pastanede calisiyorum kasa ve satis isi. musterlern bazilari amcalar abiler nerelisin nerdensin kimlerdensin evin nerde yasin kac ewli msn vs tarzda sorular soruyo ve bundan rahatsiz oluyrm cnku calisirken resmi. olmayi tercih ediyorum yapim. boyle. ve o an musteri oldgu icin orta seker cvp bulmakta zorlaniyorm sizce ne demeliyim napim.. 1.2 kere olsa. neyse de
Çalışırken bana sorulan sorulardan rahatsız oluyorum, ne yapmaliyim?

Selamlar,
Merak duygusu öğrenmek amaçlıdır. Öğrenmek ya kendinize yeni bilgiler katmak için olur ya da kıyaslamak için.
Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslayanlar hep kendilerinin başkalarından üstün mü yoksa aşağıda mı olduğunu merak ederler.
Kusur arayanlar veya arkadan çekiştirme için malzeme toplayanlarda bu kapsama girebilir.
Ancak birileri bize sorular sorduğu zaman karşımızdaki insanın niyetini bilemeyiz. Bazen bize sorular sorular aslında kendi cevabını aradığımız durumlarda olabilir.
Öncelikle her soruyu iyice değerlendirmek lazımdır. Hiçbir soru size boşuna gelmez. Vereceğiniz cevap faydalı ve iyiye götürüyorsa cevap önemlidir. Vereceğiniz cevap karşınızdaki veya başka bir insan için olumsuzluk üretecekse susmak çok iyidir.
Bazen insanlarla iletişim kurmak veya kendimizi onlara açmak istemeyiz
Bunun sebebi korku olabilir. İçi yumuşak dışı sert kabuklu bir ceviz ya da karpuz gibi yaşamak isteyenlerde vardır. Ancak bu iyi değildir çünkü kabukların ardında saklanmak bizi güçlendirmez.
Tabii bazı durumlarda karşımızdaki insanın özel sorularına cevap vermek istemeyebiliriz.
Burada en güzeli sıkılarak kaçamak cevaplar vermek veya karşımızdaki insana öfkelenmek yerine sakince "iş yerinde kişisel ve özel yaşamımla alakalı sorulara cevap vermiyorum umarım beni anlayışla karşılarsınız" diyebilmek önemli bir beceridir.
Bazı durumlarda soruyu soruyla karşılamak işe yarayabilir çünkü aslında insanların çoğu kendilerine soru sorulmasından ve kendileri hakkında konuşmaktan çok hoşlanırlar.
Örnek:
A : Nerelisin? (Sen kullanılan ve kaba bir üslup)
B : Siz nerelisiniz?
A: Ankaralıyım.
B: Doğma büyüme mi?
A: Giresundan gelmişiz
B: Harika Giresunluları çok severim. İçinden mi yoksa köylerinden mi?
A: Şimdi şöyleee...
Bakınız kendi hakkınızda bilgi vermediniz, sohbeti karşıya döndürdünüz, yeni bir şeyler öğrendiniz üstelik kendisi hakkında soru sorulmasından hoşlanan bir kişiyi iyi hissettirdiniz.
Sadece bir örnek..
Sevgilerimle.
tsk ederim deger verip soruma profesyonelce cvp verdinigi niz icin