Çok üzgünüm. Çok ümitsizim. Çok şaşkın ve mutsuzum... Evlerinin çatılarından atlayan Afgan kadınlarının halini düşündükçe oturup ağlamak geliyor içimden. Bir ülkenin yok oluşu, bir ülkedeki tüm kadınların korku içinde beklemesi beni kahrediyor...
Şeriatla ülke yöneteceğiz diyenlerin ilk icraatleri kadınlar oluyor genelde. Kadını yönetmek için ülke kurmak istiyorlar, ne acı. Ne acı ki bunu Allah adını kullanarak yaptıklarından birçok kişi tepkisiz kalıyor, korkuyor ya dinsiz yaftası yersem diye...Adamlar cumhurbaşkanlığını işgal ediyor ve ilk açıklamalarında, kadınların dışarı yalnız çıkmasına izin vereceğiz diyorlar. Kadın yani dert, dert aslında hep seks. Tek dert bacak arası muhabbetler, kendine köle edinmek, tek dert bu. Tek dert kendini önemli hissetmek için bir kadını ezmek, baskı altında tutmak, onu yok sayıp aşağılamak...
Afgan kadınları evlerinde öldürülmeyi bekliyor. Neden? Belediye başkanı olduğu için. Neden? Sanatçı olduğu için. Neden? Gazeteci olduğu için... Kadınlar, ülkelerini erkeklerden daha güzel savunuyor. Açıklamalar yapıyorlar, seslerini duyuruyorlar. Lütfen daha çok sesinizi çıkarın. Sizin ülkenizde olanları biz anlamakta, empati kurmakta güçlük çekiyoruz. Videolar çekin, bağırın çağırın, sesinizi duyurun. Dünya bu utanmazlıkla kulak tıkasa da daha çok bağırın. Birgün sizi duymak zorunda kalacaklar... O gün gelene kadar hayatta kalmaya çalışın, direnin. Kalbimiz sizinle...
Evet evet kadın olmak daha zor. Bunu erkek olmak kolay anlamında söylemiyorum. Zira tarihe bakarsanız erkek ve kadın arasındaki özgürlük ve adalet eşitsizliğine şahit olacaksınız. Basit bir örnekleme yapalım hadi. Tarihte kadın Oy hakkı yok, birey olarak sayımlara dahil edilmedi
Dinde kadın Erkeğin nefsi var kadın kapansın, erkeğe gelince 500 kişiyle sünnet edilip düğün yapılır lakin kadına gelince aman oran belli, buran belli.
Giyim konusunda kadın
Günümüzde kadın
"Acaba taciz edilecek miyim, tecavüze uğrar mıyım?" Kadına bir şey olursa ne giydiğine , nerede olduğuna, saat kaçta olduğuna bakılır suçluya değil.
Eğitimde kadın Yıllar sonra ancak eğitim hakkına kavuşuldu. Haydi kızlar okula projelerini unutmadık.
Sporda kadın "Kadın şort mu giyermiş" bu mu bizi böyle mi temsil ediyor. Erkeğe gelince hadi bastırın gölü.
İlişkide kadın
"Bak zarın namusun!" Erkeğe gelince milli oldu kadına gelince namussuz.
İnsan olmak zor, insanlıktan yoksun bir yönetimle baş etmek daha zor. Saygı, huzur, güven, hoşgörü bunlardan yoksun bir toplumda özgürlük ancak bir kelime. Diyecek çok sözüm var lakin bunu kelimelere dökecek hisleri tercüme edecek sözcük yok. Sanırım direnmek zorundayız en azından yeni nesile daha özgür bir hayat bırakmak için.
Kadınların hiç bir suçu yok. Tek suç erkeklerinde. Kadınlarda erkeklerin hatalarının bedelini ödüyor. Afganistan'ın evli barklı erkekleri ve genç delikanlı erkekleri kargo uçaklarının kanatlarına vs binip kaçmaktan ziyade savaşıp ülkelerini kurtarabilme ihmalleri var. Afganlılarda Suriyeliler gibi kaçmayı seçip mülteci olmaya karar verdiler. Canlarını kurtaracaklarını zannediyorlar ama aslında her şeylerinden olacaklarından habersizler. Hem ailelerinden hemde canlarından olacaklar.
Kendilerine erkek diyen aciz, korkak ve şuursuz insanlara var mesajım. Bu dünyada işinize geldiği gibi yaşayın, kendi annesine bile saygısı olmayan bir varlıktan merhamet ve vicdan beklenemez. Gözleri dönmüş, akılları kiraya verilmiş, kimin için ne yaptığını bile bilmeyen bir grup cehalet grubunun kanlı ellerine bırakılmış ülkenin kadınlarına sadece üzülüyorum…
8
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
kapitalist medya ile bakın cumhurbaşkanlığını taliban ele geçirmiş he? kim peki o adamı cumhurbaşkanı yapmış? afganistanda olan 20 yıldır işgal etmiş abd ye karşı zaferdir 20 yıldır savaştıkları işgal ettikleri vatanlarını kurtardılar.. taliban oradaki halktır size öyle anlatıyorlar.. zamanında sovyet işgaline karşı gene taliban kurtarmıştı.. afganistan halkı ve afganlılar ülkelerini vatanlarını terketmez savaşırlar.. gelmiş burada yazanlar kapitalist medya ağzıyla konuşuyor.. cia ajanı cnn muhabiri kadını sunucuyu izliyor sonra gerçek o sanıyor.. peki 20 yıldır o afganistanda abd askerleri tarafından öldürülen tecavüz edilen kadınları hiç sorguladınız mı? hayır tabiki size çünkü öyle anlatıyorlar.. neymil taliban ülke yönetimini ele geçirmiş? ulan ülke zaten onların kendi vatanlarını kazandılar ve 20 yıl bunun için savaştılar.. siz beğenin beğenmeyin yönetimlerini sevdin destekleyin bu sizi ilgilendirmez.. orası onların vatanı ve diledikleri gibi yönetilerler.. mecburlar mı abd.. alman fransız kanunlarıyla kendi vatanlarını yönetmeye? o havalanından kaçanlar..ülkeyi terk edenlerin hepsi abd işbirlikçisi vatan hainleri taliban onları öldüreceğini bildiği için kaçıyorlar.. afganlılar asla ülkelerini terk etmezler..20 yıldır abd işgalcilerine karşı terk etmedikleri gibi..
Diyecek söz yok aslında bir ülkenin vatandaşı kendi karısına kızına sahip çıkarmıyorsa bu onların ayıbıdır. Insan hakları diye atıp tutan Avrupa ülkeleri şimdi neredeler. Niye onların vatandaşı mağdur olunca kıyamet kopuyorda bir Müslüman eziyet görünce herkes kör, dilsiz ve sağır oluyor. Dünya da Müslümanlara karşı büyük bir nefret var.
Böyle böyle yok olacağız çünkü bunlara bu zemini biz hazırlıyoruz. Kadinlar geçmişten bu yana seks objesi olarak gorulde ve görülmeye devam edecek. Kadın maldır ve erkeğin kölesidir. Zaman içinde her ne kadar şekil değiştirse de bu günümüze kadar böyle devam etti ve edecektir.
İslamiyetin emrettiği farzları kendilerine göre yorumlayıp sapkın bir şekilde ancak bu kadar lanse edilirdi.
Ülkedeki erkekler kaçiyor önce oysa kadinlara, çocuklari düşünmeleri gerekirken. Ülke diktatörün eline kaldiysa savaşacaksin kardeşim, canini vermeyi bileceksin. O kadinlara, çocuklara namahrem elleri degdirmeyeceksin. Onlar kaçadursunlar olan da yine kadinlara, çocuklara oluyor. Pis zihinler, pis mahluklar. Keşke yaşamasalar Taliban denen pislikte yandaşlari da. İsterdim ki bu dünyada güç sadece iyilerin, bilinçli insanlarin elinde olsun. Ama bu dünyada güç maalesef hep iyilerin elinde değil, masallarda yaşamiyoruz ya!! Ahh masum insanlar, kadinlar, çocuklar... Sizin orda neler çektiginizi nerden anlayabiliriz ki kendi ülkemizde elimizde bir fincan kahveyle haberleri takip ederken? Allah yardımcınız olsun. Sesinizi elbet duyurup yardim eli uzatilacak, ama bugun ama yarin... Bu hayatta güçlüler kimlerdir diye sorsalar örnek verilecek insanlarsiniz siz kadinlar ve çocuklar. Bi zalimin karşisinda elinizde kendinizi, ülkenizi, çocuklarinizi... Savunacak bi śey yokken ve kendi abileriniz, babalariniz, erkek kardeşleriniz... Kaçarken o pisliklerin zulmü karşisinda boyun eğmek zorunda kaliyorsunuz. Allah biliyor ya yaşadiginizi... İnşallah yaptiklari yanina kalmayacak bu pisliklerin. Bu dünyada uçkuru için yaşayan pisliklere ne yazik ne yazik... Yaziklar olsun hepsine!!
Bir kadının tek çaresi yüksek bir yerden atlayıp kurtulmaksa hepimizin ayıbı. Keşke elimden bir şey gelse, keşke buraya yazdığımız her cümlenin bir etkisi olsa. Biliyoruz ki, yazdığımızla kalacağız.
Açıkçası bu benim çok zoruma gidiyor. Empati kuruyorum, kanım donuyor. Ya o çaresizliği bir yakınım hissetse, ya ben hissetsem. Çok kötü bir durum. Olan kadınlara ve çocuklara oluyor her zamanki gibi.
Buna sebep olanlar insan değil. Hayvan hiç değil. Birer yaratıklar. Önümüzdeki senaryo belli. Yine benzer bir senaryo uygulanıp eyy sizi kurtarmaya geldik hesabı yapacaklar.
Ortadoğu'da kadın olmak ya da olamamak. Bambaşka bir coğrafyayı örnek verseydik bu bağlam coğrafik olarak incelenebilirdi fakat Ortadoğu'da kadın olmak tamamen siyasal kökenlerle bağdaştırılmış bir yaşam mücadelesi. Erkekler için hayat çok kolay demek de haksızlık olur fakat bu ortamda erkekler kaçma, sığınma, hayatını devam ettirebilme yani bir insanın en temel hakkı olan yaşama sahipler. Perspektifimizi kadınlara çevirdiğimizde ise durum buradan gördüğümüzden de çok öte bence. Yaşanan iç savaş haricinde var olan kültürel eksiklikler, çocuk evlilikleri, eğitim olanaklarının bulunmaması, sosyal sınırlamalar ve çok daha fazlası. Tüm bunlar sebebiyle Afgan kadınlarının verdiği mücadele yürekleri dağlar, yüreği olanları dağlar. Dünya üzerindeki tüm kadınlar özgürce yaşayana dek birileri bir yerlerde mücadele etmeye devam edecek, bu mücadelenin sonunda yaşam hakkı ayırt edilmeksizin kadınların olacak. 🍀
Afgan erkekleri Taliban var diye karısını kızını Taliban eline bırakırken, Afganistan kadınlarının metrelerce yükseklikteki evlerin ya da yüksek binalardan atlayarak intihara teşebbüsü... İnsan kahroluyor...
Bir tarafta ailelerini, çocuklarını bırakıp kaçmaya çalışan Afgan erkekleri bir tarafta ise ailesini bırakamayan ve sessizce ölümü bekleyen Afgan kadınları. Sesleri olmak zorundayız.
Türkiye de böyle yapılmak istenmişti ancak Atatürkçü subaylar buna müsade etmedi. İrtica öyle bir yılandır ki İnkılabın demir pençesinde boğulmaya mahkumdur. Laiklik karşıtı cumhuriyet düşmanı içimizdeki şahıslar afganistana gidebilir tam istedikleri koşullar orada oluşmuş durumda.
Tarafsız gazeteler bunların yenilen amerikanın imajını kurtarma çalışmaları olduğunu gösteriyor. Aynı şeyleri Vietnam'da yine yaptılar. Halk sanki kendisi zamanında mutlu gibi bir yalan bu. 20 yıl yakıp yok etti. Sonunda taliban yine kazandı yine geldi.
21. Yüzyıl da bunların yaşanması gerçekten bir kenara şeriat istiyoruz diye yırtınan afganlı erkeklerin geldiği an kaçmaları da ayrı trajikomik. Çok istedikleri düzen büsbütün kadınlara zarar veren tek şey aslında keşke tüm dünya izlemek yerine buna izin vermeseydi her şey çok farklı olurdu, geldikleri ilk an 'kadınların sokağa tek başına çıkmalarına izin vereceğiz' demeleri tamamen yalakalık)) ne para var ne pul tabi diğerlerine yaranarak güç edinmeleri lazım bunu da yine kadınlar üzerinden yapıyorlar. Bu iğrenç düzeni savunmam asla da savunmayacağım savunanın da uygulayıp kadınlara işkence edenlerin de Allah belasını versin
Tarihin her döneminde kadınlara kafaya saran bir çete , bir toplum var. Taliban’ın eğitimi yasaklamasındaki en temel sebep bu insanları ilimden uzak tutarak din ile yozlaştırmak. Aptallaşan bir milletin ise gücü nedense sadece kadınlara yetiyor. Sırf erkek egemenliği tatmin olsun diye peçesi açılan kadın meydanda kırbaçlanıyor ve erkekler bunu zevkle izleyerek videoya çekiyor. Benim inandığım islam bu değil ya... Kadınlar bu kadar mağdurken öz oğulları, eşleri bu kadınları bırakıp Türkiye’ye kaçıyor yahu bu erkeklik midir adamlığın kitabında var mıdır kadını mağdur etmek, zulme terk etmek.. Elden ne gelir yazık demekten başka
Bir örgüt kuruldu... sonra örgüte silah verildi... ülkeyi ele geçirdi... İnsanlara zulum edecekler... Sonra birileri gelecek örgütü yok edecek ve kahraman olacak... Yaşasın kahraman eamerikaaaa diyecekler... ve kahraman amerikanın Ebu garip ceza evinde yaptıgı iğrençlikleri hiç kimse duymayacak... Kadınları kurtarmak için çantalarında prezervatif dolu askerler gönderecekler...
Çünkü silah baronları savaş istiyor ve müslüman kadınlar kimsenin umrunda olmayacak...
Türkiyenin afkanistandaki ısrarla havalimanini korumasını isteme sebebi nedir peki Mehmet bey elini kolunu sallayarak sınırdan geçen afkanlara neden dur denilmiyor sizce
@gecekusum3434 sınırdan elini kolunu sallayarak gecen yok o görüntülerin cogu yalan isterseniz bi gidin sınırdan elinizi kolunuzu sallayarak geçmeyi deneyin... hava alanı konusunda değil sadece oradaki varlıgımızı koruma konusunda cok ısrarcı olmalıyız bu CHP eski genel başkanı eski dış işleri bakanı hikmet çetin anlatsın istersen. Onun bu konudaki söylemleri çok önemli kendisi yılalrca afganistanda görev yaptı konuyu çok iyi biliyor Türkiye nin bölgedeki saygınlıgına ve halkta olan karşılığını herzaman anlatır. dinlemek isterseniz Hikmet ÇETİN bu konuda gerçekten bilgi ve deneyim sahibidir www.milliyet.com.tr/.../hikmet-cetinden-kritik-uyari-afganistani-bekleyen-en-buyuk-tehlike-6575978
@gecekusum3434 görüntüyü göremiyorum ama herkes makamının verdiği sorumluluga göre farklı konusabilir her söylem aynı olmak zorunda değil aslında bu tür konularda kapalı kapılar arkasında neler konusuldugu çok önemli ve bunları asla basınla paylaşmazlar devlet hatta devletler sırrı.
Anlıyorum bu ılımlı yaklaşımınizi yarın birgun olası bir turkiyede afkanlar tarafından çıkarılacak iç karisikliktada aynı görüşler içinde olmanizi diliyorum teşekkür ederim aydınlatıcı fikirleriniz için
@gecekusum3434 istemiyorum ben ülkemde düzensiz göçmen göç konusunda sadece insanları telaşa sevk edici yalan yanlış haberlerde istemiyorum bunun siyasi malzeme olmasını da istemiyorum ama bunu devlet olarak diğer ülkelere karşı kullanabiliyorsak kullanalım. Sonucta GÖÇ başlayınca ortaya hep olumsuz şeyler çıkıyor
Bütün dünyayı İslam düşmanı yapacak uygulamalara umarım imza atmazlar aslında bu korkuların temeli geçmişte yaptıkları Sözde temsilcinin birisi açıklama yapmış artık eskisi gibi olmayacağız diye ama bir çok özgürlüğü elinden alınmış olacak kadınların ve dahası erkeklerin..
Umarım orada yaşayan insanlar bir şekilde ayakta durabilir ve umarım bizim içimizdeki taliban sevicileri de bu gördüklerinden bir ders alabilir çünkü uzun bir süre geçmeden bizim ülkemizde karışıklık çıkması an meselesi.
Bölgelerde gerginlik artıyor insanlar Suriyelilere ve gelen Afganlara aşırı tepkililer bir fitil ateşlenince bizim ne halimiz olacak o savaştan kaçmış gibi görünen gülümseyerek kamera önünden geçenler bakalım gerçekten kaçmışlar mı yoksa bizim ülkeyi mi karıştırmaya gelecekler.. göreceğiz
Dünya o kadar kirlendi ki, artık duygular da törpülendi. Herkes sadece seyirci kalıyor. Akın akın gelen Suriyeli ve Afganları "kardeşlerimize yardım etmeyelim mi?" diye ülkemize sokan zihniyet sözkonusu onurlu bir duruşla ülkesinde kalıp ölümü bekleyen kadınlar olunca sessiz kalıyor. Taliban dediğiniz bir avuç köpek. İstense bir kaşık suda boğulacak bir grup. Ama malesef küresel güçlerin siyasi çıkarları için o ülkenin kadınları kurban ediliyor. Elimizden hiç bir yardımın gelmemesi ne üzücü. Tek yapabileceğimiz sosyal platformda bu insanlar için çığlık olabilmek.
Tamamen dinle alakası var. IŞİD'in kadınları köle pazarında satması bile İslami açıdan uygun. Çünkü İslam'da "Cariye" dediğimiz bir kavram var, "kadın köle" demektir. Bunlar parayla alınıp satıldıkları gibi bir erkeğin kadın kölesiyle ilişki yaşayıp çocuk yapması caizdir. Hatta bunun sınırı yoktur. Sadece nikah olursa 4 sınır var. Bir erkeğin 50 cariyesi bile olabilir ve dilerse hepsiyle sevişebilir. Helaldir. Osmanlı padişahları nikah kıymaz zaten. Onlarda da durum aynıydı. Fatih'in 7 tane karısı var mesela. Aslında nikahlı karısı değil, cariyeleri. 2. Abdülhamid'in 12 tane. 100'den fazla çocuğu olan 3. Murad'ın 50'den fazla.
Kadın mirasın yarısını alamaz. Çünkü İslam'a göre evi geçindirmesi gerek kişi erkek. Eşitlik yok.
Kadının şahitliği erkeğin yarısı kadardır. Kadınlar duygusal oldukları için 2 kadının şahitliği 1 erkeğin şahitliğine denk tutulur.
Kadınlarla erkeklerin bir arada olmaları da uygun değildir. Protestanlıktan evvel özellikle Katolikler zamanında Avrupa'da vahşet vardı. Cadı olduğu gerekçesiyle katledilmelerinden tut da kiliseye karşı çıkanların öldürülmelerine kadar.
Bugün İsrail'in Orta Doğu'daki faaliyetleri de tamamen dini. Çünkü vaat edilmiş topraklara yerleşmek istiyorlar. Aynı durumun tersi olsa Müslümanlara göre bunun adı "fetih" olurdu.
Norveç'e bak. İskandinav ülkeleri 17'nci yüzyıldan itibaren Hristiyan oldular ve dine bağlı değiller. İlk eş cinsel evliliği getirip kadına ilk seçme seçilme hakkını veren ülkelerdir.
Dinin egemen olduğu hiçbir yerde bilim bile gelişmez. Orta Doğu'da Gazali gibi adamlar "Felsefe haramdır" demişlerdi ama Ömer Hayyam, Razi, İbn-i Heysem gibi yüzlerce bilim adamı kulak asmamıştı. Bu adamların da dine karşı mesafesi vardı. Hatta Razi'nin şiirinden Müslüman olmadığı bile anlaşılıyor.
Müslüman ol diye sana gel diyen kim? Seni tutan kim! O bahsettiğin kimseler işine geldiği gibi davranmış bölgedeki yerel inançlar içinde etkilenmiş. Seni zorlayan kim! Cariye dönemin kültürü içinde bir bakış açısı. Dünyanın her yerinde köle pazarları varken o da ona bir yaklaşım olacaktır. Amerika girdiği her ülkede tecavüz ederken milletin kafasına göğsüne haç kızgın demir dağlarken çok mu medeni?
@utu-masasi küçük bir parantez açayım :) cariye kavramı müslüman kadınlar için geçerli değildir. Müslüman bir kadın dini olarak hürdür, fıtraten böyledir ve böyle olduğu için müslüman bir adamın eşi dahi kimseye cariye olamaz.
Evet Müslüman kadınlar köle olamazlar ama Müslüman olmayan kadınlar insan değil mi?
ABD'nin yerlilere yaptıkları zulümleri, Almanya'nın Yahudi katliamı ve Cengiz Han'ın milyonlarca insanı katletmesi en büyük barbarlıklardan. Ben onları savunmuyorum elbet ama şu an konumuz bu değil ki
1 kadının şahitliği geçerli olabilir ama kıskançlık laf taşıma iftira gibi olayların önüne geçmek için 2 kadın isteniyor. Zina gibi büyük bir olayda bile en az 4 kişinin aynı anda olayı görmesi halinde suçlama yapılıyor. Bu işler en mantıklı şekilde hesaplanmış.
Sen düpedüz iftira atıyorsun. Orta çağ başındaki bir zamanda ki döneminde krallar bile kızlarını dostluk için başka ülkelere hediye gönderirken Cariye olayını çarpıtıyorsun. Cariye ganimet servet değer biçilen bir bayan demek. şu an iş aramak için gelirken eski Sovyet ülkelerinden fuhuş yapmak için kullanılan gariban kadınların hallerinden daha iyidir durumları. Cariye sözleşmesi var.
İşte kadının şahitliği bundan dolayı erkeğin yarısı. Kadınların hakim olmaları bile normal karşılanmaz. Burada siz de itiraf ediyordunuz aslında. Bunun adı size göre adalet olabilir belki ama asla eşitlik olamaz. Ki ben de eşitsizliğe değindim görüşte. Bunun adı eşitsizlik. İslam'da kadın-erkek eşitliği olmamakla birlikte erkek daha üstündür. "Allah kimilerinizi kimilerine göre daha üstün yarattığı" şeklinde devam eden ayette de bu zikredilir. Tefsiri dani bakabilirsiniz. Sizin savunduğunuz şekilde yönetilseydik ve bu zihniyet hakim olsaydı profil fotoğrafınızla bu sitede üyelik açıp tartışmamız bile pek olası olmayacaktı. İyi günler dilerim
Fiziksel güçten bahsetmiyoruz ama. Şahitlik, karar verme, hükmetme gibi kavramlardan bahsediyoruz ve bunlar tamamen zihinsel mantaliteler. Siz bu zihinsel mantaliteler noktasında erkeklerden daha geride olduğunuzu kabul etmiş oluyorsunuz şu an. ☺️
Fiziksel olarak erkeğin daha güçlü olduğunu bilim bile kabul ediyor. Onda bir sorun yok.
Gerçekten öyle mi? yoksa öyle olduguna mi inanmaya çalışıyoruz? Mesela Avrupa Birliğine üye ulkelerin neredeyse tamamının hristiyan olmasi , Papa'nın sözünü dinlemeleri, Avrupa birliğinin hristiyan birligi oldugu anlamina gelmez mi?
Papa'nın sözünü dinledikleri yok. Papa'yı kale alan yok. Evet Hristiyan ülkeler, bayraklarında Haç var. Hatta Avrupa Birliği bayrağının üzerindeki 12 yıldız Hristiyanlıktki 12 havariyi, bayrağın lacivert rengi Hz. Meryem'in hırkasını temsil etse de bunlar sembolik şeyler tıpkı Papa gibi
iyi de Osmanlı padişahlarının cariyeleri Müslüman değil miydi:? Tamam farklı ülkelerden farklı milliyetlerden gelmişlerdi ama sarayda hepsi Müslüman oluyordu. Bu durumda niye cariye kaldılar?
bide hepsi yabancı değildi Türk uyruklu da çoktu misal Kırım tatarlarından da çok vardı ve de Müslüman halklardan misal Çerkezlerden de sultan anneleri vardı. Yani cariye olarak dediğiniz gibi. Cariyelerin yabancı olduğu nerede yazılmış ben uranda öyle bişey görmedim anca cariye kavramı var orda doğru. Ve hep düşündüm cariye kimlere deniyor diye bulamadım yani.
Gayrimüslim kadınlar. Ancak sonrasında Müslüman olsa bile köle olmaya devam ederler azat edilmedikleri sürece.
Nikah kıyan padişah azdır. II. Bayezid'in eşi Dulkadiroğulları beyliğindendir. Kurucusu Osman Şeyh Edebali'nin kızı Mal Hatun ile evlenmiştir. II. Osman şeyhülislamın kızıyla nikah kıymıştır. Süleyman, Hürrem'e nikah kıymıştır.
Böyle kaideleri bozan padişahlar olmuştur ancak Osmanlı padişahları genel olarak nikah kıymazdı, kıymaması gerekir.
@pastacı_meryem kırıcı omayalım lütfen birinin neye inanıp inanacağına biz karar vermiyoruz. yorum ilginç geldi ben de kafamda soru oluştuğu için biliyorsa cevabı alalım dedim. Cariye kavramı hep karanlık kaldı.
o kadar güzel ve haklı yazmışsın ki. gerçekten çok ürkütücü çok alçakca çok acizce. karısını kardeşini çocuğunu bırakıp kaçan erkekleri gördükçe de ben utandım. Türk olmakla bir kere dah agurur duydum. Mustafa Kemal e saygım sevgim 10 kat daha arttı
Pek güzel yazmışsın Pentin. Benimde delirdiğim İslam dinî kullanmaya kalkmaları. Her yaptıklarını "Şeriat" adı altında İslam dinini dünyaya "Müslümanlar bunları yapıyor " algısı. Halbuki zerre alakaları yok!
Kadınlar, değerlidir. Kimsenin kölesi ya da mali değildir!!
Dünya üzerinde Taliban'ın zihniyetini savunan, onları takdir eden, özenen ve bu yaşamı arzulayan her kim varsa lanet olsun ona! Kadınların birer eşya gibi alınıp satılması, kafalarına göre hastalıklı fikirlere maruz bırakılması cidden laik bir cumhuriyet sisteminin ne kadar önemli olduğunun da gerçeğini vurguluyor. Bu bağlamda ülkemizin sınırları içerisinde yaşayan ve yaşamayan her kadının Mustafa Kemal Atatürk'ün öngörüsü ve kıymetini daha iyi anlamaları lazım.
Uçaklarla önce kadın ve çocukları alsalar keşke herifler yerine. Onlar kaçarken kadınlar sonlarını bekliyorlar. Olay Amerika vs olayı değil. Keşke anlasanız. Olay; önce kadınların gözden çıkartılması. Ülkemizde de böyle kabul edin etmeyin. Şeriat yok belki ama kadınların sesi kısılmaya çalışılmıyor mu? Elalem alışverişte görsün tarzında yalandan destek var ama o kadar! Kalbim o cesur kadınlarla!! İzledğim videolar vs çok üzücü gerçekten.
neyle kimle savaşsınlar kalıp ki... Silah mı var, destek mi var, cumhurbaşkanı bile kaçmış, lider mi var? Erkeklere bu kadar değer atfetmemek lazım. Erkekler kaçmamalıydı falan.
Herkes canını kurtarma peşinde, kadın ne kadar kaçmak zorundaysa erkek de öyle. Onlar da belki muhalif, belki nefret ediyor baskı altında yaşamaktan. Neye kalacaklar ki? Savaşmak kolay iş mi bir mermi almam gerekse silah almam gerekse yolunu bulamam. Onlar da bulamaz nerden bulsunlar. Erkeklere çok anlam yüklememek lazım
Erkeğe anlam yüklemek değil ki bu. Erkeğin bir görevidir. Ailesini geride bırakıp kendi canının peşine koşan kaçan bir erkeğe anlam yüklemek imkansız zaten. Biz nasıl 15 temmuzda bu vatanı silahsız olmamıza rağmen çıkıp canımızla kanımızla kurtardıysak onlarda aynısını yapmalı... Bir insan ne için yaşar? Namusu , vatanı için ve gerekirse şartlar ne olursa olsun canı pahasına ölüme yürür.. kaçmaz!
15 temmuz'da birkaç asker ne yaptığını bile bilmiyordu, halk tabii ki baskı kurabildi. Taliban'a öyle ses mi çıkartılır? İmkansız adamlar siyaha ak derse ak diyeceksin başka çare yok. Erkekler erkek doğdu diye kahraman olmak zorunda değiller, korkabilirler. hepsi çok zorda bana göre.
Glen yapılanmasıda pek hafife alınacak bir şey değildi Peki bu sizin fikriniz çok merhametli bir yüreğin bakış açısı anlıyorum ama ben ailesini bırakıp kaçan adama erkek demem geride kalan/bırakılan (Taliban'a teslim edilen) kadınlar için öfkeliyim. Belediye başkanı olan bayan Ghafari bile ailemi bırakıp gidemem ölümü bekliyorum diyecek kadar cesurken erkeklerinin kaçması... sözümün bittiği yer #Biden : "Afkan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerleri savaşmamalı" Ülkesini bırakıp kaçana kim el uzatır ki biden'i hiç sevmem ama bu açıklamasına hak vermemek elde değil
Turkiyede şeriat isteyen bazı kesimler için ideal bir örnek işte Türkiye cumhuriyetinde aldıkları nefese sukredicekleri yerde Arap baharında ozenmeye devam etsinler
Bu nasıl bir yobazlıktır. Aklın alması mümkün değil. Bu ülkede yaşılan reformları, inkılapları yıllardır dert edinen kadınları Afganistan'a göndermek gerekiyor ki, değerini iyiiiiceeee bir anlasınlar.
Bu Taliban'ı bu kadar karaladığınız yeter, üstelik admin karalıyor. Afgan kadınlarına evde bundan sonra Farkhounde gibi ölmeyecek, tecavüz edilemeyecek, aşağılamayacak, sokakta şiddet görmeyecek. Çatılardan atladığına dair tek kanıt yok, hepsi karalama propagandası
Cehaleti yok etmeye çalışan önderler geri kalmış toplumlarda hep hedef gösterilmiştir. Özgürlük için savaşmayanlar mahkum bir hayatı yaşamaya mecburdurlar. Bu sadece başka ülkenin işgali olarak tanımlanmamalı işgalci kendi ülkenin içinde de çıkabilir.
Sağ görüşe hakimdim taa ki 2011 e kadar tüm aşırı sağ zihniyetin dünyaya zararı olduğunu tekrar görüyoruz. Taliban bela oldu afganların başına hiç bir ülke böyle oluşumlara müsaade etmemeli üzüldüğün kadınlar bugün ellerine silah alıp ülkeleri için bişey yapmasa gelecek nesilide kurtaramayacak.
Ve Taliban, bu Afganların içinde o kadar da kabul edilmez değil. Öncekilerden oğlan çocukları falan bile tehlikedeydi valla.
İğrenç bir yer burası, Batı dünyası burada açıkça kaybetti.
Sebebi de basit, her yerde ulus-devlet kuramazsın arkadaşım adamlar kabile
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Taliban’ın kuralları yalnızca kadınları kapsamıyor orada erkeklerin giyimine dikkat ederseniz fark edersiniz. Bir tane bile daracık pantolon giyen yok. Afganistan’ın resmi dini İslam olduğu için İslamiyetin kurallarına göre yönetilmesinden daha doğal bir şey yok! Ayrıca İslam dinini karalama isteklerinizden gına geldi, islamda asıl kadın önceliklidir. Araştırmayıp kendinizi bilgili insanlar gibi gösteriyorsunuz. Lütfen İslamda kadının yerini daha iyi araştırın.
Ben sadece şunu söylüyorum bizim kadınlarımız bunları görüp şükretmeli laikliğin ne kadar önemli olduğunu bilmeli şeriat yönetim sonucu gayet açık onun için ülkemizin değerlerine sahip çıkılmalı İstanbul sözleşmesi adı altında birçok kadın eylem yaptı peki bu Afgan kadınları görünce ne düşüyorlar merak ediyorum.
Sadece kadınlar olarak ele alınmalı bu konu halkın bütünü olarak bakılmalı zamanında Afganistan iktidarı na o yetkileri verdikleri için halkın tamamı suçludur benim için. Ne yazikki bizim ülkemizde bu yolda ilerliyor ve belirli bir kısım haricinde taraftarı olanlar nemalandığı için onların da sesi çıkmıyor takı kendilerine ucu değene kadar.
Bizim burda taliban yanlısı kadınlar var, söyleyip yer değiştirsinler. Bunun dışında afgan kadınına ben ne diyim, o da erkeğin ve o erkeğin işine gelen inancın mağduru olmuş durumda.
Bizim kurtuluş savaşındaki kadınlarımız örnek olsunlar inşallah ulusal egemenliklerini korumaya davet ediyorum biz bu cennet vatandan hiç kaçmadık siperlere göğüs gererek bir vatan kurduk onlarda böyle yapabilirler
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Hanımefendi konunun Müslümanlık ile en yakından veya uzaktan alakası olduğunu düşünmüyorum. Konu yeterince eğitim alamamış insanların kendilerini yönetecek doğru insanları seçememesi sebebiyle medeniyete ulaşamaması ile alakalı. Genel olarak medya dediğimiz iletişim kanallarının yakın coğrafyamız ile alakalı size verdiği mevcut bilgileriniz ile bu yorumu yapıyorsunuz. Ancak çoğunluğu hristiyan olan Güney Amerika ülkelerine bakarsanız kadın veya erkek gelişememiş toplumların birebir aynı zulümler olmasa bile benzer durumlar yaşadığını görebilirsiniz.
Birde ülkemize geldiler diye yaygara çıkaranlar var, herkes önce kendini garantiye almak istiyor nedense, onlar orda can çekişiyor kendini savunamıuor biz de açmayalım kapıyı, bi darbe de biz mi vuralım, insanlık bunu gerektirir, bencil değil biz odaklı, insan odaklı olmayı..
Afganistan'da erkek mi kaldı tabi ki kadınlara söylüyorlar ayrıca Afgan biri benim soydasim ki kardeşim mi neden onlar için direneyim kendi ülkesinden kaçan biri için bir fatiha okumam ben
Din adı altında terör yapan slklar yaa.. İslam dini eşinizi kızınızı sevin , zulüm etmeyin diyor. Mutluluğu huzuru istiyor.. bunlar tam tersini yapıyor, dankolozlar
Sanki iyi miydi daha önce? Yillardir orda kadinlar dünyada en mutsuz kadinlar listesinin başında. Hep köle gibi davranıldılar zaten. Onların yaşantısı çok ağır araştırın evliliklerini oradaki gelenekleri bu şimdi çıkan olay değil ki 60lardan sonra onların hayatı karardı zaten. Şİmdi farklı durum olacağını sanmıyorum. Şimdiye kadar niye onlar için sesini çıkaran olmadı acaba?
Seni birakip gidende baban abin kocan kardesin belki seni orada terkedende sana bunu yapanda erkek ama sen KADİNsin guclusun nelerin ustesinden gelmedin ki bunuda yeneceksin rabbim biran once kurtarsin sizleri ve sizin durumunuzda olanlari. Elinden tutup yardim edemedgim icin uzuntumude belirtmeden gecemezdim icimiz kan aglarken hc bisey yapamamak cok kotu
Üzülerek yorumlarda şahit oldum ki, o kadınların yerinde olmak için can atan bir sürü beyin özürlü kadınlarımız var. Bu kadar mı aşağılanmaktan, ezilmekten zevk alıyorlar inanamıyorum.
dunya kamuoyuna soylemek gerek butun iyiler ayaklanmali zalimlere dunya dar edilmeli bundan sonra kimse zalimlige soyunamali yeltenenleri ezmeli yoksa bu gun afganistan yarin baska ulke degismez
Dostum seninle sorudan tanismistik para kazanmak istiyorsan mesaj at demistin takip ediyorum seni ama mesaj atmaya xper seviyem yetmiyor yazabilir misin sana zahmet
Okullar yasaklanıyor mu?😅 Doğru haber bilgisi sun kardeşim Taliban'ın aciklamasini iyice oku olur mu
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu nasil bir sorudur ya? Insanlari kadin erkek olarak ayirmaktan utanmalisiniz? Erkeklerin cani yok mu? Bir tek kadinlarinmi cani var bu nasil bir kafa yapisidir ya
Tabiki erkeklerin de farkı yoktur abi. Ama o kendi hemcinsini anlatmak istemiş çünkü haberlerde uçaklardan düşen afganlılar görüldü. Yani aslında her iki cins için de aynı durum mevcut ama o kendi hemcinsini anlatmak istemiş.