Yüksek lisans öğrencisiyim. Sırf yüksek lisans şartlı çıkan araştırma görevlisi kadrolarına taktığım için okulu yarım dönem uzattım ve tezimi bitirmedim daha. Danışman hocam da (profesör kendisi) bugün beni güzel bir fırçaladı. Gereksiz yere oyalanıyorsun, mayısta teslim et ve hemen doktoraya başla dedi. Yaşın geçiyor diye de ekledi. Yüksek şartlı kadrolara takmışsın ama doktora şartlı çıkanlar da var ve en kötü ihtimalle öğretim görevlisi kadrolarına başvurursun dedi. Ay hoca haklı gibi ama ben de haklı gibiyim. Sizce kim haklı? Ne diyorsunuz? Kafam çok karışık ve stresliyim.
Sen haklısın.
Hocan haklı.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Soruma gelmediğiniz için birazcık kalbim kırılmış olabilir.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Böyle durumlarda kim haklı diye bakmaktan ziyade rasyonel hesap yapılması sonuca götürür. Önce aşağıdaki soruların yanıtlarını bilmek gerekiyor.
1. Argör alımı için kaç unv. nin ilanlarına basvuru yapma sansın var?
2. Basvuracagin unv. de/lerde Yuksek lisans şartı kadar doktora şartlı pozisyon açılıyor mu?
3. İlgili unv. de/lerde son yıllarda Yuksek lisans sartli argor alimlari yilin hangi aylarına denk gelmis ve bölümün icin kac kişilik olmuş?
4. İlgili unv. de/lerde son yıllarda Doktora sartlı alımlar yılın hangi aylarına denk gelmis ve bölümün icin kac kişilik olmuş?
Not. Hocaların genellikle doktora öğrencisi ihtiyaç aciliyeti olur, prof hocanın da böyle bir durumu var mıydı?
Şart belirleme bölüme bağlıdır. Yani o hoca seni istiyorsa eğer doktora şartlı da çıkabilir ama genel olarak ilanlar yüksek şartlı çıkıyor. O yüzden üzülüyorum.
Yüksekte kaymalar cok oluyor. Baska hocayla calismaya gecmek isteyenler, okul degistirmek isteyenler, bırakıp baska is yapmak isteyenler, maddi problemliler. Yuksekcileri tutmak bölümün gelecegini tutmaya benziyor, hocalar bunun cok farkında cark dönsün diye mecburlar, yuksek ogrencisi de coklu oluyor genelde sırf biri icin ilana cıkılmıyorda güya sınavla tarafsız secim oluyor felan otekilerde de yine bir alım olabilir umidi taze kalıyor bu sayede. Doktorada durum biraz farklı, yuksek bitene kadar argör olamayanlar genellikle aynı hocayla doktoraya devam etmek istemiyorlar ozellikle kendinden once baska birisini argor yapıldıysa, çünkü doktorada da argör yapmama veya baskasını argör yapma durumu depresyona neden olabiliyor. Hocan simdiye kadar onceligini baskasına vermediyse veya bir sonraki önceliğini sen degilde baskasindan yana kullanma ihtimali varsa "bir an once doktoraya başla" soylemi tamamen bireysel bir yorumdur derim, ancak bir alıma gidecek olsa önceliği bana vereceginden eminim su bu isleri en cok bana baglı zaten diyorsan aslında tek taraflı yorumlamamış seni de düşünerek yorumlamış derim. Benim genellikle denk geldigim durumlar böyleydi, baska unv. Bölümde cok farklıdır o kadar bilemem. Ayrıca sorularımın yine de bir ihtimal etkisi var, çünkü alımlara hocalar tek başına karar vermiyor yonetimle birlikte ortak karar olabilmesi halinde. Yonetimin istatistigini de cıkarmak gerekiyor.
Doğrusu ben başarılı birisiyim. Kabul edilirken ve ders döneminde derece yaptım. Makalem falan da var. Puanlarım da fena değil. O yüzden hocalar beni seviyorlar. Hocam da hem Türkiye’de tanınan birisi bizim alanda hem de Avrupa’da ders veriyor. Kendi danışmanlığında da çok öğrenci var ama bana güvendiğini biliyorum. O çünkü detaycı ve sorumluluk sahibi tipleri seviyor. Bende de onlar var işte. Yani boşa konuştuğunu da pek sanmıyorum aslında. Yine de kafam karışık ya. Bilemiyorum doğrusu. Çok stresliyim bugün.
Bir zamanlar bir arkadaşım da böyle anlatıp aynı hocayla doktoraya devam etmişti. Üstelik başka hoca benle doktoraya devam edersen ilk fırsatta argör alımını sana kullanırım açıkça soylemesine ragmen bildigim hocayla konuyla devam etmek istiyorum. Benim hocam da alır demisti. Hocası yüksek şartlı olarak baskasını aldıgında hocası öyle islerle ugrasma bizim daha önemli akademik islerimiz var seninle dedi. Sonra bana gelip hoca haklı mı sence dedi, ben de suanda sen doktora seviyesinde olmana ragmen issizsin yeni gelen yüksek ogrencisi iş vaadiyle gelmiş gibi oldu sence normal mi dedim. Argör lük naz niyazla olabiliyor veya hoca degistirerek verilen imalı mesajlarla bunun dışında görmedim. Argör bir secilmeyen aynı yoldaysa secilmesine hic gerek görülmüyor, idare edilebilen birisi gibi düşünülüyor.
Kafamı daha çok karıştırdığın için teşekkür ediyorum. 😂
yüksek ve doktora yapmadım, ama yakın cevremden bir cok tanıdıgım yaptı, kuzenlerim arkadaşlarım arkadaslarımın arkadaşları eski sevgilim v. s. argörlük ortak yanı kadar çok konuşulduki haksızlıkları, içini dışını ben bile ogrendim ve yuksek lisans yapmaktan vazgectim. bahsini ettiklerimin hicbiri alelade unv. degil bu arada en önde gelenlerin en önde bölümleri. Şahsi fikrim ne olursa olsun en kıdemli ogrenciler argör olmayı ilk hak eden olmalı, ama yazık yani aman seneye yuksek lisans ogrencisi gelmez argör yapmazsak korkusuna hak yeniyor.
Ya zaten doğru düzgün kadro çıkmıyor. Çıkanların da çoğu tanıdıklara gidiyor. Ben mesela başarılı birisi olmama rağmen kadro alamadım. Hala saf gibi kadro çıkar umuduyla okulu bile uzattım.
Az kadro çıkan bir işte %100 tanıdıklarına gider inancı olmasın. Herkesin o kadar çok tanıdığı yok aslında bazen de tanıdıklardan
biri bulamıyor kıdemliler. Kadro icin okulu uzatanlar biliniyor, yine de ketum olmak gerekiyor galiba sizin işlerde birine baglı kalmaktansa ceza kesici olmanın işe yaradığını görüyorum. Umarım alırsın kadro. Ben iyi ki o yollara girmedim, alan degistirdim hatta makine müh. liginden bilişime geçtim. Doğru kararlar vermişim hep onu görüyorum.. lisansda tezde projede ilk meslekte ben de başarılıydım ama ihtiyaç kalmamış bir şey okudugumu anladım. Akademide de tanıdıgım olmadıgından gözüm yemedi. Kendi yolumu kendim cizdim.
Lisans mezunu musunuz?
Evet
En iyisi. Devamı için sabır ve şans gerekiyor. Şimdiden saçlarım beyazladı ya.
Ailesinin yaşadığı şehirde yüksek lisans doktora yapanlar rahat, farklı şehirde yapanlar için lisans döneminden daha zor. Lisans ı okuduğum unv. yi de ailemin yaşadığı şehirdekileri de beğenmeme imkan yoktu. Gebze'de çalışırken İstanbul'a yüksek için geçmiştim, ama karar degistirip bilisim sektörüne gectim. Buna da sabır ve şans gerekti, ama yaşlanmadım 25-26 sanıyorlar beni de.
Ben ailemden uzak bir şehirdeydim. İki sene kaldım işte. Şimdi de uzattım ama bilmiyorum ne olacak.
Hayırlı olsun. Alternatifin yoksa riskli bir yola girme, düzenini alışkanlığını bildiğin işleri bozma. Prof un dediği gibi doktoraya başla ümidini koru. Bakalım ne olur. Stres yapman boşunadır belki. Kadro açılmayacaksa da uzun zaman açılmayacak belki, seni bağlayan şartlar değil bazı şartlarda. Elinden geleni yaparsın. Doktora yüksek lisansdan çok farklı değil, ama düşük de olsa bir ihtimalin olur en azından. Will smith in Umudunu Kaybetme isimli bir filmi var ya, onun gibi koşturacaksın cefa cekmeden sefa süremiyor kimse. Ama uzak ama yakın. Her şey gönlünce olsun. İyi geceler.
Sonsuza kadar okuyacağız herhalde 🥲
Öf yemin ederim benim sonum yok ya. Tükendim, bittim, saçlarım beyazladı.
Bu ülke komple karışık ikinizde haklısınız ahsdhas
Sen de haklısın mesela şimdi. 😄
ben genelde haklıyımdır :D