İnsanlar dini ufacık bir eleştiriyi bile kabul etmiyorlar, konuşma sırasında eğer bir dini kişiliğe bile hz eklemesem dikleniyor, aşırı dinci varlıklara dönüşüyorlar. Etrafımda benim gibi düşünen kimse yok, aileme açamıyorum, arkadaşlarım sorgulamıyor, çok düşünüyorum ama bir sonuca da ulaşamıyorum. Yaşadığım ülke yüzünden çoğu fikrimi açıkça belirtemiyorum bile. Yardım edin, aydınlatın beni.
Din neden sorgulanmıyor, insanlar dini eleştiriye neden bu kadar sert tepki veriyor?
Çok az bir sorgulama süreci tüm toplumu deizim, ateizim ya da benzeri şeyler kolayca yönlendiriceği için. şu an camiye giden namaz kılan en az %50 si aslında deizist ya da benzeri. Sadece toplumsal dogmalar diye gidiyor. Topluma uymak için. Cuma günleri hariç bakıyorum camiler bomboş zaten. Her 200mt bir cami olduğu için bunu görmek kolay. Buna rağmen halkın katılımı sadece cuma günü namazdan sonra oturup laflamak amaçlı gidiliyor artık. 10 yıla felan almanya gibi inançlardan vergi alınır çünkü giden olmıyınca halk diyicek inanan ödesin bunun vergisini ben inanmıyorum. Ödemek zorunda değilim onların ibadetini diyicek. Eski nesil bir mezarı boylasın sonrası kolay.
dinle alakası yok ülkeyle alakası var, türkiye kolektivizmin Allahı bir ülke, burada çoğunluk görüşüne ters gidene saldırırlar.
hz. demek şirktir bu arada gerçekten müslüman olsalar bunu bilirlerdi ama bizim ülkemiz müslüman değil münafık ülkesi. türkiye de gerçekten müslüman olan çok azdır türkiyenin dini islam değildir kolektivizm dir.
Allahsa kuranda kolektivizm için 1 tane bile güzel cümle etmemiştir aksine hakaret eder kolektivizm me
Bende dinsizim, agnostiğim ve seni çok iyi anlıyorum dostum. Din kitaplarını okuyan, Kuran Eski Ahit Yeni Ahit gibi kitapları türkçe okumuş biri olarak seni gerçekten çok iyi anlıyorum.
Keşke senin gibi insanlarla dolu olsaydı benim çevrem de.
Onların hiçbirisi gerçekten dindar falan değil. İnançla evrenle ilgili en ufak bir düşünceleri yok. Düşünmeleri de yok. Onlar anasından babasından çevreden gördüğü yarım yamalak bir anlatıyı ritüelleri ezberden yapan neden yapıyorum? neden böyle diye sormayan merak etmeyen tipler. Kendi dinleri hakkında bile en ufak bilgileri fikirleri olmayan tipler. Otomatiğe bağlamışlar gidiyorlar öyle. Eğitimsiz kültürsüz okumayan merak etmeyen insanın dindarlığı sakattır.
Din çoğu insan için sadece inanç değil; kimlik, aile, aidiyet, hatta güvenlik hissi demek 🙃 O yüzden sorgu, kişiliğine saldırı gibi algılanıyor. Savunmaya geçmeleri biraz da korkudan: “Yanılıyorsam her şey dağılır” paniği.
Yalnız hissetmen çok anlaşılır 😔 Fikirlerini herkesle paylaşmak zorunda değilsin; kitaplar, forumlar, benzer düşünen topluluklar sana görünmez yoldaşlar olabilir 🌱✨
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
13
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
2 ay
Kur an in ilk ayeti neydi?
" İkra!" Okuyun diye emrediliyor...
Kulaktan dolma bilgilerle din olmaz...
Bana da yapıyorlar
" Hayırlı işler kolay gelsin" diyip mekana girince hakaret etmişim gibi bakıyorlar hatta öğretmeye çalışanlar oluyor..
İyi de kardeşim belki ben seninle aynı görüşte değilim?
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
2 ay
Ya da türban konusu... Kur an da örtünün! diye buyruluyor. Kapsonla da ortsen saçın gorunmuyorsa sorun yok... Örtüyü sarik gibi boynuna dolamaktan bahsedilmiyor
Aslında hayatta her şeyi sorgulayarak öğrenir ve kafanda yer edinir ki doğruyu öğrenirsin değilse işte bakarsan herkes kulaktan dolma dini bilgi ile büyümüş
Toplumu yok veya var eden savaş barış ve buna benzer eleştirilecek binlerce konu varken neden dinler sorgulama ve eleştirme gereği duyuyoruz şahsım adına eleştirdiğim şey neyse onu çok iyi bilmem lazım gerçekten neyi eleştirdiğimizi biliyorsak iyi. Diğer bir husus çevremizde akrabamız eşimiz dostumuz arkadaşımızın değerlerine saygı göstermek gerekmezmi. Örnek verelim arkadaşımızın eşini eleştirebiliyormuyuz? Neden eşidir arkadaşımızı seviyorsan eşinide kabulleniriz ne alaka diyeceksiniz? Dine inanan kendini adapte eden biri için din eştir bayraktır vatandır o yüzden eleştrilerimizi farklı yönlere yöneltirsek daha güzel bir dünya ortaya çıkar
Savaşı kendi kafamda düşünüp bitiremem barışı da ben getiremem. Benim amacım bana verilen her bilgiyi ( dini bilgi de dahil) kabul etmeyip kafama yatmayan şeyleri yine kendi kafamda eleştirmek. Yakın arkadaşlarımın hoşuma gitmeyen bir davranışları olduğunda yüzlerine karşı pat pat olmasada eleştiriyorum yine herkesin karakteri farklı
Bunu kendi içindede yapabilirsin dini inancı olan birine yaparsan onunda aklını çelebilirsin ya doğruysa her şey ya yazıldığı gibiyse? Onunda günahını senmi üstleneceksin? Fırına beraber girip odunu bolca verirler karışmam 😃😃
Eğer benim buraya yardım için yazdığım şu kısacık yazıyı okuyup dinden çıkacak biri varsa yapabileceğim bişey yok. Herkes kocaman insan kendi kararlarını verebilir. Tabiki benim haddime değil söylemek ama profilinde sorduğun soruların büyük bir çoğunluğu cinsellikle ilgili , İslam dini evlilik dışı cinselliği ağır bir günah olarak görüyor insanlar senin yazdığın cinsellik yazılarını görüp akılları karışırsa sende ciddi günaha girmez misin? Onların günahlarını sen mi üstleneceksin cehennemde?
Buradan bahsetmiyoruzki ben burayı düşünerek yazmadım. Ben kendimce sevşirim bu benim sorunum kimseyi etkilemem günah benimdir veya benimle svşenindir kalkıp kimsenin dinini eleştirmem veya svşmesini dinimide bilirim günahıda kendim üstlenirim siz bence eleştrimansınız benide eleştirdiniz:))
Bakın konuyu farklı bir boyuta taşıyorsunuz müslümanım fakat günahıda işliyorsam kendim işlerim suç ortağımda kendi günahıyla ilgilenir herkes yalnız gidecek öbür dünyaya. Yani oturupta kismenin inancını eleştirmem kimseyide etkilemem umarım anlamışsınızdır
Gerçekten Müslüman değilsin de ben mi yanlış düşünüyorum acaba, dedim o yüzden sordum. Niyetim saygısızlık veya sen müslüman değilsin demek değil. Evlilik dışı cinsellik islamda ağır günah. Sende bana benzerini yazdığın için yazdım.
Günah zaten ama dediğim gibi o bana ait bir günah sizin onun bunun şunun kafasını karıştırmam herkesin bir eleştriseli vardır ama bazı şeyleride eleştirmek yerine susmamız lazım gerekebilir. Anlaştımızı düşünüyorum🙄🙄
Benim kimsenin kafasını karıştırdığım yok. Benim fikir alma hakkımda var. Sende insanların kafasını karıştırırsın gönderilerinle bunu anlamıyorsun. Ama sorun değil yani anlaşmak zorunda değiliz🫡
Ben kapali biriyim gerçi artik o kadar da kapali olduğum söylenemez ama çok sorguladım bu yüzden dinden uzaklaştim açilmayi da düşünüyorum bi yaraticinin olduğunu kabul ediyorum ama kurandaki bazı ayetler çok değişik kafami kariştiriyor