Benim için günümüzdeki tanımı farklı; öğrenmemiş olan değil, gözünün önündeki dahi algılamamakta direnen kişiler. İşimde de yüzlercesine denk geldim şu ana kadar; gösteriyorum, psikoloji alanında neleri bilmeleri gerektiğini anlatıyorum ki talepleri bu yönde. Bildiklerini okumaya, hatta ve hatta bilgilerimi sorgulamaya devam ediyorlar. Algın açıksa, mantıksal olgularından bihaber değilsen kendin bul madem çözümleri. Bizzat isteyerek öğrenmeye kapalı insan cahildir; ne yaparsan yap doğruyu sokamazsın beynine. İşine gelmez, gelse dahi uğraşmak istemez..
Öncelikle merhaba, bu tarz insanları ayırt etmek oldukça basittir ve hemen hemen aslında her gün bu tarz insanlar ile karşılaşırız çünkü onlar her yerde :)
Her şeyi bildiklerini düşünürler aslında hiç bir şey bilmezler
Düşünmeden konuşurlar bu yüzden de düşünmeye vakit ayırmadıkları için konuşma süreleri çok olur :) çok konuşurlar
Sana cahilsin diyorsa bil ki o cahildir :)
ve cahil sözüne çok bozulurlar çünkü onlarda içten içe cahil olduklarını bilirler
açıklama güdüleri yoktur sadece boş bir şekilde savunurlar
doktordan daha doktor, mühendisten daha mühendis olduklarını zannederek ahkam keserler hem de karşılarında o işin uzmanı varken
Cahil insanın bir çok tanımı var benim için. Bu insanları özellikle bizim kendi toplumumuzda çok sık olarak görebilirsiniz. Aşağıya bununla alakalı bir liste yapacağım.
Bir söz vardı "Bir delille 40 alimi yendim, 40 delille 1 cahili yenemedim." Cahil insan kendini her yerde belli eder. Din mi eğitim mi diye sormuşsun. Ne dinde ne de eğitimde cahillik olmaz. Cahillik kişinin kendisiyle alakalı olan bir durumdur. Örnek verecek olursam, senden daha bilgili birinin yanında kendini cahil hissedersin ya da tam tersi senden cahil kişinin yanında kendini alim hissedersin. Hepsinden kötüsü de benden bilgilisi yok diye düşünürsen cahilsindir.
Selam gadası 🙃 Benim gözümde cahil insan demek ön yargılı insan demektir. Çünkü ön yargılı bir insana ne kadar anlatırsan anlat hiçbir şey anlamaze. Kafasında kurmuş olduğu düşüncelere körü körüne teslim olmuş demektir. Hiçbir zaman ona doğru ve yanlışın ne olduğunu anlatamazsın.
Cehalet dert ehli olmayan irşat ehli olmaya çalışana denir.
Dert ehli önce kendini sorgular kendisini inşa eder ondan sonra başkalarına öğretmen olur.
Kendi toplumunun normlarına uygun düşünce üretir.
Çoğunluğa göre değil doğruluk ve adalet üzerine hareket eder ancak bunuda çoğu kişi yapamaz çoğunluğa uymayacam diye fitne tohumu eken kafalar var kendilerini zeki zannediyorlar
Alt yapıyı edinmeden bir konuda sorgulamaya girmek
Düşünceleri ve sözleri derinliğe sahip değilse sloganlarla düşünüyorsa "bunlar terörist, ülkemin karış toprağını vermem, ya bunlar tacizci bunlar kadını yok sayıyor ne koşulda olursa olsun insan aldatmamali suç işlememeli ülkesine ihanet etmemeli şunu yapmamalı bunu yapmamalı dinlerin hiçbir faydası yok olmadı vs tarzı konuşuyorsa boştur.
İnsanlara saygısı olmayan Çevresindekilerinin düşüncelerini fikirleriyle harmanlayamayan Sorunları sorunlar ile çözmeye çalışan Daima birilerinin üstünden geçinmeye çalışan Kendi bildiğini okuyan Menfaatleri değeri olan
Aklıma gelenler bunlar... Bunlar aslında hepimize ait olduğu için kimse kimseye pozitif bir yönelimde bulunamıyor. Ve bunların temelini aileden ve toplumdan ileri gelen eğitim seviyesi oluşturuyor...
Her yer onlarla dolar taşar. Onların ben kafasını s*keyim. Hiçbir şey bilmeyen kimileri öğrenebilir ama dediğim ego manyakları kafalarının içinde manda boku gibi kımıltısız duran yarı doğru yarı yanlış bilgiyle geberip gitmeye mahkumdur.
doğrularının doğru olduğuna inanan ve yeni şeyler öğrenmenin gereksiz olduğuna inanan yani bilgilere yeniliklere kulak kapatan insanlar benim için cahildir.
Bir konu hakkında veya bir olayda en iyi yorumun kendisinden çıkacağını veya konuşulan konu hakkında dünya üzerinde bulunan tüm bilgiye sahip, hiçbir şeyi beğenmeyen illaki eleştirecek bir detay bulan varlıksal bütün.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Cahil kadın boya, cahil erkek huya bakar. Önemli olan kadının erkeğini devleştirebilmesi, erkeğin kadınını sakinleştirebilmesidir.
Cahil insan herseyi bildigini en iyi bilenin kendisi oldugunu kendini ustun goren begenen boş teneke gibi cok konusan ses cikaran bir işe yaramayan kişidir🐈
Dinin cahili olmaz sevdeye varınca Allahın huzurundasın ister dua et ister türkçe seslen. Cahillik bi kişiye tapmayla olur ne olursa olsun her hayasını cok iyi görüp nispet atmak gibi.