Her erkek, kız babası olma adayıdır. Düşünün bir kız babasısın, 9 yaşındaki kızını borcun karşılığında bir adama satıyorsun. 11 yaşındaki kızını ev halkının nüfusu fazla ve maddi olarak yetişemiyorsun diye bir adamla evlendiriyorsun. 15 yaşındaki kızını sırf yöre adetin ve öyle gördüğünü için evlendiriyorsun. 12 yaşındaki kızını ergenlik dönemi geldi, okullar fuhuş yuvası deyip tepki gösteren bir din tüccarına hak verip okulda kim bilir ne haltlar yiyecek diye düşünüp evlendiriyorsun.
Şimdi o kızın senin karşınıza dikilip " Baba, elinle verdin beni farkın yok hainden, her gün işkence gördüm mutlu musun bu halimden" diye hesap sorsa cevabınız ne olacak?
Türkiye'de birçok kız çocuğu yazdıklarım bahane edilerek evlendiriliyor. Sesimiz çıkmadıkça hiçbir şey değişmeyecek. Çare lazım dilek yetmez. Bir kişi bir karanlıkta ışık yaksa aydınlanmak için herkes peşine düşer.
"Çocuk gelin" cahillik ve merhametsizliğin en üst sınırlarındandır. Hala devam bu duruma sizin bakışınız nedir?
Ben her zaman eğitimin tamamen opsiyonellikten çıkarılmasını doğru buldum. Yani eğitimsizlik bir suç olarak ele alınması gerekti hep benim için. Bir kişi okumak istemiyor mu? Direk hapis. Üniversite bile zorla olmalı. Nasıl aşı olmayan insanlar pek çok şeyden mahrum, cahil insanlar da aynı şekilde mahrum kalmalı diye düşünüyorum. Ayrımcılık diye tepki verenler olabilir ama detayda bahsedilen çocuklar mağdur oluyor bu durumda.
Eklemeden geçemeyeceğim, üniversiteler fuhuş yuvası diye göndermeyen kişi (baba değil) çocuğunu da ona göre yetiştirsin o zaman. Herkes sevişmiyor ya? Fuhuş diye göndermiyor ama kızını kendi elleriyle satıyor. Fuhuş diye okutmayan kişinin bizzat kızını satması da trajikomik
Ne desem bilemiyorum. Güney Doğu'da hemşire olarak oğlu çalışan teyzeden dinlemiştim. 14-15 yaşlarında doğurmaya geliyorlar diye hiçbir şekilde bebek nasıl bakılır bilmiyorlar çocuğun karnı aç çocuk ağlıyor diye yanımıza getiriyorlar diyordu. Nerden baksan cahillik evlenene kadar ailelerinden bir şey görmeyip eziliyorlar, evlendikten sonra da koca evine o küçük bedenler sanki acı çekmek için dünyaya gelmiş. Bence güzel bir ihbar sistemi kurulmalı bu tarz olaylar için ve kesinlikle kınanacak hale getirilmeli. Bunu artık muhtarlar kahvehanelerde konuşarak mı yapar, imam vaaz mı verir yoksa okullarda veli toplantılarında öğretmenler mi konuşur ama yapılmalı. Ki en başta devlet güvence vermeli. Her şey sığınma evleri ve çocuk esirgemeler ile düzelmiyor
Türkiye'de doğmanın şanssızlığı işte... Eğer İzmir, Eskişehir , Trakya, Artvin vs... gibi medeni yerlerinde yaşamıyorsan çocuk yapmayacaksın.
Medeni olmayan yerlerde doğmuş kız çocukları ise maalesef çok şanssız, erkekleri de şanssız ama kızları alınıp satılabilen bir mal olarak görüldüğü için ekstra şanssız.
Eğitimle düzelecek şeyler ama eğitimden önce sert bir devlet denetmelesi lazım.
Mesela emniyet güçleri en ücra mezraya kadar girecek ve kızını satmaya kalkışan, okutmayan aile bireylerini tespit edecek, hukuk sistemi de ömür boyu hapse tıkacak, çocuğa da devlet sahip çıkacak.
İlk başta korkuyla bu korku sürecinde de eğitimle düzeltilebilecek bir olay bu.
Kadın verilmez alınmaz. Kadın insandir yahu. Kültür zaten psikoloji biliminin tam zıddına çalışıyor. Bazı kadınların söylemleri korkunç. Özgürlükleri için kendi ayakları üstünde durmak yerine başkalarının boyundurugunda ömürlerini idame ettirmeye dünden razilar. Her şeyin başında kadınların uyanişini gerçekleştirmek gerek yoksa bu kültür din örf adet vs sömürü devam edecek.