İnsan hakları gibi hayvan hakları da giderek gelişiyor ve insanlar hayvanlar konusunda daha hassas davranıyorlar. Sizin hayvanlar tarafından öldürülüp kolunuzun bir hayvanın ağzında, bacağınızın ise başka bir hayvanın ağzında çiğnendiğini düşünün. Nasıl bir his?
''Protein nasıl alırız?'' sorusu ayyuka çıkabilir ancak yapılan araştırmalar vejetaryen olan insanların daha sağlıklı olduğunu ve uzun süre yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Peki sizce bir canlının etini yemek etik midir?
Etik değil. Kasapların danayı ne kadar zorla içeri tıktığını çok gördüm çok üzücü durum. Hayvanlar hepsi her şeyi anlıyor. Dinen de bu caiz değil, hayvan anlamamalı. Bir videoda yabancı çiftlikte danaların ineklerin insanlarla nasıl dostluk ettiğini köpekleri kedileri andırmayacak kadar şirini olduklarını görmüştüm. Gerçekten çok üzücü. Ama mutfağımız et bazlı. O kebaplardan kavurmalı pilavlardan dönerlerden kıymalardan vazgeçmenin bir yolu olmalı. Öyle protein diye yemiyor insanlar protein bahane canları yemek çekiyor. Et yemeyi yenmediğinde aşırı kilo kaybı kan azalması oluşuyor. Belki bizim devrin insanlarına bunun yasak edemeyiz ama yeni doğan bebeklerin menüsünü değiştirseler anne sütünden sonra et yedirmeseler belki zamana vazgeçilir ama anneler bu sefer ''evlatlarına yemek yedirmiyor'' olur. Aslında etten en çok erkekler vazgeçemiyor. Ben patates kızartmasından da doya bilirim yemek yedim derim. Erkeklerin çoğu etli yemediyse yemekten saymaz o gün yediğini. Ama hepsi çocukluktan değişirse belki bi sonuca ulaşılır.
Bu konu beni ara sıra düşündürüyor gerçekten. Vejetaryen beslenen biri değilim ve hayvan etini de çok nadiren yiyebilirim. Jonathan Safran' ın Hayvan Yemek isimli bir kitabı var ve benim için tavsiye edilesi kitapların arasında yer alıyor. Okuduktan sonra bu meseleye farklı açılardan yaklaşmaya başlamıştım.
Fırsatın olursa okumanı tavsiye ederim. Okuduktan sonra fikirlerinin ne yönde olduğuna dair bir Bence paylaşırsan da çok mutlu olurum, fikirlerini öğrenmek isterim. :)
Kuran ı Kerim de Allah hayvan eti yemeyi helal etmişken ( belirli hayvanların etlerini ) , Hz Muhammed sav efendimiz de , et yiyeceklerin efendisidir demişken , cennette de türlü türlü etlerin yenileceği ve cennete girenlerin ilk yiyeceği yemeğin, Hz Yunus as. ı karnında muhafaza etmiş olan balığın ciğerinden yapılmış bir yemek olacağı , islami kaynaklarda geçmekteyken , neyin etiği.. tabi ki de afiyetle yerim.. Bunun etiğini veya doğru/yanlış olup olmadığını tartışmaya bile açmam kendi adıma.. gelsin köfteler möfteler.. çatır çatır çatlasın vejetaryenler veganlar şunlar bunlar. sefam olsun.
Yazı uzun ve tartışmalı olacağı için yazdığımı sildim pek havamda değilim tartışmak için o yüzden (tartışma derken seviyeli tartışma elbette hakaretli değil yanlış anlaşılma olmasın). Etik çünkü doğanın kanunu bu en basit örnek bitkilerde birer canlı o zaman onları da yememeliyiz. Kedileri kafeste tutmamız lazım o zaman fareleri avlamasınlar madem sonuçta farelerde canlı ama kediler fareleri avlamazsa fareler yayılırsa bir sürü hastalık bulaştırır doğanın bir döngüsü var demek istiyorum.
Ancak o hayvanlar et yiyemezlerse ölürler. Fakat insan hem etçil hem de otçuldur. Et yemeden de sağlıklı yaşayabilir ve hayvanlar gibi içgüdüleriyle hareket etmezler.
Et yemeden yaşayanlarda olur mecbur kalırsa ekmekte yer hatta günümüzde mamalarda var. Hayvanların iç güdüsel davranışları ve hareketleri vardır. Ette bulunan bazı ihtiyaçları bitkisel olarak karşılamak zorlaştırır vitamin hapları filan almamız gerekli anca. Dediğim gibi madem canlı söz konusuysa bitkisel şeylerde yememeliyiz. Çünkü onlarda birer canlı. Canlılara dokunmama diyeeksek eğer bizim aç kalmamız gerekiyor. Gıda takviyeleriyle yapay şeyler belki ama onalrda ne kadar sağlıklı ve doyurucu olur bir?
Kısacası isteyen et yesin isteyen et yemesin :) Dünyada milyarlarca insan var ve herkesten farklı farklı fikirler ortaya da çıkabilir hemen hemen ve kime göre doğru yapıcaz? O yüzden başka insanlara ve topluma zararı yoksa isteyen istediğini yapsın bence.
Elbette etik ama şöyle bir şey var ki Türkiye de et kültürü yok. Kurban mi geldi hoop kıyma yaltir 😂 bunun döş , pirzola , Gerdan , kol , incik , antrikot , konrifile , söküm , bonfile ,
3 tarafımız deniz ama balık kültürü yok. Lüfer , palamut , levrek , tekir , kefal , mezgit çipura , hamsi ve bı çok balık var. Tamam ama ucuz değil yiyemiyoruz. Geçtim ya balıktan başka deniz ürünü yok mu? Bunları zenginlestirmek lazım. Balıkların değişik şekillerde sunulması lazım , haşlaması , kızarmış soslu vs. Bir çok şekle sokulması lazım
Vejeteryan değilim ama bazen benim de kafamı kurcalıyor bu konu ve zaman zaman suçluluk duymuyor değilim. Et üretimi için hayvan yetiştirmek de ne kadar doğru bir davranış tartışılır. Ama “Büyük balık küçük balığı yutar” kuralının işlediği bir dünyada yaşadığımız için etik değil diyemem.
Kaplanlar ot yemeye başlasın ben de başlayacam. Doğanın kanunu bu güçlü olan güçsüzü yer. Kaç tane insanı kartal kaptı , aslan kaplan yedi yılana yem oldu. Onlar düşündü mü o insanları yememeyi? Düşünmediler sen de düşünme ye gitsin.
Hayvanların doğada birbiriyle beslenmesi nasıl doğanın kanunuyla bir insanın hayvandan beslenmesinde benim için öyle bazı durumlar var onlar haricinde öyle.
besin zinciri diye bişi var eğer otçul olsaydık kesici dişlerimiz olmazdı ayrıca öyle bi araştırmada yok tam tersi vücudu daha fazla yağlanıyor ve güçsüzleşiyor tek yumurta ikizleri bunu denemişti biri sırf etle diğeri sırf sebze meyveyle beslenmişti
Müslümansak etik mi değil mi zaten biliriz.. Kurban olan hayvanları diyoruz gidip vacip olmayanı yiyelim diyen yok
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Evet gayet etik. bence eziyet vermeden öldürüldüğü sürece sorun yok.(Mesela hayvanı canlı canlı yiyen , pişiren insanlar var kardeşim acımasızca bir şey)
Gayet etik bı davranış Vejeteryan ciftlerin belli bı yaşa kadar coxuklarina et yedirmeleri mecburidir yetişkinlerin ise başka alternatiflerle bu konuyu takviye ettikleri bilinir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
YIlbasinda hindi yersek etik, kurban bayramainda kurban eti yersek etik degil, yobazliktir. ÖYle diyor bizim cagdas etikler
Kurban bayraminda kurban kesmek kurban eti yemek Allah'ın emri ise etik mi değil mi sen karar ver gayet etik Allah böyle buyuruyor ha bide kesilip yenmicek türde hayvanlarımız var onları kesip yemek büyük günah ve kesinlikle etik değil canilik
Hahahs dünyada ki en zengin insanların ömürlerini uzatmak için genç fakir insanların organlarını kendilerine nakil yaptırdıklarını biliyordum ama bunu ilk defa duydum
kardeş bu söylediğin şey ilahi emir müslüman mısın bilmiyorum da değilsen bile saçma hayvan hakkı bu değil ki her hayvanın bir görevi var o mantıkla etini yemiyorsan hayvanların vücudunu da kullanma niye zorluyorsun rızası var mı diyelim?
@damiiela seni 3 gündür aç bir kaplana sarılmaya davet ediyorum. Bakalım o senin yaşama hakkına saygı duyacak mı? Doğanın kanunu bu zorunda değilim ama seviyorum hayvanları katletmeyi tadı çok güzel. Hayvanlar birbirini yemeseydi böyle bişey düşünebilirsin ama onlar da birbirini yiyor.