''Cahil'' kelimesinin Türkçedeki anlamı; eğitim ve öğretim görmemiş, yeterli bilgiye sahip olmayan kimsedir. Peki ''yeterli bilgi''den kasıt tam olarak nedir? Sokrates ''Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir'' der, yani insan öğrendikçe bilmediklerinin o kadar farkına varır. Ancak bilmeyen insanlara ''cahil'' sıfatının yapıştırılması fazla egoistçe. Sen ne kadar biliyorsun da cahil diyorsun? Bu durumda senin bildiklerinden çok daha fazlasını bilen bir insana göre sen de cahil oluyorsun. Bunun bir ölçütü yok.
Bana göre cahillik bilmemek değil, bilmediği hâlde konuşmaktır.
Size göre ''cahil''in tanımı nedir? Bu kelimeyi insanlara karşı kullanmak fazla egoistçe değil mi sizce?
İnançları ve yaptıkları her hareketin bir amaç doğrultusunda olmadığını, düşünmeksizin hareket etmediklerini, çıkar ile yaşamadıklarını iddia eden kişilerdir. Neden mi? ✔Kendilerini inancı kuvvetli olarak görürler, bu sadece din değil normal bir durumda da geçerlidir. İnançları kör dış dünyaya karşı kör etmiştir, farklı düşünce ve inançlara kapalıdırlar. ✔Herşeyi düşünerek yaptıklarını savunurlar fakat tek düşündükleri o işi akıllarına koymaları ve danışmadan hareket etmeleridir. ✔Gönülden gelerek yaptıklarını savunurlar, bağlandıkları kişi, kuruma karşı her ne kadar aciz olsalar da bunu sadakatlik olarak adlandırırlar. Çıkar düşünmediklerini savunurlar fakat asıl çıkar kendi kafalarındaki düşünce doğrultusunda hareket ederek yaşamayı tercih etmek. Bu bence en büyük çıkar. Söz yok, eleştiriye tahammül yok, her daim haklısındır. Günümüzde giderek yaygınlaşan bir hastalık ne yazık ki...
Cahil, her konuda bilgisi olduğunu sanan ve sürekli konuşarak kendini haklı çıkarmaya çalışan bu uğurda gerekirse çirkefleşebilen insandır. Kimi cahillerde okumuş olmasına rağmen kendini geliştirmeye fırsat bulamamış duyduğu her şeye inanan ve önden atlayan aksini iddia ettiğin zaman haklı olsan bile hiç bir suretle kabul etmeyen kendi doğrularını savunan avam, basit insandır. Bu tür insanlar çok tehlikelidir ve bana göre yaşamaya nefes almaya bile hakları yoktur...
örnek verelim, doktora gitmeden hacı hocalarda soluğu alan bir kesim var, dolandırılan paralarını, kendilerini ziyan eden bu kesim çokça cahildir. akılları var ama cillop gibi hiç kullanılmamış yoksa kimse kimseye 5 dil bilmiyor diye cahil demiyor 😭😭
Cahil kimseler, bilgisiz kimseler değillerdir. Cahil kimseler, bildikleri şeyi yanlış bilenler yani bilgiyi yanlış anlayanlar, doğrusu söylense bile kendi bildiğinin doğrulunu savunanlar ve kanıtlasanız bile bu kanıtı görmezden gelenlerdir.
Bilmediği hâlde biliyormuş gibi davranmak ve hatta başkalarının fikirlerini üzerinde düşünmeden kabul etmektir bana göre.
"Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir." (Mustafa Kemal ATATÜRK)
Cahil. Ne yaptığını bilmez. Herseyi doğru bildiğini zanneder ama kendini kandırır.. yani kendini çok bilmiş zannetmesi. Okuyup okumamak cahilik göstermez. Nice insanlar var okuyup ta bir balta sap olamamış. Nice insanlar okumamış ama kendini geliştirmiş hayatın zorluklarını gördü ve yaşadı.. Eğitim öğretim görmemiş kişiye cahil denmenin sebebi hic birsey bilmemesi dir.. Ama simdiki eğitimi düşünürsek eğitime gerek olduğunu sanmıyorum..
Cahil kelimesinin bile içini boşalttılar. Herkes birbirine cahil diyor. Cahilsin keşke ölsen, akımını çıkaran tiptipler. Sizin yüzünüzden insanlar, dalga geçer diye bir çok insan, bilmediği konu hakkında bile, biliyormuş gibi yorum yapıyor. Cahil olmak kötü bir şey değil. Ben de cahilim hala Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp!
Cahilliğin eğitim ve öğretimle karşılaştırması da bana göre yanlış. İyi bir eğitim almış insan da cahil olabilir. Bana göre kişi fikir yürüttüğü konuyla ilgili dünyadan habersiz, herşeyi yapma söyleme gücünde olduğunu sanıyorsa işte o kişi cahil sıfatını hak eder. Aksi halde eğitim almamış bilgisel anlamda zayıf olan insanlara cahil demek kimsenin haddi değil.
Tam olarak detaydaki son cümleyi yazacaktım. “Bilmiyorum” demek cahillik veya küçümsenecek bir şey değildir. Bilmediği halde konuşan kişi daha cahildir bana kalırsa. Ama bilmediği halde öğrenmeyen, kendisini geliştirmeyen ve her şeyi bilmiyorum diye geçiştiren insan da cahildir.
Sokrates'in dediği şey çok farklı bir şey. Dönemin Yunan halkına bir eleştirisidir o. Her şeyi bilen, her şeyin en ahlaklı olduğunu savunan kesime karşı, aslında hiçbir şey bilmediğini sürekli sorular sorarak -doğurtma- denilen teknikle yapmıştır. Eh, sonrasında da idam edilmiştir. (Gerekçeleri eşcinsellikle de ilgili) bana göre cahil insanın tanımı, her kelime de olduğu gibi her yüzyılda değişiyor. Bu yüzyıla göre cahil benim için, eskiyi düşünen ve gelenekçi fikirlerinden uzaklaşmayı reddeden ahlaklı insanlardır.
Cahil hiçbir şey bilmeyip sanki çok iyi biliyormuşçasına her şeye karışmak yorumda bulunmak ve yaptığı yanlış da olsa bunu asla kabul etmemektir benim için. Cahil insan laftan anlamaz hiçbi bok bilmemesine rağmen sanki en iyisi oymuş gibi davranır ve ben ailem dışında cahil insanlara leşmiş gibi bakmaktan çekinmem ve cevabımı tavrımı ona göre koyarım ortaya. Cahil insan kendini geliştirmek yanlışlarını düzeltip doğruları öğrenmek yerine cahilliğe devam ediyorsa o insandan hızla uzaklaşın (aileniz (anne-baba) dışında çünkü her şeyi secebiliriz ailemiz hariç) cahil insan öğrenmeye aç insandır öğrenmeye aç olup kendini asla doyurmayan insandır benim cahil kavramım bu.
Bence cahil kadın ayrılığında dul erkek ayrıldğında bekar diyen kişilerdir açık kadın sokakta şortla gezse aranıyor kapalı kadın önünden geçse yelloz kız 15indeyken 40 yaşında bir adamla evlendiren kişilerdir sünnet düğünü yapan kişilerdir, daha sayayım mı?
Türkiyede hergün gördüğüm manzara gerçekleri söylemek egoistlikse evet egoistim ama biçok ülkeye kıyasla çok cahil kaldık kitap okumayan araştırmayan merak etmeyen umutsuz karamsar bi toplum evet diğer ülkelerde mükemmel değil ama en azından bu kadar cahil bilgisiz kalmamamız lazım
Her insanın bilgili olduğu bir alan var. Mesela ben dini bilgilerde ve eğitim de , birazda tarih vs.. bilgiliyim ama teknoloji, yazılım, elektrik, tesisat ya da marangozluk ya da telefonculık hiç bilgim yok. Mantıken bende cahil oluyorum. Benim mantığıma göre, kendini cahil zannedip cahil olmayan da çok insan var ve bilgide sınır yoktur, sınırsızdır. Kendi alanım da bile belki bilmediğim çok şey var.
Her konuda lak lak edip abuk subuk hiç bir b*k bilmeden çok biliyormuş gibi konuşan ve senin konuşmalarının arasında kendini haklı çıkartmaya çalılmak için saçma saçma şeyler söyleyip asıl kendisini daha da batıran ama çok m*l olduğu için rezil olduğunu anlamayan insana derim ben cahil diye
Esasen Cehaletten Gelen bir söz dür. İnsani Değerleri olmayan Ve Kötü art niyetli insanlardır. Neşet Ertaşın da. Dediği gibi Cahildim dünyanın rengine kandım. Sokratez bir. Ahlak. Sabunucusuy du HZ mevlana Celaleddin Rumi Bir. Sufiydi. Dostayeski İyi bir yazar ve iyi bir düşünür dü, Bu dünyada Bilge olamazsınız Ama iyi bir şey yapıp İnsanlığa Karşı olan borcunuzu ödeyebilirsiniz O da Her canlıya. Saygı duymak
Kendi cahilliğine bakmadan millete cahil diyendir cahil. Başkasına cahil diyendir cahil, çünkü cahil olan kişi insanları aşağılar. Alim olan ise kendisiyle meşgul olur
Her konuda bilgisi olan ve her konuda en iyi onun bildiğini iddia eden, başkalarının düşüncesi kendisiyle benzer değil ise ret eden, kendi düşüncesinin mutlak doğru olduğunu savunan insanlara denir diyebilirim kısaca.
Benim için bir insanın cahil olması, kitap okumaması ve konuşma ile düşünce tarzı ile belli eder. Kelimelerine ne kadar dikkat ediyor, farklı görüşlere olan saygısı ne tahammülde; ona bakarım. Her konuda ben bilirim havası yoksa, cahil değildir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Cahil bilmediği halde biliyorum deyip doğruluğunu savunan kişiye denir.
Herkes kendi gibi düşünmeyene cahil diyor bu durumda herkes cahil olmuş oluyor bu millet cidden salak mdmdmdndn
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
"Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir" diyebilen kimse cahil değildir. Ama tek kitap okuyup her şeyi bilenim ayağı yapan adamla, çok kitap okuyup her şeyi bilenim ayağı yapan ikisi cahildir benim için.