Doğruysa neden doğru, yanlışsa neden yanlış? (Bakalım kim neye inanıyor ve inandığı şeyi savunabiliyor mu)
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılHak din İslam dini bu dünyaya boşuna gelemedik nasihat istersek ölüm yeter inanmak istersek kalp yeter , doğru ve hak din
Çünkü bir olay yaşadım bir olay vardı insana anlattim dalga geçtiler Allah a anlattim derman verdi sadece bu sepep bilene yeterlidir , ,, benim için
Ben bittim dedim o yettim dedi...
20 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılBence bunu tam anlamıyla bilemeyiz sonuçta dünya simülasyon bile olabilir ya da kitap değişmiş olabilir yani şu an toplumda söz hakkı olan bazıları sallıyorum 2 yıl önce söylediği şeyin videosu olmasına rağmen onun tam tersini diyor insanlar inanıyor ve bu böyle devam ediyor, unutuluyor veya değiştiriliyor 1500 yıllık şeyin değişmemesi akıl kârı değil en azından birkaç cümlesi bile elbet değişmiştir insanlar gelip ama bir suru kitap vardı diyecek hayır kardeşim bir suru kitap var ama hepsinde farklı şeyler yazılsa doğrusunu bulamazsın bazı sahtekarlar o kitaba en benzerini yapar ve kendi çıkarına göre değiştirir ama yine de inanmak için en uygunu İslam bence ben buna inanıyorum.
020 Yorumla- +1 yıl
1400 sene önceki kitabın değişmediğine dair kanıt var ama. Söyliyim: Hz. Ebubekir (yani halife) dönemindeki ilk Kuran bulundu. Karbon testi ile 1370 yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Günümüzdeki Kuran ile birebir aynı. O yüzden bu tezin çürüyor. Başka bir itirazın varsa dinliyorum.
- +1 yıl
Karbon testini sana anlatayım, en erken 50000 yıl öncesini tespit edebiliyor genelde milyonlarca yıl öncesi için kullanılıyor. Okuduğun yer nereydi bilmiyorum. Bu bilgiyi arastirabilirsin celal sengorun de kendi ağzından çıkmıştır
- +1 yıl
Dostum ben de Müslümanım ama biraz daha bağnaz inanmaya çalışıyorum en doğrusu bu gibi. Bilmiyorum ama insanların böyle bir şey oluşturma ihtimali çok fazla mesela sen bana domuz etinin neden haram olduğunu açıklayabilir misin
- +1 yıl
Allah Allah 50000 yıl öncesini bulan karbon 1400 yıl öncesini bulamiyor muymuş 😂 çok saçma. Domuz etinin neden haram olduğuna gelince: Her şeyin nedenini bilmek zorunda değiliz. Bilemeyiz de zaten. Sonsuz ilim sahibi tek bir varlık var. Her şeyin nedenini bilebilmemiz için de mantıken sonsuz ilim sahibi olmamız gerekir ki insan olduğumuz için bu imkansız. Bunun nedenini sorgulamak yerine, gönderilen dinin doğruluğunu ölçen şeyleri düşünsen daha iyi olur bence. Bişeyin nedenini bilmemek onu inkar etme sebebi olamaz çünkü mantıken
- +1 yıl
Bağnaz inanma kısmına da katılmıyorum. Doğru sorguladığın zaman zaten İslam'a inanmamak için hiçbir sebep yok. Vay şu neden böyle, vay bu neden şöyle diye sorular sormak ve bunların nedenlerini anlamamak o dini yanlışlamaz. Bu durum sadece bizim aklımızın da bi sınırı olduğunu ve dolayısıyla her şeyi bilemeyecegimizi gösterir sadece
- +1 yıl
Evet ama senin dediğin zaten benimkine denk geliyor İslam dini araştırmamızı istemiş ama bir sınır belirtmemiş, ben de zaten araştırmaları yaptım; bazı konularda benim aklım yetmez yaratanın bir bildiği vardır bu da benim mantık sınırlarımı aşar diye düşünüyorum ama bu olunca da zaten bağnazlığa girmiş oluyor. Bağnazlık öğrenebileceğin şeyi öğrenmemek oluyor bence insanlık olarak her şeyi bilebiliriz sadece birkaç yüzyıl daha geçmesi lazım. Karbon testi saçma değil aslında, şu an elimizdekiyle sınır bu hatta sen bile hesaplamasını yapabilirsin basit bir yöntemi var. Domuz etini neden sorduğumu da söyleyeyim, domuz eti dana eti ve diğer etlere göre vitamini falan daha fazla olan bir etmiş bununla ilgili makaleleri okuyabilirsin. Ama Kuran'da bununla ilgili haram kılındı ve domuz eti pistir diye ayetler var. Alkolün mantıklı açıklaması var ama bunun açıklaması yok. Domuz etini biraz daha arastirirsan atalarımızın çok uzun bir süre domuz yediğini ancak bir süre sonra (sanırım dünya biraz daha ısınmaya baslayinca) yüksek su ihtiyacı nedeniyle ve kurak bölgelere domuz götürürken susuzluktan dolayı domuzların ölmesi nedeniyle bunun ticaretinin yapılamamasına neden oldu. Öncesinde soğuklar sayesinde çok su tuketmiyorlardi domuzlar. Sonrasında tavuğun daha az su içtiğine dikkat ettiler ve tavuk tüketmeye başladılar. En basitinden bu olay bile insanın kitabı sorgulamasına neden olabiliyor.
- +1 yıl
Bu arada bunlar taa on binlerce yıl önce yaşanmış şeyler
- +1 yıl
Bu söylediğin şey bağnazlık değil. Ögrenebileceğimiz şeyleri öğrenebiliriz. Bu her şeyi araştırarak öğrenebiliriz demek değildir. Birçok gerçeği araştırarak bulamayız çünkü insanlık olarak bilgimiz yoktur. Bu durumda Allah bilir der geçeriz. Ki bu en mantıklı seçenek. Mantıklı hareket etmenin de bagnazligi olmaz
- +1 yıl
Ayrıca insanlık olarak her şeyi öğrenebiliriz demişsin ki bu mümkün değil. Birkaç yüzyıl diyorsun? İnsanlık tarihi bu zaman diliminin kaç katı olduğu halde bu zamana kadar bildiğimiz şey tüm evren bilgisinin bir damlası etmez. Sen neyin tamamını bilmekten bahdediyosun? Bu dediğin şey imkansız. Her bilgiye bilimle ulaşamazsın. Bilim dedigin şey zaten insanların koyduğu neden-sonuç ilişkisi gibi dogmatik bir kural içinde sınırlandırılmış beşeri kurallar çerçevesinde işleyen bir sistem. Böyle bir unsurun tüm evren bilgisine birkaç yüzyılda ulaşabileceğine inanmak mantıklı değil. Bilim sadece elde edilen bilgileri kendi yararimiza kullanmak ve buna uygun teknoloji falan üretmekten ibarettir. Bilim dediğin şey daha soyut gerçekliklere bile ulaşabilmiş değil. Tüm evren bilgisine nasıl ulaşsın imkansız bir şey bu. Örneğin irade denen şeyin var olduğu bir gerçek. Ama bilimsel metotlara göre irade bir hurafedir. Çünkü bilim bu gerçeği bile ispatlayamaz. İrade bilimsel değildir ama gerçektir. Mânâ bilimsel değildir ama gerçektir. Basit bir akıl yoluyla bile ulasabildigin bilgiye bazen bilimle ulaşman imkansızdır. O yüzden tüm evren bilgisine ulaşmak da mantıken imkansızdır
- +1 yıl
Domuz eti konusuna gelince tekrar araştırmanı tavsiye ederim. Domuz etinin sağlığa bir çok zararı var. Bunu bilim insanları da söylüyorlar zaten. Kaldı ki hiçbir zararı olmasa bile az önce yazdığım gibi tüm evren bilgisine ulaşmamız imkansız olan bir insanlık için her şeyin açıklamasını ve nedenini bilmemiz de imkansız. İnsan bilmediği konuda mantik kuramaz ve hiçbir insan da sonsuz ilim sahibi olamaz. Sonsuz ilim sahibi tek bir varlık olduğuna göre, ve bizim sonsuz ilim sahibi olmamız imkansız olduğuna göre mantıken her şeyin nedenini bilmemiz de imkansız. O yüzden sebebi hikmeti bilinmeyen, bildirilmeyen konular da var evet. Ve iç yüzünü bilmediğimiz konular olduğu için bu tür konuda şu mantıklı veya bu mantıksız diye yorum bile yapamayiz. Çünkü bilmiyoruz
- +1 yıl
Bu arada anlattığın domuz-tavuk olayının bi dayanağı da yok. Bu bilimsel bir şey değil, bir bilim insanının tahminsel olarak öne sürdüğü bir teori sadece. Bilim kendi sınırları içerisinde de yanlışlanarak gelişiyor biliyorsundur. Dolayısıyla kesin doğru nitelik taşımayan bir bilgiyi ayet ile kıyaslayıp, hele bir de onu yanlışmaya çalışmak hiç mantıklı değil. Mantığa ters yani. Kesin emin olduğun bir konuda kıyas yaparsın. Böyle bir konuda değil
- +1 yıl
Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer. Detaylı bilimsel makaleye bakmak isteyenler bu linkten okuyup öğrenebilirler.
www.bilimveyaratilisagaci.com/.../ - +1 yıl
Sen önce tesettürlü ol
- +1 yıl
Soran
- +1 yıl
Hem başını açıyorsun hemde dinden bahsediyorsun
- +1 yıl
@Tesettürlübirkız başımı açmak? Attığın iftira senin bi tarafından çıkar yalnız haberin olsun
- +1 yıl
Sen çok terbiyesizsin sırf adet oldu diye küçücük kızı kadın olmayan genç kıza da çocuk diyen iki yüzlüler ateist bile daha adil sizden
- +1 yıl
Engelle hadi
- +1 yıl
@Tesettürlübirkız yoo önce attığın iftirayı bi ispatlasana sen
- +1 yıl
@Tesettürlübirkız Söyleyecek bişey bulamayınca hemen iftiraya başvuruyorsun. Bi de utanmadan dinden bahsediyosun. Zavallısın kızım sen
+1 yılDoğru terimini tanımla cevaplayayım.
1. Olarak akla yatkın olması ( delil tek ilah ve tek tanrı kavramı )
2. Insana kaldıramayacağı yükü yüklemez ve insanlığından çıkarmaz ne budistler gibi yüceltir nede çarpık din ve ideolojiler gibi aşağlar
10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
5Cevap
- Aile & Toplum konusunda 150,8b cevap paylaştı.
u +1 yılKişiye göre değişir yani saygı duyarım ben
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAllah nurunu tamamlayinca hepimiz gorecegiz zaten dogrulugunu ama önemli olan önceden inanmak
22 Yorumla- +1 yıl
👏👏👏👏👏👏
- +1 yıl
Evet kesinlikle öyle
- Aile & Toplum konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılHak mı doğru mu bilmem ama bütün dinlerin en eskısı firavun dini ve ne hikmetse baştan sona neredeyse aynı.
En basit örnek
Firavun dini - amon
Hristiyanlık - amen
İslam - amin
Bunlar bile birbirinin kopyası.010 Yorumla- +1 yıl
İslam Hristiyanliğin devamında gelen bir din olduğu için olabilir mi acaba? Sonuçta ilk hak din İslam değil. Hz. Ademden beri din var.
- +1 yıl
Milyonlarca din var inanan insanlara göre hepsi hak dini.
Benzerlik olmayan bir çok din bar mesela kızılderili insanların inancı olan din - +1 yıl
Bunu söyleyerek aslında dinin doğruluğunu kanıtlamış oluyosun haberin yok
- +1 yıl
Dinleri dogru ya da yanlıs diye ayırdıgım konusunda kendini nasıl ikna ettin sen?
Dini olarak bir inancım yok. Dolayısıyla dogru yanlıs diye düşünmem.
Düşünsem zaten inançlı olurdum. Aralarında çok çok büyük benzerlikler var diyorum sadece - +1 yıl
Tamam ben de benzerlikler olması gayet doğal diyorum.
- +1 yıl
Eeee biz neyi tartışıyoruz o zaman? Fikrin var mı?
- +1 yıl
Bunu İslam'ı yanlışlamak için söyledin diye düşündüm. O yüzden bunun böyle olmadığını açıkladım sadece
- +1 yıl
Haddime değil. İnsanların inancına olumsuz yönde eleştiri yapmam.
Saygı duyarım sadece. - +1 yıl
Peki
- +1 yıl
Sen ilkokula gitmeden üniversite mezunu olabilir misin? Dinler de böyledir. Biz nasıl ki ilk okul-orta okul -lise -üniversite okuduysak. Allh Teâlâ da adım adım Zebur Tevrat İncil Kur'an şeklinde adım adım İslam'a hazırladı insanlığı. Şimdi şunu diyebilir misin: İlkokul da da öğretmen matematik anlatıyordu. Üniversitede de matematik var. Niye bunlar birbirine benziyor diye sorgulamaz iken amin tabirini sorgulamak çok da mantıklı olmuyor bu yüzden. Kaldı ki Kızıldereli örneği vermişsin fakat İslam'da buna da cevap var. Biz peygamber göndermeğimiz hiç toplumlara azap edecek değiliz der. İmamı Azam Ebu Hanife şöyle cevap vermiştir: İslam tebliğ edilmemişse (ulaşmamış ise) bir kavme, Allah onları yaptığı iyilik ve kötülüklere göre Cennet ya da Cehennem'e alacak. Kaldı ki Kızıldereli kavimler de bile islamdaki tasavvuf ile ortak özellikler var. Onlarında manevî rehberi var. Önceden tevhid dinî vardı. Yani Allah tek ilahtır diye tebliğ vardı çünkü insanlar sonradan kendilerine göre tanrıcılık oynamaya başladılar. Bu yüzden Allah kavimler kendini bozdukça peygamber gönderdi. Onlarda tek ilah Allah'tır dedi. Yanlış yaptıklarını dile getirdiler. Bu yüzden peygamberlerin çoğu ya öldürüldü ya işkence gördü. Çünkü peygamberleri dinleselerdi mallarını ihtiyaç sahiplerine vermek zorunda kalacaklardı. Bu yüzden de kabul etmediler. Peygamberleri yalanlamayı tercih ettiler.
+1 yılbisileri fazla sorgulamamak gerek. herkesin doğrusu kendine bana doğru gelen sana yanlış gelir sana yanlış gelen bana dogru gelir.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılHer din inananına göre doğru bir dindir. Yoksa neden ona inansın ki.
031 Yorumla- +1 yıl
çok politik bir açıklama oldu :D ama cevap bu değil :)
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK somut delil sunulmadigi surece tanrinin olup olmdigina karar veremeyiz
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK bunlar sence tanriya delil ama bana gore degil. Eger duygusal degilde gercekci dusundugunde bunlar pek ikna edici degil
Cevap sahibi+1 yılBaşka yerde devam edebilir misiniz? Bildirim alıp duruyorum.
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK seninde inanmak icin hakli sebeplerin var ama bence ileriye gittikce daha buyuk sorunlar cikiyor o yuzden uzak kalmayi tercih ediyorum
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK mesela bence butun dinler ayni ve birini secmek mantiksiz
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK islam icindeki mesheplerde oyle baban sunniyese sende sunnisin baban siiyse sende siiysin
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK haklisin
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
Nightwalk35 sakin ol :)
- +1 yıl
Her din inanana göre doğru "zannedilebilir" ama sonuçta tek bir doğru var. Dinlerden sadece 1 tanesi doğru bu bir gerçek
- +1 yıl
- +1 yıl
@HaYLaZ_Ve_GıCıK ben zaten sakinim. Konuşuyoruz. Sakin olmadığımı nereden çıkardın :)
- +1 yıl
:)
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
Gizli Üye(25-29)+1 yılHepsi sümerlerden paganlardan bilgileri araklamışlar.
00 Yorumlaİnegemi buraya mi tapak başka alternatif yok inandırıcı
01 Yorumla- +1 yıl
Yoo niye Hristiyanlar ve Museviler de tanrıya inanıyor. Onlar neden doğru değil?
Müslüman değilim bence doğru değil
014 Yorumla- +1 yıl
Neden doğru olmadığını düşünüyorsunuz?
- +1 yıl
Peki bu dünyada en küçük canlıdan tut hiç kimse amaçsız bir iş yapmiyorken, bir ilahın amaçsız iş yapması mantıklı mı?
- +1 yıl
Bir amacı olmasa neden yaratsın?
- +1 yıl
Kaos mu var? 😂 Bilim yapılabilen bir evrende ne kaosundan bahsediyorsun? Komik olmuyor mu :)
- +1 yıl
Sormamak gerek yok. Allah kafamdaki bütün soruların cevabını bana baştan vermiş zaten
- +1 yıl
Eğer Allah kötülüklere engel olsa bir tecavüzcü, kimseye tecavuz edemeyeceği için kendisine ceza verilmesini de kabul etmezdi. Ben neden yapmadığım bir şey yüzünden ceza alayım ki derdi.
Ve hainler hainlik yapamadığı için, her türlü zorluklarda vicdanlı olan ve insanlara iyilik yapıp daima yardimci olanlar ile aynı cennette olurdu. Ve asıl adaletsizlik bu olurdu. - +1 yıl
Ayrıca kaosun olduğu bir yerde bırak yaşamın döngüsünü, yaşamın "y" si olmazdı
değil
05 Yorumla- +1 yıl
Neden
- +1 yıl
Bu bi neden değil
- +1 yıl
Ok
Aile & Toplum konusunda 932 cevap paylaştı. Doğru din
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz