teknolojinin ilerlemesinin bireye faydası olduğunu düşünmüyorum. şu an yaşadığımız dünyada yaptığımız çoğu şey toplumun ilerlemesi adına yapılan şeyler. bunları da teknolojinin gelişmesi ile ortaya için zımbırtılar ile yapıyoruz. teknolojide ilerleme insanı tüketim kölesi haline getirirken insan doyumsuz bir varlığa dönüştü. sürekli en iyisini ister hale geldi. eskiden üretirken mutlu olurken şimdi tüketirken mutlu oluyoruz. hala geçmiş düşünürlerin dediklerinden medet umduğumuz bir dünyada yaşıyoruz. modern dünyada sahip olduğumuz şeylerin bireye zıt geldiği zamanlarda geçmişte bu konu üzerine referanslar vererek çözüm arıyoruz. bu bizim gibi avrupa’nın geçtiği evreleri atlayarak direkt kapitalizmi her alanda modernlik olarak ilan eden toplumlar için geçerli tabi
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
- +1 yıl
Evet , teknoloji beraberinde terakkiyi de getirir. Fakat şu an gelişme , çalışma (bedenen) kavramının muadili haline gelmiş durumda. Oysa ki gelişme unsurlarını sıralayacak olursak ilk başta zihinsel çalışma ikinci kıstas ise bedenen çalışma gelir. Fakat insanlar bedenen çalışmayı takdis ettikleri için terakkiyi perçinliyorlar. Oysaki asıl katalizör bedensel atılım değil zihinsel atılımdır. Fakat günümüzde insanlar bedenen çalışmaktan ötürü zihnen yaratıcılığa zaman bulamamaktadır. Bu sorunu başımıza açan ise malum ideolojinin önderleri (kullanılanları) proleter kesimdir. 48 yılında çalışma sürelerinin bir kaç saat azalmasını bir devrimmiş gibi lanse ettirmişlerdir. Çalışmayana ekmek yok gibi naralarla insanları düşünmekten alıkoymaya , kendi seviyelerine inmelerine sebebiyet vermişlerdir. O yüzden teknoloji kafası çalışan bireyler için bulunmaz bir nimet iken kafası çalışmayanlar için ( veyahut bedenen çalışmaktan kafasını kullanacak durumda olmayanlar için) bir oyalama, oyalanma , caka satma , aracıdır. Teknoloji gelişiyorsa toplum sayesinde değil bireyler sayesinde gelişiyor. Ve bu teknolojinin gelişimi beraberinde getirmesi ise yine bireyler sayesinde oluyor. Mutluluk getirir mi konusuna gelecek olursak kafası çalışan adamı hiçbir şey mutlu edemez. Ama ineğin önüne ot koyarsan getireceği gevişi hayal etmeye başlar.
02 Yorumla- Soran+1 yıl
günümüzde insanların zihnen yaratıcı olamadıkları fikrine katılmıyorum. bu tarz bir şey olsaydı her saniye yeni bir şeyle karşılaşmamız mümkün olmazdı. teknolojinin gelişmesine bireyin neden olduğunu söylüyorsun fakat esas toplumdur. bireyin gelişmek istemesi toplumun ortaya çıkardığı sebepler sonucudur. günümüzde kullandığımız her şey toplumun ihtiyacına göre şekillenmiştir. bireysel arzular için ortaya çıkan icatlar olmasına rağmen toplum tarafından karşılığı olmadığı için hepsi bir kenara atıldı. kafası çalışan adamı mutlu olamayacağı düşüncesine de karşıyım. yani antik yunanda gerçeğin bilim yoluyla araştırılması bir yandan da mutluluğa açılan kapıydı. bu sonrasında inanç için geçerli olmaya başladı fakat günümüzde hem inanç hem bilgi için geçerli olduğunu düşünüyorum. bence aslında kafası çalışan insan mutlu olur. son olarak teknolojinin her zaman ilerlemeyi getirdiğini pek düşünmüyorum. bu kapitalizmin bize yutturduğu bir idea. teknoloji sayesinde daha sağlıklı olduk diyelim. ama bu bize daha fazla nüfus, daha fazla tüketim ve daha fazla yıkım olarak geri döndü. avrupa’da aydın topluma atıf yapılırken her zaman antik yunan örnek gösterilir. hep o döneme geri dönme isteği görürüz. bizden teknoloji bakımından ileri olmasalar da bizden daha ileri bir medeniyet oldukları kesin. bu son tezimi lütfen anakronizme girmeden eleştirirseniz sevinirim.
- +1 yıl
"Kafası çalışan insan mutsuzduru" nükte babında söylemiştim.😅 ama sanırım düşünce yeteneğinden noksan insanları mutlu etmesi daha kolay ya da kandırması ne dersen artık.
Diğer düşüncene gelecek olursam, günümüzde çoğu insan bedenen çalışmaktan veyahut zihne boşa şınav çektiren (kafayı boşa yoran bilgiler) bilgilere maruz kaldığı için maalesef ki yaratıcı düşünceleri aklının bir köşesinden almaya , veyahut o düşünceyi işlemeye zamanı kalmıyor. 10 saat çalış , 2 saat yol çek , yemek ye , duş al , telefonda televizyonda zaman öldür sonra da aynı (affedersin) b*ktan döngüyü daha enerjik yaşamak için uykuya dal.
Düşünmeyi hayatının temel parçası haline getirmemiş insanlar var. Onları suçlamıyorum. Sistemi suçluyorum.
Diğer bir husus ise demişsinki gelişmeyi toplumun ihtiyaçları iktisap eder. Evet doğru fakat bu ihtiyaçlara toplum kendisi çözüm bulmaz. Kafası çalışan birey çözüm bulur.
Teknolojinin terakki getirip getirmediği hususunda ise uygun ellerde kullanılırsa ilerlemeyi beraberinde getireceği aşikar.
Fakat günümüzde teknoloji bireye değil topluma hizmet ettiği için asıl olması gereken noktanın çok gerisinde olduğunu düşünüyorum. Saygılar.
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
Teknoloji ile kasdin nedir. Toplum zihinsel açıdan ortaçağ. Bahsettiğin icatlar da elektriği çıkar dünyada hiç bir şey kalmıyor. Tek sahip olduğumuz devrimsel icat elektrik. Başka varsa söyle bende bileyim. Çok ilkeliz henüz.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
0Cevap
Erkeklerden En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Teknolojik gelişmeler nihai mutluluğu mu getirir? Teknoloji ilerlerken toplum ya da bireyler de ilerler mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi