Allaha inanıyorum ancak bazen düşünüyorum bu günah mı sizce? Lisedeyken din hocasına sormuştum hayır değil körü körüne inanmak asıl kötü olan demişti. Düşünmekten bahsediyorum
Cevabın nedir?
+1 yıl"Allahın varlığını inkar etmenin cezası neden cehennem. Allahin varlığını inkâr etmek, sorgulamak değildir, birebir kafirliği seçip Allah'a karşı asilik yapmaktır cehennem cezası olan, çünkü nitekiminde imanın mertebeleri vardır amel ve itikâd bazında sen allah'i inkar ediyorum deyip sorgulamaya çalışırsan o tezât olur sorgulamak başkadır)
Hakkın var fazlası ile ama bu tarzda bir yaklaşımla olmamalı daha naif ve daha doğru, büyük bir zât talebelerinden birini çok kıskandıklarını gördüğünde şu cevabı vermiş, siz benim söylediklerimin önce hikmetini sordunuz sonra yapmaya çalıştınız, o ise önce yaptı sonra hikmetini sordu demiş, o yüzden neden bu böyle demeden önce yapıp sonra bu neden denmeli öbür türlüsü mevla ile pazarlık gibi olur bana doğruyu göster öğret hep bileyim sonra yaparım der gibi, o zaman "iman" kelimesinin hükmü ortadan kalkar çünkü bir şeyleri görüp mutmain olduktan sonra herkes inanır zaten, önce inanıp sonra görmek muteberdir, ( sağda solda görüyorsunuzdur ateist videolarında ey tanrı ordaysan beni çarp deyip çarpılmayanı, bu mantıkla gidilmemeli zaten orda mevla seni çarpsa dünyada 1 ateist kalmaz o yüzden)10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Bâzıları altta, "Allah zaten düşünmemizi istiyor" demiş.
Sorgulamak ayrı, ihtilâfa düşmek ayrı.
Kur'ân akıllar da soru işareti bırakmamak için gökten indirilen bir kutsal kitaptır, İslâm dinine mensûp olanlar için.
İhtilâfa düşünce insan, araştırmaya sürüklenmeli.
Sorgulamak, Allah (c. c) "ın işine karışmak ve/ya isyân etmeye kadar sürükler.
"Allah'a körü körüne bağlanmak kötü" sözü şirke bile girer.(müslüman olan bir kişi ise)12 Yorumla- +1 yıl
Doğrudur, Allah her şeyi öğrenmemiz için bize "Kur'an-ı Kerim'i" göndermiş. Fakat hiç kimse okumadığı için, sadece diğer insanların söylemlerine inanıyorlar. Bence de "Allah'a körü körüne bağlanmak kötüdür." Çünkü sen onun kim olduğunu öğrenemeden, onun sana neler lütfettiğinin farkında olmadan bilinçsiz yaşayarak tapıyorsun.
Ben kendimi bildim bileli her şeyi sorgularım ama hayatımda hiç müslüman birine rastlamadım.
Allah'ın emir ve buyruklarına uyan müslümanı hiç görmedim. İnsanlarda gördüğüm tek şey; herkesin kendine (müslüman) olmasıdır.
Neden biliyor musunuz? Ot gibi her su verene inandıkları için.
Bu sahte Müslümanların teşviki yüzünden dinî inancı tam olanlar bile artık zamanla kâfir oluyor.
"Önce İnsan nasıl Müslüman olunur, bunu öğrenmeli bence! (Sorgulamaktan ve araştırmaktan asla zarar gelmez! Allah Akıllı olmamız gerektiğini söylüyorsa eğer; bir insan var oluşunun da nedenini sorgulamalı... "Dinî kendi çıkarlarına göre değil, kendisini dine göre hareket ettirmesi gerekir."
- Aile & Toplum konusunda 590 cevap paylaştı.
+1 yılİman üç kısımdır:
1- Taklidî iman
2- İstidlâlî iman
3- Hakiki iman.
Taklidî İman: Farzı, vacibi, sünneti bilmeyip, ana-babasından gördüğü gibi hareket edenin imanına taklidî iman denir.
İstidlâlî İman: Farzı, vacibi, sünneti, müstehabı bilip, hem de amel eden, üstelik başkalarına öğretenin imanıdır. Kuvvetli imandır.
Hakiki İman: Bu ise cümle alem bir araya gelse, Rabbini inkar et deseler, asla kalbine şüphe gelmeyenin imanıdır ki, bu iman hepsinden daha güzel ve makbuldür.32 Yorumla- +1 yıl
Önemli değil kafana takılan başka soru varsa sorabilirsin. Elhamdülillah hepsine cevap vardır.
+1 yılTabiki sorgula ama her zaman değil. Bir doğruya inanmak gerek. Sorgulandıktan sonra muhakkak bir doğru bulman gerekiyor aksi taktirde kendini bundan alamazsin ve sağlıklı bir şekilde inanç sahibi olamazsin. Sorgularken belgeleri , sohbetleri , kuran mealinin iyi bir tefsirinden bilgi ve destek alman gerekiyor. Bende sorguladım çok şükür iyi ki rabbimi seviyorum. her gün şükrediyorum
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
14
Cevap
42Cevap
+1 yılHristiyanlar dogma olduğu için sorgulamaz.. Bizde Rabbimiz "hiç düşünmez misiniz" diyerek sayısız kez tekrar ederek bize düşünmeye sevkediyor. Tahkiki iman için sorgulaman lazım zaten.. Ama İslamiyeti, Kur'andan öğren insanlardan değil :)
34 Yorumla- +1 yıl
@TAB90 Efendimiz Aleyhissalâtu Vesselâm'ın hayatını örnek alması gerektiğini anlar eğer kur'anı okursa.. O yüzden
üzerinde düşünmen iyidir ama belli bir bilgi düzeyinde olmadan düşünürsen sorularına bu yüzden yeteri cevap bulamazsan mazallah batağa oturmuş bazı filozoflar gibi olabilrsin. Bu yüzden düşüncelerine yardımcı olacak din hakkında belli başlı sorulara cvap verebilecek birkaç kaynak okumanı öneririm ya da bu konularda bilgisi olan bazı kimselere danışabilirsin
00 Yorumla
+1 yılDeğil, aksine güzel bişey bence. Çünkü bu bir vesvese oda şeytandandır , şeytanda dini yerinde insanlarla uğraşır. Yani senin dinine bağından dolayı şeytan kafayı yiyip böyle vesvese veriyor
11 YorumlaSorgulanamaz tabiki Ac Kuranı Kerimi merak ettiğin birşey varsa mealiyle birlikte oku ne yaziyorr? kıl 5 vakit namazini bak için nasil huzurla doluyor bu sorgulama şeytandan gelirr ;) :) anlamadin mi okulunda sor alimlere bilgili kişilere ayetlerle dinimizi anlatsinlar ;)
03 Yorumla
+1 yılŞimdi buradakiler yok diyecekler ama yanlış. Benim fikrim dinin eğer gerçekten doğruysa, sen zaten ona ulaşacağın için sorgulamak daha iyidir. Ama kuran öyle demiyor.
"Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resûlüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.'' (Azhab/36)02 Yorumla- +1 yıl
İlk cümleye bak.
+1 yılSorgulamak Tanrının bize vermiş olduğu bir özğürlüktür yoksa hepimizi angut yaratıp körü körüne inanmamızı sağlardı yani buna gücü vardı neden bizleri özgür iradeyle yarattı ozaman hiç kafana takma sen sorgulamaya düşünmeye devam edip kendi doğrularınla inancını gerçekleştir
00 Yorumla
+1 yılbence değil. kitap niçin geldi? Oku diyor değil mi? Okuyup araştıracaksın. Kaptan Custeau misali, adam Kuran'da okudu 2 suyun birbirine karışmadan birleşmesini gezdi dünyayı araştırdı ve buldu. Sonra müslüman oldu."OKU"diyor zaten. Sorgulamadan hiçbir şeye inanmayacaksın.
02 Yorumla- +1 yıl
rica ederim:)
+1 yılbazı konuları sorgulamamak lazım tam iman isteyen şeyler.. ama geneli sorgulamalısın körü körüne bağnaz olmamalısın. inan böyle daha çok mutlu olursun.. anladıkça daha iyi inanırsın. aklına yattıkça daha güzel anlar daha anlamlı yaşarsın
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılCanım Kuran-ı Kerim'de sık sık düşünenler için ibaresini görürüz aksine İslam bize sorgulayıp öyle iman etmeyi öğütler. Hatta cahiliye devrinde babalarının dini üzerine olanlar için hadis ve ayetler vardır neden biliyor musun babanın dini üzerine değil olması gerektiği gibi islamı yaşaman için. Hayırlı akşamlar
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılsana tavsiyem her kesin sözüne uyma kardeşim :)
+1 yılDüşünmeden sorgulamadan birşeye inanmak cok sacma ve yanlıs insan olmanın özelliğine aykırı
bu ancak gerici insanlara yakısır biz böyle olmamalıyız herseyi mantıga vurmalyız mantıga yatmıyosa inanmam kimsede inandıramaz mantık herseyden önemli00 Yorumla
+1 yılÇok düşünmemek daha sağlıklı olur çünkü sorguladıkça işin içinden çıkamıyorsun. Ama günah olduğunu düşünmüyorum tabii imanın şartlarından en az birini reddedersen iş değişir
01 Yorumla
+1 yılallahta senden düşünmeni istiyo tabikide düşünüceksin sen bilmediğin okumadığın sorgulamadığın bir dine nasıl inanıcaksın yok böyle bişey yaa kafayı yiycem böyle yobaz oluyosunuz işte
02 Yorumla- +1 yıl
aklına uymuyosa gerekirse inkar et arkadaşım bir ateist 1000 tane dini reddediyosa bir müslümanda 999 tanesini reddediyo sonuçta çok kasma :))
+1 yılKuranda 700 defadan fazla "düşünmezmisiniz" "sormaz mısınız" der. Dini sorgulamadan öğrenemezsin ki zaten.
30 Yorumla
+1 yılDusunmek tabiki degildir ama sorgulamak zaten dini dusuncenin tanimina ters din icin hep dogmatik deriz dogmatikte sorgulanamayan oldugu gibi kabuk goren demek :)
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,5b cevap paylaştı. sorgulamalısın elbette. bende müslümanım sorguluyorum araştırıyorum. zaten bizim dinimiz bunu istiyor. sadece aklının yetişmediği zorlandığında o kısımda bırak diyor. yoksa sorgulamanın zararı yok
00 Yorumla
+1 yılsorgulamadan doğruna ulaşamazsın. sorgulayacaksın ve kendi doğruna ulaşacaksın ama aynı dinde kalırsın ama din değiştirirsin ama inançsızlaşırsın sonucunda kendini rahat hissedersin kafanda şüphe kalmaz
01 Yorumla
+1 yılHayır tabii ki. Bir çukur düşün. Çukurun etrafında dolaşır, içinde ne olduğuna merak edip bakarsın değil mi? Ancak dikkatli olmayıp kendini fazla kaptırırsan da o çukura düşersin. Bu da öyle bir şey. Merak et ve sorgula. Ama o çukura düşme.
02 Yorumla- +1 yıl
Ricalar. :)
günah değil. her şeyiyle sorgulamasın. beynin gücünü sonuna kadar kullanmalısın. hatta her şeyin varlığını ve yokluğunu dahi sorgulamalısın. körü körüne inanmak sana verilen beyine ihanettir.
03 YorumlaAllah size yettiği kadar akıl verdi. Düşünmekte bir sakınca yok tabi ki. Bende de olurdu bir ara , kafayı yicek gibi olurdum , sonra bıraktım , düşünmedim.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,7b cevap paylaştı.
+1 yılSaygıyla, seviyeyi ayarlayarak sorgulamak ve kafa yormak bence günah değildir.
01 Yorumla dusunmek sorgulamak. iyi fakat cevaplayamadiin sorular beynini kurcalar. bu yuzden dusuneceksen alim birine sorup cevap bulmalisin.
bu arada sorun varsa cevaplamaya calisirim02 Yorumla
+1 yılSorguluyacaksın tabi. Sorgulamazsan başkasından da sorgulamasını bekleyemezsin, annen baban müslüman diye müslüman olma. Ara kendin bul...
02 Yorumla- +1 yıl
Önemli değil, aklına takılan şeyler olursa hatta benle de tartışabilirsin
+1 yılİnsan tek akıl ve irade sahibi olan varlıktır.
Bizden iyiyi doğruyu bulmamız isteniyor.
Sorgula, düşün çok fazla kitap oku felsefe öğren kuran oku , incil oku anlamaya çalış yorum yap. Mesela neden ilk din islam değil? doğruyu kendin bulmalısın01 Yorumlaçok düşünme sen genede, ne olur ne olmaz kaybetmeyelim seni :)
01 Yorumla- https://www.youtube.com/watch?v=z_vwSRDwvfE
sadece 2.55 izle.
10 Yorumla
+1 yılDegil kardesim inanc sadece insanlari terbiye etmek icindir millet koru korune inaniyor bazen dusunuyorumda ateistlerin gorusleride hic sacma gibi durmuyor
02 Yorumla- +1 yıl
Anlayamadim kardesim
Aile & Toplum konusunda 806 cevap paylaştı. Dogmatik bilgilere inanmaktansa arastirmak daha iyi
08 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
Hiçbir insan %100 inanamaz allaha Hz. Muhammed hariç çünkü perdesiz gören sadece oydu.
01 Yorumlaimanını daha da kuvvetlendirmek için sorgulamak iyi birşey hatta sevaptır.. ama dinin açığını bulmak için ugrasıp muhalefet yaparsan bu günahtır.
02 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSorgulamak düşünmekten farklı birşeydir. En kötüsü sorgulamadan düşünmeden herşeye inanmaktır. Sen düşünerek allahı sorgulamiyorsunki ya da dinini. Senin düşünduğun şey emirler. Hiçbirşekildede günah değil islamın asıl istediği şey bu zaten.
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAllah en merhametlidir ama bakiyoruz etrafta bizim bile içimizin el vermeyeceği kotulukleri allah istiyor diye din diye yutturuyorlar. Dusunmemek elde değil zaten
Değildir ve herkes istediği dini seçebilir Bende Müslümanım elhamdülillah ama. Düşüncemi bu
02 Yorumla
+1 yılTabiki de sorgulayacaksınız efendim. Ama bu devirde din adamları insanların allah ile arasındaki bağlara çok karışıyor. Öyle ki deistler de bu yüzden deist olmuşlardır.
00 YorumlaGünah olsaydı kuranda defalarca akletmiyor musunuz? Düsünmüyor musunuz? LafızlarLafızları gecmezdi
00 Yorumla
+1 yılne günah olsun belki araştırınca hayatını değiştirecek şeylerle karşılaşacaksın yani dinine daha çok bağlanma babaında.
00 YorumlaAllah sorgulamamazi istese sence sana seçme şansı, irade verir miydi?
11 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,3b cevap paylaştı.
+1 yılben pek sorgulamayı tercih etmem. ama ne düşünüyorsan sor söyleyeyim. unfaithfull.
02 Yorumla- +1 yıl
r
i
c
a
Gizli Üye(30-35)+1 yılben sorguladım ve şu an deistim. Dinlere inanmıyom...
03 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılaynen, ama ailemden bir o kadar da din baskısı görüyom. Onlara göre ben yanlış yoldaymışım :(
+1 yılben dinin ırzına girdim felsefeyle sen ne diyon günahla seks yapıyom panpa :D
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılSorgulamıyor ve düşünmüyorsan bence problem var demektir. :D
00 Yorumla
+1 yılsorgulayaacksın inandıgın dini öğreneceksen sorguluyorsam varım
00 Yorumla
+1 yılAllah akıl vermiş düşünsünler diye niye günah olsun din hocan doğru demiş
00 YorumlaŞoyle kuran ayetlerini sorguluyamazsın ama dini sorguluyabilirsin
02 YorumlaAşırı olmadıkça sıkıntı yok fazla sual 'den helak olan kavimlerde var ama
00 YorumlaAnlamak lazim ama din genelde dogmatiktir, sorgulanamaz
01 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılo bazen sorgulamalar şeytandan gelen vesvesler olmasın? gayet normal durumdur.
01 YorumlaDin sorgulanmadan kabul edilemez...
01 YorumlaAllah duşun diye beyin vermiş
01 YorumlaDin hocan çok güzel söylemiş.
00 YorumlaTaklidi imandan tahkikî imana..
01 YorumlaSorgulamak günah değildir.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 763 cevap paylaştı. Ateistim. Daima sorguladım sorguluyorum.
00 YorumlaHer insan senin dedigini dusunur
02 Yorumla
+1 yılNeyi ne şekilde sorguladığına bağlı
00 Yorumla
+1 yılAllah beyin vermiş, kullanmak günah mı?
00 YorumlaDin hocası iyi demiş
01 Yorumla
+1 yılNe açıdan sorgulamak
00 Yorumla
Devamını Gör(41)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?