İki tane aynı suçtan davam var birinin duruşması oldu hagb aldım diğerinin duruşması 3 ay sonra oda hagb mi olur yoksa hapse mi girerim ikiside etkin pişmanlıktan yargilaniyorum zarar giderildi? cevaplarsanız çok sevinirim? Yani demem o ki hagb almadan önce de vardı bu dava hagbdan sonra bir suç islemedim? Şimdi hagb aldım diğer durusmam ne olucak?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
7Cevap
Devamını Gör(3)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231'de düzenlenmiştir. Buna göre;
"Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.
Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.
Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.
Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir..."
Bu kanun maddesinden görüldüğü üzere denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç nedeniyle HAGB kararı verilemeyeceği belirtilmiştir. Ancak burada önemli olan suçun mahkemece belirlenen denetim süresi içerisinde işlenmesidir. Sizin olayınızda ikinci suç denetim süresinde işlenmemiştir. Dolayısıyla ikinci duruşmanızda mahkeme şayet şartları oluşursa Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verebilir.
Saygılarımla
Av. Ezgi Merve SAPMAZ