Mücadeleci kadınlar kimlerdir? Başarılı kadınlar listenizde kimler var?

Merhabalar,
Tarihte bizlere örnek olabilecek, başarılarıyla hırslanmamızı sağlayacak, kişiliğiyle ve yaşantılarıyla bizleri etkileyecek birçok kadına sahibiz aslında. İsmini hava limanı yapacak kadar önem vermişiz ki, onlar da çocuklarını evde bırakıp savaşa gidecek kadar sınır tanımamışlar. Bunlardan bağımsız şu an çok gündem olan; girişimci, sporcu gibi kadınlarımız da var. ''Kız çocuğusun sen spor yapmak nedir?, kız çocuğu şunu bunu yapamaz!, erkeklerin işi o!, kız çocuğusun terbiyeli ol, uslu dur heyecan arama!!'' deyip genelledikleri her ne varsa bunları haksız çıkartan, kadın ve erkeğin eşit olduğunu kafalarına kazıyan kadınlarımız gibi. Hepsinin ismi buraya sığmayacak. Bilmediğimiz, hayat hikayesini duymadığımız ancak sıraladığım kadınlar kadar acı dolu bir hayatı olsa da çabalayan, tepkilere rağmen çalışan kadınlarımız da vardır. <3
Kadınlarımızın spor yapması, okuyarak iyi yerlere gelebilmesi, çocuk yetiştirmesi, herhangi bir alana ilgi duyması dahi diğer kadınlara hatta bazı erkeklere ilham verecek türden şeylerdir. Yeter ki kadınlar küçümsenip, farklı yaratılmış gibi bakılmasın. Kadının isminin ''kadın'', erkeğin ise ''erkek'' olması bir ayrım değildir. Bir kategoridir!
Hemen sıralamaya başlayayım.

Cumhuriyet döneminde yaşamış en önemli kadınlarımızdan biridir. Özellikle işgal dönemlerinde halka ilham veren, harekete geçiren ve gazlayan söylemlerde ve de yazılarda bulunmuştur. Adeta bir güç perisidir kendisi. Çalışmalarını hep kadınların üzerine yapmış, kız çocuklarının eşit olmasını istemiştir. Kadın haklarının genişletilmesi ise en büyük gayesiydi o dönemde.

Hayır, hava limanı değil! ilk kadın pilot. <3
Kadın pilotlarımızdan biridir. Hatta ilkidir. Ki o dönemde kız çocuklarının bu tür etkinlikler yapması daha yeni yeni normalleşmeye başlamıştır. Sabiha'nın ilk kadın pilot olması da aslında kız çocukları için ilk adımdır. Ondan sonra daha nice kadın pilotlarımız oldu, olmaya da devam edecek. :) O da bir liderdi; kadın hakları lideri. Bu yönde birçok çalışma yaptı ve başarılarıyla örnek oldu.

Diğer adıyla Atam'ın fark ettiği kız..
19 Mayıs gösterilerinde yaptığı atışlar Atatürk'ün ilgilisi çeker ve hemen talimat verilmeye başlar. ''Bu kız ile ilgilenin'' der caaanım Ata'm. <3 bu talimat üzerine yetiştirilmiş ve Türkiye'nin ilk kadın polisi, ilk kadın okçusu olmuştur Betül. :) Ne demiştik: ondan sonra daha nice polislerimiz oldu, olmaya da devam edecek. :)

Günümüzde maalesef seçimleri yüzünden çok yargılanan bir oyuncumuzdur Ebrar. :( Fakat düşüncelerimizi kenara bırakıp, onun hayatı olduğunu unutmamalı ve ülkemize olan katkılarını konuşmalıyız bence. :)
Ebrar, U23 milli takımıyla Dünya Şampiyonu olan bir voleybolcumuz.
Aynı zamanda ''en iyi smaçör'' ünvanının da sahibidir.
Pembiş kız ve takım arkadaşları ''Türkiye valeybol ülkesidir'' denilmesinin sebeleridir. :) Ebrar çok fazla yargılandığı için onu ekledim...

Ümmiş teyze, tatlı olduğu kadar başarılı bir kadındır. :D
Ayrıca tek bir mesleği yok maşallah. Hem yönetmen, hem oyuncu, hem çiftçi, hem de bir anne. Çoğu kez reklamlarda tanısak da aslında birçok mesleği var ve şöyle anılıyor ''Toroslardan dünya'ya açılan kadın''
Ben de ilk Ronaldo ile lays reklamında tanımıştım Ümmiye teyzeyi. 65 yaşında yaklaşık ancak çoğu gencimize bile örnek olacak potansiyelde bence. Bunca başarı, onun yaşından daha büyük. :)

Kendisi 2010 yılında 95 yaşlarında hayatını kaybetti maalesef. :(
Kendileri ilk kadın öğretmendir. Bunu özellikle araştırmak istedim. Çünkü öğretmen her şeydir; bazen bir şeylerden vazgeçme nedeni, bazense ilham kaynağıdır. İyisi de kötüsü de vardır. Fatma hanım hep ilham veren bir öğretmen olmuştur yaşamı boyunca. İlk olması da ayrı bir gurur kaynağı ayrıca.
Ve daha buraya sığmayan binlerce sporcu KADIN, öğretmen KADIN, polis Kadın, asker KADIN, doktor KADIN. Her alanda illa ki bir kadın bulunur, hepte bulunacak. Her zaman diğer kadınlara hatta diğer insanlara ilham olmamız, gurur kaynağı haline gelebilecek başarılar elde etmemiz ve bunların daim olması dileğiyle...
Cevap
38Cevap
HALİDE EDİP ADIVAR

Halide Edip, Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli kadın kahramanlarından biridir. İşgal döneminde halkı harekete geçiren hararetli söylemleri ve yazıları o dönemin başkaldırısına ön ayak olmuştur.
SABİHA GÖKÇEN

Sabiha Gökçen, adını Türkiye tarihine ‘Türkiye’nin ilk kadın pilotu’, Dünya tarihine ise ‘Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu’ olarak yazdırdı.
BETÜL DİKER

19 Mayıs gösterileri sırasında attığı isabetli oklarla Atatürk’ün radarına girmeyi başaran Betül Diker, Ata’nın ‘Bu kız ile ilgilenin.’ talimatı üzerine yetiştirilmiş ve ‘Türkiye’nin ilk kadın polisi’ olmuştur.
AFİFE JALE

Türkiye’nin ilk kadın oyuncusu’ ünvanını gururla göğsünde taşıyan Afife Jale, kadınların sanatla ilgilenebileceğini tüm dünyaya gösteren değerli bir isimdir.
SELMA RIZA FERACELİ

Toplumsal olaylar konusunda aşırı duyarlı yapısı ve bunu gazetelere taşımasıyla da ‘İlk Türk kadın gazeteci’ ünvanını almıştır.

Oynadığı dizilerle, samimi tavırlarıyla herkesin gönlünde taht kuran bir kadın Ceyda Kasabalı. Youtube kanalında eşiyle paylaştığı eğlenceli ve bilgilendirici videolar sayesinde tanıdığımız başarılı bir kadın oyuncu kendisi. Mücadele denince aklıma gelen isimlerden birisi.

Yaşına ya da memleketine bakmadan 'kadın isterse yapar' sloganıyla yola çıkan Ümmiye Koçak, bugün 65 yaşında olmasına rağmen pek çok güzel işe imza attı. Bunlardan bazıları; Taş Bademleri, Kadının Feryadı gibi oyunları yönetti ve sahneye taşıdı.

Türkiye'de çok tanınmamasına rağmen dünya çapında adından söz ettiren ve yüzden fazla madalya kazanan bir şef Tuba Geçkil. Yaptığı sana eserleriyle birçok yarışmada ülkemizi temsil etti. İKA Olympics'te 4 altın, 1 gümüş madalya kazanarak rekor kırdı. İnsan boyutunda pastalarıyla pek çok insanın ilgisini çeken, en büyük gururumuz kendisi. Orkun Işıtmak'la tanıdığımız ve gördüğümüz köklü yeteneklerden birisi kendisi ๑
tanır mısınız bilmem ama kesinlikle tanınması gereken genç ve başarılı kadınlarımızdan bilge çavuş. yıldızı yavaş yavaş parlayan ve ileride muazzam bir sanatçı olacak olan beyza doğuç. özgür kız nil karaibrahimgil. dayatılan kuralları kabul etmeyip hayallerinin peşinden koşan afife jale. son zamanlarda "...'nın eşi" olarak anılıp tek sıfatı birinin eşi olmakmış gibi görülürken virüse aşı geliştiren biontech kurucularından özlem türeci. hem iyi bir feminist, hem muhteşem bir yazar olan halide edip adıvar. bizi olimpiyatlarda temsil edip muhteşem rekorlar, başarılar elde eden genç kadınlarımız... her alanda, tüm sosyal baskıya rağmen mücadele veren ismini bilmediğimiz, kendi hayatının yazarı olan kadınlarımız...
Kadın diyince aklıma annem, başarılı kadın diyince yine annem geliyor aklıma...
Bir de en büyük gerçek var ki nur icinde yatsın büyük kadın ZÜBEYDE HANIM..
Tüm kadınlarımızın günü kutlu olsun, her gün bizim günümüz biz kendi kıymetimizi bilelim💕
Belli bir isim çok zor. Çoğu popülist olmak için yapıyor, bundan maddi manevi çıkar sağlıyor. O yüzden herkesçe tanınmış birinin söylenmesi zor. Kendi yakınlarımızdan yola çıkılabilir, onda da tek bir şey söylenemez. Cehennem simülasyonu gibi olan ülkemizde herkes mücadeleci. Ve hayatta kalmak bile bir başarı kıstası. Hayatta olmayı tercih etmeme yolunu seçmek dahi bir başarıdır.
Sanirim cok net Refika Birgül. Kadin bir ascinin ötesinde inanilmaz bilgili, kültürlü, mütevazi, güclü ve üretken. Ülkesi ve ülkesinin vatandaslari icin hizmet eden bir ruhla yapiyor islerini. Vizyonu ve calisma bicimine hayranim.
Bence Anneliğin Hakkını vermiş, Güzel ahlaklı evlatlar yetiştirmiş Tüm Anneler Dünyanın en başarılı Kadınlarıdır.
Annem diyen her yorumu beğendim 😊 Ben de Annem der onun nezdinde bütün anneleri ve kadınlarımızı tebrik ederim…
kurtuluş savaşlarında ve diğer savaşlarda canla başla mücadele eden kadınlar geliyor bunlar hiç bir şey
Merhaba, 🌸
Görüş Fırsatı'nın kazananı @umursamazbirkedy_ oldu! 🎉 25 TL değerinde Amazon Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç.
Sevgiler. 🙏🏻
Valla bir çok kadın var. Bir tame yaşlı kadın vardı mesela soğuk çay reklamında mı ne o olabilir.
Sana ebrarın alanın da en iyisi olduğunu kim söyledi? 😂😂😂
Göreceli fakat şu an açık ara Türk kadın voleybolunun en iyi en formda isimi ebrar Dünyadada ilk 5'in içinde italya liginde egonuların takımına karşı 23 sayı attı ebrar (yeni bu 5 6 gün oldu) ve mvp oldu şu an boskovicle bile kapışabilir ebrar, boskovic voleybolun en iyisi olarak görülüyor fakat Milli final maçında egonulara yenilip 2. olmuşlardı bizde bronz almıştık geçen sezon yani en iyisi denilebilir
Ya Allah aşkına bi git işine diyorum sana. Ebrarla sen Egonu ve Boskovici nasıl aynı kefeye koyup bide en iyisi olabilir diyosun ahaha. Gözü kapalı smaca kalkan birisi ebrar öyle her topa sert vuran iyi olsaydı ohooo. Ebrar Boskovic ve Egonunun seviyesine gelebilmesi için 40 fırın ekmek yemesi lazım, bikere senin voleybolu bilmediğin yaptığın yorumdan kabak gibi belli. Gelmiş diyosun ki Egonunun takımına 24 sayı attı eee? Bu işler öyle mi oluyo egonun oynadığı takıma genel olarak bakacaksin pasörü kim kalitesi ne takımın bu işler bireysel olmuyo. Bırak Egonu ve Boskovici, Ebrar şu an Vakıfbankta ki Isabella Haak"ın bile yarısı kdr değil. Bide gitmis Boskovic ve Egonuyla kıyaslıyosun ya iyi güldüm he😂😂
Ya sen neyin italya liginden bahsediyosun Allah aşkına. Sana var voleybolu gerçekten takıp eden insanlar özellikle yabancılar g. tüyle güler 😂 ebrarı sen hangi akla hizmet Boskovic ve Egonuyla bir tutup bide daha iyi diyosun ya ahaha. Boskovic dediğin kadın resmen Sırbistanı tek başına şampiyon yapan kadın ki zaten milli maçlarda gördük bize karşı. Okdr iyi savunma yapmamıza rağmen kadın içimizden geçti her karşılaşmamızda ebrarı da gördük gözü kapalı topa vuran birisi, dediğim gibi Ebrar ilk önce Haak"ın seviyesine gelsin sonra diğer iki büyük oyuncuyla kıyaslarsın 😂 bu yorumunu da başka yerde yapma harbi gülerler sana Boskovic ve Egonu dünya üzerinde kabul edilmiş üst seviye oyuncular
Bak sırbistan türkiye maçında ebrar igorda oynamıyordu ve modu biraz düşüktü eli boskovic taşıdı ve finale yükseldiler finalde italyan takımı defansıyla ve atağıyla sırbistanı oynatmayıp kazandı bizim defansımız kötü onu halledersek kazanırız ve ebrara oynarsa bizimkiler + olarak Ebrarda 3 büyükten birisi olarak görülüyor bil istedim neyse Haziran ayı gelsin bi zortla sen
Ya yürü işine hadi 2 gram voleybol bilginle bana neyi anlatıyosun 3 büyükten biriymiş bi sie mk. Voleyboldan bi habersin boş boş konuşuyosun bide haziranı bekle diyo, senin hiç bisey bilmediğin burdan belli işte takım oyunu diye bişey var safoz biz milli takım olarak Sırbistanı yenince ebrar Boskovicten daha mı iyi olmuş oluyo yani senin beyin böyle mi çalışıyo? Kadın zaten turnuva boyunca biz dahil bütün takımların içinden geçti hatta bizim maçta ilk 2 sette işi bitirip kenara geçti olurdu bide kadını oyuna bile almadılar yorulmasın diye. Ondan önce ki final maçında da tek başına bizi yenip şampiyon oldular resmen sen hala g. tü boklu ebrarı övüyosun neymiş daha iyiymiş ahahah. Dünyanın kabul ettiği gerçeği senin gibi ergen fanlar kabul etmese ne olur, maçı izlerken bizim spikerlerin bile Boskovic egonu ve Haak icn söylediklerini dinlesen o bile yeter ne kdr iyi olduklarına ama senden bunu anlayacak kapasite yok maalesef. Sen ergen fanlığına devam et 😂
Mine Tugay Simge Sağın Bensu Soray Aynur Aydın bence
Hem işine hem de evine yetişebilen her kadın ilham vericidir, hakkı da asla ödenmez. Saygılar. 🤗💐
Çoğu PR olduğu için popüler olan hiçbirinden ilham almıyorum açıkçası...
Bana göre güçlü olan, güçlü kalabilen her kadın ilham veriyor. Buraya birçok kadın ismi yazabiliriz, geçmişten bugüne. O yüzden güçlü kadınların isimlerini gönüllere yazıyorum. :)
Osmanlı zamanında kurtuluş zamanında devleti için savaşan kadınlar en önemlisi annem ve şu devirde de azda olsa var bence
Yani ismi sayılamayacak kadar çok başarılı kadınlar var ki bunlar ilerdie çok güzel yerlerde bulunacaklar şimdiden itibaren onlara çok ihtiyacımız var
Türkiye'de ki kadınlardan haberim yok,
kadınlardan teki bağlanmıyor ki bana, benim Haberim olsun!
Bana ne gıcıklığı varsa artık..
Tanimiyorum...😐 Aslinda bakarsak, kadinlari gectim erkekleri bile tanimiyorum, sanarim ben bir canım
Her kadın kendi çapında başarılıdır seçim yapmak yanlış olur
Doğuda şehit düşen kadın öğretmenlerimiz. Göz göre göre gittiler.
Böyle diyince aklıma hep savaşlarda ülkemize yardım eden kadınlar geliyor
benim aklıma direk fahriye evcen geliyor. oyunculuğu ve yeteneği mücadelesine hayranım
Tanıdığım En güçlü kadın annem ❤️
Annelerimiz tabiki tek geçerim
Ben, şimdiden teşekkürler
Türkiye voleybol kadınlar takımı
Dünya adaletli bir yer olsa sorun kalmayacak
Eda Erdem Ebrar Hande
Türk kadini cok basarilidir imkan verilmeli ònce
Kardelen Ayşe. Reklamı hâlâ aklımda
Farah Zeynep Abdullah, Ezgi Mola, Ebrar Karakurt
Kadın voleybol takımlarımız başarılılar
Eda erdem geliyor ilk olarak aklıma
Annem