İyi geceler. Kurumsal bi firmada müşteri temsilciydim bugün adamın biri telefonda çok ağır hakaret ve küfürde bulundu. Bu bardağı taşıran son damlaydı benim için zaten işi bıraktım.
Merak ettiğim şu adamın bütün bilgilerini not aldım en yakın vakitte mahkemeye vereceğim bu süreç nasıl oluyor hukuki konularda bilgisi olan var mı?
Merak ettiğim şu adamın bütün bilgilerini not aldım en yakın vakitte mahkemeye vereceğim bu süreç nasıl oluyor hukuki konularda bilgisi olan var mı?
Merhaba. Ben Adana Barosuna kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun Kutlay.
Hakaret davası nasıl açılır?
Hakaret suçu, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” veya “ sövmek ” suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak şeklinde oluşan bu bakımdan seçimlik hareketli bir suç tipidir.
Telefonda hakaret suçu kanıtlanır mı?
Telefonda bu şekilde küfür etmek elbette hakaret suçu kapsamına girecektir. Peki bunun ispatı nasıl olacak derseniz? Bu konuda sizlere çok önemli iki Yargıtay kararından bahsedeceğim.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2013/8808 E. 2015/23904 K.
Telefon görüşmesi sırasında tehdit ve hakarete uğrayan kişinin hoparlörü açarak yanındakilere dinletmesi halinde, o kişinin tanıklığı dikkate alınmalıdır. Ayrıca Yargıtay 18. Ceza Dairesinin görüşüne göre kendisine hakaret ve tehdit ettiğine ilişkin başka türlü delil elde etme imkanı bulunmayan kişinin, hakaret edenle arasında geçen telefon görüşmesini kayda alarak elde ettiği delil hukuka uygundur.
T. C. YARGITAY 2. CEZA DAİRESİ E. 2008/11929 K. 2009/922 T. 22.1.2009
5237/m.125
ÖZET: Soruşturma aşamasında tutanak ile çözümü yapılan ve şikayetçi tarafından kayda alınan teyp kasetine göre, şikayetçi ile görüşen kişinin telefonda şikayetçiye sövme ve tehdit içeren sözler söylemesi karşısında, sanık tarafından inkar edilen bu görüşmedeki şahsın sanık olup olmadığı araştırılıp, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken, dinleme kararı olmadan iki kişi arasında geçen telefon görüşmesinin teybe alınmasıyla elde edilen delilin 5271 sayılı CMK’na göre geçerli delil niteliğinde olmadığından bahisle yasal olmayan gerekçe ile atılı suçlardan beraat kararı verilmesi, yasaya aykırıdır.
DAVA: Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR:
SONUÇ: Bozmayı gerektirmiş katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 22.01.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi. (Kazancı)
Çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık harikasınız❤