Geleceğin Tankut dedesi çocuklarına sizce ne gibi nasihatler verebilir?😀

"Z" kuşağı olarak gelenek ve görenekten kastın nedir diye başta sormak isterim ve bir ikincisi Dünyanın Globalleşmesi karşısında çoğunu gereksiz olarak bulduğum örf, adet, gelenek, görenekleri devam ettirip nesillerime anlatmanın bana ve neslime nasıl bir faydası olabilir?
Geçmişten kalan değerlerimiz demeyin öyle bağlı olunan kökler var.
Globalleşme adı altında iğrenç sahnelere sahit oluyoruz yapmayın Allah aşkına...
Görüşler de herkes geleneklerin yobazlık olduğunu söylüyor asimile olmaya ne meraklı millet bunlar.
Hadi çağdaş olun bakalım daha kaç taciz tecavüz haberi duyacaksınız.
Ne ailede sevgi var ne sokakta ki hayvana.
Insan ailesinde ki insana bile yan gözle bakar olmuş.
Globellikmiş!!!
Şu an "Z" kuşağı dışında yaşayan gerçekten gelenek ve göreneklerimizle büyümüş kesim de var. Taciz tecavüz vakalarını örf, adet, gelenek, görenek gibi kalıplaşmış kavramlara sokmak bir nevi bu yapılanların nedeninin sapkınlık değil de bu tür ufak kavramlar olduğuna vurgu yapmaktır. Taciz, tecavüz vakalarına bakarsan aslında bunun "Z" kuşağını kapsamadığını aslında "Z" kuşağından önce doğanların yaptığını görürsün. Çoğu tacizlerin failleri "Z" kuşağı olmayan kişiler. Güncel örnek vermek gerekirse: (Markette alışveriş yapan kız çocuğunu eliyle istismar etti! link atamadığım için haber başlığını paylaştım yazarsan çıkacaktır. ) attığım başlığa bakmanı isterim. Vurgulamak istediğim şey dediğin taciz tecavüz vakalarının aslında kuşakla veya geleneklerle alakası olmayıp tamamen karakter ve ruh meselesi olması bu güne kadar geleneklerden yarar gelseydi bu tür olayların başını bunlar çekmezdi.
Kuşaklar arasına bir göz atalım
X kuşağı 1965-1980 bunlar aldıkları aile terbiyesi ile bu özellikleri yaşatmıştır
Y kuşağı 1981 1996 bu kuşak daha çok internet mobil cihazlar ve sosyal medya gelişimine rastladılar işte gelenek göreneklerden uzaklaşmalar burada başladı
Z kuşağı 1997-2012 bu kulak daha çöl sorgulayıcı araştırmacı bireysel ve internet üzerinden iletişimleri sosyalleşme diye adlandırıyorlar ve bilgiye kolay ulaştıklarından çabuk sıkılıyor ve uzaklaşıyorlar
Gelenek ve göreneklere bağlılıkları tartışılır ama daha çok özgürlükçü bağımsızlık yanlısı hatta özgüven patlaması yaşıyorlar
Gelenek göreneklere bağlılarmı? hayır
Türktoplumu gelenek ve göreneklerini 1839 da tanzimat ile kaybetti zaten bugün yaşadığı veya gelenek görenek diye iddia edilen herşey Türk töresinin dışındadır çakma bir millet zaten Z kuşağına yani laf etmeden önce ayna ile bir ilişki kurulmalı miletçe
Yok sonra Almanya gibi kıskanıyor beni :D
Yanlış hatırlamıyorsam mayalıların tabletlerinde gençlerden şikayet ediliyordu.
Bu gençler çok tembel hiçbir işe yaramıyor, çok saygısızlar diye şikayet ediliyordu.
Her devirde gençler yaşı olgun ve yaşlı olanlara tuhaf gelmiştir.
Bence iyi şeyler başaracaklar ön yargı ile yaklaşmamak lazım.
Teknolojinin çoçukları onlar, akılları kolaylığa ve kıvraklığa pratikliğe çalışıyor.
Cevap
56Cevap
Z kuşağı abartılıyor açıkça söylüyorum çoğunluğunda birey bilinci yok araştırma yok. Öğrenmeye heves yok küçük bir kısmı sadece günümüz imkanlarını kullanarak kendini geliştiriyor. 20 yaşında adama ya da kadına bakıyorsun 15 yaşında birinin zekasına sahip.
biz bu leş hayata gelenek ve göreneklerimizle geldik;
kadınlar gelenekler uğruna öldü,
çocuklar gelenekler uğruna babsız kaldı,
insanlar birbirinden o gelenekler sayesinde ayrı kaldılar sevenler evlenemedi neden? gelenekler…
o gelenekler değil mi size bekaret saçmalığını empoze etti, erkeğe ise seksüel açlığı…
aman kalsın!
Ben düşünüyorum. Eskilerden hiç beklentim kalmadı. Ne varsa Z kuşağında var. Hatta ben kendimi bile onlara ait hissediyorum. Biz şimdi kova/saka cagindayiz. Kova burcunu çok severim. O Z kuşağı deyip horlanan arkadaşlar maçta belki sonradan açılacak ama ben hissediyorum, tam acilacak, çünkü onların kalpleri çok güzel ve hızlı öğreniyorlar. Birakalim ilk gençlik hataları yapılsın. Ben Z kuşağını çok seviyorum.
Bayramlardan yola çıkayım Ben küçükken ziyaret etmediğimiz akraba ve tanıdık kalmıyordu şimdi bu pandemi den ötürü kimse kimseye gitmiyor kimse kimsenin elini öpüp bayramlaşamıyor Sanırım bu pandemiden sonra da bu durum böyle sürebilir Çünkü bayramlarda tatile gitmek daha çok yapılan bir şey oldu
Tankut dede BTC düßünce varını yokunu bas sonra fahada düşecek sat ve tepeden aldiye nasihat verir. Çünkü büyük ihtimalle kendisi bu u yaptı 😆 gelenek görenek işine gelirsek eğer çocuklar köyde pişerse devam ettire bilirler ama şehir çicuğuysa biraz zor tiktok çuysa imkânı yok dünyaya Allah inse bile bunlar anlatanaz.
Z kuşağında yine umut var az da olsa, x kuşağı tehlikeli olacak :d
Z den sonra gelen alfa kuşağını mı kastettiniz acaba?
Yav zikmişim geleneği göreneği. Şimdiki dedeler 19. yüzyılın geleneklerini çok mu yansıtıyor? Başka işiniz gücünüz yok herhalde, Türkiye'de gelenek diye bir şey yok.
Aynı yerde 2 nesil yaşamayan insanların geleneği olmaz.
Zehir gibi kafa var ondan Z kuşağı diyorlar sanırım. Gelenek görenek bilmem ama ülkeyi çok güzel hale getireceklerine inanıyorum
Z kuşağı şu an kendini yaşatabilecek mi o bile belli değil ki gelenek görenekleri yaşatsın :)
Genelleme yapmak doğru değil ama bu Dünya'nın genel sorusu :)
dünyanin farklılaşması en çok insanların yaşamını etkiliyor geçmişteki yaşamdan ötrü gelişmiş örf ve adetler ileriki çağa kadar devam edileceğini düşünmüyorum z kuşağı teknolojinin ilerlemesi ve oluşan etkenlerden ötürü farklılaşmaya daha açıklar bu yüzden sorunuza cevabım hayır olucaktır
Ne gelenek ne göreneği yahu kırmızı kurdele bağlamak mı saçma kına nişan törenleri mi tabulaşmış cinsellik anlayışını mı yaşatacaklar aktaracalar
Evliliği bile gerçekleştirmeyeceklerdir. Düşüş olacağı kesin🤷♀️
Kendi geleneklerini yaratıp çocuklarına aktarabilirler. İlla 100 sene öncesinin Ahmet dedesinin nasihatini vermek zorunda değil çocuklarına.
Hayır ben z kuşağının ileride başarılı olacaklarınıda hiç düşünmüyorum. Bu kadar hazırcı ve şımarık bir nesil yetiştiriliyor
@AlpPatron Şu an ki nesilde iş beğenmeme, hazırcılık, fikir üretmeme, yoyut toplum anlayışı, özentilik, rahat ve lüks yaşam algısalı, maliyetli giyim tarzı ve markacılık vb. gibi daha nice kötü maddeler malesef z kuşağının en kanser düşüncesi. Bu seviyede olan neslin henüz bir hedefe ulaşması çok zor gibi. 18 yaşında ki çocuğa ilerideki hedeflerin ne diye sorsan youtuberlik veya model oluca. der. Biri çıkıpta ben çiftlik kurucam mandıra kurucam demez. 2 üniversite mezununun iş bulamaması z kuşağının bu denli hareket etmesini ben bağdaştıramadım.
@AlpPatron bu ülleyi kendinize leş etmenizin sebebi işte budur. Hiç birinizde iş kurma potansiyeli veya okul okuma gibide bir çaba yok. Her şeyi hazırca bekliyorsunuz maalesef. Ben 23 yaşındayım tavuk çiftliği kurma gibi bir girişimim var şu an ön planlamalarıni gerçekleştiriyoruz. 18 yaşında ki çocuğun hayali ne? Kripto para üzerinden zengin olmaya çalışmak
ya hassiktt ya kerestesi ülkeyi siz bu hale getirdiniz * beyinlii millet intihar ediyor insanlar aç hukuk yok hukukk sizin secimlerinizin bedeli bu anladin mi bi de gelip burda bize simarik diyo lan benim kardesim 3 dil biliyor is bulamiyor iss normal bir is bile bulamıyor tabi ordan yazmak kolay embesill
@AlpPatron kardeşim işin kötüsü maalesef vizyonsuz bir nesil yetişiyor işinde en kötüsü bu. Tek vizyonunuz pc online oyunlarda 1. Olmak bu hayallerden bu nesil çıktığı müddetce iş bulur iş bulamaz diye bir kaide yok. Günümüde dil bilmek sadece gezmeye yarar onun haricinde çok fazla bir işe yaramaz. Her dil bileni işe yerleştirselerdi işimiz daha çok olurdu
Çomar senin cenazenide z kuşağı gömecek neyse
Kardeşlerim gidin derslerinize çalışın bu vatan size emanet. Umudum yok ama yinede bir umut.
Sizin gördüğünüz Z kuşağı tiktok ve sosyal medyadan ibaret kardeşim. Sen hiç mühendislik fakültesi okuyan hukuk okuyan ne bileyim öğretmenlik okuyan bir Z kuşağı insanıyla oturup konuştun mu? Tiktokta biri malca hareket yapar hemen genelleme yapiyorsunuz. Z kuşağı da Z kuşağı giyimine karışılır gelenek görenek la bırak ! Ne geleneği göreneği kardeş gelenek görenek mi kaldı. Dünya kuresellesti internet diye bir gerçek var. İster istemez etkileniyor gençler. Sen aile olarak okul öncesinden ergenligine kadar eğitiminde çaba gostermezsen bu yenilikleri ileride çocuk tabiki yanlış kullanacak. Z Kuşağı ebeveynleri sence görevini yerine getirdi mi buna inaniyo musun sen?
@qahpelereinadyaşa dünya küreselleşti evet ama bunu en iyi şekilde kullanmalı bu gençlik kendi örfünü adetini reklam yaparak en iyi ve şekilde dünyaya tanıtarak küreselleşmenin içinde kendini gösterir ve sen onların küreselleşmiş kültürlerini uyaarsan kendi kültürünü ve adetini yok etmiş olursun. Mesela italyanlar ispanyollar en önemlisi fransızlar kendi örf ve adetlerini çok iyi reklam yapıyor. Sen baklavanı reklam yapmazsan yunan derki baklavaki bizim, sen lahmacuna sahip çıkmazsan ermeni çıkar lahmacun bizim. Sen kendi dansına çalgına sahip çıkmazsan arabı çıkar davul bizim rumu çıkar kemençe bizim iskoçu çıkar tulumda bizim.
Bana sorarsan ileride z kuşağı bunlara hiç sahip çıkamayacak zaten sahip çıkılmıyorda z kuşağı hiç çıkmayacak.
Bana sorarsan kimse görevini yerine getirmiyor.
Baklavakiye cacıkiye kimler sahip çıkıyor git bak bakalım. Sosyal medyada bu yönde yürütülen propogandaların çoğunu o teknolojiden anlayan Z kuşağı yürütüyor sahip çıkıyor. Üniversitelerde konferanslarda okunan makaleleri kim okuyor yaşları kaç git öğren burda bilmişlik taslama. Kültürüne sahip çıkıyor dediğin Fransız İspanyol dediğin milletlerin eğitim tarihçelerine bak okul öncesi dönemden yetişkinliğe kadar giden süreçte nasıl bir sistem üzerinden gitmişler. Bakmazsın işine gelmez çünkü senin y x kuşağın o kadar vasifsizdi ki maaşını aldı yattı kültürü aktarma derdi yok eğitim reformları yok değişmeyen tek şey değişimin kendisi oldu gitti yaş kemale erince de Z kuşağı da Z kuşağı Z kuşağı sevsin sizi
@qahpelereinadyaşa la olum onu yapanlar zaten bizim çocuklar sen kime ne anlatıyorsun sen sadece buz dağının gorünen tarafını yazıyorsun peki gorünmeyen tarafı ne olacak? Orası için ne söylüyorsun. Maalesef orantılara baktıgımız zaman z kuşağı şimdide ileridede insiyatif konusunda çok geride kalıyor.
Mesela biz bu sene bizim birlikten 2 sporcuyu yurt dışına gönderdik. Oluşabulecek şampiyonluk kutlamalarında öne çıkacak kültürel şemalarıda biz hazırlıyoruz. Öyle internetle minternetle olmuyor bu işler icraat lazim.
Aga sen ne anlatıyon harbi ciddi ciddi senin ülkün gayen ne Allah aşkına? Almanya'da lisanslı 7.5 milyon futbolcu var Türkiye'de bu sayı 400bin ve futbolda başarı bekliyoruz. Almanya'ya bakıp bakıp hayret ediyoruz. Almanya'nın spordaki başarısı sence tesadüf mü? Ulan adamların X ve Y kuşağı, insanı bütünüyle ele alan öyle bir lokomotif sistem kurmuş ki bu sistem ile her dalda başarı yakaliyor.(eğitim, sanayi, askeriye vs. dahil) Bu sistemin içinde mükemmel spor yoneticileri var mesela makine gibi eleman yetiştiriyor.(Jurgen klopp, T. Tuchel, J. Löw niceleri) İngiliz kulüpleri bile bu Alman X ve Y kuşağının bilir kişilerinden profesyonellerinden faydalanıyor. Türkiye'de kaç tane tesis var, devlet büyükleri sporcu genclere güvence veriyor mu? Veriyor mu lan he ? Anca elestirmeyi biliyosun bu eski kafalar torpilci nesil yüzünden hayata küstüm lan ben. Sporcu kimliğimi kaybettim sen ne anlatıyon göttt
@AlpPatron gıcık ya kendi kafasına olumsuz Z kuşağı profilini mıhlamış genelleyerek mal mal bilmiş havalarında eleştirmeye çalışıyo 2 gram aklıyla
ilerde çocuğum olursa fazlasını bile yaşatabilirim şimdikiler veriyor eline telefon tamam sustu oluyor
Kısmen yaşatabiliriz diye düşünüyorum. Maalesef ki birçok yaşıtım akılsız bir avrupailik peşinde olduğundan bazen pek inanasım da gelmiyor
Ne geleneği şu anda bile uymuyorlar yaşlanınca nasıl uysunlar :D
Fazla avrupa özentisiler, ilgi çekmek için saçma sapan tiplere, triplere giriyolar. Yasatamazlar.
Amerikalıların geleneklerini yaşatacaklarına eminim de...
Gerilememizin en büyük nedeni yozlaşmış geri kalmış gelenekler zaten bi zahmet devam ettirmesinler.
gelenek goreneklerimizin pek iyi oldugunu sanmiyorum ozellikle haritada sağa gidildikce
Gelenek ve göreneklere göre yaşamıyorum, halay dışında.
Kim takar geleneğini göreneğini affedersin. İnsanlar kendi geleneğini oluşturur.
Heryerde Bi z kuşağıdır gidiyor. Yahu çok anlam yüklediniz. Boş hepside.
Hayır düşünmüyorum farklı bir nesil yetişiyor teknoloji delisi
Z kuşağının kendine has değerler sistemi var. Aslında hepsi de nihilist bence
gelenek görenekler artık kalmadı yani ben görmuyorum
Gelenek ve görenek nedir bunu bile pek bilemiyorlar.
ya ben z kuşağıyım hayır birazımız geleneklerine bağlı olsa da bir çoğumuz avrupai kafada ya da tiktok seven ya da geçmişi gelenekleri sevmeyen ergenler boş işler peşindeler yaşatırsa az bir kısım yaşatır.
gelenek göreneklerin ne olduğunu bile bilmeyen bir nesil yetişiyor bu yüzden yaşatabileceğimiz konusu üzgünüm ama çok boş kalıyor 🙄 kendim bile bu konu da duyarlı olsam da çevre faktörü diye bir durum var ben o yüzden imkansız buluyorum
Yaşatırlar. Bizde gençken aklımız bir karış havadaydı.
İlk çaglardaki insanla son çaglardaki insanlar arasinda mutlaka farklar ucurumlar olucaktir 😎
Gözlüklü, gece gözlük takılmaz bilmiyor musun?
Bilmiyorum abla affet ☺☺
105 ten kaçı cikaralim ☺
Yine sen misin acaba hani şu mod olan 😀
Ne modu pardon 😲
Tankut dedeyi dinleyeceklerini sanmıyorum😄
hepsinin başarabileceğini düşünmüyorum ama yeni nesilden hala umudum var..
Z kuşağını Türkiye de bulursak yaşatabilirler belki
Z Kuşağına Mensup biri olarak söylüyorum. Bize gelenek gölenek öğretilmedi, üstelik İstanbul Ankara vb. Büyük şehirlerde yaşayanlara hiçbir şekilde geleneklerden bahsedilmiyor
Yeni şeyler çıkıyor, eski şeylerin devam edeceğini hiç sanmıyorum.
Z kuşağının aklı beş karış havada :D
😀😀
Nadir de olsa bazı kişiler yaşatır ama çoğu kişi gelenek görenlerin cahilce olduğunu düşünür ve şu an olduğu gibi yanlış batılılaşma artar.
YaŞansa da çok farklılıklar olacağı aslından uzaklaşacağı kanaatindeyim
Geleneklerimiz zaten yaşatılmıyor yıllardan beri kültür katliamı yapılıyorken z kuşağı gibi bilinçsiz bir nesil neyi nasıl yaşatsın
olması gereken gelenek görenek var hiç olmaması gereken gelenek görenek var mesela bir coğu gereksiz bence. Z kuşağı olarak söylüyorum
hayır ama neden yaşatsınlark i buna gerçekten gerek var mı
Çok nadir önemsedikleri hemen hemen hiç bir değer yok sadece eğlence….
Hayır ama zaten gelenek ve görenek ne kadar önemli ki? Olmasa da olur
Tiktokçular olduğu sürece zor
Yaşatmasında zaten saçma şeyler
Z kuşağı özenti bir kuşak
Z kuşağı asla sürdüreceğini düşünmüyorum.
bazıları evet ama çoğu hayır
Hayir gelenek gorenek kabul etmiyor ki b*k kusagi
@Erkinst kes lan bebe sanki ogretseler uygulayacaksiniz z kusagi daha kucuk yas da annesine babasina bagirip cagiran istedigimi yaparim havasinda olan bos bi kusak
Şimdi bile yaşanmıyor ki o zaman yaşansın
Düşünmüyorum ve hiç ama hiç umurumda değil.
Gelenek ve göreneklerden bi hayır görmedik
sosyal medya taktikleri verebiliriz anca
yaşatmasın böyle iğrenç gelenek ve görenkleri
Yaşatmamalılar
Hangi gelenek olduguna bagli
Gelenekçi diğiliiiiiiiiz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?