Avm ye gittiğimizde evet yemek yiyoruz , kafeye gittiğimizde içerde yenmesini istiyorum velev ki dışarda yedik ki buna izin vermiyorum bir çocuk gördüğümüzde davet ederim onda hiç bir sıkıntı yok ama canım istiyor diyemeyen çocuklar , çekinen çocuklar olduğunu düşünürsek ben sokakta yürürken bişey yenmesini doğru bulmuyorum çocuklar bu konuda benimle sürtüşme halinde sizce yanlış mı yapıyorum?
Çocuklara sokakta yürürken bişey yedirmiyorum alamayan bir çocuk olur canı çeker isteyemez bu doğru değil diyorum yanlış mı sizce?
Bana göre gereksiz bir tutum bu. Zaten çevremizde öyle bir şeyde gözü kalacak ortam görmüyorum ya da ben dikkat etmiyorum. Her şeyi her zaman alabilecek durumda biri de değiliz, olduğunda alıp yiyoruz biz de. Çocuklarıma da öyle söylerim, bir şey alamadığımda şu an alamam ama başka zaman alırım diye. Bence insanlar istediği bir şey elinde olmayınca başkalarına bakıp hüzünlenmemeli. Yoksa yok, varsa var yani. Bu kendiyle barışık olmaktır. Çocukluktan öğretilmeli. “Evet, onlarda var, bizde şu an yok ama bu elinde olanların özgürlüğünü kısıtlamamalı, onların herhangi bir suçlu olma ihtimali yok bize göstere göstere yiyor diye” doğru tutum bu bana göre.
İnsan başkalarından etkilenmemeyi öğrenmeli ama dimi? Mantıklı olan etkilenmemeyi öğrenmek. Başkalarına acıma duygun olduğunu anladım, bu özünde onları kendinden aşağıda görmektir. Tüm insanlar eşittir. Ne bileyim ben çocuklarıma da büyük insanlarmış gibi davrandığım için mantığa davet ederim her olayda.
Hayır acımam , küçük görmem bence saygı duymak bu balım 5 ve 4 yaşında çocuğuma yetişkin gibi davranmam doğru olur mu bilmiyorum ben bunu yarın okul pedagogu ile görüşeyim belki de senin yolun doğrudur kesin olarak bu yanlış bu doğru dersem bilmişlik olur uzman görüşünü alayım yarın muhakkak seninle paylaşacağım. eğer o yol doğru ise beni aydınlatmış olacaksın bunun için teşekkür ederim.
Çocuklarına da aynı duyguyu aşılamış oluyorsun böylece. Yardım etmek, paylaşmak, bunlar ok ama elinde olan nimeti saklama gereği duymak bu farklı bir duygu. Büyükmüş gibi davranmaktan kastım, çocuklar duygu ağırlıklı davranır, mantıklı olanı anlatarak dengelemeye çalışmaktır. Seçme, tercih etme özgürlüğü tanımaktır ve bir birey olduğunu hissettirmektir. Bugünlerde o kadar çok bolluk var ki, bunlardan çocukların etkilenmemesi mümkün değil, korumak da mümkün değil artık. Bir de 2 tür dua vardır, fiili ve sözel. Başkasında gördüğü şeyi canı çektiğinde bu fiili dua sayılır ve er geç ona bir şekilde ulaşır. Bir yerde görmesi iyi bile yani 😄 yorumlarımı mümkün olduğu kadar eleştirisel değil, soru üzerine kafa yormak, felsefe yapmak amaçlııdr. Bunu da belirteyim, yanlış anlaşılmasın.
Tabiki çok doğru bir düşünce. Hele ki bu ekonamik şartlarda, yoksulluk daha fazla artmış iken, insanların alım gücü yüzünden problem yaşamalarını, o ailelerin sırf bir kitap defter veyahutta yiyecek alamadıkları için üzülmesine, hatta ve hatta intihar etmesinin olanağını düşürüyorsunuz. Bence yemek yerken, bir şey yaparken dışarda veyahutta sosyal medyada paylaşan ağır gösteriş meraklısı kişilerdir.
Merhaba Gürkan sosyal medyada yemek paylaşılan platformlar olduğunu varsayarsak bunu çok görmüyorum ama ben fakir bir ailenin çocuğu idim. kendim de yaşadığım için olsa gerek dışarda yemek , abur cubur yenmesini hiç sağlıklı bulmuyorum ama sürekli bir sürtüşme halindeler benimle.🤦
Biz bu şekilde edepli ahlaklı çocuklardık böyle büyüdük. Ben hâla insanların geçtiği yerlerde bir şey yiyemem. İnsanı bırak bir kuş kedi köpek bile gözüme baksa yiyemem ona veririm. Akşam yerim diye alıp eve gelene kadar dağıttığım çok şey oldu. Eşim olsa beni boşardı herhalde. Elimde değil. Hırkasını bile çıkarıp muhtaç birine veren Hz. Muhammed ümmetiyiz. Ya almam, ya paylaşırım.
İnançlı olmayabilirsin. Biz böyle büyüdük Peygamberimizde böyle yaparmış diye örnek veriyorum. Velhasıl bende sokakta bir şey yemem. Adı inançta olsa insanlıkta olsa.
Aynen doğrusunu yapıyorsun. Son yıllarda uygulanan ekonomik sistem orta direği bitirdi. Zengin daha zengin halk iyice fakirlesti o yüzden bende dikkat ediyorum
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Çocuklara sokakta yürürken bişey yedirmiyorum alamayan bir çocuk olur canı çeker isteyemez bu doğru değil diyorum yanlış mı sizce?