte bir sakınca da yok.
1
5 Yorumla
Soran
1 yıl
Sıkıntılı gerçekten...
Eskisi gibi o şive dediğimiz ağız kalmadı herkes düzgün konuşuyor. Fikirler desen zaten sosyal medya yön veriyor bir garip devir.
Evet bir deney vardı linkini hulamam ama insanalrin Facebook akışını değiştirerek siyasi görüşüne yön veriyorlardı. Putin Rusya seçimlerine bu şekilde müdahale edildi demişti bir ara. Yani sosyal medya o kadar güçlü ki bedava olması tesadüf değil aslında bir amaca hizmet ediyor. Bir belgeselde adam bir ürün bedavaysa oradaki ürün sizsiniz diyordu. Bizimle ilgili veriler asla silinmiyor. İp , konum sen kimsin kaç yaşındasın ne seversin internetten neler alır neleri takip edersin ve bu bilgileri reklam verenlerle paylaşarak mükemmel işleyen bir reklam pazarlama olayı var. Bu fikirlere de yansıyor. En yakınım dediğimiz 3 kişiden daha iyi tanıyor bizi algoritmalar. Biraz acıklı aslında bir yandan da
Evet bir gün gelip Google hesabınıza ulaşmak için şu kadar para odeyeceksiniz deseler banka hesabımıza giremeyeceğiz ya da internet cokse paramız hiç olacak onlarda paraya çökecek. Akkilli ev sistemleri elektrik gidince kilitlendi New York'ta ve insanlar buz dolabındaki yiyeceğe ulaşamadı. Teknoloji dolaylı yoldan bir açık ceza evi halini almaya başladı aslında
Bunun en büyük nedeni sosyal medya oluyor. Herkesi maddi manevi aynı kalıba sokma çabası git gide başarı gösteriyor. Azınlıkta kalan bizler ise bununla mücadele halindeyiz. Ama bizi dahi kıyıdan köşeden biraz biraz vuruyor.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Hım evet kesinlikle sosyal platformların gücü korkunç.: )