Gizli Üye(25-29)+1 yılMerhaba, burdaki kötü yorumlara aldırış etme derim çünkü Allah'tan başka kimse günahların affolacağını bilemez, bugün mübarek arife günündeyiz pişman olman içinde hala iman olduğunun göstergesidir, bugün bayno yap, temizlen, abdest alıp namaz kıl, bol bol tövbe et, ve Allah'tan rahmet iste çünkü Allah çok affedicidir, de ki Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin sen benim günahlarımı bağışla de sürekli ve birdaha yapmamaya çalış, Kur'an'ı Kerim'de geçen hud suresi tevbe etmeyi anlatıyor, senin için ayetin açıklamasını yazıyorum, allaha emanet ol kardeşim
Hud suresi 3. Ayet tefsiri;
İlk âyette kitapta açıklanmış olduğu haber verilen konuların bu âyetlerde yüce Allah’ın emriyle Hz. Peygamber tarafından insanlığa tebliğ edilmiş olduğu bildirilmektedir. Buna göre Hz. Peygamber herhangi bir insan olarak değil, Allah tarafından gönderilmiş uyarıcı ve müjdeleyici bir peygamber olarak insanlığı Allah’tan başkasına kulluk etmemeye çağırmış, Allah’a itaat edenlerin cennete gireceğini müjdelemiş, isyan edenlerin de cezalandırılacağını haber vermiş; insanlığa, tövbe edip Allah’a yönelmelerini, O’na sığınıp lutuf ve bağışlamasını dilemelerini tavsiye etmiştir.
“Belirlenmiş bir vakit” diye tercüme ettiğimiz ecel-i müsemmâdan maksat ömrün sonudur (ecel-i müsemmâ hakkında bilgi için bk. En‘âm 6/2).
Allah’ın, tövbe edip kendisine yönelen insanları belirlenmiş bir vakte kadar dünya nimetlerinden güzelce yararlandırması iki türlü yorumlanabilir:
a) Tövbe edip Allah’a yönelen kimse Allah sevgisi ve O’na ibadetle meşgul olduğu için engin bir mânevî zevke ulaşır; Allah’a dayanıp güvendiği için huzuru, mutluluğu artar; maddî bakımdan sıkıntıları olsa dahi manen müreffeh ve mutlu olur. Allah’tan gelen kahrı da lutfu da hoş karşılar; böylece hayatı güzelleşir. Nitekim yüce Allah Nahl sûresinin 97. âyetinde sâlih amel işleyen erkek olsun, kadın olsun müminlere güzel bir hayat yaşatacağını vaad etmektedir. Bu tür bireylerin oluşturduğu aile de toplum da mutlu olur. Buna karşılık inkâr ve isyan içerisinde olan kimse hayattan güzel bir şekilde yararlanamaz, maddî bakımdan dünya nimetleri içerisinde yüzse dahi mânevî bakımdan huzur ve sükûn bulamaz; böylelerinden oluşan bir toplumda faziletin yerini rezalet alır, erdemli kimseler takdir edilmez, ahlâk ve faziletten yoksun kimseler öne çıkar; inançsızlık onları daima huzursuzluğa ve mutsuzluğa götürür.
b) İnsanlar tövbe edip Allah’a yöneldikleri takdirde Allah onları ömürlerinin sonuna kadar bolluk ve bereket içinde, müreffeh bir şekilde yaşatacaktır. Âyetin zâhirinden böyle bir mânanın çıkarılması mümkün olmakla birlikte realitede yüce Allah, inanan ve doğru bir çizgi izleyen herkese her zaman dünyevî mutluluk ve maddî refah nasip etmediğine göre burada maksat bireysel değil, Allah’ın iradesine uygun ve gerçek anlamda Allah’a yönelenlerin oluşturduğu toplumun refahı olmalıdır (Reşîd Rızâ, XII, 7-8; Esed, 421).
Meâlinde “fazlası” diye tercüme ettiğimiz fadl kavramı Allah için kullanıldığında “lutuf, kerem, inâyet” anlamına gelir; insanlar için kullanıldığında ise “ziyade, çok, erdem, üstünlük, seçkinlik” anlamlarını ifade etmektedir. Âyette, şirkten vazgeçerek tövbe edip Allah’a çokça itaat eden, erdemliliğe ulaşan herkese yaptığı iyi amellerin karşılığının hem dünyada hem de âhirette verileceği müjdelenmektedir.
Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: 146-14741 Yorumla
Soran+1 yılYa sen ne kadar güzel kalplisin Allah razı olsun çok teşekkür ederim balım
En İyi Cevaplar
+1 yılSevmişsin sevişmişsin mutlu olmuşsun güzel bir an yaşamışsın ne abartıyorsunuz birader bu kadar tamam madem bir daha yapmak istemiyorsun yapmazsın olur biter. Hayatın bitmiş gibi saçma psikolojilere giripte kendi kendine eziyet etme
04 Yorumla
Soran+1 yılDoğru da günah ya o yüzden rahatsız oldum
- +1 yıl
Ya bırakın bu şeyleri millet neler yapıyo dünyada o kadar pislik it kopuk tacizci tecavüzcü katil varken iki tane genç birbirini sevdi diye onları cehenneme mi atacak komedi bu tür inançlar. Bunlar ufak tefek günahlar içki içmekte öyle kimseye zararın yoksa gidip içip içip kimseyi dövmüyorsan öldürmüyorsan bişey olmaz.
Soran+1 yılAma kuranda haram yazıyor bu arada o kişiden ayrıldım ve benle barışmak istiyor ama dönmek istemiyorum
- +1 yıl
Siz delirmişsiniz bu hayata bir kere geliyorsunuz ufak tefek mutluluklarınızı bile kısıyorsunuz. Sen bilirsin ileride pişman olursun ama sonuç olarak karar senin kararın kimse karışamaz. Ben asla umursamam benim inancıma göre birbirini seven iki insana bu kadar gaddarlık yapmaz bir tanrı. Yapmayın demiş olsa bile günahların boyutları var millet o kadar büyük kötülükler yapıyorken benim birini sevmemden dolayı beni mi cehenneme atacak yani ben böyle bişeye inanmam o kadar adaletsiz ve gaddar olamaz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
38Cevap
Aile & Toplum konusunda 964 cevap paylaştı. Troll müsün bilmem ama tövbe kapısı ölene kadar açık şeytan sizi böyle kandırmasın. Allahın rahmeti gazabından fazladır sadece daha dikkatli davranmak ve samimi tövbe etmek gerek Allah affetsin
10 Yorumla
+1 yılİki ay önce bende tek gecelik bir ilişki yaşamıştım alkol almıştım o günden sonra tövbe ettim ve yapmadım Allah yaptırmasında tövbe namazı var kıl ve asla birdaha yapma
10 Yorumla
+1 yılPişman olman bile güzel tövbe et Allah'ın merhametine sığın
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 573 cevap paylaştı. Allah rahmetinden ümit kesmek büyük günahlardan. Aceba Allah affeder mi diye şüpheye düşmek. Allahın rahmeti büyüktür gönülden tövbe edenin tövbesini elbette kabul eder
02 Yorumla
Soran+1 yılAsla yapmıycsk birdaha yeterki Allah affetsin
+1 yılAllah'a inanmıyorum fakat pişmansan tanrı affeder seni
01 Yorumla
Soran+1 yılİnşallah
- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılEğer gerçekten çok pismansan Allah tobeni kabul eder ama birdaha yapma
037 Yorumla- +1 yıl
Çünkü Allah çok bağışlayan çok merhametlidir ama en iyisini Allah bilir
Soran+1 yılOff ya ölmek istiyorum
- +1 yıl
O kadar da değil knk
- +1 yıl
Tövbe kapısı her zaman açık
Soran+1 yılCiddiyim
- +1 yıl
Ölürsen ne olacak sence
Soran+1 yılBilmiyorum ama böyle de çok utanç
- +1 yıl
Benim bildiğim yanlışım varsa Allah affetsin intihar edernsen cehenneme gidersin
Soran+1 yılOff napıcam
- +1 yıl
O yüzden bu saçma fikri aklından cikar ve tövbe et
- +1 yıl
Sana bir olay anlatacam bi saniye
- +1 yıl
Bak rahatlicaksin sonra birazdan gelicem
Soran+1 yılNasıl bir tövbe edeyim yani ne yapsam
- +1 yıl
Bi saniye lütfen bekle namaz kilip gelicem
- +1 yıl
Kankiş ordamısın
- +1 yıl
Üzme kendini ne olur
Soran+1 yılAllah kabul eusin banada dua et
- +1 yıl
Amin Allah razı olsun ettim
- +1 yıl
Şey burdan mı yazım yoksa özelden mi
- +1 yıl
Kısa bir hikaye
- +1 yıl
Gerçek ama
- +1 yıl
Sen ne alaka
- +1 yıl
Knk al bunu oku umarım iyi gelir
- +1 yıl
Büyük dosya atamiyorum bölüm bölüm atacam
- +1 yıl
Seninataa sana sonra yardımcı olurum knk
- +1 yıl
Hazret-i Ömer radıyallahu anh zamanında, bir kızın zina ettiği duyulur. Hazret-i Ömer, kızın suçu sabit görülürse cezalandırılmasını ister. Kızın babası, amcası ve dayısı çok mahcup olurlar. Kızı alıp başka diyara giderler.
Kız, orada samimi bir tevbe edip, tamamen kendini ibadete verir. O dindar oldukça, Allahü teâlâ ona çok güzellik verir. Bu yüzden çok isteyeni olursa da, babası, durumu bildiği için kimseyle evlendirmez. (Kızımın kusurunu söylesem, isteyenler zaten vazgeçer, söylemezsem günaha girerim) diye düşünür.
Bir seferinde, (Bu böyle gitmez, Emir-el müminine söyleyeyim, bir çare bulsun) diye düşünür. Hazret-i Ömer'e gelip, (Ya Emir-el müminin, başıma geleni biliyorsun, fakat ondan sonra kız tevbe etti, kendini dine verdi, dine verdikçe Allahü teâlâ ona daha çok güzellik verdi, bu sefer her yerden talipler gelmeye başladı, ben de söyleyemiyorum. Ne yapayım?) der. O da, (Resulullah, büyük günahları hep örterdi, sen de sakın söyleme!) buyurdu. - +1 yıl
Günahları açıklamak yasaklanmışken, bazı kimseler din kardeşinin büyük günahlarını örtmek şöyle dursun, küçük günahlarını da başkalarına anlatıyor. Allah'tan korkmalı. Gizli işlenen günahı söylemek hem gıybettir, hem de laf taşımak olur. Mümin, müminin arkasından dua eder, günahını da gizler...
Önceki ümmetlerde günah işleyen azdı, çünkü günah işleyenler helak ediliyordu. Peygamber efendimiz hürmetine bu ümmet helak edilmiyor. Günah işlediği hâlde helâk olmadığını gören Müslümanlar daha fazla günah işlemeye çalışıyor. Günahlardan kurtulmak için bize iki nimet verildi: Birincisi Kelime-i tevhid, ikincisi Peygamber efendimizin şefaatidir.
Günahı açık da, gizli de işlemek caiz olmaz. Fakat nefsine, şeytana uyarak günah işleyen, (Bir günaha düşen, günahını gizlesin! Allahü teâlânın örtüsünüonun üzerinde bulundursun!) hadis-i şerifine uyarak günahlarını gizlemelidir. Müslümanların ayıplarını örtmek, gizli günahlarını yaymamak ve kusurlarını affetmek çok sevabdır. Peygamber efendimiz, (Kim, bir Müslümanın ayıplarını örtüp gizlerse, Hak teâlâ da, dünya ve âhirette onun ayıp ve kusurlarını örter) buyuruyor. - +1 yıl
Knk şimdi bak Allah zina eden kizi bile bağışlamış ona güzellik vermiş neden sen tövbe ettikten ve çok pişman olduktan sonra seni bagışlamasın kızın zina yapması yani yapmış olduğu bir hatadan ders çıkarıp Allah'a daha çok bağlanmış sende tövbe et pişman ol gerisini Allah'a bırak
Soran+1 yılYa çok teşekkür ederim ne kadar iyi birisin sen ya
- +1 yıl
Önemli değil canım knkm hiç sorun değil üzme kendini olur mu
Soran+1 yılYa kalbin çok güzel inşallah hep mutlu olursun seninle arkadaş olmak istiyorum 🤗🤗🤗
- +1 yıl
Tabiki sorun yok ne zaman istersen yazabirsin her zaman musaidim
- +1 yıl
Arkadaşta oluruz hem 😌
- +1 yıl
Ki öyleyiz zaten ☺️ kendine çok ama çok iyi bak kankacim ne zaman istersen bana yazabilirsin gerçekten sorun yok arada sohbet ederiz ne güzel sana iyi geceler 💜
Tövbe kapısı her zaman açıktır sen tövbeni et ve uzaklaş o kötü ortamdan
05 Yorumla
Soran+1 yılUzaklaştım abi ama Allah beni affeder mi bilmiyorum of
Soran+1 yılNe yapmam lazım peki
Soran+1 yılAffetmesi için
+1 yılaynı hatayı tekrarlamamak üzere tövbe edersen affolursun
02 Yorumla
Soran+1 yılAsla yapmıycam Allah beni affetsin yeterki
- +1 yıl
insallah asko
Gizli Üye(36-45)+1 yılTövbe kapısı açıktır. Tövbe et bir daha yapma affolunursun ( kişisel görüşüm değil islami kaidedir).
10 YorumlaPişmanlık zaten tövbe yerine geçiyor tabii bir daha tekrarlamasan
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,9b cevap paylaştı.
+1 yılAllah affedicidir ama tövbe edip bir daha yapmama şartıyla
00 Yorumla
+1 yılmıletın ne gunahları var gunahda denmez utancak bir şey yok
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 681 cevap paylaştı.
+1 yılAilenle konunun alakası nedir bu senin bedenin senin tercihin
21 Yorumla
Soran+1 yılAyıp çünkü
Gizli Üye(30-35)+1 yılSoralım hemen kendisine , bize niye soruyorsun bunu aşkım ya
01 Yorumla
Soran+1 yıl😂😂😂
Gizli Üye(18-24)+1 yılBunu biz bilemeyiz o yüzden sakın tövbem kabul olmaz diye düşünme. Allah'ın rahmeti ve merhameti her zaman biz kullarının üzerindedir. Yeterki hataları bir daha tekrarlamamak için çaba sarfedelim.
10 Yorumla
+1 yılTövbe yaptıktan sonra Allah kabul eder güzelce yikan şu mübarek gün ve tövbe yap bidaha olmamak şartıyla Allah kabul eder🤲🤲
02 Yorumla
Soran+1 yılOf zaten bu mübarek aylarda yapmak pişman etti
- +1 yıl
Olan olmus arkana bakma. onune bak işte.
+1 yılSen Allah a 1 adım at o sana 10 adım yaklaşır tövbe edip bi daha yapmazsan hiç bişey olmamış gibi gunahsız olursun. İlerdw ki eşini düşün
00 Yorumla
+1 yılBurada ne kadar söyleyebilirsin bilmiyorum ama nasıl bsey oldu
01 Yorumla
Soran+1 yılÇok ileri değil elleme öpüşme falan
Sen tövbe et de Allah bağışlayıcıdır.
10 YorumlaTövbe et belki vicdanın rahatlar.
10 YorumlaKalben pişman ol ve nasuh tövbe et
03 Yorumla
Soran+1 yılNasuh ne
Kabul olur zaten pişmanlık ta tövbe sayılır.
02 Yorumla
Soran+1 yılÇok pişmanim Allah eder mi bilmiyorum
Gizli Üye(25-29)+1 yılEkekekekekeekejejje ee pişman olacaksan yapmayacaktın
10 Yorumla
+1 yılSen pişmanlık duyuyorsan tövbe et.
00 YorumlaAllah affetse ben affetmem
02 Yorumla
Soran+1 yıl🤣🤣🤣
- Aile & Toplum konusunda 787 cevap paylaştı.
+1 yıltövbe etsene. başka yolu yok bunun
00 Yorumla
+1 yılAllah ın şefkati büyüktür.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 456 cevap paylaştı. Allah kabul eder
10 Yorumla
+1 yılTabiki kabul eder.
yeter ki kalpten dileyin..00 YorumlaAile & Toplum konusunda 927 cevap paylaştı. Yıkıl karşımdan gözüm görmesin seni !
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılMesela ne kadar affeder tabi
06 Yorumla
Soran+1 yılNasıl
- +1 yıl
Zina derken çok ileri gitmedim demişsin onu sordum
Soran+1 yılAffedersin sadece elleme öpüşme var birde sonrasında uyuduk o kadar
- +1 yıl
E hiç bişey olmamış büyütme o kadar ne var bunda herkes yasiyor
Soran+1 yılOf ama ben böyle bir kız değilim yani utandım Allah'tan ve ailmeden
- +1 yıl
Bekaretin en azından yani duruyor ve yuzeksel yaşamayan kız yok sen gene iyisin benim bakire kız arkadaşlarımla hep anal yaptık defalarca yapmadan duramiyorduuk
Aile & Toplum konusunda 4,1b cevap paylaştı. bişey olmaz
01 Yorumla
Soran+1 yılNasıl olmaz
Nereden oldu
00 Yorumla
+1 yılYapmayaydın
08 Yorumla- +1 yıl
@senintaa yapmasaydın aklınız vardı engel olaydınız
- +1 yıl
@senintaa yapmazdım iradem saglam
- +1 yıl
@senintaa knk imkansız diye bişi yok irade var herkesin iradesi bir değil sen tövbe et yinede
- +1 yıl
@senintaa Allah bilir
Bende şu an aynı soruyu sordum
00 Yorumla
+1 yılAllahın hakkı üçtür devamkee
01 Yorumla- +1 yıl
allahın hakkı üçtür diye bisey yok, cok yanlış bi cümle bu sadece halk arasında gezen bi tabirdir.
Gizli Üye(18-24)+1 yılBiz neler neler yaptık ne haramlar yedik
05 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılMiden bulanıyorsa gebelik testi yaptır
Soran+1 yılO kadar ileri bir şey yok
Cevap sahibi+1 yılbir şey olmaz yav ncnfj keşke bende ellesem diyorum doğal bir şey
Cevap sahibi+1 yılHa Mastürbasyon ha ellemek
Cevap sahibi+1 yılKardeşim dert edinme bir şey olmaz
Gizli Üye(18-24)+1 yılNe yaptın ki o kadar
06 Yorumla
Soran+1 yılSadece öpüşme elleşme var
Cevap sahibi+1 yılÇok büyük bir sey değil ki. Sevgilin değil miydi
Soran+1 yılSevgilimdi
Cevap sahibi+1 yılZina ama öpüşme herkesin yaptığı bir şey
Cevap sahibi+1 yılSevgilinle ayrıldın sonra pişman oldun degol mi
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılNiye yaptin
017 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılMadem pisman olcan niye yaptin bacim
Soran+1 yılOf bilmiyorum o an boşlukdaydım
Cevap sahibi+1 yılLan bi bizle yapmazsiniz zaten
Soran+1 yılYa ne alaka şimdi
Cevap sahibi+1 yılKes kes ahkaksiz
Cevap sahibi+1 yılBakire degilsin zaten kimse almaz seni
Soran+1 yılErkek arkadaşımdam ayrıldım o da geri dön diye ağlıyor
Soran+1 yılNe diyosun defol
Cevap sahibi+1 yılKes ksr
Cevap sahibi+1 yılIyy ikinci el
Soran+1 yılBak pislik yapma
Cevap sahibi+1 yılSen yapmissin ben yapmiyom merak etme
Soran+1 yılYalanın batsın senin azqq 🙂
Cevap sahibi+1 yılAgaha git surdan ikinci el ben temizim herkesi kendi gibi sanma nasil evleneceksiniz acaba
Soran+1 yıl😂😂😂 güzelim evlenmek isteyen çok merak etme
Cevap sahibi+1 yılAgah aynen seni ziker sonra baskalarini da ziker sende sanirsin beni seviyor 🤣
Soran+1 yılBak bir şey diyim mi
Gizli Üye(30-35)+1 yılTövbe et
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSelam, bende zina yaptım ve tövbe ettim zorda olsa dayanıyorum şimdi. En kıza zamanda evlenmek gerek. Allah affedicidir, kalk abdest al yatsı namazını kıl, dua et ve tövbe et. Belki bu vesile ile namaza başlarsın, hayatin daha iyi olur.
Cevap sahibi+1 yılAyrıca konuşmak istersen buradayım, istersen takip de edebilirsin.
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılKime verdin
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıloralcı
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı. Tövbeni et
02 Yorumlame yaptın ki
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılbirey zina
00 Yorumla
+1 yılSıçtın
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılNe yaptınki
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne