- + Neden peki? Söz sizde. : )

Evet, zorunda
Hayır, değil
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Zorunda degil ama saygi ve hoşgörü meselesi. Genç ne kadar çalışırsa çalışsın kanı yaşlıdan daha sicak ve hizli akar, yorgunluğu yaşlılara göre pek algilamaz bedenleri. Haliyle yaşlılara yer verilmesi saygı, hoşgörü ve kültürel anlamda olması gerekendir. Zorunda midir? Hayir zorunda degildir. Genç olup rahatsız olanlari tenzih ediyorum. Ben bu sıra rahatsızım, beyin kanamasından ötürü ameliyat oldum denge kaybım vs var. Kontrole gidiyordum geçen otobüsle karşıma gecen bir amca geldi "sen gençsin ben yaşlıyım orasi benim hakkım" der gibi baktı durdu, ama ne bakış. Rahatsiz oldum yer vermek zorunda hissettim kendimi, durumunun benim durumumdan iyi oldugunu bildiğim halde. Bu zorunluluk degildir. Eğer genç hasta degil şartları uygunsa yer vermek hoşgörüdür.
Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim @SymrnaCityStyle
Değil birde psikolojik baskı yapıyorlar dik dik bakarak falan birdeyer vermeyenlere eleştirel haddini aşacak dereceden eleştiri yağdırıyorlar zaten hakketmiyor bir çoğu yer verilmeyi hastaneye giderken bende yaşadım yaşlı kadın yer verecek insan arıyor dilenircesine elin ayağın tutmuyorsa gezme binmede ya da git taksi falan kullan işte yanında da dilver bir kız var artık yakını mı ya da başks biriside kendini mi acındįrdı bilmiyorum kız bana emir kipi ile ricada kalksana sen gençsin yer ver bu kadın hasta eli ayağı tutmuyor dedi ben zaten kalabalıktan dutmamışım sürekli ısrarla taciz etti o gudubet birde ters ters hadsizce dikleniyor bana o an ne diyeceğimi şaşırdım ki benide araba tutuyor midem bulanıyor başım dönüyor zaten mecburken dikiliyorum kimseyi taciz etmiyorum tabii onlar gibi zaten kalabalık fobimde var her neyse birde ben olsam acır kalkardım şimdiklerde acıma duygusu kalmamįş falan diyor sanki mdcburmuşum gibi zorla yerimden kaldıracaktı birde sysmuyor kalk kalk diye öylelerine fena ayar oluyorum bir gün ters anîma gelecek sövdürüp saydıracaklar
Baskı yapıyorlar rica etmede yok mecburmuşum gibi herkes para ödüyor bende paramla biniyorum beleşe sanki de yaşlılara beleş dikiliversinler bir zahmet çemkirmeye gelince diller pabuç bizimde cebimizden para gidiyor bana onlar gibj devletten para gelmiyor
Hayır değil. Merhametli saygılı olan yaşlılara yer verir.
Ama şöyle bir gerçek var. Çalışan veya öğrenci durakta otobüs bekliyor, gelen otobüse binmiyor oturmak için ve bazen bir saat bekliyorlar okula işe sabahın köründe gidiyor ve oturmak istiyorlar. Oturuyorlar ve iki durak sonra yaşlı biri yer istiyor. Ya da ana durağa gidiyor ki iki üç durak yukardan binerse ayakta kalmamak için ama aynı durağa geldiğinde biri ondan yer istiyor. Gibi gibi ornekler çok...
Kim haklı veya haksız tartışılır.
Ne ekersen onu biçersin. Şimdi yer vermezsen, yaşlandığında hiç kimseden de yer beklemeyeceksin.
Gerci bizim örf ve adetimizde büyüğe saygı vardı. Büyüklere, anne babaya, öğretmenlere, komşulara saygı vardı. Şimdilerde ne büyüklere, ne anne babaya nede öğretmenlere saygı var. Bir çok insan bir at gözlüğü takmış durumda. Birçok insan ben bilirim havasında, ama hiç bir bk bildikleri yok. Bir çok insan, pastadan nasıl pay alirim, yere düşenden kisiden nasıl faydalanirim düşüncesinde. Aldatmayı bile normal karşılayan bir toplum olduk. Bu yüzden gençliğin de, büyüklerine yer vermek istememesi normalleşiyor. Eğer bir genç uyuyor numarası yapıp, yaşlı bir amca hamile bir kadına yer veriyorsa, bu yolun seni hiçte aydınlık gözükmüyor ve gozukmeyecekte.
Cevap
68Cevap
Bence yer vermek zorunda değiller ama bence insanlık için yer vermeleri daha doğru olabilir. yani ben hamile veya sakat insan gördüğüm zaman yer veriyorum bazen de onlar benden yer istiyor bu yüzden de dikkat ederdim ben yer vermek konusuna
allah aşkına ben okuldan çıkıyorum genelde yemek yememiş oluyorum sırtımda çantam açım bir an önce eve gitmek istiyorum yer bulsam da 2 dk sonra bi teyze biniyor gençlik ölmüş halbüki birinin ağır çantasınolduğu zaman taşıyabilirim diyprum bana verebilirsiniz falan diyprum abi illa yer vermek zorunda öıyım ben her gün 5 tl yi sen otur ben ayakta içim dışıma çıksın diye mi veriyorum ayrıca ben ilaç kullanıyprum sırt ağrısından geberiyorum her şey onlara zor değil empati yapması gereken hep biz olamayız
Değil, çünkü herkes kendi parasını verip oturuyor, ayrıca kimse kimsenin problemini bilemez. Dersten çıkıp yorgun halde biniyoruz, onların ise çoğu evden geliyor. Bazı yaşlı kadınlar görüyorum, benden daha sağlam olduklarına yemin bile ede bilirim. Ben daha otururken uyukluyorum, onlar hem ayakta, hem de maşallah çeneleri bir saniye durmuyor. Arkadaş ne bu enerji?
Çok saçma gelebilecek bir düşünce olabilir ama malum partili olma ihtimalini düşününce veresim gelmiyor. Önceden ne kadar yorgun olsamda kalkıp yer veren ben maalesef artık aynı davranışı sergileyemiyorum. Yaşananları bize sunulan hayatı gözden geçirince ve İçimden o görüşte olduğunu düşünce yer veresim kaçıyor. :(
Bende böyleyim zaten çoğu saygısız emir kipiyle istiyorlar yeri
Çalışan veya öğrenciyde vermek zorunda değil. Bir de kadınsa hiç değil. Ayakta kalabalıkta taciz riskini alacağıma yerimi korur vermem kimseye yer ama otobüs çok dolu değilse çok yaşlı biriyse ve gezmeye gidiyosam veririm onun haricinde yer mer yok
Teşekkürler.
Bunun adı zorunluluk değil ama kültürel değerlerimizi korumak istiyorsak küçüklere sevgi büyüklere saygıyı gençlere öğretmek istiyorsak olması gereken bu. Siz otururken nasıl annenizin ayakta gitmesine içiniz el vermezse, siz otururken yolculuk boyunca ayakta giden başka teyzelerde bir başkasının annesi.
Yaşlı kişi yer istemediği müddetçe zorunlu değil, ama hamile birisine yer vermek zorunlu. Çünkü yaşlı insan, ayakta kalma gücüne sahip olabilir de, olmayabilir de. Zaten yaşlı kişi oturmak isterse sorabilir. Ama Hamile birisine yer vermek zorundadır. Çünkü annelik, doğum esnasında zorlayıcı bir yüktür. Karnınızda bebeğinizi taşıyorsunuz ve hamilelerin kendilerini fazla zorlamamaları gerek. Aksi halde bebekleri düşebilir.
Kısacası, Yaşlılar yer istemediği müddetçe yer vermek zorunda değilsiniz.
Ancak Hamilelere her şekilde yer vermek zorundasınız
Bence bir zorunluluk söz konusu değil, kimsenin kimseye de kalk şu yaşlı dedeye veyahut nineye yer ver deme lüksü de yoktur bana göre hatta 62-65 yaş üstü ihtiyarla bedava biniyorlar toplu taşıma araçlarına öteki insanlar ücret ödeyerek biniyor bunu iyi gözetmek lazım, ama saygıdan ve de vicdani açıdan baktığımızda verilebilir ama bunu da her yaşlı insana değil çünkü bazı yaşlıların gençlere hiç saygısı yok onlara kesinlikle yer verilmemeli bence
Zorunda değiller ama zorunda dedim şu sebeple, adap, edep olması gerekenler vardır. Sadece gençler değil en oturması gereken kişiye daha az ihtiyacı olan herkes yer vermeli. Gençler de genelde en sağlıklı ve dinç olanlar olduğu için böyle bir genelleme var. Hatta bence çocuklar da oturmalı.
Hayır değil. Tamam çok yaşlı olur, ayakta yolculuk etmekte zorlanır verilir ama diğer türlü zorunda değil.
Çünkü saatlerce işinde çalışıp ya da akşama kadar okulda derse girip kütük gibi ağır çantasıyla yolculuk yapan insanlarda yorgun. Bu yüzden zorunda değiller..
Arabada olduğundan o tür yerlere binmem ama bi kere bindiğimde kibarlıktan yer verdim ve kriz geçirdim elimde kardeşime götürdüğüm hamburger poşetini bile düşürdüm, ecel terleri akıttım ama kimsenin umrunda olmadı. O yüzden bir daha toplu taşıma aracı kullanırsam asla yer vermem.
Zorundalık yok. Bu merhamet ve nezaket ile alakalı bir durum. Çok yaşlı olmayıp gayet dinç görünen birine yer vermeye gerek duymam. Veya elinde yük yoksa vs. ya da hamile birine yer vermeyi düşünürüm veya küçük çocuğu olup onunla uğraşıyorsa da yer verebilirim. Ama olur olmadık herkese yer vermem.
Yani kısaca, yaşlı ve ayakta zor duran birine, elinde yükleri olan birine (belki) , hamile birine, küçük çocuklu birine (belki) yer verebilirim. Onun dışında hayır.
Yaşadığım şehir çok kalabalık ben gezemiyorum bu yaşta, ama yaşlı insanlar hiç para bile ödemen kartlarını okutup yerimizden kaldırıyorlar sırt çantamda eşek ölüsü gibi sen on saat ders çalış, kimi zamanlar yemek yemeye fırsat bulamıyorum ama bugün bostanlı turu yapacağım diyen birine vermem ama muhtaç bitkin, ihtiyacı olan birine veriyorum...
Gerçekten çok çok yaşlılara yer verilmeli ama gel gör ki kimsenin umrunda değil.. Onca kalabalıkta beş yaşındaki çocuğunu koltuğa oturtanlar ve umursamaz tavır sergileyenleri ben uyarıyorum. Çocuğunu kucağına alır mısın teyze otursun diye.
Tabii ki değil, bu hiçbir zaman zorunluluk olmadı. Bu durum dünyaya bakış, empati, yaşadığın çevre ve yetişme biçimiyle de bi şekilde bağlantılı.
Ben hala oturmaya ihtiyacı olduğunu düşündüğüme yer veririm, yaşına başına da bakmam.
Herkes aynı parayı veriyor, herkes okula, işe koşturuyor, kimse "zorunda" değil. Keşke böyle bir nezaket olsa, ki gerektiğinde oluyordur da, fakat dayatma söz konusu olamaz, 'eskisi gibi'.
burada otobüslerde de metroda da yaşlı, engelli ve hamile yeri ayrı.
Onlardan birinde oturuyorsam veriyorum, onun dışında orada oturanlar versin diye bekliyorum
Yer verip vermemek bireyin kendi düşüncesiyle alakalıdır. Bu konuda herhangi bir zorunluluk yoktur. Yaşlılara yer verilmelidir, sonuçta hirçbirimiz genç kalmayacağız...
İhtiyaç ve inkan olarak bakmak lazım olaya ayakta duranın oturmaya ihtiyacinvar mi? Oturanın kalkmaya imkanı var mı?
Eğer ayakta duranın oturmasingerekiyorsa yaşlı genç fark etmez
Sabah erken giden biriyim oturmak için ilk durağa gidiyorum yorgun oluyorum stajım oluyo oturabilmek için boş otobüs bekliyorum gelse bile binmiyorum oturmak için. Sonra gelip biri yer isteyince de vermek istemiyorum haliyle. Zor durumda olan biri görürsem tabi ki veririm
Zorunda değil sadece saygı ve vicdan gereği, aynı zamanda da engelli hamileye yer vermek sevap olur ama bazı ihtiyar kişiler bedava olduğu için mesken etmiş duruma göre değişir.
Bu bir zorunluluk olarak değil de kalpten ve gönülden gelerek yapılacak bir durum. Aslında
İsteyen verir isteyen vermez elbette böyle bir zorunluluk yok elbette
bu daha çok yer verilecek kişiyle ilgili. bir yaşlının ya da bir kadının sıkışık bir ortamda ayakta kalması ve huzursuz hissetmesi daha mi doğru?
Zorunda değil ama edeben verilebilir. Ciddi anlamda yorgun olunabilir, rahatsız olunabilir. Lakin ben her ne şekilde de olsa duramazdım sanırım yer vermeden.
Ben vermiyorum çoğu orta 35 40 olan yer istiyor kaba şekilde o günden beri yer vermiyorum hamile olmadıkça birisi ya da engelli onun dışında yer vermem
Bu toplumsal değil ahlaksal bir kuraldır. Vicdanı olan her birey bunun zaten lafini bile etmez yer verir.
ben ayakta uzun süre durunca bayılıyorum özellikle açsam gözüm kararıyo nefes alamıyorum ama inatla yaşlılar hep beni kaldırıyo
Yer vermek zorunda değilsin isteyen verir istemeyen vermez ama empati kurup vermek iyi olur hem bizden büyüklere ya da ayakta bekleyemeyeceklere hemde bizimde bi gün aynı durumda olabiliceğimiz düşünülürek
Ama yarın birgün siz de yaşlanacak ve nezaket bekleyecekseniz yer verin, bir hayır duasının zararı olmaz
Her gün avcılardan tuzlaya gidiyorum. Ebemi deli s*kmediği sürece yer vermek gibi bir hata yapmam
Teşekkürler. : )
Zorunda olduğundan değil aslında nezaketendir bu.. Bana kalırsa yaşlılara, hastalara, hamilelere yer vermek gerekir. Keyifli geceler..
En son otobüse bineli 4-5 sene oldu sanırım.
Kişiye göre yer veririm heralde ya da vermeyedebilirim tamamen o an ki psikolojime bağlı
Evet zorunda ama artık ben pek genç sayilm onlara göre ve yaşadığım kazadan dolayı çok ayakta duramıyorum sarsıntılardafalan düştüğüm bile oldu
Ben bilerek bir kac durak öncesine yürüyorum. Bence ağır sorunu olmadığı müddetçe oturmak kimin kaderi ise o oturmali
Gençlerin de kitapları var. Olmasa bile onlar da diğerleri gibi yoruluyor ve oturup dinlenme ihtiyacı duyuyor. Herkese yer vermek zorunda değiller.
Ben fiziksel engelli olduğum halde yaşlılara kimse yer vermiyorlar sağlam olanlar ben engelli olduğum halde ben kalkmak zorunda kalıyorum.
zorunda değil ama nezaket insanın kendini ruhunu geliştirir. azıcık nazik olmanın ne zararı olur ki. yer verince kendini mutlu bile hissediyorsun.
Öyle bir yasa olmadığına göre zorunlulukta yok ama şahsen ben vicdanen rahat edemiyorum özellikle yaşlı kadınları ayakta görünce
Zorunluluk kavramını doğru bulmuyorum ama insanlık için hamile yaşlı engelli insanlara yer verilmesi taraftarıyım aksi hoş durmuyor.
Bazen gerçekten yorgun oluyorum. O zaman yer veremiyorum ama yorgun değilsem veririm.
Teşekkür ederim.
Zorunda diyemeyiz ama vermek gerekiyor diye düşünüyorum çünkü ileride bizde yaşlı olucaz belki de sakat kalacaz
Hayatta vermem , salağa yatar uyuma numarası yaparım 😂
Yer vermezsem içim rahat etmiyor genelde ayakta gidiyorum bu yüzden.
Zorunluluk yok!
bunu yapmak nezakettir! baski yaparakta nezaket ögretilmez!
Kendinden büyüklere yer vermek saygıdan ibarettir zorluk değil?
Zorunda demeyelimde vermeli yani. yazik yaşlılara ta tabi günden gelenlere birsey diyemem.
Değil ama yaşlılar ve hamileler için verilmesi gerekli. Ben veriyorum şahsen.
Değil tabii ki ama saygı gereği yaşlı birinin ayakta yolculuk yapması beni vicdanen rahatsız ediyor. Ama çoğu gençler görmemezlikten geliyor.
türk toplumu adet ve öreflerine göre evet yer vermek zorunda
En ön de ayrılmış bölümde oturdu isen evet yıksa hayr
Zorunluluk yok ama yarın bir gün bizde onların yerinde olabiliriz empati yapmak lazım
Eğer oturması gerekiyorsa veririm. Ama sırf yaşlı diye vermek zorunluluğum yok.
geleneklere göre evet ama kimseyi zorlayamayız ki
Hayır yani zro durumda birinie tbaiki ama orta derecede vermek zorunda değil
gencler yaslilardan daha yorgun olabiliyor. ben vermezdim. ozellikle gicik yasli teyzelere.
Elbette zorunlu değil ama nezaket görgü varsa zorunlu hisseder insan zaten.
Sen gençliğin de yer vermezsen yaşlılığın da da hürmet bekleme 😎
Keyfine gezenler oluyor öylelerine yer veresim gelmiyor açıkçası
Bu bir saygı meaeleaidir. Zorunluluk değildir ama bir tür zorunluluktur bence
Zorunda değil. Yine de yaşlı, ayağı sakat ve hamile insanlara yer verilmesi daha doğru olur tabi.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?