Evrimle tanrı neden çelişir, kanıtlarıyka açıklayabilir misiniz?

- Geleneksel dini anlayışta ilk insan Adem ile Havva'dır ama evrime göre ilk insan diye bir şey yoktur bu bir süreçtir. Yani birisi pat diye insan oldu der öteki bu evrimsel bir süreçti der. Tabi geleneksel anlayışın dışına çıktığımızda çelişmediğini görebilirizGörüş hala geçerli mi?
Hayır. Kur'an'ın mealleri vardır herkes kendi yorumunu katarak bu ayetleri yorumlar. Atıyorum bir ayette "Biz ona kevseri verdik" dediğinde birisi çıkar derki "Kevser cennette bir ırmaktır" öteki derki "Kevser peygamberin ümmetidir" vs.. Geleneksel anlayış bu ayetlerdeki anlamları çoğunluğun seçmesidir yani. Atıyorum 100 kişiden 90 kişi kevser'i cennetteki ırmak olarak yorumlarsa çoğunluğun dediği kabul edilir ama tabi çoğunluk her zaman doğru değildir. Kur'an'ın geleneksellerin yorumları dışında farklı yorumlara da bakarsak evrim gibi konularda aslında bir çelişme olmadığını görebiliriz.
- Hepsini Göster Daha Az Göster
Vicdanın ve aklın sayesinde. Eğer Yaratıcı bir kitap yolluyorsa aklına ve vicdanına ters olmamalı değil mi? Kendi içinde çelişmemeli vs... Geleneksel anlayış yani ataların dini dışında yepyeni bir bakış açısı var. Kur'an bu konuyu çok güzel eleştirir "Onlara, "Allah'ın indirdiğine uyunuz" dendiğinde, "Hayır, biz atalarımızın yaptıkları şeylere uyarız" derler. Ya ataları akıllarını kullanmamış, doğruyu da bulamamış idiyseler de mi?" (Bakara - 170). Ama maalesef bugünkü İslam atalarının dinini (yolunu) tamamen doğru kabul edenlerin dini gelenekselleştirip, tek bir bakış açısıyla, diğer bakış açılarını horgörmüşlerin elinde.
Evrim konusunda da şu ayet bir çelişme olmadığını gösterir.
"Ey insanlar! Sizi bir tek canlıdan yaratan, ondan eşini vücuda getiren ve o ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinize karşı gelmekten sakının. Adını anarak birbirinizden dilekler dilediğiniz Allah'tan korkun. Rahimlerin haklarına saygısızlıktan da sakının. Şu bir gerçek ki Allah, Rakib'dir, sizin üzerinizde sürekli ve titiz bir gözetleyicidir." (Nisa-1)- Soran3 ay
Yani tüm bunlar olmamış da olabilir. Evren zaten canlı değil ve fiziksel güçler sayesinde atomlar vs sürekli etkileşim ve hareket halindeler
Big bang patlaması sonucu evren oluşuyor
Ve yaşam olabilmesi için parametrelerin çok hassas sayıları göstermesi gerek
Diyoruz ki dünyada da bu şekilde ayarlanmış ama bu zor bir şey değil
Tesadüf denebilir buna
Eğer diğer gezegenlerde ya da hepsinde bu parametreler o ayarda olsaydı dolayısıyla yaşam olsaydı işte o zaman derdik tanrı var diye Bu Tanrının olup olamayacağını göstermez dediğin gibi. Tanrıyı arayanlar hep dışarda aradıkları için Tanrıyı bulamıyor aslında. O bilinmek kadar da hissedilmesi gereken bir şey.
Öncelikle Tanrının var olma olasılığına kalbinin kapılarını açman gerekiyor. Gerisi yavaş yavaş gelir
Bir şeyi öğrenmek için öncelikle ona sempati duyarak başlarsın. Atıyorum hayvanlar alemini öğrenmek istemendeki ilk etmen hayvanlara karşı duyduğun ilgi ve sempatiyle başlar. Aklını kullanma demiyorum, Öncelikle kalbini aç diyorum. Yoksa bu olaya karşı ne sabrın olur nede tarafsız bir bakış açın.
İnsan asla tamamen tarafsız olamaz. Hepimizin duygu, tecrübe, travma, sempati gibi hayatımıza yön veren etkenleri var. Benim burada kastettiğim bir konuya başlarken ona olumlu bakabilmek. Elbette duyguların mantığı geçmesi doğru olmaz ama duygusuz da olursan Tanrıya giden yolu bulamazsın.
Ne var canım bi insan hem Tanrıyı anlatırken hem de haylaz olabilir jsjjshdh
En İyi Erkek Görüşü
- Evrime inanmıyorum, canlılarda muhteşem bir sanat var.
Bu evrenin tamamı ile bir kaya parçası aynı derecede ölü iken, biz canlıyız, bence bu evrende en değerli varlıklar canlılardır.
Bir yaratan olmasa yokluk kendi kendine bir şeyler yaratmaz. Aksini söyleyen aklımızla dalga geçiyordur.Görüş hala geçerli mi?İnanmayan birisi tabii ki böyle söyleyecektir. Özellikle seküler ideolojiye kutsal gibi tapanlar, hiç bir teorilerinde ilaha yer vermezler. Bunun için çok saçma teorilerde ortaya atarlar. Netice de nedensellik ilkesini yenemezler. Allah'ın ise var olmak için nedene ihtiyacı yoktur çünkü dinimizin bildirdiği gibi, varlığının başlangıcı ve sonu yoktur, oysa varlık aleminin başlangıcı vardır. Enerjinin var olması için onun bir yerden gelmesi lazım. Umarım anlatabilmişimdir. Sonuçta inanç meselesi, sen inanıyorsan başkalarının ne söylediği önemli değil. Bilim adamlarının bile çoğusu ilaha inanıyor.
Sözler köşkü bu konularda bilgi veren bir kanal, anlamana yardımcı olacak videoları var youtube'da, tavsiye ederim
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Benzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
09- Evrim canlılar denme yanlma yolu ile var oldular der ve
Deneyip yanılan bir varlık tanrı ola bilir mi hiç ve kesin deliller olmadan evrimi de bilimsel bir gerçekmiş gibi konuşmayı bırakınEmoji EkleSevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Soran3 ay
Yani düzen dediğimiz milyonlarca gezegenden dünyada yaşam çıkıyor tabii ki diğer gezegenlerde de yaşam olabilir bu olamaz demek değil
Ama tesadüf denir buna yani dünyada yaşam ortaya çıkması o kadar da imkansız bi şey değil
Diğerlerinde de ya da hepsinde yaşam olsaydı işte o zaman derdik tanrı var diye
Düzen dedğimiz gerek makra gerekse mikro evrenin bir biri ile ahenk içinde olmasıdır . Ikinci olarak bir şeye sahip olmayan o bir şeyi veremez
Sen kalkmış diyorsun ki bunca gerek gezegenlerin dönmeleri yıldızların enerji yaymaları bir an geldi ve yeter artık ne zamana kadar yokluk içinde olucaz hadi var olalım dediler demeye getiemektir
Tesadüf ola bilmesi için olağan olanın dışında olması gerekir ve gezegenlerde eskinden yaşama varmıydı yok muydu bunu hiç kimse bilemiyor kanımca
- bende senin gibiydim baya araştırdım ademle havva olayı var ilk insan adem diyorlar ama ademden binlerce yıl öncesine ait insan kalıntısı bulunmuşEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
2 Kişi
- Soran3 ay
Yani evrimle çıktı insanlar ortaya o zaman ama tanrı var mı bunu nasıl bilebiliriz ya da evrim neden tanrıyla çelişiyor deniyor
tanrı birçok dinde var bence insanların geçmişten gelen bir hayali karakteri
- Soran3 ay
Hayali karakter mi yoksa gerçekten var olabileceğinden mi var?
Tanrının yüzyıllardır kanıtı yok hala bence bir hayali gibi
- Soran3 ay
Bana zaman da hayali geliyor sayılar da ama varlar...
Bilmiyorum ya karışık
- Soran3 ay
Mantıken bakılması gerek aslında
- Soran3 ay
orada adem diye kastedilen de temsili
Araştırıp sana yazacağım çok severim böyle şeylerle uğraşmayı
- Soran3 ay
Hıı evet ne hoş ne hoş. Derya denizin içindeyiz resmen ya tamam araştırmak bilgi edinmek güzel şeyler ama kafayı yicem artık ya
Bende yedim ama iyi şeyler edindim bir listem var atacağım orada farklı olanları
- Soran3 ay
Peki
- Soran2 ay
Araştırdın mıı
khosann.com/gercek-adem-ilk-insan-ne-zaman-yasadi/ buradaki insanlar dine göre ne olacak acaba
- Evrim değil sıkıntı olan evrim teorisi önce onu bilmelisinEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Soran3 ay
Evrim teorisi neden sıkıntılı işte yani tanrı bu teoriyle neden çelişiyor
- ewrimin başı nerden geliyorEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
2 Kişi
- Soran3 ay
İnsanın balıktan geldiğini bir yaratıcıya ihtiyaç olmadığını bir tanrı varsa bile ilk insan adem deniyor ama ademden önce insan kalıntılarına rastlanmış ve insan evrimsel süreçle oluşuyor buna ters düşüyor. Hem de adem çok bilgiliyse ilk çağlarda insanlar neden düşünme yetisinden uzak ilkel bir şekilde yaşadı
yazıdan önce neden birçok dini görüş vardı mesela bunların hiçbiri ileri gitmedi
Kitapları tanrı varlığını ortaya atan insan yani - Hepsini Göster Daha Az Göster
şimdi kendi kendine varolmak neden mümkün değill.. şu an warr olması neden mümkün değill.. senin ellerin war, eti yiyor, kemiği atıyorsun.. köpeğin ise elleri yokk, ama et ve kemiği midesi eritiyor.. burdaki ayrıtı önemsiz bir şey mi.
denizdeki suda nefer alıyorken, sen denizde yaşar mısın..nesi gerşek
o zaöan kendiğiliğinden wsr olan
şimdi neden war olmuyor,
nesi bilime uygun.. neden kendini
kandırmak için çabalıyorsun..sen bıu konuda ne kadar hakimsin
ne ladar kendine werimlisin..
diklik peşinde misin.. biraz duruşunu belli edebilsen çok HARİKA olur..işte laf dinlesen gafletten çıkarsın..
diğer dinlerin bir üstünlüğünü gördün, hissettin mi..en büyük mantık Allah inancıdır
gerisi müşrikliktir, cezası ağırdır.. Ai
Allah'a şirk koşmayınız, sen dahill..
- Tanrının kitabı denen kitaplar insan yazması olduğu için çelişiyor yani tanrı değil insan evrim ile çelişiyor teşekkürlerEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
2 Kişi
- Tanrı insanların yarattığı gibi bir şey değilEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
- Tam olarak çelişmez. Tanrı kavramı çok genişEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
1 Kişi
- Tanrı ben yarattım der, evrim boş yapma der.Emoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
2 Kişi
- Evrim teoride ibaretEmoji Ekle
Sevdim
Yardımcı
Eğlenceli
Katılmıyorum
Yanisi gerçekleri görmek istemeyen birine Bi söz söylemek isterim anlayana sivri sinek saz anlamayana sazı soksan az
Dostum halk dilindeki teori ile bilim dilindeki teori farklı. Senin dediğin hipotez
Benzer Benceler
Detaylı bilgi
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş