Düğün yemeği; öncelikle Peygamberimizin sünnetidir.. Buna da "Velime" yemeği denir..
Düğünler neşe ve saadet günleri olduğu için, hem sevincin ortaya konması, hem de dost ve fakirlerin doyurulmasına vesile olması yüzünden davetlilere düğün yemeği vermek güzel bir davranıştır.
Düğün yemeklerinde haram olan şeylerin ikram edilmemesi ve gösterişten, şöhret alametlerinden kaçınılması gerekir. Hz. Peygamber (s. a. s) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Birinci gün yemek vermek haktır ikinci gün yemek vermek güzeldir, üçüncü gün yemek vermek riya ve propagandadır" (Ebu Davud, II, 307). Ayrıca bu davetlere zenginlerle birlikte fakirlerin de çağrılması gerekir. Fakirlerin çağırılmadığı ziyafetler için Allah Rasûlü şöyle buyurmuştur: "Davetlerin en kötüsü, zenginlerin çağrılıp, fakirlerin mahrum edildiği düğün davetidir" (İbn Mâce, Hadis no: 1913).
Aile müessesesi kutsaldır ve toplumun temelini teşkil eder. Böyle kutsal bir müessesenin, haramlar üzerine değil, kutsal prensip ve davranışlar üzerine bina edilmesi gerekir. Yanlışlar üzerine doğrular bina edilmez.
Şahsen ben imkanlarım ölçüsünde, israfa kaçmadan yemekli bir düğün yapmayı isterim.
@Faruk2059 Bu güne kadar ki hiç bir görüşümü, bir başkası beğensin diye paylaşmadım. Kendi düşüncem ne ise onu yazıyorum.. Düğün haram olduğuna dair elinizde bir delil, bir ispatınız var mı? Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz?
- Karşılayabilecek olan düğününü yemekli yapmalı, bence. Yemekli olması gerekmez, pasta - limonata da yeterli ama düğüne kimin aç - kimin tok geleceğini bilemeyebiliriz ve böyle günleri aşımızı paylaşmak için bir aracı görüyorum.
- "Pasta - Limonata olsun; maksat, eğlenmek." der, yemekli düğün yaparım. Düğünümden aç dönen olursa üzülürüm. Üzüleceğime kesenin ağzını açarım.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Benim düğünüm 2018 yılında yemekli oldu eşimin ailesi öyle istediği için öyle yapıldı. Bana göre yemekli olmamalı 4 saat için insanlar eğlenecek doyucak diye 45 bin TL vermek bana mantıklı gelmedi gelmiyor. Ama kayınpederim öyle istedi öyle yapıldı. Düğün zaten başlıca bi masraf birde extra yemekli düğün olunca daha da bi masraf olduğunu düşünüyorum
Bütçe eğer iyiyse yemekli olursa daha hoş karşılanır. Ama bütçe iyi ve yemek olmazsa arkanızdan ayıp yemek vermediler tarzı yorumlar dönüyor bizzat şahit oldum böyle durumlara. Ama eğer bütçe buna izin vermiyorsa ki zaten düğüne gelenler sizi tanıyor olduğu ve de bütcenizin iyi olmadığını bildiği için pek çirkin yorumlarla karşılaşılmaz.
Düğünsüz yemek. Saçmalamayın ya şu düğün kafasından çıkın boşa masraf. Çok büyük masraf hem de fakirsen saçma, zenginsen de hayır yapılabilecek bir para, yani kimseui tamamen tatmin edemeyecek bir aktivite. Sadece birilerine gösteriş olsun diye harcanan boşa masraf. Cidden görgüsüzce.
Önemli olan salondaki misafirleri eğlendirecek, sağlıklı, ferah bir yerde kaliteli bir organizasyon olmalı. Düğün yapacaklara tavsiyem ne olacağı belirsiz canlı müzik yerine iyi bir dj tutup o şekilde yapsınlar programı. Emin olun çok daha eğlenceli olacaktır.
Bir tek bana mı fuzuli geliyor bu tür şeyler bilmiyorum ama gereksiz masraf sırf insanların karnını duyuracağız diye yapılan harcama yazık günah bunun yerine daha farklı faydalı işler yapılabilir şu an en dandik yemek 5 bin TL yazık değil mi 1 haftalık balayı parası demek
Bende istemedim 4 saat benim düğünüme gelip kıçlarını sallayıp eğlenecekler diye o kadar para vermek doğru değildi ama eşimin ailesi öyle istedi biz her ne kadar istemesekte düğün onlar yaptığı için onlar karar verdi
Umarım eşim görgülü kültürlü biri olur da böyle salak saçma şeylere olanak tanımaz ona harcanacak para ile daha farklı işler yaparız tatile gideriz mis gibi
Eşim oldukça görgülü kültürlü merhametli sevgi dolu bi adam o açıdan bakarsak. Umarım sizde dilediğiniz kişiyle ömrünüzü geçirirsiniz. Biz tatil de yaptık. Sıkıntı olmadı maddi açıdan kendimizi sıkıp düğünü yemekli yapmadık açıkçası.. sadece gereksizlik kısmına gelirsek evet gereksiz bana göre de gereksiz
Bence misafirlere saygısızlık oluyor. Sonuçta takıları da biraz karşılık olarak takıyorsun oraya gidip onların “ekmeğinden” yediğin için. Para açısından da tedirginseler, ona göre kişi çağırsınlar ve ona göre düğün yapılsın
Yemeksiz düğünler daha karlı fakat nikah daha mantıklı. Yakın zamanda kuzenin düğünü oldu yemekli limitsiz yerli içki yemeklerde çok iyiydi fiyatı duyunca şaşırdım. 120 bin TL. Gelinlik ve Exra masraflar yok. O fiyata 2 düğün yapılırdı.
Çocukluğum boyunca bana düğünleri sevdiren şey yemekler oldu. Yemekli düğün olsun, bir kere oluyor zaten. Para harcamaktan çekinen bi insan degilim, 3 gunluk dunya.
yemekli olması daha iyi aç gelen işten çıkıp direk gelende olabiliyor biz gitmiştik bir düğüne yemekli değildi sadece pasta verdiler millet durmadan tost aldı belliki aç gelmişler
düğün : artık siz büyüdünüz, çocuk değilsiniz, boşanmakta neymiş öyle herkesin gözü önünde resmi olarak evlenin ki millete laf ettirtmeyin! düğünün kendi gereksiz aile arasında küçük bir kesimle bir şeyler yapılması daha iyi olur o zaman kafana göre takıl
@Kingbey45 anlayamadın galiba, ben diyorum ki düğünün kendisi gereksiz birde yemekli yemeksizi mi tartışayım diyorum. Birde ironi ne alaka oradan buradan anlamını bilmediğin kelimeleri anlamadığın şeyler üstünde gelip burada sarf etme kardeşim, bir şey yazmadan önce biraz düşün anlamadan pat diye gömülme üstüne. Ben kime ne anlatıyorum ki neyse kardeşim sen aynen öyle devam et tamam mı paşam?
Yazık günah insanlar evlenirken tonla borçla yeni hayata başlıyor ve yuvaları fazla uzun ömürlü olmuyor maalesef Bir resmi Nikah dini nikah söz ve balayı yeterli bence
Tam bir saçmalık bana kalırsa aile arasında küçük bir kutlama sonra nikah ve dini nikah o kadar ha illa yemekli diosan yemeği de aç gözlü zengin akrabalara tanidiklara değil de fakir fukuraya yedireceksin
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Hayatımda görmediğim yılışık samimiyetsiz akrabalarımı zaten çağırmışım aile zoruyla zıkkım yesinler kuru pasta nelerine yetmiyor
Hiç sorma başka işleri yok onların zaten anam ağlayacak o kadar parayı kazanırken onunla düğün yapıcam onlarda gelecek göbek sallayacak oldu eşimle o paraya gezerim tozarım ya da en güzel dış çekimi yaparım düğün çok boş
Sıfır düğün 😀 düğüne hiç gerek yok, sade nikah bence en güzeli
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Düğün bana başlı başına bir saçmalık olarak geliyor insanlar boş yere bir gün için birsürü para harcıyor ve kendilerini yoruyor hem ben evleniyorum insanlara ne ki? Onları ilgilendirmiyor çok abartılıyor bence düğün. En fazla bir nikah yeterli
Valla ben masraf çıkartma gözüyle değil düğünü direk masraf olarak görüyorum. Düğün yerine sevdiklerimizi konuklarımızı bir mekana götürüp orada da eglenebiliriz.
İnan ben düğünde takılan paranın neredeyse 4 de 1 ini düğün salonuna verdim. Yazık günah onun yerine dışarıda eğlenirdik. Ama işte aileleri kıramıyorsun.