Dine eleştiri yapmak yanlış mı?

Öncelikle not: HAKARET falan etmekten bahsetmiyorum.
eleştiriden bahsediyorum.
Dine eleştiri yapmak, kimi insanlar için doğal ve meşru bir şey olabilirken, kimi insanlar için ahlaksal olarak yanlış veya saygısız bir şey olarak görülebilir. Eleştirilerin nasıl algılandığı, eleştiriyi yapan kişinin niyetine ve eleştiriyi alan kişinin kabul seviyesine bağlıdır.
Eleştirinin doğru bir şekilde yapılması, eleştiriyi yapan kişinin dine veya inanca saygılı olmasını ve eleştiriyi yaparken objektif olmasını gerektirir. Eleştirinin amacı, inancın veya dine ilişkin bir konunun daha iyi anlaşılması veya daha iyi hale getirilmesi için değil, inançları yok etmek veya insanları incitmek için olmamalıdır.
Eleştirilerin yapıldığı ortam ve konuşma tarzı da önemlidir. Eleştirilerin yapıldığı ortam, insanların hislerini incitmemek ve saygılı olmak için uygun olmalıdır. Ayrıca, insanların inançlarına saygılı bir şekilde konuşmak ve onların fikirlerine saygı göstermek önemlidir.
Sonuç olarak, dine eleştiri yapmak yanlış değildir ancak yapılırken dini inançların ve insanların saygısına dikkat edilmesi gerekir.
Küfür ve hakarete girmediğin sürece eleştirebilirsin ama eleştirdiğin ortamdaki insanların da bundan kavga çıkarmayacak olgunluk ve kültür seviyesinde olması gerekir
Tarafların hakli çıkma ego tatmini ve alaşağı etme durumu söz konusu değilse neden olmasin fakat teoloji sahasinda argümanının catisacagi kişilerle konuşulur aksi sidik yarışına döner eleştirinin yelpazesi açık olgu o olguda bilgi yerine manipülasyon varsa çarklar döner ayrica ontoloji bilgiside olmalı
Bir de hangi dinse taraflarin o kültürde yoğurulmuş pişmiş kişiler tercih edilir ki referans evet bu kişi denilebilsin herkesle ne din ne siyaset konuşulmaz biraz esneklik şart ki diğeri ad hominem oluyo
Eleştiri pozitif negatif özelliklerini konuşmak, objektifliği korumaksa hayır bir sorun yok. Ama inatla kendi görüşünü haklı çıkarmak için küfürsüz olsa bile gömmeye çalışmak çirkindir.
Cevap
34Cevap
Hakaret boyutunda değilse sorgulanabilir
Dine eleştiri yapmak kimsenin haddine değil. Herkesin inancı kendine. Biz kimsenin neden inanmadığını eleştirip saygısızlık etmiyorsak kimse de benim dinimi eleştiremez. Herkesin aklı fikri vardır, kimsenin eleştirisine açıklamasına ihtiyacımız yok. Her koyun kendi bacağından asılır. benim dinim başkasını, başkasının dini de beni ilgilendirmez.
eleştri yapılmalıdır... ahlak düzeyi olmayan dinlerde eleştri ile doğru yanlış bilinenilir ancak... adam hırsızlık yapacak ama bunun hesabı sorulamayacak böyle din olur mu? bunu ahlak kuralları ile mukayase ederek farkederiz... o dinde dinden başka herşeydir...
Anlamlandiramafigin mantığına sigdiramafigin şeyleri sorgulaman eleştirmen gayet doğal. Ama bunu rastgele biriyle ya da yaptigin bir yanlışı kendi vicdaninda temize çekmek için değilde gerçek anlamda bilgi alan birine sorman ogrenmek için sorgulaman lazım
Islam dinini degil, yaradani degil, secim zamani ümreye giden cakma dinsizleri elestirebilirsin..
Sorgulamali ama dikkat edilmeli. Kim ne derse desin fazla sorgu sual ve elestirme hayra alamet değil. Cunku ileride hakarete veya bir farzı haramı inkara yahut alay etmeye gidiyor bunu çok gördüm. Ayet ve hadisler islam apaçik o yüzden sürekli sorgulanacak bir sey oldugunu dusunmuyorum.
hadisler yazılı kaynak degıller... agızdan agıza gunumuze gelmıs... aktarılırken degısmıs ya da anlam erezyonuna ugramıs olabılırler... hadısler sorgulanabılır...
@KahveSacliHeRif hayir. Zayif hadisler olmakla birlikte kuvvetli ve kesin 4000 kusurden faa hadisi şerif var. Buhari tirmizi müslim gibi sağlam kaynaklardan. Onlarinda ne şekilde rivayet ettikleri belli zaten
Yani bana göre insan Hadini aşmadığı sürece, herşeyi sorgulamalı ve eleştirmeli. Bişeyi saorgulamadan kabullenmek cahilce değilmi. Kafası çalışan insan sorgular. Dozunda olacak şekilde. Eleştiri hakarete dayanıyorsa. Tabikide yanlış.
Nasreddin Hoca'ya sormuşlar. "Hoca dinin temeli abdest midir?" diye... Hoca da cevap vermiş "Osurunca yıkılan temeli *****" diye...
Velhasılı yanlış değildir...
Sorgulayabilmek, eleştirebilmek gerçeğe ulaştırır. İnanç duyduğun şeyi ne kadar iyi bilirsen o kadar güçlü bağlanırsın bunu da sorgulayarak eleştirerek yaparsın
Din kusursuzdur. Sorgulanacaklar var ise o dini gereği gibi yaşayamayanlardır. İnsanların başlarına gelen kötü şeyleri dine yormaları zaten yanlış.
Teknik olarak aslında eleştirmek normal değil. Yorumlanabilir, anlaşılmaya çalışılır, üzerinde konuşulur, değerlendirilir vs..
işte ana problem şu:bir ülkede din siyaset ve cinselliği konuşamayan toplumlar yani henüz bu erdemliği kazanamayanların önemli problemi
Yoo yapılır ben mesela bazen çok sorguluyorum işte neden kadınım neden geldim dünyaya vs a! a sonuç olarak Müslümanım.
Sorgulamak, okumak, araştırmak bunlar olması gereken şeyler.
Eleştiri yapmadan tam olarak inandım diyemezsin zaten
Yanlışlıkla A ya bastım. Halbuki ben de deistim. Evet eleştirilebilir.
sorgulamak ınsanın ılmını gelıstırır.. herseyı oldugu gıbı kabul etmek zekayı tembeleestırır..
Dine eleştiri dediğin, sorgulamak mı sorun tam net anlaşılır olmamış
Allah'ın haram belli helali belli uyan uyar uymayan kendi bilir tartışmak saçma
Din dogmatik bir kavramdır ya da öyle olması istenir. Sorgulama yaptırmaz yaparsan hata eksik yanlış bulursun. Din diye yaşanan çağlar öncesi Arap kültürü dediğin şeydir zaten
En İyi Cevap