Bir insan herkese eşit davrandığında adil midir? Ya da eşit davranmayan adaletsiz midir? Sahi nedir sence bu adalet?

Sahi biz neden varız? Amacımız, görevimiz ne herkese karşı?
Bir insan herkese eşit davrandığında adil midir? Ya da eşit davranmayan adaletsiz midir? Sahi nedir sence bu adalet?

Sahi biz neden varız? Amacımız, görevimiz ne herkese karşı?
Adalet ve eşitlik aslında yerine göre aynı, yerine göre farklı kavramlar. Hukukta adalet eşitliktir, her vatandaş aynı eşit haklara sahiptir. Eşitlik dış dünyada haksızlık olabiliyor, 10 bin TL ve 20 bin TL maaş aşan iki çalışana da 5 bin TL zam yaparsan burada eşitlik ağır basıyor ama adalet ağır basmıyor. Kısaca bu iki kavram yerine göre birleşebilen ama yerine göre kesinlikle ayrı ele alınması gereken şeyler. Benim adalet anlayışım duygusal sanırım, bunu bir gün başka sorularda anlatırım.
Hayır elbette ki değildir.
Bir aç bir de tok olan 2 çocuk düşün
👦👨
Eşitlik her ikisine de dondurma vermektir. Adalet ise biri zaten tok olduğu için dondurma, diğerine de aç olduğu için yemek vermektir.
Bu görsel gibi mesela.

Eşit olmak durum ne olursa olsun aynı şeyi vermek oluyor, adalet ise ihtiyaca göre verilen şeyin değişiklik göstermesi.
Benim için adalet her insana eksiği olan şeyi verebilmektir. 🧐🤔
Eşit olan her şey adil değildir veya eşit olmayan her şey adaletsiz değildir.
Neden varız sorusuna gelince 😄
Bunu direkt sorabileceğimiz bir canlı yok.
Varsan yaşamalısın, yaşıyorsun mutlu olmalısın mantığını kullanıyorum şahsen.
Var olabilmek için var olmak.
Amaç sana sunulan oyunu en iyi şeklinde oynayabilmektir. Hayatta kalma simülasyonu tarzında 😄
Görsele katılmıyorum, görselde adelet yok.
Millet maçı izleyebilmek için biletlere o kadar para vermiş bunlar kaçak izliyor, hemde vıp olarak :D
Yorumlarda biri daha aynısını diyordu fakat biz başka yere zoom yapıyoruz 😄
Ama bu seferde başka bir sıkıntı var. Boylar farklı olduğu için 3 kutu olması zaten eşitliği bozuyor, aslında bu biraz göreceli :D
Bence kendi örneklerin daha güzel ve mantıklı :D
Sonuç olarak orada dikilen her 3 kişi de izleyebiliyor 😄
O mantıkla yapılmış zaten 😂
Eşitlik yazan kısmı kastetmiştim, hatalı bence çünkü sadece adeletsiz değil, eşit bir durumda yok ortada :D
Ahh evet orada doğru 😂
Görselde daha çok adalet kısmına odaklanmışlar.
Bunu paylaşırken bile bu kadar düşünmemiştim 😄
Açıkçası bu görseli sevmiyorum 😅
Ama senin örneklerin harika 😄✌️
😄
Ben ilk görünce çok etkilenmiştim ya, ama senin dediğini düşününce fikirlerim değişmeye başladı..
😕
Artık övgülerin için teşekkür etmekten yorulduğum için bir şey demiyorum 😄
Tüh be her şeyi batırdım yine 🤦
Bi kere onlar övgü değil gerçekler 😄
Öhöm öhöm 😄
😑
Eşitlik ve adalet denince benim de aklıma hep bu resim geliyordu. Var olabilmekçin var olma düşüncesi de mantıklı aslında. Özgün tanımların yine soruma ışık saçıyor ✨
@ruhumunisigi Kesinlikle...
Tesekkurlerr
Ne demekk ^_^
Eşitlik ve adalet aynı şey midir?
Nayır, eşitlik = Olaydaki koşulların aynı olması demek herkes ve/veya her şey için.
adalet = Olaydaki koşulların, herkesin ve/veya her şeyin denk olabileceği şekilde ayarlanmış olması demek.
Senin adalet anlayışın nasıl?
Nihai ve ütopik.
Bir insan herkese eşit davrandığında adil midir?
Hayır.
Ya da eşit davranmayan adaletsiz midir?
Değildir.
Sahi nedir sence bu adalet?
Herkesin bireysel özgürlüğünü (dolayısı ile "özgünlüğünü") elde edebilmesi.
Sahi biz neden varız?
Kendimizi mutlu edebilmek için.
Amacımız, görevimiz ne herkese karşı?
Kendimizi mutlu ederken onları üzmemeye çalışmak.
Teşekkür ederim detaydaki sorularıma bile cevap verdiğiniz için. Bir insan bencil olurken aynı zamanda adil olabilir mi?
Rica ederim.
Karşısındaki insan/insanlar bencillik ibareleri gösteriyorlarsa, adaletli olur.
Karşısındaki insan/insanlar bencillik ibareleri göstermiyorsa, adaletsiz olur.
Olaya " Kendine " adil olup olmadığın açısından bakarsakta ;
Eğer bencil olurken kendini tanıyıp tanımadığını umursamadan, sana neyin iyi gelip gelmeyeceğinin artı eksi tablosunu yapmadan sadece bilinçaltının istediği tarzda bencilce seçimler yaparsan..
Kendine adil değilsindir.
Neden? Bencil biri her koşulda kendini ve sevdiklerini seçmez mi? Mesela bir tren var, geldiği yönü çevirmek senin elinde. Bir tarafta 5 tane tanımadığın insan, diğer tarafta en yakın arkadaşın duygusal bağ kurduğun biri. Bencil insan sevdiğini, dostunu seçmez mi? Bu adil midir? Kendine karşı adaletli davranmak çok uzun bir konu
Bencil birinin kendisini ve sevdiklerini seçmesi adil midir?
İnsanlık, toplum, insanlar vs. açısından bakıldığında, adil değildir. Çünkü 5 insana karşı 1 insanın ölümü mantıksız.
Kendi açından bakıldığında adildir, çünkü o 1 insanı kurtarmamanın bedelini ömür boyu SEN çekeceksin. Ve bu bedeli "insanlık" umursamıyor mantıksal açıdan baktığı için, bu yüzden kararını verirken senin de onları umursamaman kendi açından adilce.
(Tabii kişinin kendi adalet terazisi de belirleyici bir faktör bu durumda, mesela kişi insan canının önemini kendi bireysel duygularından uzak tutabilecek bir iradeye sahip olduğunu düşünerek kararlar almaya çabalarsa, bu durumda yapacağı bencillik kendi açısından bile adil olmayacak. Bu ve bunun gibi bir çok faktörden ötürü senin de değindiğin gibi kendine karşı adaletli olmak çok uzun ve öznel bir konu 👍)
Ben sadece kendi tecrübelerimi başlıklar altında özetlemeye çalışmıştım,
Kafa veya duygu karışıklığına sebebiyet verdiysem affola.
Estağfurullah gayet anlaşılır açıkladınız, teşekkür ederim.
Cevap
4Cevap
Hayır aynı şey değildir.

görsel olarak böyle özetledim
Her zaman haksızlığın karşısında durmaktır
Değildir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?