Ben bu fotoğrafı çok beğendim, bence güzel açıklanmış aradaki ayrım. Siz buna katılıyor musunuz, yoksa farklı bir fikriniz veya eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben resme daha farklı bakışla yaklaşacağım. Sağdaki fotoğrafta bence hem adalet hem eşitlik sağlanmış diyebilirim.( Aslında hem eşit hem adil olamaz Yaradandan başka hiç kimse) Adil olmuş üçü de maçı izleyebiliyor. Eşit olmuş üçüde aynı açıdan izleyebiliyor. Ama bu resmi bir yemek karesiyle koysaydınız. Aynı şey geçerli olmazdı. Düşünün ki bir aslanınız birde kediniz var. Aslanla kediye aynı miktarlarda yemek versek eşit , Her birinin ayrı ayrı doyabileceği miktarlarda yemek versek adil olmuş oluruz. Ama neresinden bakarsak bakalım eşitliği ve adaleti aynı anda sağlayamayız. Aslında çok örneklenip çok uzun tartışmalara sebep olabilecek güzel bir kare olmuş. Teşekkürler...
Bir ornek daha vardi. O karede fil, kus, maymun, kaplumbaga gibi birbirinden fsrkli hayvanlarin bir sinava tabi tutulup ayni sekilde ve ayni sure zarfinda agaca tirmanmasi istenerek, egitim sisteminin adaletsizligi elestiriliyordu
Sen yarım ekmekle doyuyorsun ben çeyrek ekmekle. Diyelim ki içinde bulunduğumuz toplumsal sistem ikimize de yarım ekmek temin ediyor. Sen sadece doyuyorsun, ben ise her gün çeyrek ekmek biriktiriyorum, birikimimle sana karşı üstünlük sağlıyorum.
ya da tam tersi olduğunu düşünelim; ikimize de her gün çeyrek ekmek temin ediliyor, ben doyuyorum ama sen hep açsın..
Ne olur o zaman? Eşitiz ama bu hiç de adil değil..
Hepimiz eşitiz ama bazılarımız daha eşit. Eşitlik= adalet değildir :)
Birinde insani kabul var digerinde genellik var. iste bunun ayrimini yapmak kasa koymak kadar kolay olmayinca kimin dedigine itibar edilecek? Cogunlugun mu. o zaman insanlar esitlij isteyecektir. Genc ve sagliklisin , rahar ve iyi gelir getiren bir is istiyorsun. ancak engelli bir kisi de o ise talip. sen daha verimli olacagini dusunuyosun ama baska zor bir isi de yapabilirsin. simdi o kisiyi topluma kazandirmak mi yoksa hakkini savunmayi mi sececeksin.
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
İyi niyet timsali olamam, hakkımı savunurum. Ama zaten bunun seçimi de benim elimde olmaz, iş başvurularını değerlendiren kişinin kararına bakar bu, böyle bir aday olduğundan da haberim olmaz muhtemelen.. Alternatif bir iş hakkım varsa onu değerlendirebilirim belki. Bilemedim.
Cok uc bir ornek oldu burada kimseye kendini ispatlamak zorunda da degilsin. buna mecbur hissetmeni istemem. bireysel tek tek insanlarin kanaatleriyle olusan bir ayrim bence. eger biri emeklilik yasini gecip calismaya devam ediyorsa adaletsizlik eder. ama calismasini esitlik kavramina dayandirabilir. ben issizsem o yasli calisana ofke duyarim. ama ben yaslaninca bu kez fikrim degisebilir.
Eşitlik bence o kadarda heveslenilecek bir şey değildir. Eşitlik yani Marksizm diye adlandıracak olursak marksist düşünceyle zamanında ve halada yürütülmekte olan toplumlardaki hezeyanı bahsetmeme gerek yoktur. ama küçük bir örnek vericek olursak kadınlarda maden ocaklarında çalıştırıldı bu basit bir örnek daha nicelerini siz hayal edin. Ama adalet sisteminde herkesin kişiliğine saygı duyan yapabilitesine önem veren bir toplum görüyoruz. Yani adelette çalışan kazanır ama eşitlik dediğimiz zihniyette çalışan yatana çalışır.
Esitlik, bazen acimasizliktir. Adaletse, gerekliliktir. Ornegin, bir bebekle yetiskine esit muamelerle bulunmak, acimasizligin ta kendisidir. Yetiskinden yetiskine gore, bebekten bebege gore isteklerde bulunmak, yetiskine ve bebege kendilerine gore guzellikler vermek gayet dogal, olmasi gereken, duzeni saglayan bir muameledir.
Resim aslında çok doğru değil. Bunun orijinalini de görmüştüm böyle değildi sanırım. Herneyse. Resimde eşitlik olarak gösterilen şey aslında adalet. Herkese eşit davranma durumu. Adalet bu değil mi? Bu resimden bağımsız bir çerçevede düşünürsek de, adalet aslında o kadar "adil" olmayabilir. Doğruluk ama değişmez. Doğru doğrudur, kim ne kadar çarptırmaya çalışırsa çalışsın. Sağdaki doğru olmak, doğru olanı yapmaktır aslında. Adil olmak değil. Platon'un Devlet'ini okumanı öneririm..
Fotograflarin yerini degistirsen ama yazilar ayni kalsa yine benzer bir görsel görüyoruz. Bir esitsizlik de var bir adaletsizlik de var o halde. Bu isin sirrini cozmek icin cok derin felsefe yapmak sart.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tersten düşününce de garipsemiyor insan cidden. Sanırım haklısın derin felsefe konusunda :)
@TheBlackRose Evet biliyorum. "İlmi istyene, rıskı istediğime veririm" de demiş. Yahudilere dünyanın tüm nimetlerini vermiş ama lanetlemiş. Bu gibi durumlarda "bizim aklımız ermez" demek gerekiyor sanırım.
Allah kullarini esit yaratmamistir, esit yarattigini da kimse soyleyemez. Ama Allah adaletlidir, adaletlilerin en merhametlisidir. Tum kullarin esit yaratilmasi demek, Islam inancindaki imtihan ve irade sistemine tamamen aykiridir. Allah kullarina eşit drgil gibi gozukebilir, ki herkese ayni muameleyi yapsa adaletsiz olmus olur. Ornegin bir peygamberin en ufak zellesi buyuk gunahken, siradan bir kulun en ufak iyiligi buyuk sayilir. Saglikli biri sukurle, nankor olmamakla imtihan olurken, hasta kisi sabirla imtihan olur. Hem kucuk bir kulun kendini Allahla bir tutmasi akla mantiga aykiridir.
@Deniris Kendimi Allah' la bir tutmadım. Ama Allah sorgulayın diyor. Akıl sahibisiniz diyor. Bende sorguluyorum ve adaletli olmak zorunda olmadığımı görüyorum. Kendi küçük dünyamda kendi kurallarımı koyuyorum. Eşit ve adaletli değilim.
Bunu Allah 'i olcu alarak soyluyorsun, yeterince sorgulayamamissin ki Allahin gercekten adil oldugunu gorememissin.. Dunyayi adaletsiz yapan insanlardir. Allah irade ve akil vermis evet, o yuzden dunyada bazi sistemleri insanlarin eline birakmis. Insanlar da kirli emelleriyle, dunyayi batirmis. Allah herkesten ayni amelleri yapmasini istemez. Herkesten yapabileceginin en iyisini uapmasini ister. Kimseye kaldiramayacagi yuku yuklemez. Hatta herkese verdigi imkanlarla, ettigi imtihan dogru orantilidir. bir kafire guzellik, zenginlik gibi bir cok nimet vermistir, cunku onun Allahin nimetlerini inkar etmesi icin bir bahanesi kalmamis olur, gercek dunyada "Sen bana bunu şunu vermedin " diye isyan edecek durumu olmaz. Onun inanmamasi, buyuk nimetler oldugu halde, ona daha buyik zarar verir. Ama inanan birinin buyuk ziyanlarda olmasina ragmen hala inanmasi, ona akla. hayale helmedik mukafatlar kazandirir.
Duz mantik bakacsk olan bir insan, Allah sorgulamak icin beyin vermis dememeli, diyirsa da o beyni kullanarak, arastirarak sorgulamali, duz mantik isi sarp yokuslara surukler cunku ve bu da hic basitce yorum yapilacak kadar kucuk bir sey degildir.
Kulun yaratilma amaci imtihan, imtihanin en buyuk göstergesi de hata yapma fitrati. Gunah ve hata yapabilecek kisiler olmasa, bu dunyanin yaratilma amaci kalmaz. Iyi kotuden, dogru yanlistan ayrilmaz. Ama bir aşı ignesi dusun.. O igneyi ureten kisi, igneye batma ozelligi yuklemis, ama batarak sifa veren bir islev kazandirmis. Diyebilir miyiz ki bu igneye batma ozelligi yuklendigine gore, sifa vermesine gerek olmadan batabilir diye? Demek ki gunah isleme potansiyeli yuklenen bir sahis, o gunah isleme potansiyeline sebep olan fitratiyla, avantajlar saglayabilir. Bu dunyanin geregi esitlik degil, adalettir. Ve Allahin adaletini gormek zor degildir.
Yağmur herkese eşit yağar mesela ve darılmaz ne üstüne basana ne de şemsiye açana.. Yani adalet eşitligi kapsar ya da birbirine paraleldirler diyebiliriz
Ben bu fotoğrafın yanlış olduğunu düşünüyorum. Eşitliğe hangi anlamda baktığın önemli. Eşitlik sağlamak amaçlı birinin altına tabure konulucaksa eşitlik sağlanana dek küçük boyluğa konulmalı yine.
Eşitlik herkese aynı mesafede yanaşmak kimseye ne fazla ne eksik vermek şartlar aynı, adalet ise tüm şartların eşit kılınması aynı koşullarda mücadele etmek,
Eşitlik ve adalet dünyada olmayan ama var etmek içinde yıllardr uğraşılan birşey farka gelecek olursak herkes eşit olabilir ama herkese aynı adalet uygulanmaz
Dusuncem farklı şöyleki ; Soldaki resim eşitlik değil eşitsizlik, sağdaki resim adalet değil eşitliktir adalet eşitlilik gi sağlar adalet yoksa eşitlikte olmaz
En İyi Cevaplar