Teknik/bilimsel kapasitesi olan birilerine oy veririmki hiç degilse ülke bir konuda uzmanlık görür. Fatih Erbakan (üretim/ticaret/dini kapasiteli), Ali Babacan (finans/diplomasi kapasiteli), Berat Albayrak (enerji/finans kapasiteli), Hulusi Akar (askeri kapasiteli), Osman Pamukoğlu (askeri kapasiteli), Selçuk Bayraktar (ileri teknoloji kapasiteli)... Zelenskiy'de bir kapasite yok, bir çok şeye çok geç kaldı, batıya fazla inandı, halbuki Rusya'ya nato unsur ve silahları çıkarırım ok anlaşalım dese durum bu hale gelmezdi, karşısında dünya devi olmuş Rusya ve onun askeri, casusluk, teknoloji, finans, ticaret kapasiteli bir başkanı var. Rusya'nın yaptıkları doğru değil, ama öngördükleri gibi pek bir zarara da uğramış değiller karşılarına çıkabilen yok zaten. Sovyetler birliğine dönüş yapar onlarla Belarus da birleşir. Osmanlı'nın son dönemlerinde kaybettiği toprakları yarım asır sonra tekrar almaya çalışmasında kolayca karıştırıp daha çok parçaladılar mesela, çünkü liderlerde ve seçtiği yöneticilerde Fatih, Kanuni, Yavuz ve sadrazamları gibi belli kapasiteleri yani güçlü kozları olan adam yoktu. Uzmanlık varsa güçten bahsedebilirsin, uzmanlık yoksa güç de yoktur.
Başka bir sey okuyup baska alanda uzman olanlarda var. Önemli olan belirli bir kalkınma dalında askeri, diplomasi, ticari, teknolojik v. s. tesir edecek uzmanlığın olması. Ülke yöneticileri bunların en az bir kaçıyla uzun yıllardır yatıp kalkıyor olmalıki fark yaratan niteliklerden katabilsin ülkeye. Sanat da toplumun refahı enerjisi için önemli, ama dünyanın içinde bulunduğu dönem lale devri, rönesans v. s. olmadığı için ülkeye global anlamda yukarı taşıyabilecek ekonomi ve ilgi katacak bir alan değil.
bişiye takıldım , hulusi askerı okul cıkıslı olmayan genel kurmay baskanı kapasıtesınıde 15 temmuzda gorduk.
fatih erbakan üretim ticaret demıssın ılk once kendı sulalesının miras olayını cozsun babası olsa neyse selcuk bayhraktar demıssın , ulkenın savınma sanayı neden bır sırkete yaptırılıp devlet yapmıs gıbı lanse edılır velev kı finansman gırıs cıkısları belırsız.
@burakistan35 Siyasete girecekse Ali Koç da iyi bir aday olur. Ticaret konularinda uzmanligi var. barajların yükseldiği zaman Baraj İnşaatı uzman mühendisi Süleyman Demirel'in başbakan oldugu yıllar. aselsan, tai, tei vs savunma sanayinin temellerinin atılıp geliştiği zaman Necmettin Erbakan'ın basbakan ve basbakan yardımcısı oldugu zamanlar. yüksek makine mühendisi hatta Avrupa'da ünlü bir mühendis. en yüksek yetki sahibiyken uzmanlıklarından en iyi şekilde istifa etmişler. güncel insanların yüksek yetki sahibiyken neler yapabilecegini bu aşamada kestiremezsiniz. Hulusi Akar, cumhuriyetin kurulduğu yıllardan bu yana ordunun global bir ordu haline gelmesine vesile olan Fırat Kalkanı operasyonlarıyla orduya sınır ötesi özgüveni kazandıran kuzey ırakta peşmergelere Irakı bölme imkanı vermeyen Türkmenlere statü güvenlik kazandıran bir çok ülke genel kurmayinin örnek gördugu askerlerin teknoloji kullanim niteliklerini egitimlerini arttirarak pkk yı ıraka gömen yunanistanın suikasta ugratabilmek icin can attığı bir isim. 15 Temmuz'da da ordunun büyük çoğunluğunun arkasında olduğu kurtarmak icin canını feda ettigi lider, öyle olmasa zaten darbe girişimi başarılı olurdu. Demek istediğim salt siyasetle uğraşmış on yıllarını parti binalarında toplantılarında geçirmiş sadece topluma daha iyi hitap etmekten anlayanlara bu saatten sonra da 15-20 yılda kazanılan bir uzmanlığı öğretemezsiniz uzmanlık uzun yıllar mesleki deneyim gerektirir. Ust düzey bir işe girmek istediğinizde sirket/kurum adaydan ne bekliyor? Uzmanlığı tecrübesi var mı başvurduğu alanda, neden çünkü sirkete/kuruma fayda deger katsın. Halk da ulkenin en yüksek poziyonundaki işi uzmanlığı olmayan insana emanet ederse o ülkede gelişme olur mu olmaz, bol bol kredi kovalar o kadar..
harıcınde babacan evet dıs fınans konusunda ıyı ve dıs işlerde ismi mevcut ama sıçradığı kitle bakılırsa , iyi bir level alması % 50 oy vereceğini düşünmüyorum .
@burakistan35 kim seçilebilir, kim seçilemez anlamında demiyorum. kime oy verilmesinden ziyade oy verirken nasıl bir mantıkla yaklaşmak fayda sağlar bu açıdan soruyu yanıtladım. şu böyleydi bu böyleydi o konular ayrı tartışma konusu, herkesin görüşüne saygım sonsuz. savunma bakanı aday olursa sen oy vermezsin ekşi sözlük oy vermez, daha iyisi adaysa bende vermem ama diğer adaylar kötüyse ona veririm. verenler de çıkar yani. özgür demirtaş da keşke olsa mesela ona da oy veren olur, ama yani insanlar siyasi reklamlara alıştırılmış gerçeklerden uzak değerlendirme yapıyorlar. Fatih'e kadar İstanbul'u onlarca islam devleti yüzlerce kez kuşatmış alamamış, ama Fatih gelmiş top teknolojisini orduya kazandırmış karadan gemi yürütmüş almış gitmiş. Günümüzde bile insanlar Fatih'in her türlü dönümünü kutluyor, ama niye öyle bir adam yetişmiyor mu bu zamanda bile demiyor. Kanuni örneğin kanun, diplomasi, ekonomi, askeri deha adamın dönemi efsane olmuş, kimse demiyor bu yüzyılda Kanuni ye hiç mi yaklaşan olmaz biz kimlere oy veriyoruz böyle demiyor. Cem Yılmaz'dan bahsediyoruz mesela.
Sabah da başka bir soru vardı Haluk Levent cumhurbaşkanlığına aday olsa oy verir misin diye. Herkes işini bilsin. Memleketi yönetecek insanda uluslararası politika, siyaset, strateji, algı yönetimi, diplomasi, hitabet, organizasyon ve yönetim yetenekleri olmalıdır. Bunlar da yetmez bir karizması olmalı, kriz yönetimini bilmeli, insan psikolojisini yönetip yönlendirmeyi bilmeli. Cem yılmaz'dan da Haluk Levent'ten de cumhurbaşkanını bırak, siyasetçi bile olmaz.
Oy vereceğini sanmıyorum. Ne şu an ki, ne ileride gelecek olanlara güvenim var. Hak yemeyen bir vatan evladı ne zaman çıkar o zaman ömrümün sonuna kadar ona oy atarım.
Zaten sorunda bu konuyla ilgili olmayan insanların her işi bilircesine yorum yapmaları. Sokakta yeterince var zaten birde buna gerek. Fikri olmayanın zikri de olmamalı bunu yaşam politikası haline getirmeliyiz.
Kimse Cem Yılmaz'ın adaylığını ciddiye almazdı şahsen, ben de dahil buna.
Stratejide en başarılı yöneticiler askerlerden çıkar. Bkz: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü. Birçok kişi İsmet İnönü'yü beğenmez ancak diplomatik konularda Atatürk'ten daha başarılı bulurum kendisini. II. Dünya Savaşı sırasında çok doğru adımlar attı. Atatürk olsaydı sırf Hatay'ı almak için girerdi savaşa. İsmet İnönü, %10 başarısızlık ihtimali dahi olsa o topa girmez ama Atatürk, %10 başarı ihtimali olsa onu göze alır.
Diplomatik konularda en iyi yöneticiler şahsen diplamat ve tarihçilerden çıkar. Bu sebeple siyasete en çok dahil olan meslek gruplarındandırlar. Onun dışında dünya genelinde eğitimciler, mühendisler ve sosyal bilimler alanında uzman kişiler başkan oluyor genelde. Ben bunların bir tanesini bile Cem Yılmaz'da göremiyorum.
Hatay zaten ikinci dünya savaşından önce alınmıştı. Atatürk öncelikle barışsever bir liderdir, yayılmacı değildir, sadece savunma amaçlı harbi mazur görür. "Yurtta barış, dünyada barış" diye bir sözünü hatırlatırım beyefendi☺️
Hatay, Atatürk öldükten 8 ay sonra anavatana katıldı. O sırada 1. Dünya savaşı da başlamıştı zaten.
Atatürk savaşa karşı biriydi ama zorunlu olmayan savaşa karşıydı. Hatay üzerindeki hassasiyetin başkaydı. Yurtta sulh cihanda sulh sözü bu konuyu kapsamaz uzun uzadıya anlatırdım ama çok uzun sürer
Ben alırdım ya, bana açıkçası gücen veriyor. Liyakata değer verdiğini düşünüyorum. Ama bizim ülkemiz kendisine ülke yöneticisi olarak “Baba” rolü oynayacak adam aradığı, tüm kötülüklerine rağmen koşulsuz sevmeye odaklanacağı bi adam aradığından seçilmesi imkansız tabii
Ukrayna Cumhurbaşkanı çok sevilen biri olarak seçilmiş olabilir ama ülkesini işgal eden kişi eski ajan ve de siyasi zekaya sahip bir lider. Çok sevilmek ile ülke yönetilmiyor, bunun en büyük kanıtı ise şu anki sıcak savaş kahramanları olan Putin ve Zelenski. Ülke yönetmek çok başka bir sorumluluk ve de siyasi zeka ister.
Komedyen olarak seviyorum zeki buluyorum hatta. Ama söz konusu ülke yönetimi olunca yeterli donanıma sahip olmadığını biliyorum. Dolayısıyla hayır oy vermezdim.
Vaat verse ne olur önemli olan vaatleri yerine getirmek. Ya yerine getiremezse? O zaman büyük kayıp olur onun görev yapacağı 5 yıl bizi en az 10 yıl geriye götürür diye düşünüyorum. Bu da büyük risk bence 🌸
Eğer millet sizin dediğiniz gibi büyük tuvaletini!! Yaparken gülmek istiyorsa buyursunlar seçsinler. Herkes özgür bu konuda Ben kendi adıma konuştum. Bir fikriniz düşünceniz varsa görüş herkese açık sizde görüşünüzü bildirebilirsiniz🙂
osman pamukoğlu olmadığı sürece aynı devran döner gelir dürüst adam sevmiyor bizim milletimiz kimse boş yapmasın gerçek bu o yüzden diğer bütün partiler geldiğinde en fazla dolar düşer üretim gene eskisi gibi olur gelişim olmaz hep aynı kalınacaktır bu sözümün arkasındayım 10 sene sonra gene bir şey değişmeyecek gazetelere bakın 1950 den beri hep aynı
Bir sey soyleyim mi bakanlik milletvekilligi olsa yapar adam da guzel gozlem yetenegi var entellektuel ama halki da anliyor tespit ediyor ama cumhurbaskanligi icin yetersiz... ama ukrayna basbakanindan da daha iyi bir komedyen baskan olurdu o da kesin
Ukrayna kendi etti kendi buldu bana göre, Rusya devleti başkanı Putin 2 ay önce Fransa’da yaptığı bir konuşma da “Ukrayna NATO’ya katılmamalı, askerli alanda güçlenmemeli ve benim sınırlarıma ABD askerleri yerleştirmemeli” dedi lakin ünlü komedyen’in sağ kulağından girip sol kulağından çıkarsa ülkeyi böyle haritadan silerler.
Şoklardayım ülke yönetmek çocuk oyuncağı gibi davranışlar en ufak yanlışı bile seneler sonraki cumhurbaşkanının çözmeye çalışcağı bir sorun olabilir Deneme yapılcak pozisyon
Yani soru bir komedyene oy verir misinse vermem. Fakat Cem Yılmaz çok zeki bir komedyen bence Zelenski ile karşılaştırılamaz. Misal şu an Ukraynayı Cem yönetse böyle mi olur
ülke bunlardan kurtulmalı. bakınız % 51 oy alıp o fıkırlerınızı gerı kalan % 50 kesıme dayatamazsınız demokrası bu anlayısı yanlıs m. ya da oy verenlere test yapılmalı veya egıtım sevıyesıne gore secım yapılmalıdır., , bu andavaların seçilimin yüzünden ben tıcaret yapamıyor , reel piyasa durdu , sabit maliyet hjersey arttı.
neymıs dunyada enerjı fıyatrları artmıs . tr ucuzmus adam cıkmıs bunu soyluyor cunku onun kitlesi o kadar kitle kitleyebilirsen.
lan andaval sen neden demıyorsun evet enerjı fıyatları arttı yansıttık tamam buraya kadar sen ne dıye ötv ve kdv fahıs fıyata vergı dayatıp ustune zam koyuyorsun ama senın yandasının yatıo teknesı kdv %1 ile alıyor , adam tıcaret yapacak mazot alamıyor .
ee ötv bız yapmadık. dogru ecevıt deprem ıcın bellı sure dayalı sıstemdı. sızın ballı para saraya aktarmalı hosunuza gııttı.
evet aynı şeyi, düşünüyorum . demokrasiden hoop teokrasiye atlayıi ve bunu demokrası adı altında arac yaparak.
partı baskanıda zamanında demokrası bızım ıcın araç , gıdecegımız yere geldıgımızde ınerız demişti.
gerci o parti baskanından neden-sonuç ilişkisinin cizgilerini belirleyip uzun vadelı makroekonomik bır dusunsel eylem beklemezdım ama , adam dedi ya la !
soyledıgın yontem 70's sonuna kadar japonyada uygulanıyorduç baskan secılecekse unıversıte vekil lise ilkogretım beedıye ve muhtar secsındı. ama zaten ordakı egıtım oranı arttıkca gerek olmadıgını dusunup kaldırdılar.
Cb yapalım da bir iki seneye kalmaz ülkemiz her yerden işgale uğrasın. Memleket yangın yerine dönerken biz de kahkaha ile güleriz. ''Geberdik gülmekten'' deyip tahtalı köyü boylarız.
@burakistan35 cem yılmazın iplerinin kiminle olduğunu anlamak içinprof. olmaya gerek yok. imamoğlunun da komedyenden farkı yok. ben vatanseverlikten bahsetmedim.
@Brobise sadece merak ettiğim için soruyorum, bunda helal olsun diyecek ne var? Siz birini beğenmeyebilirsiniz, sevmeyebilirsiniz ya da komik bulmaya da bilirsiniz. Bir başkası bunu düşündüğünde neden helal olsun ki? :) :) Yani biz birini sevmeyince herkes sevmesin istiyoruz sanırım temelinde yatan fikir bu.
@shortyboy sence Burdan anlaşılıyor icratleri değil dindar olduğu için sevmiyorlar önüne gelene vericek kadar yazık Sonra vatan sever değilsiniz diyince Biz vatanımızı sevmiyormuyuz diye alınırlar 🙄
Sırf namaz kılıyor diye ülkenin ırzına geçmesine göz yumacak kadar aptalsaniz ben buna bir şey diyemem. İcraatleri belli canim bak mis gibi ülke batiyor işte daha ne yapsin millet evine ekmek göturemesin ama kralimiz saraylarda yaşasin sorun yok çünkü namaz kılıyor 😏