Dün patronum iki gün sonra işime son vereceğini söyledi. Bu kadar az bir zaman kala işten çıkarma yapabilir mi ya da yaparsa benim bu konuyla ilgili haklarım neler, ne yapabilirim?
Cevabın nedir?
Cevapla
Hukuk
Merhabalar,
Öncelikle belirtmek isterim ki sorunuzda çalışma süreniz gibi konularda ayrıntılı bilgi olmadığı için, genel olarak ihbar tazminatı, süreler ve ihbar tazminatı alınamayacak durumlarla ilgili genel bir açıklama yapılacaktır.
İhbar tazminatı
Kanunda belirlenen sürelere riayet etmeden iş akdini bildirimsiz fesheden taraf karşı tarafın ödediği tazminattır. Ancak iş kanununda belirlenen;- Belirli süreli iş akdinin feshedilmesi,
- Deneme süresi içinde feshedilmesi,
- İşçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymaması gibi nedenlerle işverenin sözleşmeyi feshetmesi,
- İşçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi gibi nedenlerle iş akdinin feshedilmesi gibi kanunun belirlediği durumlarda ihbar tazminatı ödenmeyecektir.
İhbar Süreleri
İhbar süreleri İş Kanununun 17. maddesinde düzenlenmiş olup, kanundaki düzenleme şu şekildedir.
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa
yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa
yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta
sonra, feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.- Önemli bir husus ise ihbarın yazılı usulle yapılması gerekmektedir.
- Bir diğer önemli husus ise işveren ihbar süreleri içerisinde ve mesai saatlerinde günlük 2 saatten az olmamak üzere işçiye yeni iş araması için izin vermek zorundadır.
Bu durumda iş verenin ihbar usulüne ve ihbar sürelerine uymaması halinde ihbar tazminatı şartları oluşmuşsa talep edebilirsiniz. Ayrıca işten çıkarılmanız durumunda yine çalışma süreleriniz ve işten çıkarma sebeplerine göre ihbar tazminatının yanı sıra kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, tatil ücretleri ve ücret alacaklarınız için ve işe iade talepleriniz için arabulucuya başvurabilir, arabuluculuk talebiniz olumsuz sonuçlanırsa bu talepleriniz için iş mahkemelerinde dava açabilirsiniz.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
7Cevap
- +1 yıl
60 günden fazla çalışma yaptıysan size ihbar etmek zorunda. 15 gün ihbar süresi var.
00 Yorumla - +1 yıl
Hiçbir şey onlar senin çıkman için her türlü kılıfı uydurmuştur.
00 Yorumla - +1 yıl
İşten çıkarma sebebi ne? Ve ne kadar süredir orada çalışıyordun?
00 Yorumla Bir yere imza atmadınsa bir avukat bulup dava açmalısın ihbar kdem tazminatı almak için.. ne zamandır çalışıyorsun oda önemli
00 Yorumlaçok sağlam bi iş davalarına bakan avukat bul ve sonuna kadar hakkını ara.
00 Yorumla- +1 yıl
Bu zaten yasak bişey hakkını alirsin
00 Yorumla Dava edebilirsiniz.
00 YorumlaDava aç tazminat al
00 Yorumla- +1 yıl
Şikayet edebilirsin
00 Yorumla
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Çalıştığım yer öncesinde haber vermeden işten çıkardığını söyledi, bununla ilgili haklarım ne?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar;
SGK tarafından tanımlanan birden fazla işten çıkış kodu bulunmakta olup işveren tarafından işçinin işten çıkışı verilirken SGK'ya bildirilen kod üzerinden işçinin sahip olabileceği haklar değişmektedir. Bu sebeple işvereninizin sizi işten çıkartacağını belirtmesi ve akabinde işten çıkışınızı vermesi halinde ilk dikkat edeceğiniz nokta size işten çıkış verilirken ibraname adı başlığı altında herhangi bir hak ve alacağınızın kalmadığını belirten bir evrakı haklarınızı tam ve eksiksiz almadığınız halde imzalamamanız gerektiğidir.
İkinci olarak ise sgk işten çıkış bildirgesinde yer alan çıkış koduna bağlı olarak kıdem, ihbar, işsizlik maaşı gibi haklardan hangilerine sahip olabileceğinizin değişeceğini bilmeniz gerektiğidir. İşvereniniz sizin iş sözleşmenizi haklı bir nedenle yahut geçerli bir nedenle feshetmediği takdirde şartların varlığı halinde kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanabileceğiniz gibi işveren tarafından ödenmeyen yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili alacağı gibi alacaklarınızın da işveren tarafından faiziyle birlikte tarafınıza ödenmesi gerekecektir.
Ancak ne yazık ki yargılamadaki iş yükü sebebiyle işçilik alacağına ilişkin dosyalar en iyi ihtimalle bir yıl gibi bir süre içerisinde karara bağlanmakla birlikte üst mahkemeye taşınma durumunda ise bu süreç uzayabilmektedir. İşten ayrılmanız durumunda işe iade talebiniz var ise fesih bildiriminin tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde işe iade talebiyle arabuluculuğa başvurmanız gerektiğini unutmayın.