İnsan anne-babasını seçemiyorsa zaten eşini de gerçekte seçmiş olmuyor.. seçse de nasip denen şey aslında oluyor ve eşi de ezelden belli değil midir?
Not: Lütfen goygoy yapacaklar, kendince şaka yapmak isteyenler yazmasın. Lütfen.
Anne baba dünyaya getirir. Kendilerinden bir şey öğretir sen onlardan öğrendiklerinin üstüne zamanın olaylarını ekleyerek gelişir ve nasıl biri olmak istedigine karar verirsin. İsteklerin belirginlestikce de ona göre eş seçersin. Hayatının sonuna kadar zamanı paylaşacağın insan özel olmalı
Şimdi şöyle; ezelden her şey belli zaten ancak bazı konularda hangisini seçeceğin sana bırakılmıştır. Örneğin dediğiniz gibi anne babanızı seçemezsiniz ancak evlenmek için önünüze birsen fazla kişi çıkar. Bu kişilerden hangisini seçeceğiniz, seçtiğinizde yaşayacaklarınız falan belli. Ancak hangisini seçmek istediğiniz tamamen sizin iradenizle oluyor. Yani her seçimde aslında sonuç belli ama siz bilmiyorsunuz ve kalbinizi yakın hissettiğiniz kişiyi seçiyorsunuz. Yine günlük olaylarda ya da büyük olaylarda seçim tercihi size bırakılıyor. Sonuç her ikisinde de belli ama mesela şehir dışına gidince kaza geçireceğiniz belli, gitmezseniz yine bir şey olacağı belli. Ne yaparsanız öyle şekilleniyor hayatınız. Yani cüzi irade ile yaptıklarımızın sonucunu yaşıyoruz bu hayatta.
Aslında uzun bi mevzu daha net ve anlaşılır şekilde sorularla İslamiyet sitesinden sorulmuş sorularda var diye biliyorum Yinede kısa bi kaç cümle geçeceğim
Cüzi külli mevzuları birazdan derin onlar için daha detaylı inmek gerek yanlız sorunun cevabı olarak cüzi olsun külli olsun ezel ve ebed sultanı zaman ve mekandan münezzeh Allah için zaman ve mekan bizim anlayacağımız tabirle hard disk gibidir
Cenab-ı Allah’ın bunları bilmesi bizim irademize engel olduğu değil Onun ilminin sonsuzluğunu gösterir
Uzun ve anladıkça keyifli olan bir mevzu bahsettiğim siteden okursan istifade edersin
Bulamazsan haber et müsait zamanda sana linkini atarım
Yaptığın seçimler kaderini değiştirir ben şans gözüyle bakıyorum, sen gerçekten o kişiyle mutlu olacağına inanıyorsan kendi iradenle kendi kaderini belirliyorsun zaten..
Cevap
6Cevap
Evet iki tane irade vardır birinci külli irade ikincisi cüzi irade külli irade Allahın iradesi cüzi irade Allahın bizlere bırakmış olduğu irade
Tamam da Anne Babamız değişmiyorsa bu iki insanın evliliği de ezelden belli be değişmez olduğunu göstermez mi?
llah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, ancak zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş 'İnsanın tercihiyle' beraber şekillenir.
Eş tercihine yönelik önünüzde birkaç tane isim varsa ve bu isimlerden örneğin güzel ahlaklı olanı ya da parası çok olanı tercih edecek olursanız, sizin kaderinizdeki kişide o kişi olacaktır. Eş adayı olarak hayatınızı alacağınız bireyi kendiniz tercih ettiğinizden dolayı sorumluluğu da size ait olmuş olacaktır. Hayırlı birisini tercih etmek ya da öncelik vermek kaderinizi güzelleştirirken, kötü ve size zarar verecek insanı tercih etmekte kaderinizin olumsuz yönde şekillendirmenize sebep olur.
Dolayısıyla kişi kendi kaderinden mesuldür. Evlilikte eş seçimi yaparken dini inancımızdaki kriterlere göre ve anne babanın rızasını alan bir kişiyi aday belirlemek sizin için en doğrusu olacaktır.
Muhakkak ama inançlı biri misin bilmiyorum ama seçimi sana bırakıyor Allah.
Levhi mahfuz da evet her şey yazılı bizlerin cüzi irade seçtiklerimiz de
Evet kendi hayatımızı mahfetmesini iyi beceririz
yaşadığım hayat.
Yaş kaç
Hangi şehirdesin, evli bekar
Merak ettim kb yin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?