İslam dinini nasıl öğrenebilirim dine inancımı nasıl geri kazanırım, şüphelerini nasıl gidere bilirim?

Dine olan inancım iyice azaldı. Bazı müslümanlar, toplum baskısı, çoğu müslümanın kafa yapısının geri olması da dinden beni soğuttu. Annemin sırf bir duayı unuttum diye bana şeytan demesi zorla gidilen kuran kurslarınında katkısı var tabii İslam a olan bakış açımı nasıl değiştiririm İslam ı nasıl sevebilirim? Kuran da geçen kadınlarla ilgili ayetlerde kafamı karıştırıyor. Allah a merhametli şefkatli olarak tasvir etmek bir insan tasviri gibi değil mi? Allahı hani biz tanımlayamazdık ve Allah merhametliyse niye iyi insanları sırf müslüman değil diye ebedi cehenneme mahkum ediyor ayriyettende herkes eşit şartlarda değil bazıları zeki doğuyor bazılarıysa canım ya da bulunduğu çevrede çok ettik iki bence çoğu müslümanım diyen başka bir ülkede doğsaydı dini farklı olurdu çoğu çevresinden dolayı müslüman. İrade denen şeyde bana çok karmaşık geliyor düşüncelerimizi oluşturan çevremiz deilmi. Kuran ın nasıl indiğini de anlamadım kuran son peygamber Hz. Muhammed'in ölümünden sonra kitap oluyor. Sözde güvenilir kişilerin Ezberlenmesi sonrada aklındakileri kitap haline getirmesi. Niye mezhepler var mezhebim izin olması şartmı? Birinin bize öncülük etmesine niye ihtiyacımız var. Sadece kuranı okuyarak anlayamaz mıyız? Bir şeyin günah olup olmadıpını resmen mezhepler belirliyor o zaman Kuran a ne gerek var direk ordaki toplum belirlesin neyin doğru neyin yanlış olduğunu.
İslam dinini nasıl öğrenebilirim dine inancımı nasıl geri kazanırım, şüphelerini nasıl gidere bilirim?