Dinler ile alakalı birtakım sorularım var?

Dinlerin iddialarını inceleyen herkes için en kafa karıştırıcı sorulardan biri, kameralar gibi nesnel araçlarla doğrulanabilecek mucizelerin yokluğudur. Kameraların icadından bu yana, dini mucizeleri belgeleme şansı sayısız kez ortaya çıktı, ancak böyle bir kanıt ortaya çıkmadı. Bazıları, belgelemenin eksikliğinin bu tür olayların nadir olmasından kaynaklandığını iddia edebilir, ancak bu, geçmişteki dini figürlerin mucizelerini gerçekleştirdiklerine inanıldığı sıklıkla çelişki oluşturuyor. v İsa, Musa veya Muhammed gibi dini figürlerin mucizelerinin gerçek olduğunu nasıl bildikleri de başka bir gizemdir. Bazıları, kişisel deneyimlerinin onları ikna ettiğini iddia edebilir, ancak bu da daha fazla soru ortaya çıkarıyor. Gerçek bir dini deneyim ile halüsinasyon veya yanılsama arasındaki farkı nasıl ayırt edebiliriz? Ya bu figürler, hiçbir gerçek kanıt olmadan mucizevi yeteneklerine inanmaya diğerlerini ikna eden karizmatik liderlerdi? Dini metinlerle ilgili olarak sunulan argümanın çemberliliği de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Birisi, bir dini metnin iddialarının kanıtını istediğinde, cevap Tanrı'nın kelimesi olduğu için metnin kendisinin kanıt olduğudur. Ancak, bu, metnin bilimsel bilgiyle çelişen ifadeler içerdiği durumlarda bir sorun yaratır. Örneğin, bazı dini metinler dünyanın sadece birkaç bin yıllık olduğunu öne sürüyor, ki bu, jeolojik kanıtlarla tutarsızdır. Benzer şekilde, evrim teorisi birçok dini metindeki yaratılış hesaplarıyla çelişmektedir. Eğer bir metin, açıkça yanlış olduğu kanıtlanabilen bir iddiada bulunursa, nasıl ilahi bir yaratıcının kelimesi olarak kabul edilebilir?
Ayrıca, birçok dini öykü, antik Mısır, Sümer İmparatorluğu ve diğer medeniyetlerin mitleriyle dikkat çeken benzerlikler paylaşıyor. Bazıları, bunun, bu öykülerin insan kültürleri tarafından yaratılmış mitler olduğuna dair kanıt olduğunu iddia ediyorlar, ilahi vahiyler değil. İki din benzer öykülere sahipse, daha olası olan, ikisinin de ilahi bir bilgiye sahip olması yerine, ortak bir kültürel kaynaktan ilham aldığıdır.

Güncellemeler
+1 yıl
cevaplarınızı bekliyorum saygı çerçevesi içerinde sorularım üzerinde kritik yapmak istiyorum sizin bilip benim bilmediğim veya benim bilip sizin bilmediğiniz şeyler olabilir dolayısı ile kritik yapmaya ve açık fikirle sormayı ve cevaplamayı istiyorum
Dinler ile alakalı birtakım sorularım var?