Hayvansever olmak demek vegan ve benzeri şekilde beslenmek demek mi yoksa da ne? Linççiler gelmeden söyleyeyim, fikrinizi almak istiyorum yoksa olmaz demiyorum. Konu yaşasın kebaba gelmesin :)
Sorunuza yazılan yorumların çoğunun "tartışmacı kebapçı" refleksiyle yazıldığına tanık oluyoruz. Anladığım kadarıyla et yiyor olmayı savunmak, sözde "ağız tadına düşkünlüğün" simgelerinden birine dönüşmüş. Aslında sorunuz açık ama konu farklı yerlere savrulmuş.
Et yiyen insanlar hayvansever olabileceklerine inanabilirler ama arka planda hep bir şeyler eksik kalacaktır. Eksik kalan olgu, insan içindeki şiddet eğiliminin kökenini fark edememekle ilgilidir. Bana kalırsa, bütüncül doğa sevgisi pazılında hep bir iki taş eksik kalır, pazıl tamamlanamaz.
Bir canlının boğazını gövdesinden ayırmak, sonra da kaslarını filan yemek bir şiddet uygulamasıdır. Şiddet eğiliminin bir hayvanın canını alabilen ve/veya onun kaslarını, organlarını yiyebilen kişilerde daha kolay uyanabildiğini ortaya koyan ciddi araştırmalar mevcut.
Bir okur yorumunda yazmış ki: "Atalarımız hep et yedi. Vejetaryenlik modern dünyada ortaya çıkmış bir diyettir" . Bu ve bunun gibi yorumlar, kişilerin vejetaryenlik hakkında bilgi eksikliği içinde olduğunu açık biçimde ortaya koymakta.
Açıklamakta yarar var:
Atalarımız hep et yemedi
İnsanın evrimsel geçmişi 7 milyon önceye dayanır. Oysa et yemek Homo Erectus döneminde insanın ateşi kontrol etmesi ve eti pişirmesiyle, yani en fazla 450 bin yıl önceye dayanır. Vejetaryenlik modern dünyada ortaya çıkmadı, hep vardı. Binlerce kuşak boyunca asla ve asla hiç et yememiş yüz milyonlarca insan bugün hala yaşamakta. Bakınız: Hindu ve Budist toplumlar, "Ben et yerim ghardaş" diyenlere afiyet olsun diyelim. Et yemek ya da yememek herkesin kendi vicdanı, bilgi birikimi ve akıl yürütme becerisi ile alacağı bir karardır. Her çiçek kendi mevsimi geldiğinde açarmış.
Et yiyorum, ama keyfi ve hasta ruhlu bir şekilde canlı canlı ayaklarını kesip sokağa atmıyorum. Balık seviyorum, ama kafasına taşla vurup kurşun sıkmıyorum. Yumurta yiyorum, ama canım istedi diye tavukların kafalarını koparmıyorum. Kısacası et ve tüketen hayvan sever olamaz diyenlere saygım var ama katılmıyorum.
Ben de bu görüşe katılamıyorum. Hayvana şiddet gösteren taraf ile hayvana şiddet göstermeden onun katledilmiş halini naif (!) Şekilde yediğini yiyen insan insan arasında doğrudan bir ilişki olmasa dahi dolaylı yoldan çok ciddi ilişki vardır ve zarar vermeden yediğini sanan kişi hayvana zarar vermediğini düşünerek yanılıyordur.
@düşünmektükenmektir elbette bu senin görüşün saygı duyuyorum. Ne dersem ne söylesem aklındaki yargıyı aşamaz. Bu yüzden de daha fazla eklenecek ya da yorumlamaya ihtiyaç duyulan bir şey yok.
@düşünmektükenmektir et yiyen insanlar hayvanları katlediyor demek ne yahu, doğanın nimetlerinden faydalanmak neden katliam olsun ki, vejetaryenlikmiş veganlıkmış falanmış geçin bu saçmalıkları, et yemeyerek bitkisel ve tahıl ürünleri ile beslenmek de kimseyi hayvansever yapmaz, bitkilerin de canı var ve bitki yemek de katliam o zaman, salatalıkları, domatesleri ve diğer bitkileri acımasızca katlederek kendine salata ziyafeti çekmek hayvanlara saygılı olmak değildir, bitkilere zulümdür efenim, hayvan yemek katliamsa bitki yemek de katliamdır, öyle şeye böyle şey
@kriptonluyavuz1 saçmalık senin beynin. Kibarlığı hak etmeyeceginiz bir üslup ile siralamissiniz cumlelerinizi. Nimet dediğin şeyin bir kalbi böbreği gözleri gozyasisi acıları hisleri bilinci var. Tipik bitkinin canı hissi var propagandası ile karşı karşıya bırakılan gerçek hayvansevere karşıt düşünce olarak sunulan bakın. Hiçbir zaman degismeyeceksiniz değil mi. İnsan olduğunuzu düşünüyorsanız şayet hemen yarın ilinizdeki mezbahaneye gidiyorsunuz. Sonra tekrar görüşürüz 🙋
@düşünmektükenmektir valla bitki de gayet canlıdır, bir gülü koparinca nasıl soluyor, hücreleri canlılığını yitiriyor, hayvan da öyle bitki de öyle. Et yiyenler hayvana eziyet etmiyor, İslam dininde helal kavramının altında hayvana eziyet edilmemesi koşulu da var zaten. Saçmalıyorsunuz gercekten , kendinize uğraş bulamamış, ortaya böyle bir şey çıkarmışsiniz.
@düşünmektükenmektir ben hayvansever değilim ama hayvanlara şiddet uygulamam yanlız bitkilerde canlı hayvanları yemeyelim damamda bitkileride yemeyelim yani meyve ve sebzeleri bitkileri, tahılları. Onlarında canı var. Lütfen yemeyin bitkileri meyve ve sebzeyi de. Tahıllarıda onun dışında kalanları yiyin. Ben hayvansever olmadığım için yiyorum.
@düşünmektükenmektir hayvansever değilim ama hayvanlara şiddet uygulamam yanlız bitkilerde canlı hayvanları yemeyelim damamda bitkileride yemeyelim yani meyve ve sebzeleri bitkileri, tahılları. Onlarında canı var. Lütfen yemeyin bitkileri meyve ve sebzeyi de. Tahıllarıda onun dışında kalanları yiyin. Ben hayvansever olmadığım için yiyorum.
Yaşasın kebab! Ha konu o değildi. 😁 Tabii ki olur, veganlık çok saçma bir şey zaten aşırı eksik bir beslenme. Et yenir yani doğada var olan bir şey bu. Atalarımız hep et yedi. Vejetaryenlik modern dünyada ortaya çıkmış bir diyet, saygı da duyarım, olabilir. Vejetaryen biri yardımsever olmayabilir. Aynı şekilde et yiyen insan da yardımsever olabilir.
Öncelikle hayvan ayrımcılığı yapan birine hayvan sever diyemezsin? :D Sağ da sol da köpeğin, kedinin başını seven kişiye de hayvan sever denmez. Hayvan sever denen kişi her türlü hayvanı sever ve bunlar için bir şeyler yapan kişilere denir. Yani bir ineğin ölmesine göz yumabilen biri hayvan sever biri değildir kanımca. Ondan sonrasında ise vejetaryen ya da vegan olmak diyet değildir. Hayvanlardan alacağın gerekli proteinleri, her türlü faydalı şeyleri, aynı şekilde bitkilerde de alabilirsin yani bu bir diyet değildir. Heh bunu kanıtlamak içinde birkaç söz paylaşayım: Nikola Tesla "Genel ilkeler adına, sığırı gıda sağlayan bir araç olarak yetiştirmek sakıncalıdır. Kesinlikle sebze yetiştirmek buna tercih edilmelidir ve bu nedenle de vejetaryenliğin, kurulu olan barbar alışkanlık sisteminden övgüye değer bir ayrılış olduğunu düşünüyorum. Bitkisel gıdayla geçinebileceğimiz ve hatta bu yolda çalışmalarımızı avantaja dönüştürebileceğimiz, yalnızca bir teori değil, müspet bir gerçektir. Bu gerçekler ışığında, her çaba, ahlakımıza aykırı bir şekilde hayvanların nedensiz yere vahşice katledilmesini durdurmaya yönelik olmalıdır." Leo Tolstoy İnsan et yemeden yaşayıp sağlıklı olabilir; o nedenle et yerse, sırf iştah için hayvanların öldürülmesinde payı olur. Ve böyle davranmak ahlaksızlıktır." Einstein Artık yağ olmadan, et olmadan, balık olmadan yaşıyorum ve bu şekilde gayet iyi hissediyorum. Daima insanın bir etçil olarak doğmadığını düşünmüşümdür. Vejetaryenliğin yayılması kadar insanlığın sağlığına ve dünyada hayatta kalmalarına fayda sağlayacak başka bir şey yoktur."
ay evdeki kedimi yemiyorum, akvaryumdaki balıklarımı yemiyorum. onları seviyorum. kuzuları da seviyorum ama miiss gibi ızgarada pişmiş hallerini de seviyorum. hayat böyledir. hepsinin yeri ayrı. vegan da olamam. fıtratıma ters. mangalda sucuk pişerken ağzımın sulanmasına nasıl engel olabilirim :))))
Tabi ki olur. Ben hayvanları insanlardan daha çok seviyorum ama vegan değilim. zaten hayvanlarda insanları seviyor ama kendilerini korumak ya da ölmemek için insanları yiyip öldürebiliyorlar bu doğanın bir parçası. aynı şekilde bir kişi vegan olabilir ama hayvanları beslemiyordur ya da ilgilenmiyordur ya da korumuyordur. yani veganlık sadece beslenme tarzıdır. hayvan sevgisi ile alakası yoktur
Hanımefendi Allah inekleri, danaları etinden faydalanalım, sütünden faydalanalım diye yaratmıştır. Günümüzde en değerli gıdalar ineklerin sütünden, en güzel besin değerleri ineklerin etinden çıkmaktadır. Fakat her şeyin bir usulü vardır. Bütün hayvanları ben de seviyorum ama bana helal kılınan canlıları tüketiyorum.
İnek öyle değil ki. İnsan oğlunun yaşamını sürdürebilmesi için yenmesiz, faydalanması gereken bir hayvan.
Aynen bacım siz gidip elin Çinlisine sormayın yedikleri yarasaları yılanları. Canlı canlı hayvanları 100 derece kızarmış yağa veya kaynamış suya attıklarını... Ahh pardon! Bizim yediğimiz inek, kuzu etleri size battı değil mi? Neden? Çünkü insani bir şekilde hem dine hem kanuni kesime uygun koşullarda kesilen hayvanlar daha acınası geliyor. Biz metrelerce yükseklikten atıp kemiklerini kırıp etkisiz hale getirip hayvani kesiyoruz ya! Ben şu hayvan duyarcilarini hiç sevmiyorum. Et de yerim sütte içerim. Yiyip yememek kişisel tercihtir. İnsanları yediklerine göre yargılayacak kadar boş vakti olanlar biraz daha haritadan alt taraflara inip Çin Halk Cumhuriyetinden başlayabilir!
Et yemek hayvan düşmanlığı ise o zaman kimse deri çanta takmasın. Kürkler üretilmesin. Deri ayakkabı yapılmasın ve giyilmesin. Süt içilmesin. Yumurta yenilmesin. ... bu böyle gider. Ben hayvanseverliğin onlara merhametle yaklaşmak olduğuna inanırım. Et helal yoldan kesiliyorsa, bu katliama girmiyor. Hayvan sevgisine de engel değil bence.
Felaket ötesi bir görüş. Helal yol vs olayına girerseniz hiç işin içinden çıkılamayacak hale gelirsiniz. Hiç mezbahaneye gittiniz mi? Sadece bunu cevaplayın. Hiç bir ineğin ölüm koridorundan geçişine nasıl acılar içinde kivrandigina, ayaklarından bağlanıp acı içinde katledildiğini sahitlik ettiniz mi?
@düşünmektükenmektir Kim Başlatıcak Hadi Hodri Meydan. Ben dinimde ki gerekli şeyi yapıyorum. Fakat ZEVK alıcağımı bildiğim için ben yapmak istiyorum. İşlem başlatcakmış Kasapların Hepsi Azılı suçlu o zaman mk
Et yemek bizim protein ihtiyacımızı karşılar o nedenle bazı hayvanları yememiz lazım... ama bunu yaparken en temiz hayvana eziyet çektirmeyecek şekilde dini usüllere göre yapmamız lazım... o hayvanı hayvan gibi değil bir yerlerinden bağlayıp işkenceden zevk alarak değil Allah’ın bize emrettiği şekilde yapmalıyız... hayvan yaşarkende kurban edilirkende rahat olmalı ki her şey bir anda olup bitsin ve biz o eti yerken vicdanımız sızlamasın ve yaratana ve yardılana saygımızı gösterelim ve bunun için şükredelim...
Et yemeyip hayvan severlik taslayanlar varya bir kıtlık olsa, önce evlerindeki kedileri köpekleri yerler. Kimse üzerine alınmasın. Modernlik adına kadınları ezen kadınları görüyorsa bu dünya kadınlara salyalarini nezaket sıfatıyla sallandirırken erkekler, çagdaslik adı altında her anlamda sömürüyor ve işkence ediyorsa kadınlara, işine çıkmayan ama gerçekçi olan insan ve fikirlere hayvanlar sizden daha iyi yaftalamalarini savuruyorken insan hakları çocuk hakları diyorken milyonlarca çocuğun organ fuhuş uyusturucu terör şebekelerinin eline düşmelerine veya açlıktan veya bombalar altında can vermelerine veya sakatlanmalarina göz yumuyor ve bunu da yapanlar insanlik ve hayvan sevgisi vermeye calisiyorlarsa. Herkesten önce onlar kendi beslediklerini yerler. Buna kesinlikle eminim.
Bir vejeteryan olarak ; Hayvan severlik ile hayvan eti ( buyuk bas - kucuk bas ve kanatli ) grubunun yenilmesi ile ilgili bir alaka yoktur. Agac yetistirmeyi seven biri meyvesini nasil yiyorsa veya gul yetismeyi seven biri kokusu sebebi ile nasil kopariyorsa. Hayvan sever birinin de saglik acisindan ve dinler acisindan yenilmesine musade edilmis hayvanlarin etlerini yemeleri gayet normal. Bazi kisiler hayvan kesilmesine karsi olup , deri ayakkabi mont giymeyi biliyorlar. Bunlar ne ile yapildigini dusunmuyorlar bile ( bazi insanlar genelleme yapmiyorum )
Öncelikle hayvansever olmak için illa vegan olmaya gerek yok eğer hayvanları seviyorsan onların haklarını savunuyorsan zaten hayvanseversin demektir bende bir hayvanseverim, bir papağanım 5 balığım var neyse ben et veya hayvan ürünlerini tüketirim her zaman asıl tüketemezsek Gelişemeyiz doğanın kanunu bu hayatta kalmak istiyorsan hayvan ürünlerini tüketmen lazım ona bakılırsa bir yılanın hayatta kalması için fareyi tüketmesi lazım bir tilkinin hayatta kalması için tavuğu tüketmesi lazım bir tavuğun hayatta kalması için solucanları tüketmesi lazım vb yani anlayacağın bizimde hayatta kalmamız için (tabii ki hepsi değil) birkaç hayvanı veya ürünlerini tüketmemiz lazım yapacak bir şey yok maalesef ve ayrıca veganlığı et Yemeyen insanlar olarak düşünüyorlar bunlardan biride sensin sanırım öncelikle şunu bilmemiz lazım veganlar hayvanlarla lgili hiçbir şeyi tüketmezler eti geçtim süt, yoğurt, ayran sütlü tatlılar vb bunların hiçbirini yemezler bu da bir ek bilgi olsun.
Hayvanları severım ama bu et balık tavuk yememıze engel olamaz. Veganlık bır algı ve sektördür sosyal medyada hayvanların kesın ve işlenmesını gösterıyorlar ve burdan cok algılar yapılıp beyınler kodlandı. İşte siz ınek etını yemeyın sıze onun yerın x markanın vegan tabletı verelım 50 dollar ıste balık yerıne al sana x markanın vegan omega 3 tabletı 20 dollar. Bal yeme süt ıcme yumurta yeme bnlar sacma zıhnıyetler. Evren denge uzerınedır herkes mutlaka bır seyler tuketecek. Misal bır köpek 5-10 yavru yapar ama eger mudahale edılıp aşıları yaplımazsa en fazla 2 tanesı yaşar. Keza kedılerde aynı aşı olmaz ıse telef oluyorlar sadece 1 taesı hayatta kalır. demem oki et tuketımı dogaldır olmalı ve hayvan sevgısınle yakın uzak alakası yok bır ıhtıyactır
Bir hayvan grubunu ayırıp bunları seviyorum diyince hayvansever olunması fikri kafama yatmıyor. İnek de koyun da hayvan. Ama sağlıklı vegan bir hayat tarzı için kimse de para yok ve zaten et yemekleri kültürümüze işlemiş durumda.
Yapabileceğimiz en iyi şey hayvanların yaşadıkları ve kesildikleri yerlerde olabildiğince rahat olmalarını sağlamak. Sırf en sonunda yiyeceğiz diye yaşadığı sırada berbat davranılmamalı.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Sanki şöyle bir algı var sanki kedi köpek ne varsa yiyoruz :D Algının aksine hayır yemiyoruz. Şahsen et yiyorum, ama hayvan severim. Durduk yere, Çok zorda kalmadıkça (Can tehlikesi vs.) neden zarar verilir ki hayvanlara. Uzun yıllar kedi ve köpek beslemiş insanım. Onlarla vakit geçirmek hoşuma gidiyordu. İnsanın stresini alıyor hayvanlarla oynamak, ilgilenmek. Nitekim dinimize bakıldığında Peygamberimiz s. a. v. ve sahabelerin örnek olayları vardır. Rahmetli babamın yemek verdiği bir köpek vardı. Babam vefat edince köpek 1 yıl daha evi bekledi. Evden ayrılmadı evde kimse kalmadığı halde.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Evimizde üç kedimiz, iki kaplumbağamız var.. Sokaktaki onlarca kediye de her gün mama veriyoruz. Hasta olanların elden geldiğince tedavisini üstleniyoruz. Bu konu aslında bana fikren ters geliyor; çünkü ben dokunabildiğim sürece tavuk da seviyorum, inek de, kuzu da.. Sonrasında onları yemek ihanet ve samimiyetsizlik gibi geliyor ama işte 31 yıldır bu şekilde yaşıyoruz. Bir kaç vegan olmayı denedim, ne yiyeceğimi bilemedim. Özellikle de dışarda olduğum zaman. Sonuçta alışmışız bir avm’ye girip fastfood ile öğün geçiştirmeye. Etçil değilim, yeşillik, bakliyat ve sebzeleri tercih ederim ama maalesef az da olsa et tüketiyorum. 😬
Doğada et yiyen canlılar, ot yiyen canlılar, bir de her ikisini de yiyen canlılar var. Neden bunu kabullenemiyoruz? Aslan geyik avlıyor diye aslana düşman mı olmalıyız? Aslanla kavga mı etmeliyiz? Onu ot yemeye mi teşvik etmeliyiz? Neden bunu farklı yorumluyorsunuz?Çok anlamsız...
Doğayı sevenler de bitki yemesin o zaman. 8 milyar insan ölelim hatta yaşadıkça dünyaya zarar veriyoruz çünkü. Yukarıdaki mantıkla düşünürsek aslanın da hayvan düşmanı olması lazım et tüketiyor ya. Ben et yiyen bir insanım ama bana zararı dokunmayan bir karıncayı bile incitmem. Sırf keyfim için hiçbir canlıya zarar vermem. İlerde evim olursa köpek almayı çok istiyorum mesela. Merak etmeyin yemeyeceğim, arkadaş olacağım kjhghjkh
Ben hem veteriner hekimim hemde hayvansever biriyim ama et yemeye karşı değilim onlar bizim için yaratıldı etlerinden sütlerinden yararlanmak için bunlara çiftlik hayvanı diyoruz pet hayvanı dediğimiz hayvanlar bakıp büyütmek için çiftlik hayvanı öyle değil
Hayvanlara Taciz, Tecavüz, İşkenceye karşıyım Severim ama Soframdanda Eti, Et ürünleri, Süt ürünleri, Yumurta vs eksik etmem. Faydalanılan Hayvanlar farklı bana göre. Sonuçta doğada Aslanda Oğlağı yakalayıp parçalıyor.. Yeme ve yenilme döngüsü.. Fakat şunuda unutmayalım Hayvanseverim diyipte herşeye dikkat edenler verdikleri Mama İnsan etinden yapılmıyor onada dikkat etsinler bir zahmet 😉😉
Yaşadığım ilçede sokaktaki canlar için mama bağışı kumbarası açtım mama bağışında bulunur musunuz💜 Kuru Mama 15kg olduğunda Konserve ise 24 adet (1koli) olduğunda kargolanıyor lütfen destek verin kediler için daha fazla mamaya ihtiyacım var tek başıma yetemiyorum 💜❤️🐾🐱🐶🍛
Kedi köpeği sevip karıncayı akrebi ezince hayvansever olunmuyor. Kurbanı katliam görüp yılbaşında hindi yeyince de hayvansever olunmuyor. Doğanın kanunu bu yenilmesi gereken yeriz, yenilmeyen de kendi döngüsünü doğada yaşar. Hayvansever olmak; bizim gibi canlı bir varlık olduklarını unutmayarak onlara keyfi zarar vermemek demek.
Eğer böyle bir düşünce oluyorsa o halde biz sebzede yemeyelim. Sonuçta onlarıda köklerinden kopartıyoruz öldürmüş oluyoruz. Onlarda bir canlı sonuçta.. Meyvede yemeyelim, dalından kopartıyoruz canına kıymış oluyoruz. Biz o zaman sadece suyla yaşamak zorunda olurduk. O yüzden hayvan sever olmakla, onları yememenin bir mantığı olamaz. Duyduğum okudugum en saçma düşünce olabilir. Millet iyice saçmalamaya başladı
Hümanist olucam diye civkini çıkarıyor millet. Onlara söylemek istediklerimi site kuralları gereğince söyleyemiyorum şu an. Et yemek ile hayvanseverlik konusunu açmaları çok saçma madem bu kadar düşündekiler Çin karşıtı protesto düzenlesinler ilk nitekim onlar ayrım yapmıyor.
Kuzu tandırından tut tavuk sotesi ve balık ekmeğe kadar hayvan etleri yiyen biriyim ve gayet hayvanları seviyorum. Ayrıca besin zincirinin en üstünde insan vardır ve doğada yaşamak için her zaman bir savaş vardır, yani alt zincir hep üst zincire yarar. Kaldı ki hayvanlar kadar bitkiler de canlı o zaman onların da yenmemesi lazım. Gerçekten ne vejeteryanlığı ne de veganları anlamıyorum.
İnsan doğası hem etçil hem otçul olduğuna göre bunun dışında bir felsefe geliştirmek saçmalık. Hayvan sevgisi ise insanı duygusal olarak etkileyen hayvanlar için geçerli. İyi bir insan tabi tüm doğaya ve hayvanlara saygılıdır bir timsahın da beslenmesi gerektiğini anlayışla karşılar ancak duygusal olarak onda his bırakan hayvanlara da sevgi besler.
Bence hayvansever olmak için illa vegan olmak gerekmiyor yani eğer evcil hayvanını petshop gibi biryerden almak yerine sahiplendiysen, sokak hayvanlarına destek okduysan onlara aklına geldikçe ve maddi durumun oldukça besliyorsan, merdiven altı hayvan üretimine karşı isen zaten hayvanseversindir, ve bazen hayvanları yiyecek olarak tüketmek zorunluluktanda olabilir zaten ne yazıkki besin zinciri böyle işliyor ve birimde proteine ihtiyacımız var yoksa biz kısa ömürlü olucaz ne kadar bazı insanlar kabullenmesede gerçek bu yani her vegan hayvansever değildir, her hayvansever vegan değildir.
Et yemek hayansever olmamak demek değil hayvanseverlik hayvanlara saygı göstermek onların da bir canlı olduğunu zekaları olduğunu hakları olduğunu idrak etmektir. Eskiden kurbanda kurbanın gözü kapatılırdi korkmasın diye başı oksanirdi en acısız şekilde canını versin diye uğraşılırdi şimdi ise bildiğin işkence haline geldi burdaki fark ne canlıya saygı duymak
Evet olur. hayvanlara keyfiye zarar verilmesini, kotu sartlar altinda bakilmasini dogru bulmuyorum. zordalarsa yardim edilmeli ve onlarin insanlar gibi bir hissiyati oldugu bilinmeli ama doganin kanunu bu yasamak icin yiyoz yani birbirimizi. O zaman geyik avlayan aslanda hayvanlara kendi turune ihanet etmis bir canli oluyor? Bilmem cok mu tuhaf bakis acisi ama gsgsgs Ayrica sen yemiyorsun diye et uretimi bitmiyor. senin kendince tribin bi boka yaramiyor
hayvan seviyorum diyen insanlara hayret ediyorum bazen kedi köpeğe aşıklar hayvan sevgisi hayvan hakları derler ama hamam böceği haşere fare görseler ay ıykk öyk böğk derler nerde kaldı hayvan sevgisi bunlarda hayvan değil mi 😀 not:hayvanları bizde sevmiyoruz şova gerek yok
Niye et yiyen insanlar kedi köpek mi yiyor. İneğin kendisini de seviyorum etini de tavuğun kendisini de seviyorum etini de. Kedi hastasıyım kendimi bildim bileli pek çok kedi besledim. Baktım büyüttüm. Ölenlerime ağladım. Demek ki oluyormuş. Bununla beraber ALLAH et yiyebilmen için bazı hayvanlar yaratmış. Daha ne istiyorsun?
Yani ben hayvanların içerisinde büyüdüm yaşadığım yerde kedi köpek tavuk ördek kaz kuzu inek yılan akrep yarasa (daha sayamadığım çok hayvan var) hepsini de severim ama Rize kavurması pilav=Ben adam bile vururum hatta kurbanda bu menü gelince yapıyorum 😂
doğada insanlar hayvanlar bitkiler bir senkron halindedir kısaca şöyle özetleyim kediler fareleri yemediği için veba salgını oldu dünyada doğa bir düzen içindedir tavuklar yenmese ortalık tavuktan geçilmez biz yemesek sansar yiyor tilki yiyor dünyanın düzeni böyle
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Açikcası bu konuyu kafana takarsan soguma meydana geliyor ben 6 7 ay et yemedik tavuk balik vs. sonra 1 ay hastalandim simdi ara sira tavuk eti yiyebiliyorum. onu da sirf ihtiyac diye. hayvan sevme konusunda da eti yenilmeyen hayvanlari seviyorum zaten kedi gibi. tutupta tavugun nesini seveyim. yiyecek gozuyle bakilmiyor mu?
Hayvanlari gercekten seviyorum ama hayvanseverim diyemem. Vegan olabilir miyim cok zor. Ancak atiyorum kirmizi et pek yiyemem midem bulanir. Her neyse ben et yiyen birinin hayvanseverligini samimi bulmuyorum. Yani hayvanlara zarar vermeyen birisi icin de yalnizca merhametli diyebilirim neden hayvansever diyeyim ki.
Şahsi fikrim bitki ki de bi canlı türü onun kendi dünyası kendi duyguları yok mu? Hareket etmiyor diye dünyası yok mu? Sonuçta canlı değil mi o da? Ben hayvanseverlerin sebze ve bitki yemelerini anlamış değilim. Hayvana gelince canlı birlikte gelince başka muamele.
Kesimhanelerde hayvanlara yapılan eziyetlerle ilgili bir film izlemistim adını hatırlamıyorum ondan beri et gördükçe o film aklıma geliyor ve o filmi isteyipte hala et yiyebilecek hayvanseverin olduğunu dusunmuyorum
Saçma bir düşünce et yemek hayvan sevmiyor anlamına mi geliyor hayvan kesip etini yemek günah olsaydı Allah kurban kesilmesini istemezdi... veganlar ot yer otu yiyen hayvanî da kesip etçiller yer oh missss
Yaratılanı severiz yaratandan ötürü... hic bir. canlıya zulmetmeyiz Allahın nimet olarak sunduklarindan yeriz. Kuzuyu severim canlıda severim pişmiş de Yılanı da severim ama benden uzakta canlıyken
KB Ama Onu Diyenin A*Koyim Boş Tatava yapmış. Sen Evinde Kedi Köpek Besliyorsun diye eti yenemez mi? Köpek eti yemek Çin'de bir kültür haline geldi eskiden yiyecek 1 lokma dahi bulunmazken yemeye başladılar.
gözünü seveyim akıl ile olan soruları buraya yansıtın yani abuk sabuk ergen soruları sormayın nedir yaa et yiyen bir kişi hayvansever olurmu senin zihniyetine varya bi bitmediniz ya baban keşke seni o gece dışarı boşalsaymış sperm israfısın
ot yiyenden doğa sever oluyorda et yiyenden havansever neden olmasın ayrıca dinen bi sakıncası olmadığı sürece sıkıntı yok keyfiine can almak dışında gayette normal yenilebilir insan hepçildir ot da yiyebilir ette
Gerçekten hayvan seviyor iseniz sizin için neden sadece kedi köpek var eleştirmek için ya da size hedefledigim bi soru değildir cidden kendime de soruyorum bunu
Olur tabi neden olmasın sonuçta kedi, köpek, kuş kesip yiyen bir kültüre sahip değiliz. yani en azından ben değilim ama kuşta besliyorum köpekte seviyorumda evin bir bireyi gibi benim için.
öncelikle veganlık zaten doğanın düzene aykırı bir durum ha bunu geçersek bence hayvan sever olmak için hayvan yememek değil havanlara göz kulak olmak eziyet etmemek saha önemli
Hayvanları sevmek düşünmek onlara zarar vermemek beslemek gibi bir durumla olur. Gerisi tercih meselesi. Bir insan et yiyor diye hayvan sevmeyen biri olmaz. Nasıl hayvanlar birbirini yerken buna doğanın kanunu diyoruz. Bizim de et yememiz gayet normal.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
senin mantığına göre o zaman bende sana şunu sorarım.. senin evinde hiç ahşap tahtadan eşya yok mu.. illa ki vardır.. evinde en azından yer parkeleri veya kapılar dolaplar ahşaptan tahtadandır.. eee o zaman sen doğa ağaç orman katili misin.. senin evindeki eşyalar ın yapılması için o ağaçlar kesildi yani öldürüldü derim sana.. et yemek ile hayvanseverlik arasında bağ yoktur.. bye
Saçma düşünce. Bende farklı bir mantıkla soruyorum. Tükettigimiz gıdaların hepsi canlı. nohut mercimek kahve fasulye hatta yeşillikleri canlı canlı tüketiyoruz. Bu mantığa göre yaşam şansımız yok. hayvan tabiatı sevme korumak başka şey. Canlilarin fıtratindaki gıdaları alması zaruri. Et yememek bir tercihtir.
Bence gercek hayvanseverlik veganlıktır kendi beslediğim tavşanı ördeği veya herhangi bir hayvanı yiyemem satamam kimseye veremem ama göz görmeyince gönül katlanıyor alışkanlık
tavşan yemek isterdim.. ama pahali ve ulkede henuz yaygin degil... birde köpekbalığı yemek istiyorum.. mümkünse piton yilan eti de tatsam fena olmaz..
evet ben et seviyorum.. fare olsa yerim ya zamani gelince mecbur kalacaksiniz.. oyle marketten almaya benzemez.. ilk ördek kesmistim ve alkislanmistim ailem tarafindan..
aileden geliyor napabilirim yani.. can almayi sevmem yiyeceksem farkli..
Yok et yiyen insan hayvansever olamaz mazallah köpeği falan da yer aman haa... Ne saçmalıyorsun ne alakası var eti seviyorum diye hayvana zarar vericek değilim
Neden olmasınki. Biz sadece doğanın işleyiş biçimine uyarak et tüketiyoruz. Sonuçta bu bizim bir ihtiyacımız. Hayvanlara tecavüz etmiyoruz , patilerini kesip sokağa atmıyoruz, mamalarına zehir koyup zehirlemiyoruz, kasten zarar vermiyoruz veya onları sırf sıkıldığımız veya bakamadığımız için sokağa atmıyoruz. Bence bunları yapandan hayvan sever olmaz. bunları yapandan hayvan sever değil insan bile olmaz.
yani o düşüncenin temelini anlamadım ben. dünyada insanların yeri belli hayvanlarında. hayvanlarda yiyor et. yani bu doğal birşey. türünü yok etme ye bence.
Ne zırvalıyosun ki. Köpek dişi olan tüm canlılar (insanlar da dahil) et oburdur. Yani bizi yaratan tanrı böyle karar vermiş sen istediğin kadar zırvala. Dünyanı bir düzeni var
Ya of şu hayvanseverlikle et yemeyi bağdaştırmayın ya. Et yemek dengeli ve sağlıklı beslenme için gereklidir. Hayvanları da sevebilirsin tabii ki. Ne alaka?
Kişisel biraz ama ben geçtiğimiz ay pandemiden dolayı cowspiracy tarzı belgeseller izleyerek kendimi yetişirme imkanı bularak pesketaryen olma kararı aldım. hedefim en kısa süre içinde vegan olmak ve bence vegan olma fikri hayvansever herkesin aklına yatmalı. ha olun olmayın şimdi en büyük hayvan düşmanı veganlardır hayvanların otunu sen niye yiyosun diyenler olcak ahahahhash
Bir vejeteryanım ama hayvansever değilim, köpekleri falan severim elbette, ancak öyle ille de hayvanların hakları korunsun falan telaşıyla hereket etmem :D
et yerim affetmem 😀😀🙉 ama hayvanları da cok severimmm kedileri özellikle 😍 bugün bi kedinin basını oksadım okşar oksamaz pati salladı arkası dönüktü sjsjsjsjsjsj😂😂😂
Et yiyen hayvanlar nolucak desek eee doğanın dengesi bu cevabı gelir muhtemelen. Bizde doğada bir canlıyız denge ve sağlık gereği et tüketmek zorundayız.
Saçma soru olmuş ama yine de fikir beyan edeyim... İnsan tüm canlılara halife olarak yaratılmış, diğer canlılar ona hizmet için yaratılmıştır. Kiminin etinden, kiminin sütünden, yumurtasından, derisinden yararlanırız yaratılış gayesi budur hayvan sevmek onun nimetlerinden yararlanmamak değildir. Bu arada onlara eziyet, ışkence edenlere de lanet olsun.
Yenilecek hayvan var yenileyecek hayvan var. Mesela vücudun proteine ihtiyacı olduğu için et yemek zorundayız. Ama gidipte yarasa yersen Corona olursun😂